Cursus fotograferen met je iPhone van Zoom Academy - smartphone fotografie

Review: cursus ‘Fotograferen met je iPhone’ (Zoom Academy)

Fotografie-workshops voor de iPhone zijn er genoeg, maar een cursus voor een heel specifiek type smartphone, dat zie je niet vaak. De online cursus ‘Fotograferen met je iPhone’ van Zoom Academy lijkt geschikt voor alle iPhones, maar ik val maar meteen met de deur in huis: in de praktijk is het toch echt meer een cursus voor mensen met een iPhone 11 of nieuwer. In deze blog lees je waarom.

Volgens mij heette de cursus aanvankelijk ‘Fotograferen met je iPhone 11’, maar ik kan wel begrijpen waarom Zoom Academy de titel heeft aangepast. De meeste van de behandelde onderwerpen zijn universeel voor alle iPhones, zoals de hoofdstukken over straatfotografie, zonsondergangen, huisdieren of het maken van een flatlay.

Landschap fotografie in de workshop iPhone-fotografie van Zoom Academy

Toch denk ik dat de makers er goed aan doen om ook de resterende onderwerpen wat universeler te herschrijven of de titel aan te passen. De portretmodus, de ultragroothoek en de nachtmodus zijn functies die je (op een uitzondering na) niet vindt op oudere iPhones. Sterker nog: sommige onderdelen in de cursus gaan letterlijk alleen over functies die je op een iPhone 11 of nieuwer vindt. Dat is natuurlijk fantastisch als je een iPhone 11, 12 of 13 bezit. Maar als je een oudere iPhone hebt, krijg je soms een beetje het gevoel in de verkeerde cursus te zijn beland.

Fotograferen met je iPhone

Heb je een iPhone 11, 12 of 13 (of ga je er een aanschaffen) en wil je weten hoe je betere foto’s maakt, dan is deze cursus dus precies op jou gericht. Bij menige fotocursus staat dat je de inhoud overal kunt bekijken – tablet, computer of mobiel – maar als puntje bij paaltje komt, is het scherm van een smartphone vaak te klein. Deze cursus is daarop een mooie uitzondering: ik heb hem helemaal bekeken en gelezen op mijn mobiel. De tekst is lekker groot en de video’s zijn prima te volgen.

Fotograferen met je iPhone 11 - cursus op mobiel

Het leuke van ‘Fotografie met je iPhone’ is dat de cursus 3 Instagrammers als uitgangspunt heeft genomen. Het zijn weliswaar geen professionele fotografen, maar ze hebben zich wel degelijk ontwikkeld als echte iPhone-experts en hebben genoeg bagage om je gaandeweg tips en uitleg te geven hoe zij hun iPhone gebruiken.

Hoe ziet de iPhone-cursus eruit?

Misschien ken je wel de online cursussen die zichzelf promoten met de aanbeveling dat er wel 96 uur video in zit en 576 pagina’s aan ebooks. Ik heb zelf ook ooit zo’n cursus aangeschaft (niet over fotografie), maar ik ben nooit verder dan de helft gekomen. Dat lag heus niet aan mijn motivatie of discipline, maar het was gewoon een moeilijk begaanbare Himalaya aan informatie waarvan ik volgens mij maar 20% echt nodig had.

Dus in die zin is het fijn dat Zoom Academy een vrij compacte cursus heeft neergezet waar alle overbodige ballast is weggelaten. Dus geen vuistdikke ebooks en ellenlange video’s waarbij de spreker zichzelf herhaalt, maar korte teksten waarin de essentie wordt uitgelegd en korte filmpjes met tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Tips voor fotografie met je iPhone

In één avond kun je de hele cursus doorlopen zonder het gevoel te hebben dat je overvoerd raakt. Soms schiet je er misschien te snel doorheen om de tips te laten ‘landen’. En dan komt het voordeel van een online cursus bovendrijven: er staat je niets in de weg om ebooks opnieuw te lezen en video’s opnieuw te bekijken. Ha!

Leren fotograferen van iPhone-experts

De cursus start met een korte introductie en kennismakingsvideo’s van de iPhone-experts Melissa de Heus, Lynda Molenaar en Marielle Arts. Stuk voor stuk echte fotoliefhebbers die de mogelijkheden van hun iPhone van haver tot gort kennen en … er ongelooflijke mooie foto’s mee maken. Ik sta af en toe echt versteld wat er uit hun iPhones komt rollen. Eigenlijk gek dat er niet meer van hun foto’s in de ebooks zijn opgenomen.

Fotografie met je iPhone - de experts

Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je – zoals het hoort! – een opdracht mee. En dat zijn mooie startpunten om nieuwe invalshoeken te ontdekken en je iPhone beter te leren kennen. Veel mensen lezen alleen tips en gaan dan tv kijken, maar je moet natuurlijk wel in actie komen om de tips in de praktijk uit te voeren en ervan te leren.

De 20 video’s met tips in de cursus zijn niet evenredig verdeeld over alle behandelde onderwerpen. De ebooks met foto’s zijn op zich duidelijk genoeg, maar ik had het bijvoorbeeld ook wel leuk gevonden om te zien hoe Melissa, Lynda of Marielle food- of straatfoto’s of flatlays zouden maken. Extra video’s in deze hoofdstukken zouden de cursus nog net iets completer maken.

Ebook flatlay fotografie

Erg leuk – vooral als je zelf ook actief bent met fotobewerking – zijn de laatste 3 video’s waarin je ziet hoe de Instagrammers hun foto’s nabewerken. Waarmee maar weer duidelijk wordt dat geen enkele methode de ‘juiste’ is. Zoveel apps, zoveel mogelijkheden. Als je geen ervaring hebt met fotobewerking op je smartphone, gaan deze video’s misschien wat snel, maar dan kun je altijd nog terugspoelen en alles opnieuw bekijken.

En wat vinden we ervan?

Een sterk punt van de cursus is dat het onderwerpen behandelt die de meeste smartphone-fotografen snel onder de knie willen krijgen: portretten, huisdieren, zonsondergangen/­landschappen, foodfoto’s, flatlays en selfies (maar dan goed). En dat dan in combinatie met de speciale functies van de iPhone 11/12/13, zoals de portretstand, de ultragroothoek en de nachtmodus. De cursus gaat niet meters de diepte in, maar dat lijkt me ook niet de opzet van de makers. Voor een relatief laag bedrag krijg je een mooie aanzet tot betere foto’s.

Stel dat je een iPhone 11, 12 of 13 hebt aangeschaft, of je nog nauwelijks hebt verdiept in alle functies, dan kun je na deze stoomcursus – want dat is het – meteen aan de slag.

Volg de cursus met Smartzine-korting

Goed nieuws! Van Zoom Academy mag ik de cursus ‘Fotograferen met je iPhone’ met 10 euro korting aanbieden. Je volgt ’m dan voor nog maar €9,95 in plaats van €19,95. Klik op de link hieronder om je korting te pakken. Het kortingsbedrag wordt meteen verrekend in het winkelmandje van Zoom Academy.

Helaas, de korting is vervallen en de Zoom-cursus wordt op dit moment geactualiseerd. Een goed alternatief is de cursus smartphone-fotografie van Mark de Rooij.

Cursus fotograferen met je iPhone van Zoom Academy - smartphone fotografie
Cursus ‘Fotograferen met je iPhone’
Pluspunten
Goede basisinfo
Leuk opgebouwd rondom Instagrammers
Veel bruikbare tips
Prima te volgen op smartphone
Minpunten
Eigenlijk alleen geschikt voor gebruikers van een iPhone 11, 12 of 13
8.5
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht