Telefoon statief voor iPhone, Samsung, Huawei OnePlus, Pixel

Wat is het beste telefoonstatief voor smartphone-fotografie?

Laatst bijgewerkt:

Het beste telefoon-statief voor je smartphone is… het statief dat je altijd bij je hebt. Ja toch? Een vette driepoot van 3 kilo is natuurlijk het beste, maar laat me raden: spullen rondsjouwen is niet je hobby. Maar wat is dan wél handig om bij je te hebben? Nou, daar heb ik even onderzoek naar gedaan. Van klein naar groot zijn dit de beste statieven voor jouw iPhone of Android-telefoon.

Maar laat ik eerst antwoord geven op de vraag waarom en wanneer je een statief nodig zou hebben. Want elke foto oogt immers haarscherp als je ’m op je smartphone bekijkt, toch? Maar als je gaat inzoomen, of de foto op je computer gaat bekijken, dan kun je nog best weleens van een koude kermis thuiskomen. Het ongeluk van een onscherpe foto zit in een klein hoekje.

Je hebt een telefoonstatief nodig als…

1. …er maar heel weinig licht op je onderwerp valt

En dat gebeurt al snel binnenshuis of ’s avonds. Oók als je de nachtmodus van je smartphone gebruikt. Zodra je mobiel voelt dat niet jij hem vasthoudt (en meeveert met elke ademtocht), maar dat hij rotsvast op een statief staat, zal hij een langere belichtingstijd nemen en rolt er een scherpere foto uit.

2. …je een foto wilt maken met een langzame sluitertijd

Door een foto langer te belichten, kun je bijvoorbeeld water fluweelzacht maken, of lichtstrepen van autolichten vastleggen.

3. …je je hart hebt verloren aan macrofotografie

Het kan uit de hand, da’s waar, maar als je weleens met je smartphone (met macrolens) boven een bloemetje hebt zitten zwieren om het juiste scherpstelpunt te vinden, begrijp je wat ik bedoel. Bij macrofotografie komt de scherpstelling zo nauw, dat een statief bepaald geen luxe is.

4. …je fotografeert met een telelens die meer dan 2 x vergroot

Bedenk even hoe stabiel het beeld is als je een verrekijker vasthoudt. Die trillingen heb je ook als je een flinke telelens gebruikt. Je kunt heel wat opvangen met een snelle sluitertijd, maar zo scherp als met een groothoek wordt het niet snel.

5 …je een time-lapse video wil maken

Meestal zit er in je telefoon een time-lapse-functie ingebakken. Nooit gezien of gebruikt? Je zou het echt eens moeten proberen! Het is alleen al leuk om je mobiel op de grond te leggen een zo een time-lapse te maken van een veranderende wolkenlucht. Maar hoe je de time-lapse-functie ook gebruikt: je smartphone mag echt geen millimeter bewegen. En dus daarom kun je niet zonder statief.

Een smartphone-statief is bijna onmisbaar bij het fotograferen van zonsondergangen
Foto: Joshua Woroniecki

6 …je aandachtiger wilt fotograferen

Huh, wat betekent dit dan? Nou, hiermee bedoel ik dat een statief je dwingt om je onderwerp met meer zorg in beeld te brengen. Je zult merken dat het dan opeens wél lukt om die rechte lijnen haaks in beeld krijgen of de juiste touch in een portret te krijgen.

7. …je een goede (familie)selfie wil maken of gaat vloggen

Want: oost, west, een selfiestick is niet altijd zo best. Of nog erger: een stapel boeken op een ladder als statief (is gebeurd in mijn familie, bij gebrek aan beter!)

Welk smartphone-statief is geschikt voor jou?

Eigenlijk is een betere vraag: wat is het beste smartphone-statief op welk moment? Want een groot statief meeslepen als je niet weet of je die dag aan fotograferen toekomt, is geen aanlokkelijk idee. Statieven voor smartphones vallen eigenlijk in 4 groepen:

1. Ministatief

De naam zegt het al: dit zijn statiefjes die altijd in je tas of broekzak passen. Altijd meenemen, zo’n ding!

2. Tafelstatief

Tafelstatieven zijn ideaal voor fotografie binnenshuis. Bijvoorbeeld als je macrofoto’s wilt maken.

3. Flexibel statief

Flexibele statieven hebben een soort van octopus-poten die zich als gewoon statief kunnen gedragen, maar die je ook om buizen, palen en andere voorwerpen kunt klemmen. Handig voor stads- en landschapsfotografie.

4. ‘Gewoon’ driepootstatief

De alleskunners zijn de statieven die iedereen kent. Doorgaans zijn dit de meest stabiele, maar ook de minst handzame statieven.

Wat is het beste telefoonstatief?

Oké, genoeg gepraat: hier komen de beste smartphone-statieven van 2021. Of liever gezegd: de statieven met de beste prijs/kwaliteitverhouding.

1. Joby GripTight One Micro Stand

De eerste prijs voor het meest handzame telefoonstatief is de GripTight One Micro Stand van Joby. Het mini-statief is op te vouwen tot een waanzinnig klein pakketje en past dus met gemak in je broekzak. En wat nou ook zo handig is: het statief tilt je smartphone maar 2 centimeter op waardoor hij ideaal is voor opnamen met een extreem laag standpunt. Er zit een klein balhoofdje in zodat je smartphone iets naar voren en achteren kunt kantelen.

De Micro Stand is meer dan een hebbeding. Je kunt er weliswaar geen foto’s mee schieten in staand formaat, maar voor die twee tientjes + een beetje heb je als smartphone-fotograaf geen excuus meer voor een bewogen (nacht)foto. Kortom: een smartphone-statief dat in je jas of tas hoort!

Extra bonus: video’s kijken op je smartphone wordt een stuk aangenamer als je de Micro Stand als standaardje gebruikt.

Gewicht: 46 gram
Lengte ingeklapt: 8,5 cm
Maximale hoogte: 2 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

Het beste telefoonstatief: de Peak Design Mobile Tripod

2. Peak Design Mobile Tripod

Handzamer dan het Joby-statiefje hierboven kan haast niet toch? Nou, echt wel! De ontwerpers van Peak Design is het gelukt het om een telefoonstatief(je) te ontwerpen dat nóg compacter uitvalt en ook nog zowel liggend als staand te gebruiken is. De Mobile Tripod is een onderdeel van een complete lijn met accessoires die precies passen op een magnetische hoes die Peak Design als basis heeft ontwikkeld. Heb je een iPhone 12 of een Apple MagSafe Case, dan heb je die Peak Design-hoes niet nodig.

Telefoonstatief van Peak Design

Het fantastische van de Mobile Tripod is dat je hem tot een flinterdun pakketje op de magneethoes kunt inklappen. Op die manier heb je altijd een statief paraat. De specificaties van het statiefje zijn op dit moment nog niet bekend, maar op de website van Peak Design is wel te lezen dat hij gemaakt is van aluminium en rubberen voetjes heeft.

Gewicht: 76 gram
Lengte ingeklapt: 9,7 cm
Maximale hoogte: 2 cm
Smartphone-houder inbegrepen: nee
Geschikt voor staand formaat: ja(!)

3. Manfrotto PIXI Mini

Mamma Mía Manfrótto! Met die woorden pakte ik altijd mijn loodzware Manfrotto-statief van 3,75 kilo uit de kast. Die verzuchting zul je niet horen bij de PIXI Mini van de Italiaanse statievenboer want die weegt ondanks zijn aluminium uitvoering nog geen 220 gram. Met een druk op het knopje aan de voorzijde kun je het balhoofd van het Manfrotto-statief ronddraaien. Laat ’m los en het balhoofd is vergrendeld. Ideaal om je smartphone snel ‘in positie’ te brengen, maar dan alleen voor horizontale opnamen. Voor foto’s in staand formaat is de PIXI ongeschikt. Desondanks vind ik dit een heel fijn telefoonstatief omdat-ie zo ontzettend stevig en stabiel is.

Manfrotto statief: de PIXI met smartphone houder

Gewicht: 216 gram
Lengte ingeklapt: 18,5 cm
Maximale hoogte: 13,5 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

4. Joby GripTight Gorillapod Stand Pro

Joby maakt al jaren flexibele GorillaPod-statiefjes waarvan je de poten om stoelleuningen, takken en nog 589 andere voorwerpen kunt buigen en klemmen. Ook handig van de flexi-pootjes is dat je de hoogte van het statief kunt variëren: als het moet zo laag dat je cameralens 8 centimeter boven grond of tafelblad zweeft.

Wat je wel moet weten is dat niet iedereen even gecharmeerd is van die flexibele poten. Als je zo’n Gorillapod uitklapt, is hij niet meteen startklaar: je moet altijd nog aan de pootjes rommelen om je mobiel waterpas te krijgen, zo luidt de kritiek. Ook zijn er klachten dat de poten snel metaalmoe zouden worden en afbreken. Beide argumenten onderschrijf ik niet: ‘mijn pootjes’ doen het nog steeds en binnen een paar seconden staat het statief juist dankzij die flexibele poten precies zoals ik hebben wil.

Een minpuntje van de goedkopere GorillaPod-versies is dat ze niet kantelbaar zijn waardoor je alleen liggende opnamen kunt maken. De GripTight Gorillapod Stand Pro kent dat nadeel niet en heeft bovendien langere pootjes. Houd er wel rekening mee dat je het telefoonstatief door zijn lengte niet ‘even’ in je jaszak steekt: je moet echt een tas meenemen (of in je hand houden) als je ermee op pad gaat.

Gewicht: 286 gram
Lengte ingeklapt: 26 cm
Maximale hoogte: 24,5 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: ja

5. Manfrotto Compact Advanced statief

Hoe handig die kleine meeneem-statieven ook zijn: op een gegeven moment kom je op het punt dat je bijvoorbeeld portretten, landschapsfoto’s, avondopnamen of timelapse-beelden wil fotograferen waarbij je niet afhankelijk wil zijn van takken, palen, tafels om je standpunt te bepalen. In die gevallen levert een ‘gewoon’ statief meer fotografische vrijheid op en bovendien kun je de werkhoogte heel precies bepalen.

De valkuil van veel driepoot-statieven is dat ze niet hoger komen dan 120 centimeter. Da’s zonde want daardoor zijn ze ongeschikt voor portretten en opnamen op ooghoogte. Welke driepoot je ook koopt: zorg dat hij een minimale werkhoogte heeft van 150 centimeter. Dit Compact Advanced-statief van Manfrotto gaat met 165 centimeter zelfs nog een stukje hoger. En het fijne is dat hij ook op die hoogte stabiel blijft.

Manfrotta Compact Advanced - het beste smartphone statief van 150 cm en hoger

Bijkomend voordeel van dit smartphone-statief is dat de 3-wegkop heel handig is voor het schieten van vloeiende panoramafoto’s vanaf statief. Als je dat niet van plan bent en ook geen brood ziet in het maken van portretten, ga dan voor de goedkopere light-versie met balhoofd.

Het gekke is dat het statief op de foto heel zwaar oogt, maar dat is hij juist niet! Er zit bovendien een handige draagtas bij zodat je ’m gemakkelijk kunt meenemen als je ermee aan de wandel gaat.

Gewicht: 1,42 kg
Lengte ingeklapt: 44 cm
Maximale hoogte: 165 cm
Smartphone-houder inbegrepen: nee
Geschikt voor staand formaat: ja

€85,00
op voorraad
Coolblue.be
€97,67
op voorraad
10 new from €97,67
3 used from €71,35
op 26 september 2022 01:36
Amazon.nl

6. Pixel Maker T3

De Pixel Maker T3 heeft wat je noemt het beste van drie werelden in huis. Dit telefoonstatief is compact, vederlicht en is uitvouwbaar tot een werkhoogte van 165 centimeter. Zowel de poten als de middenkolom van het statief zijn telescopisch uit te vouwen tot een aardige langnek. In de bijgeleverde smartphone-houder zit een slim waterpasje verwerkt. Het leuke is dat je de middenkolom ook als selfiestick kunt gebruiken.

Eigenlijk het beste telefoon-statief: de Pixel Maker T3

Gewicht: 730 gram
Lengte ingeklapt: 25 cm
Maximale hoogte: 165 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: ja

7. Andoer 1.5M budgetstatief

In de zomer van 2021 woonde ik een paar weken in een ander huis in Nederland en wat was ik vergeten: al mijn statieven! Zelfs mijn kleine Joby Griptight-statiefje zat niet in de koffer. Potver! Er zat niks anders op dan ‘ter plaatse’ een extra exemplaar te kopen, maar ik wilde er natuurlijk niet te veel aan uitgeven. De lokale fotowinkel deed eigenlijk alleen maar pasfoto’s, dus het moest van een online winkel komen.

Na het lezen van een zwikje recensies koos ik het statief van het Chinese merk Andoer. Prijs: nog geen twee tientjes. Als je die prijs in je achterhoofd houdt, dan is de Andoer een heel aardig statief dat nog best robuust is ook.

Goedkoop telefoon-statief voor smartphone

De fabrikant heeft gezorgd voor een stabiele driepoot waaruit je een soort telescopische middenkolom trekt. Die middenkolom heeft geen clipjes om inschuiven te voorkomen. In plaats daarvan draai je de hele kolom naar links om ’m in te schuiven en naar rechts om het vast te zetten. Het is even wennen, maar het werkt.

Het telefoonstatief kun je tot 1,5 meter uittrekken, maar dan krijgt-ie wel een wat instabiele middenkolom. In zo’n geval moet je echt geen foto’s willen maken met een telelens. Kortom: weet waarvoor je hem wel en niet kunt inzetten. Ik kocht het statief bij Amazon.nl, maar daar is hij uitverkocht. Bij AliExpress is hij nog wel te koop.

Gewicht: 477 gram
Lengte ingeklapt: 37,5 cm
Maximale hoogte: 150 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: ja

8. Het goedkoopste telefoonstatief

Verreweg een van de simpelste noodstatieven die je kunt bedenken. Pak zo’n over-the-top koffiebeker van Starbucks of een andere koffietent, knip of snijd er twee gleufjes in, en hoppa, het statief is klaar voor gebruik. Wil je de camera iets omhoog of omlaag richten? Knip dan de gleufjes iets schuin.

Deze intelligente techniek kun je natuurlijk ook loslaten op 2 wc-rolletjes. Voordeel: je smartphone staat wat stabieler dan op één koffiebekertje. Word je blij van deze statiefmethode? Nou, misschien één keer. Daarna is het ronduit irritant en snak je naar een van de hierboven genoemde statieven!

Verkrijgbaar bij: Starbucks en elk actief gebruikte toilet
Gewicht: 5 gram
Lengte ingeklapt: 4 cm
Maximale hoogte: 4 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

Lissabon - foto met tegenlicht