fbpx

Wat is belichtingscompensatie?

Wat is dat toch met die dure woorden in de fotografie?! Dit is er ook zo een, terwijl het eigenlijk zo simpel is. Belichtingscompensatie wil niets anders zeggen dan dat je een foto anders belicht dan de lichtmeter in je (smartphone)camera aangeeft.

Stel dat je iemand in fel tegenlicht fotografeert, dan denkt de lichtmeter: “Zo hee, wat een bak licht! Ik zal die foto maar extra kort belichten.” Met als resultaat dat je portret te donker wordt.

Op zo’n moment moet je eigenwijs zijn en de belichtingsmeter overrulen: “Joh, belichtingsmeter, je bent een fijne kerel, maar dit zie je toch echt verkeerd.” In dat geval verhelp je de verkeerde lichtmeting met een tikje overbelichting. Ofwel: je compenseert de foute meting van de lichtmeter.

Behalve tegenlicht, zijn ook onderwerpen in de sneeuw, fel zonlicht en (schemer)avond beroemde voorbeelden van situaties waarin belichtingscompensatie nodig is.

Geen knopje maar een vingerschuifje

Op een spiegelreflexcamera zit een speciaal knopje voor belichtingscompensatie, maar op een smartphone compenseer je de belichting met… je vinger. Bij de meeste telefoons houd je je vinger langer op het scherm om de belichting te vergrendelen en daarna kun je met diezelfde vinger de belichting aanpassen. Easy peasy!

Belichtingscompensatie op een iPhone is een kwestie van het ‘zonnetje’ met je vinger verslepen.

Vind je dit soort instellingen toch lastig? Volg dan een beginnerscursus over smartphone-fotografie voor iPhone of Android-telefoons. Die hoeft niet meer te kosten dan 3 tientjes. Bijvoorbeeld deze:

Lissabon - foto met tegenlicht