kinderfotografie workshop online

Review cursus kinderfotografie: Fotograeve Daily Memories

‘Dagelijks herinneringen vastleggen zoals alleen ouders dat kunnen’, zo omschrijft de Vlaamse fotograaf Kim de Graeve haar cursus/workshop Daily Memories. En daar was ik wel benieuwd naar, want het foto-onderwerp ‘kinderen’ staat bij ouders zonder twijfel op nummer 1. En die Kim heeft inmiddels haar sporen verdiend in de kinderfotografie, zo blijkt uit haar website. Ze behoort zelfs tot de top 100 van beste gezinsfotografen ter wereld. Prachtig, maar ga je je kinderen ook beter vastleggen na het volgen van deze cursus?

– – –

UPDATE MEI 2022
Kim de Graeve is gestopt met haar bedrijf Fotograeve en biedt ook geen cursussen meer aan. Sterker nog: ze heeft alles offline gehaald en daarmee is dus ook de cursus in deze review niet meer beschikbaar. Gek hoe dingen kunnen lopen. Kim heeft zich nu gestort op cursussen voor persoonlijke en financiële groei. Heel iets anders dus…

Wil je toch een volgende stap zetten op het gebied van kinderfotografie? Dan is het boek Mamarazzi een aanrader (ook voor papa’s interessant hoor). Het boek is verkrijgbaar via bol.com en Libris.

boek kinderfotografie Mamarazzi

– – –

Soms zetten dingen je helemaal op het verkeerde been. Nadat ik de cursus ‘Daily Memories’ à 49 euro had afgerekend, verwachtte ik op de een of andere manier een link naar een reeks video’s in mijn mailbox. Misschien komt het doordat de andere fotocursussen die ik heb gereviewd allemaal videolessen als basis hadden. En bij ‘workshop’ heb ik toch de associatie met bewegend beeld of iemand die iets uitlegt.

Maar nee: wat ik kreeg was een e-book van 45 pagina’s met als extra 3 presets voor Lightroom, een pakketje overlays en toegang tot een speciale Facebook-groep. Ik wilde bijna hardop ‘is dit alles’? zeggen, maar dat slikte ik nog net in. Gelukkig maar, want dat zou achteraf bezien een foute opmerking zijn geweest. Ik zal je uitleggen waarom.

Hoe ziet de cursus kinderfotografie eruit?

Daily Memories is dus een workshop in een e-book. Wat meteen opvalt is dat de workshop niet gaat over camera’s en instellingen, maar over de manier van fotograferen. Het doel is het documentair fotograferen van kinderen, schrijft Kim in de inleiding. Ofwel: kinderen vastleggen in het moment van hun spel, zonder dat je er een geposeerde fotoshoot van maakt.

Kinderfotografie: een online cursus van Fotograeve (Kim de Graeve)

De meeste ouders zijn al blij als ze een bijzonder moment überhaupt kunnen vastleggen, maar Kim haalt er nog 4 factoren bij die het verschil maken tussen ‘best een leuke foto’ en een fantastische plaat die je meteen in posterformaat op de muur zou willen. En die factoren zijn meteen de hoofdstukken van het e-book: lichtval, compositie, gedrag van het kind én jouw gedrag als fotograaf. Want dat laatste is misschien wel de grootste eye-opener. Als ouder (maar ook grootouder of ander familielid) zit je vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt, al heel snel de boel te regisseren. De oplossing die Kim aandraagt is eigenlijk heel simpel, maar ik weet zeker dat weinig ouders het op die manier aanpakken. Tip van de sluier: het gaat om onzichtbaar zijn. Het zorgt ervoor dat je nooit meer zegt ‘aaah, ik was nét te laat’.

Rust in de kinderfoto

In het e-book legt Kim uit hoe zij zelf een situatie aanpakt (ik zou hier…) en dus niet van: ‘zo moet het’. Je krijgt tekeningen en foto’s van huiskamersituaties voorgeschoteld met aanwijzingen wat een goed standpunt is ten opzichte van het invallende licht en hoe je ‘rommelige achtergronden’ vermijdt. Want een achtergrond moet ‘clean’ zijn, zoals Kim het omschrijft, en eigenlijk geldt hetzelfde voor lichtval. Je krijgt voorbeelden wat licht ‘doet’ met je kinderfoto’s en welke kansen je mist als je licht verkeerd gebruikt.

Ook wat de factor compositie betreft, bewandelt Kim geen gebaande paden. In het e-book schrijft ze dat ze aanvankelijk de hele berg aan compositieregels over de lezer wilde storten, maar bedacht later dat het niet relevant genoeg was. Ze heeft zich nu beperkt tot tekst, voorbeelden en opdrachten over ‘rust in het beeld’.

