fbpx
Fototentoonstellingen tips in de zomer

Tips voor fototentoonstellingen in de zomer van 2021

Kijken naar foto’s is niet alleen erg leuk; het levert je ook nog eens een flinke dosis foto-inspiratie op. Mocht je nou in eigen land blijven deze zomer: weet dan dat in Nederland en Vlaanderen genoeg te zien valt aan fototentoonstellingen, exposities en festivals. Op deze pagina heb ik er alvast een aantal voor je geselecteerd (pagina wordt nog aangevuld).

Tijdens mijn opleidingen heb ik geleerd dat creativiteit niet kan bestaan zonder jezelf te voeden met nieuwe ideeën en invalshoeken. Door regelmatig foto-exposities te bezoeken leer je om nóg beter te kijken en vul je je brein met creatieve brandstof. Dit overzicht is een greep uit het aanbod van fototentoonstellingen in de zomer van 2021. Ken jij een expo die ab-so-luut niet op deze pagina mag ontbreken? Stuur me dan even een mailtje!

Fotofestival Naarden 2021

Stiekem heb ik een voorliefde voor fotofestivals met allemaal losse tentoonstellingen in musea, cafés, galerieën, kelders en oude fabriekspanden. En dan tussendoor ergens lekker lunchen en toch nog zelf wat foto’s maken. Klinkt goed nietwaar?

Een van de festivals die je deze zomer kunt bezoeken is het FotoFestival Naarden. Sowieso een leuke stad voor een dagtripje, lijkt me. En bovendien coronaproof: veel fotowerk hangt of staat buiten. Aan de vestingwallen en de Grote Kerk hangen giga fotodoeken, en er is fotowerk te zien in een park en een groot pand dat ooit een tuincentrum was.

Fotofestival Naarden
In Spirit, A Poor Facsimile | Foto: Alison Luntz

Het thema van het festival is The Art of Living: fotografen laten het alledaagse of onbekende leven zien, het overleven onder onmogelijke omstandigheden en natuurlijk is er ook fotowerk dat de beklemmende saaiheid van het leven in coronatijd vastlegt. En dat kan soms best humoristisch uitpakken, zoals je op de foto hierboven kunt zien!

Fotofestival Naarden duurt nog tot 29 augustus 2021
Meer info en tickets: fotofestivalnaarden.nl

Contour Gallery Amsterdam

Als je toevallig of helemaal niet toevallig in Amsterdam bent deze zomer, loop dan zeker even naar binnen bij de Contour Gallery. Misschien dat je nu denkt: maar hé, wacht eens even, de Contour Gallery zit toch in ROTTERdam? Ja dat klopt, maar de galeriehouder heeft sinds eind juni ook een expositieruimte aan de Keizersgracht 84 in Amsterdam. Enfin: is dat misverstand ook weer uit de wereld.

Lars van den Brink

Maar wat ik zeggen wilde: ga daar echt kijken, want in de galerie zijn de fantastische fotowerken te zien van Lars van den Brink uit de serie ‘Hier leeft de dag’. Ik heb er al eerder over geschreven, maar het komt erop neer dat Van den Brink op een ingenieuze en verbluffende manier dag en nacht combineert in één foto. Echt heerlijk om naar te kijken.

Nog te zien tot 27 augustus 2021
Meer info: contour.gallery/hier-leeft-de-dag

AntwerpPhoto Festival

In tegenstelling tot het FotoFestival Naarden speelt AntwerpPhoto zich hoofdzakelijk af op één locatie, maar dan wel een heel mooie: in het Loodswezengebouw. Dit fraaie neorenaissancepaleis ligt aan de noordkant van het centrum, tussen de Schelde en het MAS (Museum aan de Stroom).

De hoofdmoot van het festival zijn grote tentoonstellingen van fotografen Jimmy Kets, Erwin Olaf en Steve McCurry. Geen idee wie dat zijn? Geeft helemaal niks. Op de website van het AntwerpPhoto vind je alle info en een glimp van hun fotowerk dat beslist naar meer smaakt.

AntwerpPhoto Festival 2021

Stel dat je terugloopt naar de stad, wip dan nog even binnen bij Kunstgalerij Rossaert in de Nosestraat. Daar exposeert fotograaf Karin Borghouts foto’s uit de serie ‘Vincent was here’. Borghouts volgde het spoor van Vincent van Gogh vanaf zijn geboorteplaats Zundert in Nederland tot Auvers-sur-Oise in Frankrijk en reconstrueerde meer dan 30 van zijn schilderijen tot fotowerken. Hier zie je een voorproefje.

Alle exposities rondom AntwerpPhoto zijn nog te zien tot en met 26 september 2021
Meer info en tickets: antwerpphoto.be

Kunsthal Rotterdam

Of je het nu Rotjeknor noemt of Manhattan aan de Maas: Rotterdam is een fotoparadijs. Tussen het fotograferen door zou je toch echt even moeten binnenwippen bij de Kunsthal, want daar is de tentoonstelling ‘This is Hallstatt, kein museum!’ te zien van Hans Wilschut.

Kunsthal: fotowerk van Hans Wilschut
 The Gaze, 2019, Hallstatt | foto: Hans Wilschut 

Voor de coronacrisis uitbrak, werd het Oostenrijkse Alpendorpje Hasllstatt elk jaar overspoeld met miljoenen Chinezen en Japanners die als vliegen op de stroop afkwamen op de fotogenieke vergezichten. Je kent het wel: groen gras, een meer in de glinsterzon en besneeuwde bergtoppen. Wilschut richtte zijn camera niet op het pittoreske gehucht en de sprookjesachtige natuur, maar op de toeristen. En dat levert bijzondere beelden op.

Nog te zien tot en met 26 september 2021
Meer info en tickets: kunsthal.nl
(tickets alleen online verkrijgbaar)

Fries Museum

Woon je toevallig in het noorden van de lage landen of ga je er op vakantie, dan kun je ook daar werk van Hans Wilschut zien in het Fries Museum. Ik ben er nog nooit geweest, maar wat een strakke architectuur heeft dat gebouw!

Fries Museum in Leeuwarden
Fries Museum | Foto: Ruben van Vliet

Voor de tentoonstelling ‘De elf steden’ in het Fries Museum maakte Wilschut 13 portretten van de Friese elf steden plus Drachten en Heerenveen. Hij liet zich daarbij inspireren door oude schetsen, prenten en tekeningen, want dat waren vroeger (17e/18e eeuw) de middelen om een stadsgezicht vast te leggen.

Foto’s van Hans Wilschut in het Fries Museum
Foto: Hans Wilschut

Nog te zien tot 31 december 2023 (je hebt nog even de tijd dus ;-))
Meer info en tickets: friesmuseum.nl

Fotomuseum aan het Vrijthof

Het jongste fotografiemuseum van Nederland staat in… hartje Maastricht. Sinds september 2019 richt het Museum aan het Vrijthof zich uitsluitend op fotografie en is het officieel een fotomuseum. Op zich was er niks mis met de stijlkamers, de 500-jarige geschiedenis van Maastricht, de haute couture van Mart Visser en de Wiener Melange-jurken van André Rieu (of nou ja, van zijn orkestleden dan). Maar een beetje van alles wat, is ook een beetje niks.

Maar nu ligt de focus dus volledig op fotografie. Keuzes maken, ik hou ervan en zeker als het om méér fotografie gaat. Het museum streeft ernaar om elk jaar twee grote namen uit de fotografiewereld te presenteren, maar daar kwam afgelopen jaar natuurlijk weinig van.

Tot eind augustus kun je je nog onderdompelen in de sfeer van de dancewereld. Interessant lijkt me, want het is een wereld die ik niet ken, maar wel spectaculaire foto’s oplevert. Althans, dat maak ik op uit de beelden van dancefotograaf Rutger Geerling, want die zijn écht fantastisch! Met de tentoonstelling ‘This is my church’ viert de fotograaf zijn 25-jarig jubileum. Ik ga er sowieso heen!

Nog te zien tot 29 augustus 2021
Meer info & tickets: museumaanhetvrijthof.nlFOMU – Fotomuseum Antwerpen

Als je cultuur wil combineren met leuke cafeetjes en hippe horeca, dan moet je in de wijk ‘het Zuid’ in Antwerpen zijn. Inspiratie genoeg in dit deel van de stad. Naast een reeks galeries en Musea voor Schone en Hedendaagse Kunst, vind je er ook het FOMU, het Fotomuseum Antwerpen. Net als veel collega-musea beheert dit museum een giga-depot van enige miljoenen objecten. Om precies te zijn 3 miljoen, bestaande uit foto’s, boeken en apparatuur. In de museumzalen merk je weinig van die absurde aantallen. Foto’s krijgen letterlijk alle ruimte.

