fbpx

Wat is vignettering?

Kort door de bocht betekent vignettering dat een foto bij de randen en hoeken donkerder is dan in het midden. Vignettering komt bijvoorbeeld goed van pas als de randen van de foto te veel aandacht opeisen. Door die donkerder te maken, komt de aandacht meer op het midden van de foto te liggen.

Het leuke van vignettering is dat het een soort evolutie heeft meegemaakt. Althans: ik kan me herinneren dat fotobladen bij hun lenzentests het vaak hadden over ‘lichtafval in de hoeken’. Dat betekende dat het het beeld naar de hoeken toe langzaam donkerder werd en tjonge, dat was een flink minpunt.

Als ik terugdenk aan mijn analoge fotoclubtijdperk, maakte niemand de randen en hoeken expres donkerder. Dat is nu wel anders: vignettering is een van de meest gebruikte fotobewerkingen in het digitale tijdperk. Vignettering maakt je foto’s vaak wat stuk krachtiger, soms dromeriger en misschien een beetje retro, en het verlost je van storende aandachttrekkers aan de randen en hoeken.

Voor vignettering geldt hetzelfde als wijn, pizza en slagroomtaart: gebruik het met mate. Of liever gezegd: gebruik het subtiel. Dat kan door de overgang naar de donkere randen zo zacht te maken dat je het nauwelijks opmerkt. De mobiele versie van Adobe Lightroom heeft daar de beste tools voor: de app heeft maar liefst 5 regelbalken waarmee je de vignettering kunt beïnvloeden.

Vignettering in Lightroom mobile
Lissabon - foto met tegenlicht