Header review fotocursus

Review: Online Cursus Digitale Fotografie

Door het lezen van blogs en er vaak met je camera op uit te trekken, kom je stukje bij beetje steeds meer te weten over fotografie. Dat is op zich prima, maar het kan op die manier wel heel lang duren voordat je alle fotografische basiskennis in huis hebt. Met een workshop of een cursus fotografie versnel je dat proces enorm. In deze blog lees je mijn review van de Online Cursus Digitale Fotografie, een fotocursus die je gewoon vanuit huis kunt volgen.

Alhoewel ik iemand ben die graag zelf op onderzoek uitgaat, moet ik toegeven dat ik soms cursussen heb gevolgd die me in één dag ongelooflijk veel meer hebben gebracht dan een jaar zelfstudie. Je hebt af en toe een zetje nodig of iemand die je even mee op sleeptouw neemt. Herkenbaar? Enfin: daarom dacht ik dat het misschien weleens een goed idee zou zijn om mijn ervaringen met fotocursussen met je te delen. Te beginnen met de Online Cursus Digitale Fotografie.

Online Workshop Digitale Fotografie

Online Cursus Digitale Fotografie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Online Cursus Digitale Fotografie gaat over fotografie in het algemeen en dus niet specifiek over smartphone-fotografie. Dat zeg ik er even bij om geen verkeerde verwachtingen te scheppen.

In zijn video’s bespreekt docent Peter van Veen wel de voor- en nadelen van de smartphone, maar later gaat hij er min of meer vanuit dat je een compactcamera of spiegelreflex gaat gebruiken. Gek genoeg is dat geen bezwaar: heel veel kennis over digitale fotografie blijkt universeel. Het gaat vaak meer over de manier van kijken, bepaling van standpunt en compositie en populaire foto-onderwerpen als kinderen, dieren, landschappen, tuinen, parken en architectuur. Later meer daarover!

Fotograferen met je smartphone: voordelen en nadelen
Docent Peter van Veen: een fijne, enthousiaste verteller.

De auteur van de e-books in de cursus, Herman Rouwenhorst, is wat sceptisch over het gebruik van de smartphone als camera. Rouwenhorst vindt smartphones prima voor social media, maar “natuurlijk niet voor u geschikt als fotografie uw passie is.” Hoe goed de e-books ook in elkaar zitten: hier schiet de auteur echt uit de bocht. Het e-book komt uit 2018, maar gebruikt een fotovoorbeeld van een Samsung Galaxy S3 uit 2013. Als die stokoude mobiel het referentiekader is om smartphone-fotografie niet serieus te nemen, dan is er kennelijk een trend aan de auteur voorbij gegaan.

Ik raad de makers aan om dat hoofdstuk in het e-book aan te passen, vooral omdat de rest juist zo verhelderend is. Zonde van die smet in de e-books!

Hoe ziet de cursus eruit?

Soms heb ik het idee dat er 2 soorten mensen zijn: de lezers en de kijkers. De lezers hebben het liefste een boek of e-book zodat ze zelf kunnen bladeren en het tempo kunnen bepalen. De kijkers houden meer van het ‘laagdrempelige leuke leren’ en zien het liefst iemand die hen in gewone spreektaal iets uitlegt. Het mooie van de Online Cursus Digitale Fotografie is dat het video en e-books combineert. De video’s behandelen de grote lijnen, de e-books gaan meer de diepte in en bevatten tal van foto-voorbeelden.

Les over licht en kleur in de Online Cursus Digitale Fotografie
Een blik in het scherm van de online cursus. Zowel de video’s als de e-books kun je schermvullend weergeven.

In totaal bestaat de cursus uit 20 videolessen en 20 e-books, goed voor 4 uur aan video’s en 600 pagina’s. Nu denk je misschien: mijn hemel, hoe krijg ik dat allemaal weggekeken en weggelezen, maar dat valt echt reuze mee. Het is alsof je een tv-serie kijkt: na elke les ben je toch echt wel benieuwd naar de volgende. Voordat je er erg in hebt, ben je bij les zoveel.

Voorbeeld van een e-book in de Online Cursus Digitale Fotografie
Elk e-book bevat gemiddeld 30 pagina’s met uitleg en voorbeeldfoto’s.

Het is goed om te weten dat je onbeperkt toegang hebt tot alle lessen. Als je na een paar maanden een les wilt terugkijken, dan is dat dus geen probleem. In de reacties onder de lessen zag ik dat veel cursisten de e-books willen printen, maar die mogelijkheid blijkt bewust geblokkeerd. Om te voorkomen dat mensen de e-books illegaal gaan kopiëren en doorgeven, kun je het lesmateriaal alleen bekijken in een digitale lesomgeving. Dat is misschien niet ideaal, maar ik begrijp heel goed dat de makers hun noeste arbeid willen beschermen tegen illegaal kopiëren.

Wat is de insteek van de lessen?

De cursus wil vooral een goede basis neerleggen voor iedereen die start met fotografie. Als je niet uitkijkt, verzandt je als maker al snel in een hoop technisch geleuter over de belichtingsdriehoek, brandpuntsafstanden en kleurenleer, maar Van Veen en Rouwenhorst bereiken dat punt gelukkig niet. Ze hebben er keurig voor gezorgd dat de wat theoretisch getinte lessen worden afgewisseld met de wat meer praktijkgerichte lessen. Heel slim!

Videolessen

De binnenkomer van elke les is een video met docent Peter van Veen. En ik moet zeggen: het enthousiasme van Peter is aanstekelijk. Hij heeft het talent om iets te vertellen zonder dat het saai wordt. Dat hij daarvoor zichtbaar veel takes moest nemen, maakt het eigenlijk alleen maar sympathieker.

En soms doet-ie gewoon een stukje praktijk in de studio.

Beeld van de fotocursus: Peter van Veen nevelt wat waterdruppeltjes met een hippe plantenspuit
Peter van Veen nevelt wat waterdruppeltjes met een hippe plantenspuit 😉

In de les Macrofotografie zie je bijvoorbeeld hoe hij met een gewoon bosje bloemen (net gehaald uit de supermarkt) aan de slag gaat. En dan niet dat hele bosje in beeld. Nee, hij maakt van elke bloem steeds een andere macrofoto en vertelt ondertussen wat hij doet en waarom. Het zijn die simpele tips (een klem voor een bloem, wat waterdruppels uit de plantenspuit) die de video’s zo leuk maken. Peter gebruikt weliswaar specialistische macro-apparatuur, maar de manier waarop hij te werk gaat, kun je ook toepassen als je met je smartphone plus macrolens fotografeert.

Ook ontzettend leuk vind ik de lessen waarin Peter van Veen je meeneemt op zijn fototochten. Je loopt dan eigenlijk letterlijk achter hem aan en leert kijken via zijn ogen. In les 14 neemt hij je bijvoorbeeld mee de natuur in en zie je op welke manieren hij een loshangend bloempje fotografeert of een takje met rode blaadjes vastlegt met tegenlicht.

Cursus fotografie: in les 14 met de docent op pad

De video’s zitten kortom goed in elkaar en ik had af en toe echt het gevoel alsof Peter tegen mij persoonlijk praatte.

E-books

E-books van de cursus fotograferen

Wat ik heel sterk vind aan de e-books is dat het mooi ontworpen één-tweetjes zijn van tekst en beeld. Herman vertelt niet alleen, maar laat ook zien wat hij bedoelt in honderden fotovoorbeelden en illustraties. De toon van de e-books sluit wel wat minder goed aan op de losse verteltrant van Peter van Veen. Herman Rouwenhorst is een stuk formeler in zijn taalgebruik, al maakt dat inhoudelijk helemaal niets uit.

Veel fotocursussen besteden veel aandacht aan beeldbewerking, maar de makers hebben dat vooral bewaard voor de vervolgcursus van de Online Cursus Digitale Fotografie. In de startcursus blijft beeldbewerking beperkt tot het corrigeren van lensfouten in Adobe Lightroom en het beheren van foto’s op je computer. Allemaal heel nuttig (zeker Peters verhaal over het maken van backups), maar het e-book over ‘fotografie en computers’ is met verwijzingen naar crt-schermen en cd-branders toch echt te gedateerd. Dat zouden de makers toch even moeten updaten.

Ook geschikt voor smartphone-fotografen?

Zoals ik in het begin al schreef, is deze cursus geen workshop smartphone-fotografie. Als je uitsluitend met een smartphone fotografeert en geen zin hebt om ook maar iets te leren over fotografie met een compact- of spiegelreflexcamera, dan zijn toch zeker 5 van de 20 lessen niet aan jou besteed.

Toch denk ik dat je zelfs bij die lessen nog aardig wat kunt opsteken. Neem bijvoorbeeld de les over objectieven. Dan zie je Peter van Veen bij een tas vol dikke lenzen, maar hij vertelt je wel nuttige info over onder andere het perspectief van een groothoek- en telelens. En die perspectieven gelden in bepaalde mate ook voor smartphone-lenzen. Ook de les over bijvoorbeeld Filtertechnieken is niet alleen voor spiegelreflexcamera’s handig om te weten. Voor smartphones zijn de laatste jaren ook veel filtersystemen beschikbaar gekomen die precies hetzelfde doen.

En verder zijn veel lessen gericht op fotografische basiskennis (compositie, licht en kleur, selectief scherpstellen) en populaire onderwerpen (kinderen, dieren, tuinen, parken, landschap, macrofotografie en architectuur). Allemaal prima lessen voor de smartphone-fotograaf en een mooie ondergrond voor je toekomstige fotografische avonturen!

cursus smartphone-fotografie?
Online Cursus Digitale Fotografie
Pluspunten
Slimme combinatie van video en e-books
Enthousiasmerende videolessen
Laagdrempelig: geen voorkennis nodig
Veel lesmateriaal voor je geld
Minpunten
Technische e-books soms beetje gedateerd
E-books niet te printen
Gebruik smartphone wat onderbelicht
8.5
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht