fbpx

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je mobiel

Laatst bijgewerkt:

De gratis app Snapseed tovert je smartphone om tot een ontwikkelcentrale waar je vroeger alleen maar van kon dromen. De meeste instellingen wijzen zich vanzelf, maar sommige handige functies zien veel mensen over het hoofd. Zonde! Met deze 5 Snapseed-tips (plus 2 bonustips) worden je foto’s gegarandeerd beter en… misschien wel spannender.

Mocht je Snapseed nog niet op je smartphone hebben geïnstalleerd, dan is dit het moment. Download de app via Apple Store of Google Play en dan snel verder naar de Snapseed-tips!

Snapseed-tip 1: selectief bewerken

De meeste fotobewerkingstools of -apps behandelen je foto als één geheel. Je kunt variëren met helderheid, contrast in lichte delen en donkere delen, maar die instelling geldt dan voor de volledige foto.

Het is alsof je over een bord met macaroni en salade een soeplepel warme tomatensaus gooit. Lekker voor de macaroni, maar slecht voor de salade.

Door je foto selectief te bewerken, geef je elk beeldfragment de best mogelijke behandeling. In Snapseed heb je twee tools waarmee je je foto selectief kunt bewerken: ‘Selectief’ en ‘Penseel’.

Selectief

Ik zie veel mensen worstelen met de functie Selectief en dan een gezicht van ‘joh, laat maar’ erbij. Toch is het echt heel simpel en daarbij is het eeuwig zonde om die fotoverbeterkans te laten liggen!

Snapseed-tips: Selectief bewerken
  1. Onderin het scherm zie je een plusje. Druk daarop en tik dan op een deel van je foto dat je wilt bewerken. Er verschijnt een blauw bolletje.
  2. Door met twee vingers in- en uit te zoomen kun je de grootte van het gebied bepalen waar Snapseed je foto aanpast (de rode vlek).
  3. Veeg met je vinger naast het bolletje (dus niet erop!). Je kunt nu kiezen tussen helderheid, contrast, verzadiging en structuur. Kies bijvoorbeeld ‘verzadiging’ en veeg naar links of rechts om het aan te passen.
  4. Voilà! Het mooie is dat Snapseed zelf al afkadert tot waar je beeldaanpassing moet lopen. Als je een bolletje in de lucht plaatst, dan laat Snapseed de boomtakken ervoor onaangeroerd.

Penseel

Bij de bewerkingstool ‘Penseel’ is het jouw magische wijsvinger die de selectie bepaalt. Kies een gereedschap en vegen maar: Je hebt het heft helemaal in eigen hand om delen van de foto lichter of donker te maken, de kleurverzadiging op te voeren of de kleurtemperatuur aan te passen. De kwast is echter nogal grof ingesteld. Althans, zo lijkt het. De Snapseed-tip is om je foto in te zoomen en dan pas de kwast te gebruiken. Dan is-ie ineens supernauwkeurig!

Beeldbewerking met het penseel-gereedschap

Tip 2: onscherpte toevoegen

Wat? Nou ja, ik bedoel eigenlijk: maak delen van je foto onscherper. Onscherpte is een mooie manier om de aandacht te verleggen en het geeft je foto extra diepte. Met de Snapseed-tool ‘Focus’ kun je onderdelen gemakkelijk onscherp maken. Je kiest een scherpstelpunt en laat de omgeving ervan langzaam wazig worden waarbij je zelf de overgang en de mate van onscherpte bepaalt. Wil je een wat horizontaler of verticaler scherpteverloop? Maak dan met twee vingers een ellips rondom het focuspunt.

Snapseed-tips: scherptediepte aanbrengen met de tool Focus

Nu zou ik kunnen zeggen dat je ervoor moet zorgen dat er een bepaalde logica zit in het onscherpteverloop, maar regels in de fotografie zijn er om doorbroken te worden, nietwaar 😉 Wees niet bang om te experimenteren, maar probeer wel te ontdekken waar de grens van de overdrijving ligt.

Snapseed-tip 3: vignettering gebruiken

Ik herinner me nog heel goed de tests van fotobladen uit de vorige eeuw. Objectieven belandden op de pijnbank van de redactie om de Meest Vreselijke lensfouten bloot te leggen. Eén daarvan was ‘lichtafval in de hoeken’. Dat betekende dat het beeld in de hoeken minder helder werd. Anno nu vinden we dat eigenlijk best mooi, die iets verdonkerde hoeken en vandaar dat je die functie ook in veel foto-apps terugziet.

