Foto’s van Huis Marseille in Museum De Pont

Fotografie-evenementen in 2020

Laatst bijgewerkt:

Kijken naar foto’s is niet alleen erg leuk; het levert je gegarandeerd een flinke dosis foto-inspiratie op. Ook in 2020 staan er in Nederland en Vlaanderen een groot aantal fotografie-evenementen op het programma. Op deze pagina vind je een overzicht van foto-festivals en foto-exposities.

Tijdens mijn opleidingen heb ik geleerd dat creativiteit niet kan bestaan zonder jezelf te voeden met nieuwe ideeën en invalshoeken. Door regelmatig foto-exposities te bezoeken leer je om nóg beter te kijken en vul je je brein met creatieve brandstof.

Dit overzicht is een greep uit het aanbod van fotografie-evenementen in 2020 en ik blijf ’m doorlopend aanvullen. Ken jij een expo of festival dat ab-so-luut niet op deze pagina mag ontbreken? Stuur me dan even een mailtje!

Fotofestivals in 2020

Stiekem heb ik een voorliefde voor fotofestivals met allemaal losse tentoonstellingen in musea, cafés, galerieën, kelders en oude fabriekspanden. En dan tussendoor ergens lekker lunchen en toch nog zelf wat foto’s maken. Klinkt goed toch?

BredaPhoto (9 sept–25 okt 2020)

Het tweejaarlijkse BredaPhoto is het grootste fotofestival van de Benelux en zou zomaar eens een van de leukste fotografie-evenementen in 2020 kunnen worden. Op het fotofestival kun je werk bekijken van meer dan 50 topfotografen en jonge talenten uit binnen- en buitenland.

Het programma is op het moment dat ik dit schrijf nog niet bekend, maar ga er maar vanuit dat er ook tijdens dit festival tientallen rondleidingen, lezingen, boekpresentaties, talkshows, meet-ups en workshops zijn. Genoeg voor een frisse dosis inspiratie!

 

Fotomusea in 2020

In Nederland en België hebben we een aantal fantastische musea die helemaal gewijd zijn aan de fotografie. Sowieso een bezoek waard en zijn in Nederland allemaal gratis te bezoeken met een Museumkaart. Die kaart is natuurlijk niet gratis, maar na 5 museumbezoeken heb je ’m er al uit.

Fotomuseum Den Haag

Afgelopen zomer was ik voor het eerst in het Fotomuseum in Den Haag en ik was onder de indruk! De programmering blijkt ook in 2020 heel divers, dus de kans dat je ontgoocheld uit het museum stapt, is vrijwel nihil.

De soep van Daguerre ( t/m 22 maart 2020)
Dit is een interessante expositie die dieper ingaat of een foto nu een fysiek object is, of een realistische voorstelling. Wanneer we naar een foto kijken, is het haast alsof we direct kijken naar de afgebeelde voorstelling zelf. Het materiaal van de foto wordt als het ware onzichtbaar. In ‘De soep van Daguerre’ is een keuze uit die omvangrijke ‘soep’ aan fotomaterialen en productietechnieken te zien.

Foto van Eddy Posthuma de Boer
Hoge Nood, 1955 | Foto: Eddy Posthuma de Boer

Verder dit jaar in het Fotomuseum Den Haag
Onverwachte ontmoetingen/schenkingen aan de collectie (t/m 22 maart)
Eddy Posthuma de Boer (18 jan–26 april)
Borealis: Bomen en mensen van de noordelijke bossen (9 Mei–23 aug)
William Wegman (5 sep–3 jan 2021)

Meer info en tickets: fotomuseumdenhaag.nl

FOMU – Fotomuseum Antwerpen

Als je cultuur wil combineren met leuke cafeetjes en hippe horeca, dan moet je in de wijk ‘het Zuid’ in Antwerpen zijn. Inspiratie genoeg in dit deel van de stad. Naast een reeks galeries en Musea voor Schone en Hedendaagse Kunst, vind je er ook het FOMU, het Fotomuseum Antwerpen. Net als veel collega-musea beheert dit museum een giga-depot van enige miljoenen objecten. Om precies te zijn 3 miljoen, bestaande uit foto’s, boeken en apparatuur. In de museumzalen merk je weinig van die absurde aantallen. Foto’s krijgen letterlijk alle ruimte.

