Begin deze eeuw was een digitale fotolijst een noviteit van heb ik jou daar. Nooit meer foto’s verwisselen! Elke dag een nieuwe foto! Leuk voor oma! Dat de lijst een piepklein schermpje had en een véél te grote plastic rand, mocht de pret niet drukken. Lelijke digitale fotolijsten bestaan nog steeds trouwens. Ongelooflijk, want er zijn ook mooie en slimme digitale fotolijsten te koop die in niets lijken op het getrut uit het begin van deze eeuw. Loop je even mee?
Als zelfs Kruitvat en Action (ook wel verhullend Aah Cee Tiohn genoemd) digitale fotolijstjes gaan verkopen, tja, dan weet je dat je te maken hebt met het ultieme massaproduct. Het belangrijkste euvel van fotolijstjes: te lelijk, te klein en te weinig beeldpunten voor een scherpe weergave. En die kun je anno nu nog steeds kopen! Dus in een wereld van 4K tv’s en tablets met haarscherp beeld, zijn er nog steeds bedrijven die fotolijstjes aan de man proberen te brengen waar de beeldpunten zo knotsgroot zijn dat je ze gewoon kunt tellen.
En toch: het idee van een digitale lijst blijft trekken. Thuiskomen van een fototrip en dan meteen je mooiste foto’s van die dag presenteren aan de muur: dat levert toch heel wat meer fototrots op dan ze ongezien op je smartphone laten verstoffen.
Oké, genoeg gepraat: op naar de mogelijkheden.
iPad aan de muur
Heb je een oude iPad of andere tablet die niet meer vooruit te branden is? Hang ’m aan de muur, start je foto-app en je digitale fotolijst is klaar! Eeehhhm, maar er zit geen lusje aan de iPad natuurlijk. Maar daar zijn wel oplossingen voor te vinden.

Het Nederlandse Vogel’s verkoopt al jaren houders om iPads aan de muur te kunnen hangen. Superhandig en je kunt je iPad zelfs draaien terwijl hij hangt. Om de een of andere reden draagt Vogel’s hun Tablet Wall Pack uit als een badkamer-accessoire, maar ik denk niet dat ze tegenspartelen als jij ’m in de keuken, woonkamer of wc ophangt 😉

Nadelen heeft deze fotolijst wel: je ziet de beugel aan de boven- en onderkant van de iPad. Ook heeft de iPad niet echt de uitstraling van een fotolijst en je moet ’m om de haverklap opladen. Maar hé, voor dik 4 tientjes heb je wel mooi een digitale fotolijst.
The Frame van Samsung


Maar zelfs de goedkoopste The Frame is een prachtig scherm dat strak tegen de muur hangt en waar maar één platte kabel naartoe hoeft (dus geen spaghetti van kabels). Extra leuke bonus vind ik dat je het scherm ook verticaal kunt ophangen, zodat ook je staande foto’s een kans krijgen om geëxposeerd te worden.

Digitale fotolijsten van e-ink
Als je net zoals ik een liefhebber bent van zwart-wit-fotografie, dan kun je niet anders dan geïnteresseerd zijn in displays op basis van e-ink (of e-paper). Beeld op basis van elektronische inkt is niet nieuw (denk aan de e-readers), maar in de vorm van een digitale fotolijst zijn ze nog nauwelijks te vinden.
Een e-ink-scherm bestaat uit kleine bolletjes die aan één kant gekleurd en aan de andere ongekleurd zijn. Met een beetje stroom kun je de bolletjes laten draaien. Het mooie is dat het scherm alleen stroom nodig heeft als-ie een nieuwe afbeelding moet laden. Dat is een belangrijk voordeel want daardoor heeft-ie geen stroomkabel nodig. Een batterij is genoeg voor één jaar beeld!
Het Belgische Ionnyk fabriceert echt prachtige, stijlvolle digitale fotolijsten op basis van e-ink. Met een speciale app kies je de foto die je op het scherm wil weergeven. De lijsten (50×40 cm en 100×70 cm) zijn nog niet verkrijgbaar, maar hoewel ik er warm voor loop, zou ik er toch geen kopen. Je mag namelijk niet je eigen foto’s toevoegen! Je kent het: exclusiviteit en zo. Da’s een beetje dom als het je mij vraagt.
Maar er timmeren meer bedrijven aan de weg. Frame Labs maakt ook e-ink-schermen, al ogen die niet zo stijlvol als die van Ionnyk en bovendien zijn ze een stuk kleiner. Veel te klein, vind ik. Er zijn drie schermen waarvan de grootste 13,3 inch (29×36 cm) meet. Instellen gebeurt via een web-app waarin je de helderheid en het contrast kunt aanpassen voor een optimale weergave.

De tijd lijkt kortom nog niet rijp voor e-ink-schermen. Ook het beperkte aantal grijswaarden wordt vaak als probleem genoemd. E-ink is in staat om 16 grijswaarden ‘aan te maken’, maar kan door patronen te vormen toch een bredere toonschaal weergeven.
Meural digitaal canvas
Oké, na de tablet, de tv en het e-ink-scherm, dan nu een ‘gewone’ digitale fotolijst. Of nou ja, zo gewoon is de Meural Canvas nu ook weer niet. Net als The Frame van Samsung ziet de Meural er niet uit als een beeldscherm. Het verschil met The Frame is dat je voor de Meural Canvas geen afstandsbediening nodig hebt.
In het scherm zit een sensor die handgebaren kan herkennen. Met een vegend gebaar naar rechts, tover je een nieuwe foto uit de afspeellijst op het scherm. Althans, als dat lukt, want in de praktijk is de sensor best kieskeurig en moet je toch een beetje op ‘handgebarenles’. Gelukkig is er ook gewoon een app waarmee je foto’s kunt laden en afspeellijsten kunt maken van je favoriete beelden. En natuurlijk is het scherm ook verticaal te gebruiken, zoals Willemijn van Kamera Express hieronder laat zien.
De Meural is verkrijgbaar in een 21,5 en 27 inch uitvoering en met frames naar keuze in walnoothout, berkenhout, zwart en wit. De prijs is best pittig voor formaat, maar het feit dat je het ding kunt bedienen zonder afstandsbediening of smartphone is natuurlijk ook wat waard.
De traditionele digitale fotolijst
Als ik ‘Denver’ lees, dan hoor ik meteen John Denver ‘Aye, Calypso’ zingen. Niet dat ik van die muziek houd, maar kennelijk is het een lied met enorme nesteldrang in je hersenen. O ja, en wist je dat hij geboren werd als John Deutschendorf?
Hoe dan ook: als je op zoek bent naar wat ik voor het gemak even ‘de traditionele digitale fotolijst’ noem, dan kom je al snel uit bij het merk ‘Denver’. De Deense makers doen ongetwijfeld hun best, maar met 40 verschillende lijstjes (ik heb ze even zitten tellen) is het assortiment een chaos waarop je bijna een studie moet verrichten om de precieze verschillen te ontdekken.

Laat die appels en peren van Denver daarom voor wat ze zijn en vertrouw op mijn keuze voor het beste 10 inch fotolijstje. Dit exemplaar van Kiki&Co heeft een brede kijkhoek, genoeg beeldpunten voor een scherpe weergave en de mogelijkheid om foto’s naar het scherm te sturen via een iOS- of Android-app. Ook handig: je kunt het scherm aan de muur hangen, al zitten de randen dan niet zo mooi strak tegen de muur als de Meural en The Frame.
Oké, en wat nu?
Zoals alles is dit ook een kwestie van afwegen: wat wil je graag, wat vind je leuk en wat mag een hobby kosten? Als je het me op de man af vraagt, vind ik de aanschaf van een 10 inch lijstje vooral leuk voor een oudere, dierbare persoon op afstand. Simpelweg om contact te houden als appen niet meer zo goed gaat.
Maar als fotograferen je hobby is, dan is zo’n Meural of The Frame van Samsung natuurlijk een droom. In plaats van telkens een groot formaat foto printen, opnieuw inlijsten en ophangen, kies je je mooiste foto in de app en BAM: hij hangt ingelijst en wel aan de muur. Als je die aanschafprijs te hoog vindt – en daar kan ik me alles bij voorstellen – dan is dit mijn tip: laat je volgende tv een The Frame van Samsung zijn (bijvoorbeeld deze), dan sla je twee visuele vliegen in één klap.