fbpx
Nieuwe burst modus activeren op iPhone en Samsung S20

Burst baby burst! Zo gebruik je de nieuwe burst-modus

Of je het nu burst-modus, burst mode, sportmodus of hakketakketakkie noemt: het draait allemaal om dezelfde functie. Met de burst-modus schiet je een reeks foto’s snel achter elkaar om er later de beste uit te vissen. Een ongelooflijk fijne functie voor het vastleggen van alles dat beweegt (sport, kinderen!) en macrofotografie. En simpel te gebruiken ook: sluiterknop ingedrukt houden en schieten maar. Maar die vlieger gaat niet meer op bij nieuwere smartphones en recente besturingssystemen.

Gebruikers van een Samsung S20 of een iPhone 11 hadden het al langer in de smiezen: het ingedrukt houden van de ontspanknop triggert niet langer de burst-modus. In plaats daarvan start de smartphone met het opnemen van video! Met de komst van een Samsung-update begin 2020 en iOS versie 14 in het najaar van 2020 is die nieuwe benadering van de ontspanknop ook op veel andere smartphones ingevoerd. Ja, da’s mooi bedacht Apple en Samsung, maar waar is die burst-modus nu?

Burst: sleep naar links of naar beneden

Nu ben ik een groot liefhebber van simpele antwoorden en warempel: zo’n antwoord heb ik nu voor je in petto. Om de burst-modus op nieuwere smartphones of besturingssystemen te activeren, sleep je de ontspanknop naar links (iPhone) of naar beneden (Samsung). Op andere merken telefoons zal het ongetwijfeld iets soortgelijks zijn.

Nieuwe burst-modus is ideaal bij fotograferen van kinderen
Kinderen: een ideaal onderwerp voor de burst-modus!

Je moet dat slepen overigens niet te twijfelachtig doen, want dan schakelt je mobiel alsnog over op video. Dus een beetje kordaat naar links of beneden slepen. Nu kan ik me voorstellen dat je dat slepen niet heel handig vindt. Maar daarvoor is een trucje.

Burst met de volumeknop

Op oudere smartphones kun je de burst mode ook met je volumeknoppen activeren. Alleen staken Samsung en Apple daar met hun nieuwe updates een stokje voor. Lang indrukken van de volumeknoppen activeerde opeens niet de burst-modus, maar de snelle videomodus.

In forums werd dit jaar veel geklaagd over de nieuwe invulling van de volumeknoppen als de camera-app actief is. Kennelijk hebben de ontwikkelaars bij Samsung die forums ook gelezen, want in de late zomer 2020 was de burst-functie via een nieuwe update weer teruggekeerd op de S10 en S20. Als je op deze smartphones op de volume-omlaag-knop drukt, dan zou de burst-modus weer moeten werken.

Bij Apple is het weer een heel ander verhaal. Sinds iOS 14 is elke iPhone uitgerust met die nieuwe burst-modus en activeer je met het lang indrukken van de volumeknop de videomodus. Gelukkig hoef je bij Apple niet te gaan smeken en wachten totdat ze die functie weer terugbrengen (zouden ze daar nooit doen trouwens). Nee, je kunt gewoon een knopje omzetten in de instellingen.

Nieuwe burst-modus activeren op de volumeknop op een iPhone met iOS 14

Ga naar ‘Instellingen’, scroll naar beneden tot je ‘Camera’ ziet. Open Camera en schakel de knop ‘Gebruik ‘Volume omhoog voor burst’ in. Voilà: nu kun je de burst-modus gebruiken met de volume-omhoog-knop.

De foto boven aan deze pagina is van Kid Circus via Unsplash

Lissabon - foto met tegenlicht