FOMU in Antwerpen: mooie fototentoonstellingen zomer 2021
FOMU geeft foto’s letterlijk de ruimte | Foto: Paul Hermans

Deze zomer huisvest het FOMU maar liefst 5 verschillende tentoonstellingen, waaronder ‘re-collect’, een overzicht van aanwinsten (zo noemen musea hun aankopen, grappig hè ;-)) van het fotomuseum in de afgelopen 10 jaar.

Maar er is dus nog veel meer te zien, zoals de surrealistische foto’s van Mous Lamrabat. Wat je ziet, weet je eigenlijk niet, maar het museum omschrijft het als een knipoog naar de modewereld en gegoochel met symbolen uit de Noord-Afrikaanse cultuur.

Ben je in Antwerpen deze zomer, bezoek dan zeker en vast dit museum! En pak daarna een pintje om te laten bezinken wat je gezien hebt.

Meer info & tickets: fomu.be

Fotomuseum Den Haag

In de zomer van 2019 was ik voor het eerst in het Fotomuseum in Den Haag en ik was onder de indruk. De programmering blijkt ook deze gekke coronazomer heel divers, dus de kans dat je ontgoocheld uit het museum stapt, is vrijwel nihil. Om een voorbeeld te noemen: het museum exposeert een fotoreeks van mannen met een ‘Haagse mat’ vlak na een fotoproject dat over klimaatverandering gaat.

Fotomuseum Den Haag
BOREALIS Rusland, Boerjatië, augustus 2019 – Schade van een bosbrand in Siberië. | Foto: Jeroen Toirkens

Borealis, zo heet het project van fotograaf Jeroen Toirkens en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius. In de afgelopen 4 jaar bezochten zij bossen in de zogeheten boreale zone, een cirkel van voornamelijk naaldbossen die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika.

Het gekke is dat we allemaal het Amazone-regenwoud kennen, maar dat de boreale zone een veel groter gebied beslaat, goed voor 30% van alle bomen op aarde. Toirkens en Brandt Corstius gingen op zoek naar de verhalen van deze bossen en de mensen die ze bewonen. En natuurlijk gaat het – net als in de Amazone – over de bedreigingen zoals massale houtkap en bosbranden.

Fototentoonstellingen zomer 2021: Fotomuseum Den Haag
BOREALIS Schotland, februari 2017 – Two Granny Pines | Foto: Jeroen Toirkens

Maar wat voor foto’s levert dat op? Gek genoeg mooie beelden, die ook zonder tekst een verhaal vertellen. Ook zocht Jeroen Toirkens steeds naar ‘de boom van de dag’. Niet om deze te fotograferen, maar te portretteren als een karakter op zich.

Borealis – Life in the Woods is nog te zien tot 3 oktober
Meer info en tickets: fotomuseumdenhaag.nl

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam

Waar laat je in vredesnaam 5,5 miljoen (glas)negatieven, dia’s en fotoafdrukken, allemaal gemaakt door Nederlandse fotografen? Nou, wat dacht je van het Nationaal Fotomuseum in Rotterdam? Deze enorme collectie vormt steeds het vertrekpunt voor fototentoonstellingen in het museum.

Een voorbeeld van zo’n greep uit de verzameling is de tentoonstelling Eregalerij, al is ook werk geleend uit andere collecties. Een reeks van 99 foto’s laten de ontwikkeling zien van de fotografie in Nederland vanaf 1842. En dat klinkt saaier dan het is, want achter elke foto schuilt een bijzonder verhaal. Vijf van die verhalen kun je al bekijken als je de app van het Nederlands Fotomuseum op je smartphone installeert. Voor de rest moet je echt naar het museum!

Fototentoonstellingen zomer van 2021: Nederlands fotomuseum
Foto: Nederlands Fotomuseum

Eregalerij is sinds 9 juni als permanente tentoonstelling toegevoegd en kent dus geen einddatum.
Meer info en tickets: nederlandsfotomuseum.nl

Lissabon - foto met tegenlicht