Nieuwe burst modus activeren op iPhone en Samsung S20

Burst baby burst! Zo gebruik je de burst-modus

Of je het nu burst-modus, burst mode, sportmodus of hakketakketakkie noemt: het draait allemaal om dezelfde functie. Met de burst-modus schiet je een reeks foto’s snel achter elkaar om er later de beste uit te vissen. Ideaal voor het vastleggen van alles dat beweegt (sport, kinderen!) en macrofotografie.

Wat is de burst-modus precies?

Burst of burst-modus is een functie zou je kunnen zien als de digitale vorm van de motordrive die je vroeger vaak zag bij sportfotografen. Het voordeel van de burst-modus is dat je uit die hele reeks beelden heel gemakkelijk de beste foto kunt selecteren. Ideaal bij gebeurtenissen waar het draait om precies dat ene moment. Daarnaast is de burst-modus ook heel handig in situaties waarbij het moeilijk is om de camera stil te houden, zoals bij macrofotografie.

Hoe activeer je de burst-modus?

Bij oudere smartphones trigger je de burst-modus door de ontspanknop langer ingedrukt te houden. Maar als je dat bij nieuwere telefoons doet, dan begint het apparaat met het opnemen van video!

Met de komst van een Samsung-update begin 2020 en iOS versie 14 in het najaar van 2020 is die nieuwe benadering van de ontspanknop ook op veel andere smartphones ingevoerd. Om de burst-modus op recentere smartphones te activeren, sleep je de ontspanknop naar links (iPhone) of naar beneden (Samsung). Op andere merken telefoons zal het ongetwijfeld iets soortgelijks zijn.

Nieuwe burst-modus is ideaal bij fotograferen van kinderen
Kinderen: een ideaal onderwerp voor de burst-modus!

Je moet dat slepen overigens niet te twijfelachtig doen, want dan schakelt je mobiel alsnog over op video. Dus een beetje kordaat naar links of beneden slepen. Nu kan ik me voorstellen dat je dat slepen niet heel handig vindt. Maar daarvoor is een trucje.Burst met de volumeknop

Op oudere smartphones kun je de burst mode ook met je volumeknoppen activeren. Alleen staken Samsung en Apple daar met hun nieuwe updates een stokje voor. Lang indrukken van de volumeknoppen activeerde opeens niet de burst-modus, maar de snelle videomodus.

In forums werd veel geklaagd over de nieuwe invulling van de volumeknoppen als de camera-app actief is. Kennelijk hebben de ontwikkelaars bij Samsung die forums ook gelezen, want niet lang daarna keerde de burst-functie via een nieuwe update weer terug in Samsungs S-serie. Als je op deze smartphones op de volume-omlaag-knop drukt, dan zou de burst-modus weer moeten werken.

Bij Apple is het weer een heel ander verhaal. Sinds iOS 14 is elke iPhone uitgerust met die nieuwe burst-modus en activeer je met het lang indrukken van de volumeknop de videomodus. Gelukkig hoef je bij Apple niet te gaan smeken en wachten totdat ze die functie weer terugbrengen (zouden ze daar nooit doen trouwens). Nee, je kunt gewoon een knopje omzetten in de instellingen.

Nieuwe burst-modus activeren op de volumeknop op een iPhone met iOS 14

Ga naar ‘Instellingen’, scroll naar beneden tot je ‘Camera’ ziet. Open Camera en schakel de knop ‘Gebruik ‘Volume omhoog voor burst’ in. Voilà: nu kun je de burst-modus gebruiken met de volume-omhoog-knop.

De foto boven aan deze pagina is van Kid Circus via Unsplash

Lissabon - foto met tegenlicht