iPhone 12 Pro

De fotospullen die ik gebruik

Een van mijn lezers vroeg welke smartphone, lenzen, apps en ander leuks ik gebruik voor mijn smartphone-fotografie. Ik zet het hieronder even op een rij.

Het is niet de apparatuur die de foto maakt, maar de fotograaf. Die zin heb je natuurlijk al vaker gehoord, maar dat wil niet zeggen dat je het jezelf niet gemakkelijker mag maken. Of leuker. En dat is de reden dat ik al jaren een iPhone als camera gebruik. De laatste is een iPhone 12 Pro. Een Pro Max was ook leuk geweest, maar die vond ik simpelweg te groot en te duur. Een voordeel van de iPhone Pro-modellen (12 en 13) is de mogelijkheid om foto’s te schieten in ProRAW. Met die functie heb je veel meer speelruimte bij het aanpassen van de belichting, kleur en witbalans. Hoe dat zit met RAW en ProRAW, lees je in deze blog.

Lenzen

Na de aankoop van mijn vorige smartphone, de iPhone XR, heb ik al snel een reeks opzetlenzen aangeschaft. Ik koos voor de lenzen van Moment omdat het kwalitatief de beste lenzen zijn en je ze snel aan- en af kunt koppelen van de bijbehorende hoes. De ultragroothoek en telelens van Moment gebruik ik niet meer, omdat de iPhone 12 Pro die al in huis heeft. Maar de Moment macrolens draai ik nog regelmatig op mijn smartphone. En eigenlijk zou ik ook de Moment fisheye nog willen aanschaffen: ik ben een groot liefhebber van het ultragroothoekeffect.

Statieven

Statieven: het meest onderschatte hulpmiddel! Tot mijn schrik heb ik er 4 in huis.

Smartphone-grip

Een smartphone-grip is een hulpmiddel waarmee je je smartphone beter en stabieler kunt vasthouden bij horizontale foto- en video-opnamen. Want ergonomisch valt er nog genoeg aan een smartphone te verbeteren. Ik gebruik de SK-PSC1 Smart Grip van Sevenoak, vooral ideaal bij het filmen met je smartphone.

Powerbank

Een powerbank is onmisbaar als je – zoals ik – probeert om minimaal 3 jaar met een telefoon te doen. Na een jaar wordt de batterij merkbaar slechter is een middag fotograferen een aanslag op de energievoorraad van je mobiel. Ik heb pas mijn oude powerbank van Xtorm ingeruild voor dit compacte exemplaar van Mojogear.

Apps

Fotograferen doe ik meestal in de standaard camera-app en als ik meer controle wil over ISO en sluitertijd, dan pak ik Camera+2, de Moment camera-app of de nieuwe app Reeflex erbij.

Bewerken van foto’s doe ik nooit in de Foto’s-app van Apple. De app lijkt handig, maar is het niet, vind ik. Je hebt te weinig controle over je bewerkingen en het is ook niet duidelijk wat elke tool nu precies doet. Is het je weleens opgevallen dat er twee regelbalken zijn die allebei ‘Helderheid’ heten?

Meestal gebruik ik Lightroom mobile om foto’s te bewerken, vaak op basis van een van mijn Lightroom-presets. Soms gebruik ik nog Snapseed en TouchRetouch.

Als ik echt het onderste uit de kan wil halen, dan bewerk ik de foto op mijn 27 inch iMac (anno 2015, want ik koop altijd tweedehands Macs). Soms in Lightroom (de cloudversie), maar meestal in Photoshop. Ik weet dat er andere, goedkopere programma’s bestaan, maar ik vind Photoshop nog steeds de holy grail van de fotobewerking en ik werk er al mee sinds… 1993.

Lissabon - foto met tegenlicht