Snapseed-tips: vignettering gebruiken

Smartseed heeft ook zo’n Vignettering-functie, maar het leuke hiervan is dat je het focuspunt kunt verleggen naar een ander deel van de foto, bijvoorbeeld de rand. Met twee vingers bepaal je de grootte van de cirkel waarin de helderheid afneemt. Daarna kun je de ‘binnenste helderheid’ (zoals Smartseed het noemt) en de helderheid van de buitenring instellen. Ook hiervoor geldt: experimenteer met de mogelijkheden!

Snapseed-tip 4: rechtzetten en rechttrekken

Hoe goed je ook je best doet: met een smartphone is het best lastig om een onderwerp kaarsrecht in beeld te krijgen. Bij de opname denk je dat je je onderwerp superstrak in beeld hebt, maar achteraf zie je dat de horizon of gebouwen scheef staan.

Nu is scheef natuurlijk niet verboden. Mijn vuistregel is altijd om een onderscheid te maken in ‘bewust scheef’ en ‘onbedoeld scheef’. Verreweg de meeste foto’s vallen in de laatste categorie en dat betekent: rechtzetten die handel.

Met de Snapseed-functie ‘Draaien’ kun je je foto al voor een groot deel rechttrekken, maar de supertool is ‘Perspectief’. Scheefheid komt namelijk vaak in twee gedaantes. Zodra je de verticale lijnen hebt rechtgetrokken, kom je erachter dat ook de horizontale lijnen scheef lopen.

Snapseed-tips: trek recht wat scheef is

Bij het openen van de functie Perspectief heb je misschien meteen de neiging om met het vrije gereedschap de boel recht te zetten. Dat werkt inderdaad, maar je ziet dan ook dat de foto al snel uit zijn verband wordt getrokken. Met gebouwen is dat niet zo erg, maar de mensen op de foto zullen je niet dankbaar zijn als je ze dikker maakt dan ze in werkelijkheid zijn…

Probeer daarom eerst je foto recht te zetten met de optie ‘Draaien’ en daarna met ‘Horizon aanpassen’. Door horizontaal en verticaal over te scherm te vegen, kun je de lijnen precies evenwijdig laten lopen aan het beeldraster. Wil je dan nog finetunen, dan kun je alsnog het vrije gereedschap gebruiken.

Let daarbij op de randen. Hoe meer je aanpast, hoe meer Snapseed er zelf beeldinformatie bij verzint. Dat is heel aardig, maar er klopt vaak geen deuk van. Vergeet dat niet weg te snijden met het ‘Bijsnijden’-gereedschap of gebruik de optie Schalen om de randen uit beeld te drukken.

Snapseed-tips: kwaliteit op 100% zetten

Tip 5: kwaliteit op 100% zetten

Om ruimte te sparen bewaart Snapseed je foto’s standaard als een jpeg-afbeelding op 95% van de kwaliteit van het originele foto. Nu zal ik niet beweren dat je dat meteen ziet, maar stel dat je een foto meerdere keren na elkaar bewerkt, dan gaat er dus steeds 5% beeldkwaliteit naar de haaien. Met de steeds grotere opslag op smartphones, maakt die één of twee megabyte ook niets meer uit.

Dus doe jezelf een lol en zet de kwaliteit subiet op 100%. Tik op de 3 puntjes in de rechterbovenhoek en tik op ‘Instellingen’ in het menuutje dat in beeld verschijnt. Kies ‘Indeling en kwaliteit’ en selecteer de optie ‘JPG 100%’.

Bonustip 1: maak gebruik van presets

Gebruik je vaak dezelfde bewerkingen achter elkaar? Maak het jezelf dan wat gemakkelijker en bewaar de complete bewerkingsreeks in een preset of Snapseed-Look. In deze blog leg ik uit hoe dat werkt.

Bonustip 2: volg een online cursus Snapseed

Heb je de smaak te pakken met Snapseed en sta je te trappelen om je foto’s nog beter te maken? Volg dan de Online cursus Snapseed van De Rooij Fotografie.

In deze cursus legt fotograaf Mark de Rooij je in 10 video’s uit hoe je landschapsfoto’s, portretfoto’s, food-foto’s (en meer) in Snapseed bewerkt. De cursus leert je op een ontspannen manier en in zo weinig mogelijk tijd (de video’s duren samen 1,5 uur) het beste uit Snapseed te halen.

Update: de cursus Snapseed is tijdelijk afgeprijsd van 50 euro voor 29 euro. Geen idee hoe lang dat nog geldt, dus ik zou zeggen: grijp je kans.

Lissabon - foto met tegenlicht