FOMU geeft foto’s letterlijk de ruimte | Foto: Paul Hermans

Stephan Vanfleteren – Present (t/m 1 maart 2020)
Soms heeft een foto zo veel impact dat hij op je netvlies gebrand blijft. Nu denk je misschien aan een oorlogsbeeld of iets anders ergs, maar het was een foto van Jan Wolkers en zijn vrouw Karina in hun auto. De foto besloeg de voorpagina van De Volkskrant over bijna de volle breedte. Enfin, dat was mijn eerste kennismaking met het fotowerk van Stephan Vanfleteren. In het FOMU was tot 1 maart een overzichtstentoonstelling te zien van de Belgische grootmeester. Nagenieten kan hier.

Verder dit jaar in het FOMU
Photobook Belge (1 maart–6 okt 2020)
Restricted Images (1 maart–9 juni)
Sébastien Reuzé – Hotel Solaire (1 maart–9 juni)
Hannah Darabi – Iran 1979 1983 (1 maart–9 juni)

Info & tickets: fomu.be

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam

Waar laat je in vredesnaam 5,5 miljoen (glas)negatieven, dia’s en fotoafdrukken, allemaal gemaakt door Nederlandse fotografen? Nou, wat dacht je van het Nationaal Fotomuseum in Rotterdam? Deze enorme collectie vormt steeds het vertrekpunt voor fototentoonstellingen in het museum.

Het Nationaal Fotomuseum in Rotterdam
Het Nederlands Fotomuseum is ondergebracht in het voormalig werkplaatsgebouw van de Holland-Amerika Lijn.
Foto: Marco Zanferrari

Sterke verhalen (t/m 17 mei 2020)
Een voorbeeld van zo’n greep uit de verzameling is de tentoonstelling die voluit ‘Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum’ heet. Het zijn echte visuele verhalen: geen losse foto’s, maar fotoseries. En die kunnen door zowel professionele als amateurfotografen zijn gemaakt.

Verder dit jaar in het Nederlands Fotomuseum
De Migrant | Anaïs López (22 feb–21 juni 2020)
De collectie belicht door Marwan Magroun (22 feb 2020–10 jan 2021)
Rotterdam in the picture (30 mei–20 sept 2020)

Meer info en tickets: nederlandsfotomuseum.nl

Foam – Fotografiemuseum Amsterdam

Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) is niet vast te pinnen op een fotografische stijl of genre. Het gaat van fotojournalistiek tot reclamefotografie en van blockbusters als William Klein tot aanstormend fotografisch talent. Heerlijk divers dus. Daarnaast organiseert het fotomuseum regelmatig speciale rondleidingen, lezingen en discussies, films en andere activiteiten.

Foam in Amsterdam organiseert naast tentoonstellingen ook andere fotografie-evenementen in 2020
De ingang van Foam aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam. | Foto: Kristina D.C. Hoeppner

Vivian Maier (10 april–28 juni 2020)
Vivian Maier (1925–2009) is zo’n typisch geval van ‘beroemd na overlijden’. Ze fotografeerde haar hele leven, maar haar talent werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden. Maier werd geboren in New York, maar woonde tijdens haar jeugd vooral in Frankrijk.

Chicago, 1978 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.
Chicago, 1978 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.

Toen ze later terugkeerde naar de VS, ging ze werken als nanny. Tussen de soep en de aardappelen door schoot ze bijna 150.000 beelden uit het dagelijkse leven. Vooral in zwart-wit, maar in Foam is een selectie van 60 kleurenfoto’s te zien uit de periode 1956–1986. Aanrader! Kijk op vivianmaier.com om alvast in de stemming te komen.

Location unknown, 1956 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.
Location unknown, 1956 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.

Verder dit jaar in Foam
Adorned – The Fashionable Show (t/m 22 maart)
Wright Morris – The Home Place (24 jan–5 april 2020)
On Earth – Imaging, Technology and the Natural World (20 maart–17 mei 2020)

Meer info: foam.org
Wil je niet in rij staan voor de kassa? Boek je tickets dan gemakkelijk online en bewaar het ticket op je smartphone.

Huis Marseille – Amsterdam

Huis Marseille in Amsterdam heeft nergens ‘foto’ in zijn naam, maar richt zich volledig op fotografie. De oude grandeur van de 17e eeuwse grachtenpanden kunnen je op het verkeerde been zetten, want het museum leunt wat meer op avant-gardistische fotokunst, dan op basic fotografie-evenementen, en dat zal in 2020 niet anders zijn.

Pictures from Another Wall  (15 feb–5 juli 2020)
De tentoonstelling waar ik het meest benieuwd naar ben, vindt niet plaats in Huis Marseille zelf, maar bij ‘zusterinstelling’ De Pont in Tilburg. Marseille startte in 1999 met 50 foto’s uit de privéverzameling van de familie De Pont. En daar zitten mijn oude fotografische helden ook tussen (Andreas Gursky, Thomas Ruff en Thomas Struth). In de nieuwe vleugel van De Pont zijn 100 fotowerken uit de collectie samengebracht.

Meer info & tickets Huis Marseille in Amsterdam: huismarseille.nl
Meer info & tickets Museum De Pont in Tilburg: depont.nl

Fotografiemuseum aan het Vrijthof – Maastricht

Het jongste fotografiemuseum van Nederland staat in… hartje Maastricht. Sinds september 2019 richt het Museum aan het Vrijthof zich uitsluitend op fotografie en is het officieel een fotomuseum. Op zich was er niks mis met de stijlkamers, de 500-jarige geschiedenis van Maastricht, de haute couture van Mart Visser en de Wiener Melange-jurken van André Rieu (of nou ja, van zijn orkestleden dan). Maar een beetje van alles wat, is ook een beetje niks.

Maar nu ligt de focus dus volledig op fotografie. Keuzes maken, ik hou ervan en zeker als het om méér fotografie gaat. Het museum streeft ernaar om elk jaar twee grote namen uit de fotografiewereld te presenteren.

Homage to Humanity (t/m 15 maart 2020)
De eerste tentoonstelling van het nieuwe fotomuseum is een oeuvre-overzicht van Jimmy Nelson. Van deze Brits-Nederlandse fotograaf zijn voornamelijk portretten te zien van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen. Bij de tentoonstelling hoort ook een heuse Jimmy Nelson-app die uitleg geeft over de foto’s. Geen tijd voor de expo? Dan is het boek Homage to Humanity een absolute aanrader. Lees de recensies er maar op na.

Verder dit jaar in Museum aan het Vrijthof
Streetlife – straatfotografie van Jamel Shabazz en Hans Rietveld. (21 maart–30 augustus 2020)

Meer info & tickets: museumaanhetvrijthof.nl

 

Fototentoonstellingen in 2020

Naast fotofestivals en permanente fotomusea zijn er nog honderden grote en kleine fototentoonstellingen die je kunt bezoeken. Galeries, musea, kunstenaarsinitiatieven, buurthuizen, kerken, cafés, bibliotheken; fotografie is overal! Ik probeer de krenten uit de pap eruit te vissen. Het is een beetje persoonlijke voorkeur, maar altijd met de smartphone-fotograaf in het achterhoofd.

Rijzend water – Kadir van Lohuizen | Scheepvaartmuseum Amsterdam (t/m 10 mei)

Fotojournalist Kadir van Lohuizen reisde van Groenland tot Papua Nieuw Guinea, en van Fiji tot Panama om de onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel te fotograferen. Zijn we erop voorbereid dat straks hele landen van de kaart geveegd worden, vraagt Van Lohuizen zich af. De soms confronterende foto’s zijn te zien in het Scheepvaartmuseum Amsterdam.

Hoek van Holland – Peter de Krom | Kunsthal Rotterdam (t/m 24 mei 2020)

Fotograaf Peter de Krom groeide op in Rotterdam Beach – pardon: Hoek van Holland – maar ging studeren in Breda. In 2010 keerde hij terug naar zijn dorp om daar gedurende 5 jaar foto’s te schieten van heel gewone dingen. Het resultaat: een mix van humor en ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Meer info vind je op de website van de Kunsthal.

Kunsthal Rotterdam | Foto: Ossip van Duivenbode

Eggs and Rarities – Paul Kooiker – Villa Mondriaan Winterswijk (t/m 20 september)

In het huis waar Piet Mondriaan opgroeide is nu de tentoonstelling Horizon te zien met schilderijen van Rob Birza en Anne Feddema, meubels van Richard Hutten en een heel mooie presentatie van fotograaf Paul Kooiker. Uit Kooikers fotoserie Eggs and Rarities zijn nu 80 foto’s te zien in Museum Villa Mondriaan. Een encyclopedie van het leven noemt de fotograaf zijn fotoserie. Leuk detail: alle foto’s zijn gemaakt met een iPhone!

https://www.instagram.com/p/B9bbfNNgGas

MOØDe – Anton Corbijn | Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist (4 april–5 juli 2020)

Net zoals je ‘omfietswijn’ hebt (wijn die de moeite van het omfietsen waard is), zou ‘omreis-fototentoonstelling’ ook een mooie manier van aanprijzen zijn. Waar heb ik het over? De tentoonstelling MOØDe van Anton Corbijn. In Knokke-Heist presenteert de Hollandse fotomeester ruim 100 werken waarin fotografie en de modewereld naadloos in elkaar overgaan. Vandaar dus de naam MOØDe, een ietwat gekunstelde samentrekking van ‘mood’ en ‘mode’. Maar da’s niet iets om je van een bezoek te weerhouden.

MOØDe - fototentoonstelling van Anton Corbijn in Knokke-Heist

…wordt vervolgd!


Voorbije tentoonstellingen

Photo Festival Leiden (9–17 mei 2020)

Als een organisatie foto als ‘photo’ schrijft, dan weet je dat er internationale allure in het spel is. Het Photo Festival Leiden wil vooral een springplank zijn voor Europese fotografen in de eerste fase van hun carrière. Alle deelnemers zijn niet langer dan 5 jaar geleden afgestudeerd aan een foto-academie of vergelijkbare studie, dus de statistische kans op fris & fruitige fotografie is erg groot. Ook zijn er workshops en lezingen waar jij als fotoliefhebber gewoon aan mag deelnemen.

International Photo Festival Leiden, een van de fotografie-evenementen in 2020.

Het werk van geselecteerde fotografen vind je zowel binnen als buiten door de hele stad. En Leiden is natuurlijk een heerlijke stad om doorheen te banjeren.

Meer info vind je op de website van het Leids fotofestival.

Alone Together – Aristotle Roufanis | Contour Gallery Rotterdam (t/m 23 februari 2020)

De foto’s van Aristotle Roufanis doen me meteen denken aan Nachtdieren, dat mooie tv-programma waarin Ryanne van Dorst op zoek gaat naar mensen die in het holst van de nacht nog wakker zijn. Behalve een fraai staaltje avondfotografie zijn de foto’s van Roufanis ook inhoudelijk prachtig. Ze geven een bijzondere inkijk in het stedelijke leven waar bewoonde appartementen oplichten in een zee van donkerte. Foto’s die je echt live moet zien, lijkt me. En dat kan in de Contour Gallery.

Foto’s van Aristotle Roufanis

Rotterdam Photo (6–9 februari 2020)

Zeecontainers en Rotjeknor, die horen gewoon bij elkaar. Rotterdam Photo speelt zich vooral af in en om de containers die van 6 tot 9 februari staan opgesteld op het Deliplein in Katendrecht. Het is een wat alternatief fotofestival dat plaatsvindt tijdens Art Rotterdam, dus als je van kunst, vormgeving, innovatie en experimenten houdt, dan kun je dat mooi meepikken.

Meer info: rotterdamphotofestival.com

Rotterdam Photo is een van de fotografie-evenementen 2020
Foto: Annick van Santen
Meer fototips
Witbalans instellen tijdens het blauwe uur
Hoe gebruik je witbalans in de fotografie?