fbpx

Albelli fotoboek maken? Het kan sneller en gemakkelijker

Zeg eens eerlijk: hoeveel tijd besteed jij aan het maken van een fotoboek van je vakantie? Precies. Voor je het weet neemt het maken van je Albelli-fotoboek net zoveel tijd in beslag als de vakantie zelf. Kan dat nou niet gemakkelijker?

In ons gezin is het al jaren traditie om elke zomervakantie samen te vatten in een fotoalbum. Dat gaat dan meestal zo: ik verzamel de foto’s van alle gezinsleden in een mapje waarna het Grote Uitzoeken begint. Uit 1500+ foto’s moet ik dan ongeveer 200 parels selecteren die goed genoeg zijn voor het fotoboek. En dan heb je nog geen fotopagina gemaakt. Ga er maar aan staan.

Kennelijk ben ik niet de enige met deze keuzestress. Uit onderzoek van fotoboekenmaker Albelli blijkt dat 55% van de consumenten het organiseren en selecteren van foto’s als ‘tijdrovend’ bestempelt. 30% vindt het zelfs een vervelende verplichting.

Keuzestress bij het maken van een Albelli-fotoboek
Keuzestress! | Foto: Bruce Mars

Uitzoekgedoe

Eerder dit jaar moest ik een fotoboek maken voor mijn dochter die 21 werd. Nou ja, moest: ik wilde graag een mooi overzicht maken van leuke en bijzondere momenten in haar leven tot nu toe. Ik zag al als een berg op tegen de uitzoekklus en begon vast in het fotoboekprogramma met de cover. Dan had ik die maar vast en dat was dan weer een stimulans om verder te gaan.

Mijn vaste fotoboek-programma van Albelli bleek een nieuwe functie te hebben: de Smart Assistant. Volgens Albelli kan die slimme assistent automatisch en binnen een paar minuten een fotoalbum in elkaar fietsen. Of dat dan het fotoalbum is dat je in gedachten had, is een tweede, maar het idee vond ik té aantrekkelijk om niet uit te proberen.

Hoe slim is de Albelli Smart Assistant?

Gebruik de beste foto’s om een Albelli-fotoboek te maken

Met de Smart Assistant doet Albelli een dappere poging om de beste foto’s uit je veel te grote vakantieverzameling te vissen. Het fotoboek-programma herkent dubbele en onscherpe foto’s en kiest automatisch de beste. Foto’s met hetzelfde onderwerp en ongeveer hetzelfde tijdstip probeert de app bij elkaar te plaatsen. Je reinste kunstmatige intelligentie dus.

Maar werkt het ook?

Ja en nee. Het fotoboekprogramma negeert inderdaad de onscherpe exemplaren die ik er als testcase in heb gestopt. Bij fotoreeksen met hetzelfde gebouw of dezelfde situatie pikt de Smart Assistant er eentje uit en negeert de rest.

Voor de overige foto’s lijkt de selectie soms wel erg willekeurig. Een foto van een paleismuur in de mist is weliswaar licht van toon, maar ik vind ’m juist sfeervol voor in het album. Het algoritme van de Smart Assistant denkt kennelijk dat de foto overbelicht is en gooit ’m uit de selectie. Toch maakt het programma ook keuzes die minder verklaarbaar zijn.

Hoe zit het met die selectieprocedure?

Grote vraag is op welke basis een foto wel of niet door de selectieprocedure komt. En ik denk te weten waarom. Volgens mij laat de Smart Assistant zich vooral leiden door beeldcontrast. Een contrastrijke foto die scherp is en geen doublures heeft, maakt grote kans om door de selectie te komen. En, eerlijk is eerlijk: vaak zijn dat ook de betere foto’s. Maar niet altijd.

Selectieprocedure van de Smart Assistant

Hoeveel ‘fouten’ de Smart Assistant ook maakt: het fijne is dat je in het overzichtsvenster heel snel kunt zien welke foto’s je wel of niet wilt meenemen in je album. Met een muisklik schakel je een fotoselectie in of uit.

Hoe je het wendt of keert: bij het maken van een Albelli-fotoboek werkt de Smart Assistant misschien niet perfect, maar hij levert je wel tijdwinst op. Zeker als je ’m combineert met het automagisch (vind ik een leuker woord dan automatisch) vullen van je fotoboek.

Automatisch vullen

Sinds kort kan de Smart Assistant een voorbeeld (preview) van je boek laten zien voordat je ‘op eigen kracht’ verder gaat met het indelen van de pagina’s. Dat is superhandig, want als je eenmaal bent gestart met je eigen aanpassingen, kun je niet meer terug naar de Smart Assistant.

Indeling van het fotoboek kiezen

In het voorbeeld zie je of de geselecteerde foto’s wel mooi passen op het aantal pagina’s dat je opgegeven hebt. Het is maar net wat je wilt natuurlijk: veel pagina’s met grote(re) foto’s of minder pagina’s met kleinere afbeeldingen. En hoeveel geld je eraan wil uitgeven.

Indeling

In de preview zie je ook in één opslag hoe je gekozen indeling overkomt in het album. Hoewel ik van witruimte houd, kies ik toch telkens weer voor de paginavullende indeling. En dan het liefst met iets minder witruimte tussen de foto’s dan de standaardinstelling. Die witruimte kun je aanpassen bij Geavanceerde instellingen. Smaller = mooier. Vind ik dan 😉

De kans dat het fotoboekprogramma alle foto’s precies neerzet waar jij ze wil hebben, is een utopie natuurlijk. Je zult best wat moeten verplaatsen. Ga daarvoor niet meteen slepen met je foto’s, want dan moet je ze weer opnieuw uitlijnen. Kijk eerst of je ze om kunt wisselen.

En? Hoe liep het af?

De Smart Assistant kan nog best een injectie met wat extra automatische intelligentie gebruiken, maar deze eerste stap is veelbelovend. De functie heeft er in mijn geval voor gezorgd dat ik niet een hele zondag, maar slechts een paar uur heb gespendeerd aan het fotoalbum voor mijn 21-jarige dochter. En het resultaat was er niet minder om!

Tip: voorkom hysterische kleuren

Het fotoboekenprogramma van Albelli heeft een automatische optimalisatiefunctie die standaard staat ingeschakeld. Als je op een foto klikt met je rechtermuisknop (of klikt met Control ingedrukt), dan kun je die optimalisatie uitschakelen en zie je meteen wat voor effect dat heeft: de kleuren op de foto ogen dan minder verzadigd.

Foto-optimalisatie verwijderen

Als ik een Albelli-fotoboek ga maken, dan bewerk ik van tevoren elke foto voordat ik alles inlaad in het Albelli-fotoboeken-programma. Het programma heeft weliswaar ook een optie om foto’s te bewerken, maar die is zo grof en ongecontroleerd dat je hem beter niet kunt gebruiken.

Zo blauw als…

Maar stel nu dat je je foto’s perfect hebt bewerkt en daarna inlaadt in het fotoboekenprogramma, dan heb je de kans dat je foto’s voor de tweede keer een boost krijgen en de kleuren zo fel en hard worden, dat het onnatuurlijk overkomt. Mijn fotoalbum van Barcelona werd daardoor een wat hysterisch kleurig album met luchten die net zo blauw uitzagen als de jurk waarin Máxima koningin werd. Geen kwaad woord over die jurk, maar op mijn foto’s was dat echt te veel van het goede!

Zelfs in Barcelona is het gras niet zo groen…
Meer fototips
Retro fotos afdrukken
Retroprints-review: retro foto’s afdrukken bij Fotofabriek