Saaie momenten bestaan niet

Misschien is dat wel de kracht van de e-book-workshops van Fotograeve: geen container met informatie, maar heel gerichte tips en handvatten, en af en toe een praktijkopdracht waar je zelf meteen mee aan de slag kunt. Eén van die opdrachten is bijvoorbeeld om ‘saaie momenten’ als tv kijken, lezen of een speelmoment te fotograferen. En die blijken fotografisch helemaal niet saai te zijn. Sterker nog: daar rollen juist de pareltjes uit, zolang je je maar houdt aan Kims ‘regel van onzichtbaarheid’.

Workshop kinderfotografie: Daily Memories review

Het bewijs daarvoor levert ze zelf in de enige video die het e-book rijk is, een diashow van de foto’s die ze zelf heeft gemaakt van één gezin. Als je die foto’s ziet, dan begrijp je waarom Kim de Graeve in die top 100 staat van de kinderfotografie. Het is echt een prachtige serie waarvan je zou willen dat jij ’m had van jouw (klein)kinderen, en tegelijkertijd een motivatie om zelf aan de slag te gaan met de tips en handvatten uit de workshop.

De extra’s

Een leuke extra van de workshop is de reeks van 3 Lightroom-presets. Voor als je niet weet wat dat zijn, lees deze blog dan even. Ik heb de Siberian Glow-presets even uitgeprobeerd en ze hebben inderdaad een heel mooie uitwerking op portretten en kinderfoto’s. De presets kosten ‘los’ 30 euro, maar zijn dus bij deze cursus inbegrepen.

Een tweede extra is een testpakketje met overlays. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies wist wat ik ervan kon verwachten, maar het lijkt alsof je een transparante folie met lichteffecten als zonnevlekjes, lichtstralen of mist over je foto legt. Kim gebruikt daarvoor Canva, een online app die je tot op zekere hoogte gratis kunt gebruiken. Ze legt in een video uit hoe je de overlays over je bestaande foto’s legt. Het is best gemakkelijk en leuk om te zien hoe simpel je een extra betoverend effect aan een kinderfoto kunt meegeven.

In een video legt Kim uit hoe je overlays met lichteffecten over kinderfoto’s kunt leggen. De overlays die je hierboven ziet, zitten overigens niet in het testpakketje, maar kun je wel aanschaffen via fotograeve.be

Als derde en laatste extra geeft de workshop je toegang tot de exclusieve Facebook-groep van Fotograeve-cursisten. Uit ervaring weet ik dat veel foto-Facebookgroepen vol staan met een eindeloze stroom aan matige foto’s, maar dit is duidelijk een gemotiveerde groep met mensen die echt werk maken van de tips uit de e-books. En daarmee zijn ze een mooie inspiratiebron voor anderen.

En wat vinden we ervan?

Zoals ik in het begin schreef: de aankoop van de cursus kinderfotografie zette me even op het verkeerde been en dat komt misschien door de manier waarop je alles moet downloaden. Je krijgt na aankoop een mailtje met aparte linkjes naar het e-book, de presets en overlays, en de toegang tot de Facebookgroep. Met uitzondering van de Facebookgroep, kom je terecht in een Google Drive-omgeving waar je alles maar moet oppikken. Dat kan toch best gebruiksvriendelijker? Het is het verschil of een supermarktmedewerker met je meeloopt om je naar de verse Griekse olijven te brengen die je maar niet kon vinden, of dat hij in de verte wijst en iets zegt van ‘ergens in rij 4 zou het moeten liggen‘.

Want over de workshop en de echt uitstekende presets ben ik best te spreken. Als je het afzet in waarde (en dus niet in kwantiteit), dan levert deze online workshop kinderfotografie je de juiste basiskennis, motivatie en eye-openers op om per direct betere foto’s van kinderen te maken.

Doordat de cursus puur over inhoud gaat en niet over camera-instellingen en dat soort dingen, is hij ook prima geschikt voor smartphone-fotografen. Of misschien moet ik zeggen ‘juist geschikt’, want zeg nou zelf; het is gemakkelijker om onzichtbaar te worden met een bescheiden mobieltje, dan met een grote spiegelreflexcamera.

kinderfotografie workshop online
Fotograeve Daily Memories
Pluspunten
Prima introductie in documentaire kinderfotografie
Geschikt voor alle soorten camera’s
Veel inspiratie om aan de slag te gaan
Vertelt wat je echt moet weten; geen info-overload
Minpunten
Online presentatie van cursus kan beter
Hoewel waardevol, toch prijzig
8.5
Smartzine-score
Koop deze online workshop bij
Lissabon - foto met tegenlicht