fbpx
1o tips voor fotograferen met je smartphone

10 tips voor fotograferen met je smartphone

Stel je voor: we stappen samen in een lift en we moeten naar de 18e verdieping. Op de begane grond vraag je me om 10 tips voor fotograferen met je smartphone. Een soort elevator pitch voor fototips. Wat zou ik dan zeggen in die ene minuut? Nou, dit!

Nee, tijd om te vragen wat voor smartphone je gebruikt, zou ik niet hebben. Dus meteen maar los met die 10 tips. Hier komen ze!

1. Gebruik een Pro camera-app

Schieten in de automatische stand is zóó gemakkelijk, maar als je verder wil komen in de fotografie, is een app waarbij je alles naar je hand kunt zetten, onontbeerlijk. Dan kom je terecht in de wereld van sluitertijd, ISO-waarde, witbalans en handmatige scherpstelling. Het klinkt je misschien onmetelijk saai-technisch in de oren, maar het geeft je wel de volledige regie over je iPhone of Android-mobiel.

Voorbeelden van dit soort apps zijn Camera+ 2, ProCam en Lightroom. Ze kosten allemaal een paar euro, maar ze zijn hun geld dubbel en dwars waard. Gewoon aanschaffen dat spul; je hebt een hobby of niet!

2. Maak van jezelf een lichtexpert

‘Schrijven met licht’, dat is fotografie. Je hebt ochtenglorenlicht, strijklicht, warm avondlicht, tegenlicht, bikkelhard zonlicht, dun-wolkendek-licht, tl-licht en niet te vergeten kl**elicht ;-).

Lissabon - foto met tegenlicht

Nu zou ik kunnen zeggen dat je altijd moet fotograferen in het gouden uur, maar er zijn altijd mensen die het klaarspelen om een mooie foto te schieten op momenten dat iedere fotograaf hoofdschuddend prevelt dat het licht zo schraal is als een dorre oase. Het gaat er vooral om dat je het licht herkent en langzaam maar zeker leert wat je er wel en niet mee kan. Train jezelf in het herkennen van lichtkleur en lichtval zonder dat je je smartphone aanraakt.

3. Gebruik je oogwimpers om contrast te vinden

De truc van het perfecte plaatje zit ’m in 7,39 van de 10 gevallen in een aantrekkelijk contrast tussen lichte en donkere partijen of kleuren. Contrast is in de creatieve wereld het grote toverwoord. Niemand zit te wachten op een zanger die een heel album op hetzelfde volume zingt (behalve Leonard Cohen dan), een diner dat eentonig van smaak is of een film zonder hoogte- of dieptepunt.

Bij je zoektocht naar contrast helpt het als je je onderwerp of de situatie bekijkt door de wimpers van je ogen. Je ziet dan meteen hoe de licht/donker-verhoudingen liggen.

4. Pak de kijker bij de lurven met leidende lijnen

Je kent ze wel: de foto’s die je bij je lurven en kladden pakken (waar zitten je lurven en kladden?) en je subiet de foto inzuigen. Hoe kan dat? Nou, da’s simpel: dat doen de leidende lijnen. Die nemen je als het ware mee op reis door de foto, ook al duurt die reis misschien maar 0,87 seconden. En ook bij leidende lijnen heb je kwaliteitslijnen en pruttellijnen. Probeer de spannende lijnen te ontdekken, bijvoorbeeld door een hoger of juist heel laag standpunt in te nemen.

Leidende lijnen

5. Over-botox je foto’s niet

Snapseed en Lightroom zijn fantastische apps om je foto’s te nabewerken op je smartphone. Toch hebben deze apps dezelfde eigenschappen als botox: als je er eenmaal aan begint, moet je uitkijken dat je niet op de glijdende schaal van overbewerking terechtkomt. (Sorry, best een moeilijke zin voor in de lift). Wat ik bedoel te zeggen is: verlies de realiteit van je foto’s niet uit het oog. Overdrijf niet met Glamour Glow, maak dat gras niet fluoriserend groen, en zorg ervoor dat de wolken niet zwartblauw uitslaan door een overdosis nep-HDR in Snapseed.

6. Verruim je blikveld met extra lenzen

Tip 6 is een beetje als tip1: als je je fotografische blikveld wil verruimen, dan zijn opzetlenzen de kleuren die je schilderspalet compleet maken. Denk alleen al aan de mogelijkheden van een macrolens, fisheye-lens of vette telelens. In deze blog vertel ik je alles over smartphone-lenzen en welke wel of juist niet geschikt zijn voor jouw telefoon.

Macrofoto’s zijn ideal om te fotograferen met je smartphone
Fotografen met de Moment macrolens

7. Maak ontzettend veel foto’s en blijf kijken

Waar leer je het meeste van? Door simpelweg heel veel te fotograferen. In geen enkel tijdperk was dat zo gemakkelijk als nu. Je hebt je camera altijd bij je en er is geen enkele beperking over het aantal foto’s dat je mag schieten. Het rolletje zit nooit vol. Wat niet wil zeggen dat je als een kip zonder kop om je heen moet gaan fotograferen. Zeg tegen jezelf: als ik nog maar één foto zou mogen maken, wat zou ik dan vastleggen? Wedden dat je dan nóg beter om je heen gaat kijken?

8. Deel je foto’s op Instagram

Natuurlijk, social media hebben een hoog poppenkast-gehalte en guttegut: er zitten soms héél rare mensen tussen. Toch is het ontzettend leuk om je beste foto’s te delen op Instagram en contact te maken met andere foto-enthousiastelingen die fotograferen met hun smartphone. Het kan enorm motiverend werken en het leuke is ook dat je na een tijdje ziet dat je echt vooruitgang hebt geboekt.

9. Ga eerst kijken en daarna pas fotograferen

De grootste fout die je toeristen met dikke camera’s ziet maken: ze komen aan op de plek des tourismus en meteen staan ze met de camera tegen het oog geplakt en is het klikkerdeklikkerdeklik. Dat is voorsorteren op fotografische diarree. Nu ben ik niet roomser dan de paus, dus ik heb ook vele keren té snel mijn camera gepakt zonder eerst goed te kijken wat er voor mijn neus stond.

Fotograferen met je smartphone in de Moerputten

Mijn betere foto’s heb ik vaak gemaakt op plekken waar ik voorheen al eerder was geweest. Het lijkt wel alsof je eerst het DNA van een locatie moet leren kennen voordat je er een goede foto kunt maken. Daar is een mooi Latijns begrip voor: genius loci, wat zoveel betekent als ‘de geest van een plaats’.

10. Oefen met fotograferen in RAW

Je smartphone maakt tijdens en na het fotograferen een duizelingwekkend aantal berekeningen om de best mogelijke foto aan jou te presenteren. Althans, dat vindt jouw smartphone. Naarmate je langer fotografeert, ben je het steeds vaker niet eens met hoe je smartphone de beeldinfo van de camerasensor interpreteert. Maar daar is een oplossing voor en die heet RAW.

Een foto die gemaakt is in RAW bevat alle ruwe beeldinformatie van de sensor. Daarna mag je die ruwe diamant gaan slijpen tot de foto die jij voor ogen had. RAW is ingewikkeld om uit te leggen in een lift, maar gelukkig heb ik er een uitgebreide blog over geschreven: Fotograferen in RAW op een smartphone: heeft dat zin?

Zo, zijn we al boven?

Ja, we staan natuurlijk al een paar minuten op de 18e verdieping; dat had je natuurlijk allang door. Een elevator pitch die door ging tot buiten de lift. Maar ik hoop dat je iets hebt aan deze tips! Heb je aanvullingen of goede ideeën. Laat het weten in een reactie hieronder!

Bonustip!

Wil je (nóg) mooiere foto’s met je mobiel maken en alles leren over de mogelijkheden van je smartphone? Volg dan de Online cursus Smartphone Fotografie. In de cursus leer je in 32 video’s het beste uit je smartphone te halen. Lijkt het je wat, maar wil je eerst weten wat je kunt verwachten? Lees dan mijn review van deze cursus.

Meer fototips
Goede camera voor smartphone fotografie
Telefoon met goede camera kopen? Laat je niet gek maken!