Wat is bokeh?

Het woord ‘bokeh’ is ontleend aan het Japanse woord boke (ボケ) dat ‘vervagen’ betekent. Volgens de overlevering is de ‘h’ erachter geplakt om de juiste uitspraak te bevorderen (boo-kè). Je zou kunnen zeggen dat bokeh een graadmeter is voor de kwaliteit van de achtergrondonscherpte op een foto. Goede bokeh leidt de aandacht niet af van het scherpe hoofdonderwerp.

Voorbeeld van bokeh in een foto
Een mooi voorbeeld van bokeh | Foto: Pixabay/Salyasin

De diafragma-instelling en de constructie van de cameralens zijn doorgaans bepalend voor een goede bokeh. De meeste smartphones hebben echter geen variabel diafragma en beperkte optische mogelijkheden om de achtergrond onscherp te maken.

Portretstand

Als oplossing hebben fabrikanten hun smartphones uitgerust met twee (of meer!) lenzen en slimme software die lens 1 gebruikt voor de scherpe voorgrond en lens 2 om een onscherpe achtergrond te creëren. In de volksmond heet dat de ‘portretstand’.

Het mooie van die portretstand is dat je de wazigheid van de achtergrond kunt aanpassen nádat je de foto genomen hebt. Het nadeel is dat de slimme software in je telefoon niet altijd even goed is in het scheiden van voorgrond en achtergrond. Dan verslikt je telefoon zich bijvoorbeeld in de overgang van haarlokken naar bomen of struiken in de achtergrond.

Natuurlijke bokeh

Toch is het ook met een smartphone wel degelijk mogelijk om een natuurlijke bokeh te creëren. Een telelens heeft van zichzelf al een kleine scherptediepte (het gedeelte van de foto dat van voor naar achter scherp is), dus dat is ideaal om foto’s te maken waarvan de achtergrond wazig is.

Lissabon - foto met tegenlicht