Snapseed voor Windows en Mac

Is er een Snapseed voor Windows of Mac?

Het is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen: bestaat er een versie van Snapseed voor Windows of Mac? Als je Googelt op ‘Snapseed voor Windows’ of ‘Snapseed op Mac’ kom je meestal uit op websites die je op het verkeerde been zetten. Tot een paar jaar geleden bestond er inderdaad een Snapseed-versie voor computers, maar Google heeft die in 2013 naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Toch bestaat er nog wel een mogelijkheid om Snapseed met een trucje op je Mac of PC te laten draaien.

Snapseed is niet de beste, maar wel de populairste fotobewerkingsapp voor smartphones. De reden is simpel: Snapseed is heel gemakkelijk te bedienen en nog gratis ook. Geen wonder dus dat mensen zich afvragen of ze de app niet op hun Windows- of Mac-computer kunnen draaien.

Vermomming

Een leuke eigenschap van computers is dat ze zich kunnen voordoen als een ander systeem. Da’s handig want op die manier kun je bijvoorbeeld tal van oude videospelletjes gewoon op een computer draaien. Het schilletje dat ervoor zorgt dat het allemaal net zo werkt als op het echte apparaat, noem je een emulator. En je raad ’m al: er bestaat ook een emulator die een smartphone nabootst.

De beste en bekendste emulator om smartphone-apps te draaien op een computer is BlueStacks. Zodra je BlueStacks hebt geïnstalleerd, krijg je een volwaardige Android-telefoon op je computerscherm. En kun je dus ook Snapseed installeren via Google Play.

Proberen? Volg dan de volgende stappen.

Snapseed installeren op Windows of Mac

Oké, daar gaat-ie dan.

1) Download de BlueStacks-emulator. Laat je niet afschrikken door die (onnodig) oorlogszuchtige homepage, maar druk snel op de groene downloadknop rechtsboven.

2) Installeer het programma op je Mac of Windows-PC. Duurt even, dus ga gerust even een kop koffie halen. Of een glas wijn. Wat je lekker vindt 😉

Snapseed voor Windows of Snapseed op Mac

3) Open het geïnstalleerde BlueStacks-programma. Het kan ook nu een paar minuutjes duren voordat het systeem is geconfigureerd.

4) Nu draait BlueStacks op je computer, maar moet je nog wat instellingen doorvoeren. Het lijkt nu alsof je een nieuwe Android-telefoon in gebruik neemt. Kies om te beginnen de juiste taal.

Bluestacks instellen

5) Zoals bij elk Android-apparaat moet je inloggen met een Google-account. Heb je die niet? Maak er dan meteen een aan.

Google-account instellen voor BlueStacks zodat je Snapseed voor Windows kunt draaien

6) Gefeliciteerd: er staat een Android-smartphone op het bureaublad van je computer! Grote kans dat je nu ook een mail ontvangt dat je bent ingelogd op een nieuwe Samsung Galaxy S8+ (of nieuwer), de goedkoopste smartphone die je ooit hebt gekocht!

Snapseed voor Windows en Mac installeren

7) Klik nu op het icoontje van de Play Store. Typ in zoekbalk ‘Snapseed’. Klik daarna op ‘Installeren’ en dan op ‘Openen’.

Snapseed voor Windows en Mac installeren

8) Tadááá: Snapseed draait op je computer! Klik nu op het plusje en daarna op ‘toestaan’ om Snapseed toegang te geven tot de foto’s op je nagebootste smartphone.

9) Toch ben je er nu nog niet, want je moet foto’s van je Mac of PC eerst naar de BlueStacks-emulator overbrengen om ze te kunnen bewerken. Klik op het icoontje van de ‘Media Manager’ (zie rode cirkel hieronder).

Media manager

10) Klik links onderaan op ‘Import from Mac’ of ‘Import from PC’. Nu kun je in de bestandenkiezer een reeks foto’s selecteren. Als het goed is, verschijnen ze dan in de Media Manager.

Foto’s bewerken Snapseed op PC

11) Sluit de Media Manager (druk op het kruisje in de tab bovenin) en open Snapseed. Je kunt je geïmporteerde foto’s nu openen via het plus-symbooltje en meteen los gaan met bewerken!

Snapseed voor Windows en Mac

Snapseed gebruiken op Windows of Mac

Oké, Snapseed draait via BlueStacks op je Windows-PC of Mac. Maar hoe bedien je het nu? Je kunt natuurlijk niet met je vinger over het scherm vegen. Door met je muis naar boven en beneden te scrollen, kies je de bewerking – da’s simpel – maar de intensiteit ervan aanpassen kan lastiger zijn. Als je een Apple Magic Mouse hebt of een stuurvlak op een laptop, dan kun je de intensiteit instellen door naar links of rechts te vegen. Superhandig.

Heb je geen Magic Mouse of laptop met stuurvlak, dan zul je het met de ‘gewone muis’ moeten doen. Zet je muis dan precies bij het nulpunt van de schuifbalk die de intensiteit bepaalt. Ik heb dat punt hieronder met een rode pijl aangegeven. Houd je muis ingedrukt en beweeg naar links en rechts om de intensiteit op te voeren of af te zwakken.

Ik moet zeggen: dat bewerken gaat eigenlijk best goed. Alleen inzoomen op een foto werkt jammer genoeg niet traploos. Met een dubbelklik kun je flink inzoomen, maar het is alles of niks. Verder werkt alles min of meer hetzelfde als op je smartphone; alleen is je vinger vervangen door een stuurvlak of muis. Grote voordeel is dat je het virtuele scherm van je BlueStacks-telefoon kunt oprekken tot de grootte van je computerscherm waardoor je je foto’s nauwkeuriger kunt bewerken.

Het nadeel van Snapseed op een virtuele smartphone is het omslachtige exporteren van foto’s. Je moet je bewerkte foto eerst exporteren in Snapseed en dat levert toch de nodige hindernissen op. De functie ‘Delen’ om een foto rechtstreeks te bewaren op je computer, werkte niet op mijn Mac, maar wie weet lukt dat wel op Windows. Ik heb steeds de functie ‘Exporteren’ gebruikt.

Exporteren van foto in Snapseed

Als je de export hebt gedaan, moet je weer naar de Media Manager om de foto te exporteren naar de harde schijf op je Mac of PC. Pas dan kun je de foto beheren op je computer.

Snapseed op een PC: handig of niet?

Op zich werkt Snapseed in de BlueStacks-emulator prima; je kunt alles doen wat je op een smartphone ook kan. Tijdens mijn test merkte ik wel al snel dat het importeren en exporteren van foto’s de bottleneck is die op den duur gaat irriteren. Het is alsof je thuis steeds door twee schuifdeuren moet om een kop koffie te zetten. Het kan, maar ideaal is het niet.

Mijn tip: bespaar niet op de verkeerde dingen. Als je je foto’s graag op een computer bewerkt, trek dan wat geld uit voor een goed fotobewerkingsprogramma. Ja, de groeten, hoor ik je denken: da’s zeker zo’n duur Photoshop- of Lightroomabonnement. Maar nee, dat hoeft zeker niet. In deze blog bespreek ik een aantal fotobewerkingsprogramma’s die gemiddeld 60 tot 80 euro kosten. En dat is dan een eenmalig bedrag.

Lissabon - foto met tegenlicht