Goedkope kerstcadeaus fotografie

Fotocadeau-tips onder de 15 euro

Nu heb ik al eens een blog geschreven met ‘de leukste cadeaus voor smartphone-fotografen’, maar pas kreeg ik een berichtje van een mevrouw die de cadeautjes op die pagina wel erg duur vond. “Wie geeft er nu een printer cadeau van 100 euro?” schreef ze me. Mmm, ja, zit wat in natuurlijk. Dus ik voel me nu geroepen om een speciale blog te maken met cadeautips die lekker betaalbaar zijn. En betaalbaar is in dit geval: onder de 15 euro. Loop je even mee?

Geheugenkaartje

Ben je op zoek naar een cadeau voor een chaotisch persoon die alles vergeet? Wat vind je dan van een geheugenkaartje? Ook leuk voor een surprise: een heel grote geheugenkaart van karton. Dat zal die chaoot een lesje leren!

Van tevoren moet je wel even checken of er in zijn/haar smartphone wel een microSD-kaart kan. iPhones lusten bijvoorbeeld geen geheugenkaartjes, maar veel Android-mobieltjes hebben wel een sleuf waar zo’n kaartje in past. Handig, want daarmee kun je de opslagcapaciteit van een smartphone goedkoop uitbreiden.

Cadeaubon voor fotocursus

Kerstcadeau voor fotografie onder de 15 euro: een cadeaubon voor een cursus

Geen beter cadeau als een investering in kennis. Bij Zoom Academy kun je een online cadeaubon kopen vanaf €9,95 die de ontvanger vrij mag besteden aan een fotocursus naar keuze. En als je denkt dat leren saai is: wat dacht je van een minicursus Fotograferen met brandend staalwol? En die kost nog geen 5 euro!

Lees dit als…

Nog net geen 15 euro en toch waanzinnig leuk is het boekje ‘Lees dit als je topfoto’s van mensen wilt maken’. Auteur Henry Caroll speelt het klaar om een hobbyfotograaf zonder moeilijke woorden of fotografenjargon een stapje hoger te tillen op de ladder van het ‘leren kijken’. Kijk, en van dat niet-moeilijk-doen, daar hou ik zo van. En de degene aan wie je dit boekje geeft waarschijnlijk ook.

Afstandsbediening

Ik weet niet hoe ‘selfiebestendig’ jij bent, maar ik krijg al zenuwtrekken als iemand met een selfiestick gaat zwaaien. En dan allemaal maar in beeld zien te komen, want die stick of je arm is natuurlijk net te kort. Wat is dan handiger? Je smartphone op een statiefje met zelfontspanner? Nou, die neemt de foto precies als jij in je ogen wrijft, zul je altijd zien.

En de keer daarna slaat ome Kees met zijn handen raar omhoog omdat hij een vliegje tussen zijn handpalmen wilde pletten. Nee, wat je nodig hebt is een Bluetooth-afstandsbediening. Daarmee kun je draadloos foto’s schieten met elke smartphone. Allemaal klaar? Bam: afdrukken! En dat allemaal voor een paar euro.

Fotosokken

Het ultieme cadeau als je het echt niet meer weet: sokken! Grote voordeel is dat de ontvanger ze hoe dan ook gaat dragen, dus het is nog een praktisch cadeau ook. Enfin: smartphone-fotografie is nog niet doorgedrongen bij de sokkenontwerpers, maar wel deze minstens zo leuke retrofoto-exemplaren.

Fototijdschrift

CHIP foto magazine - fotoblad

Een van de leukste fotografie-cadeautips is… een uitgesteld cadeau. En dat kan met dit actie-abonnement op CHIP FOTO magazine, een tijdschrift over fotografie met nieuws, tips en natuurlijk prachtige beelden. Voor 15 euro krijg je maar liefst 3 nummers van dit mooie fotoblad. Of nou ja, niet jij natuurlijk, maar de ontvanger van dit cadeau.

Schoonmaakpen

De flauwste, maar tegelijkertijd ook de beste en meest onderschatte tip in de wereld van smartphone-fotografie – je voelt ’m al aankomen – is: houd je lens schoon! Want dat is het nadeel van fotograferen met je mobiel: er zit geen lensdop op om de lenzen te beschermen tegen stof en vette vingerafdrukken. De oplossing is een lenspen, een gek woord voor een kwastje waarmee je de lens kunt schoonmaken.

Popsocket

Grip op je gruwelijk grote smartphone? Plak er een PopSocket op! EenPopSocket is een inklapbaar knopje dat je op de achterkant van je mobiel plakt. Superhandig en er zijn hordes mensen die zeggen dat ze niet meer zonder kunnen. Het zijn ook ideale cadeautjes omdat dePopSockets verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en designs: van nepmarmer tot felroze, en van een sterrenhemel tot gewoon… zwart.

Ministatief

Mensen die mijn blogs vaker lezen, weten dat ik weg ben van mijn Joby ministatiefje. Maar ja, die is duurder dan 15 euro en dan mag-ie niet op deze cadeautjespagina. Zijn er nog goedkopere alternatieven? Minder van kwaliteit, maar nog altijd best handig is dit octopus-statief. Hij heeft flexibele pootjes, een smartphone-houder en er zit ook nog een Bluetooth-afstandsbediening bij!

Touchscreen-handschoenen

Handschoenen zijn altijd een goed herfst- en wintercadeau, zeker als ze zijn voorzien van ‘slimme vingertoppen’ waarmee je een smartphone kunt bedienen. Een beetje mooie touchscreen-handschoenen kosten al gauw een paar tientjes, maar deze zijn verrassend goedkoop. Extra bonus: ze hebben een anti-slip-binnenzijde zodat die dure mobiel niet snel uit je handen klettert.

Powerbank

Stroom is net als zuurstof: je kan er maar beter genoeg van hebben. En een hele dag fotograferen kan een smartphone-batterij zo ver leegtrekken dat een powerbank geen overbodige luxe is. Zijn er goede opladers te koop onder de 15 euro? Het was even zoeken, maar deze exemplaren zijn de betere budget-powerbanks. Toch een groter budget? Kijk dan naar deze blog over mini-powerbanks.

Handwarmers

Ze heten ‘handwarmers’, maar je kunt ze natuurlijk op alle plekken stoppen waar je het koud krijgt na een paar uur fotograferen rondom het vriespunt. Deze set van twee handwarmers geven elk een halfuur warmte af: genoeg om de ergste kou uit je lijf te weren. De handwarmers zijn herbruikbaar.

– – –

Heb je toch iets meer budget? Lees dan mijn andere blog met wat duurdere cadeautips voor fotografie.

Lissabon - foto met tegenlicht