Cursus smartphone fotografie

Review: Online cursus smartphone-fotografie (De Rooij)

Online workshops over fotografie zijn eigenlijk een lichte vorm van ‘cursusdating’. Je moet een soort match hebben met de spreker: vind je de vertelstijl prettig, gaat-ie niet te snel of te langzaam en krijg je te horen wat je wil weten? Veel fotocursussen zijn van het type ‘grote stappen, snel thuis’, waardoor je als beginner achterblijft met een groot vraagteken. Hoe zit dat bij de online cursus smartphone-fotografie van fotograaf Mark de Rooij? Dat lees je in deze review.

Mark de Rooij
Mark de Rooij

Behalve fotograaf is Mark de Rooij ook een soort van cursusgoeroe. Nee, ik ken hem niet, maar zijn website zegt genoeg: hij geeft cursussen op locatie, organiseert fotoreizen (als het geen coronatijd is), geeft fotoworkshops voor bedrijven, privélessen en een aardige reeks online cursussen over fotografie en beeldbewerking. En ja, daar hoort smartphone-fotografie natuurlijk ook bij.

De cursus: smartphone-fotografie voor beginners

Laten we maar meteen even duidelijkheid geven voor wie de cursus is bedoeld. Of eigenlijk moet ik zeggen: cursussen, want er is een apart lessenpakket voor iPhone en Android. Als je de cursus aanschaft, moet je dus meteen kiezen. Die scheiding is op zich al een goede zaak, want de bediening van beide telefoons is zeker wat de ingebouwde camera-app betreft, toch echt heel verschillend.

De Android en iPhone-cursus van De Rooij Fotografie zijn qua indeling en inhoud helemaal gelijk, al zijn niet alle lessen onderverdeeld in dezelfde hoofdcategorieën. Bij de iPhone is het onderdeel ‘Flitsen’ ondergebracht in de module ‘Algemene kennis’, maar bij Android staat het bij de module Android Camera. Maakt het wat uit? Niet echt, maar ik vond het wel opvallend.

Modules in de online cursus smartphone fotografie van De Rooij Fotografie
De 6 modules in de cursus iPhone fotografie

In de module ‘Algemene kennis’ doet cursusleider Mark iets dat ik toejuich. In drie korte video’s legt hij de basis uit van resolutie, megapixels en zoomen, een verhaal dat ik zelf ook als een haperende grammofoonplaat blijf uitleggen. Het is misschien niet het meest entertaining onderwerp, maar het maakt in één klap duidelijk wat je met een smartphone-foto wel en niet kunt doen. Het is de basis die je echt moet weten (vind ik).

Daarna duik je met Mark in de camera-app en de camera-instellingen van je iPhone of Android-mobiel. Ook hier zijn het de elementaire functies als flitsen, filters, HDR en timelapse en je krijgt er meteen een reeks tips bij hoe en waar je die functies het beste kunt gebruiken. Een suggestie voor Mark is om deze module uit te breiden met een bespreking van de portretfunctie waarmee vrijwel alle nieuwere smartphones zijn uitgerust.

Lightroom: gratis een betere camera

Als iemand het over Lightroom heeft, dan denk je al gauw aan beeldbewerking. Maar dat is een misvatting, want Lightroom heeft ook een prachtige camera-app waarmee je alle instellingen in eigen hand hebt. Of zoals Mark de Rooij het uitlegt: meer controle; betere foto’s.

Lightroom-app in de online cursus smartphone fotografie van De Rooij Fotografie

Het is een natuurlijk gouden greep om de camera-functie van de (gratis!) Lightroom-app te belichten en als een speciale module op te nemen in de cursus. In de uitgebreide module leer je hoe alle professionele instellingen werken: ISO, sluitertijd, witbalans, belichtingscompensatie, fotograferen in RAW en nog veel meer.

Lightroom-les

In 12 lessen krijg je een mooie introductie in het camera-gedeelte van Lightroom. En dan denk je: hij zal zo wel beginnen over fotobewerking in Lightroom, maar dat gebeurt dus niet. De reden krijg je te horen in de laatste en kortste module ‘Accessoires en apps’. Mark legt daarin uit dat hij de Lightroom als fotobewerkings-app net een brug te ver vindt voor beginners en dat Snapseed dan een beter startpunt is. Niet toevallig heeft hij daarover ook een cursus ontwikkeld.

Compositie en accessoires

In elke fotocursus hoort een module over compositie en dat is hier niet anders. Maar hoe ver of diep moet je gaan in het uitleggen van compositieleer? De Online cursus smartphone-fotografie houdt het bij de basics, wat ik ergens wel een beetje jammer vind, maar tegelijkertijd misschien wel een wijze beslissing om je als beginnende smartphone-fotograaf niet te overvoeren met informatie.

Compositieleer in de Android-cursus

Hetzelfde geldt voor de uitleg van handige apps en spulletjes die je kunt gebruiken voor meer fotografische mogelijkheden, zoals lenzen en statieven. Ook hier weer geen ellenlange uitleg, maar meer een startpunt en een stimulans om zelf op onderzoek uit te gaan.

En wat vinden we ervan?

De online cursus smartphone-fotografie van De Rooij Fotografie is wat je noemt een gedegen cursus voor beginners. Mark behandelt alles nauwgezet en in een rustig tempo dat gemakkelijk te volgen is, ook als alle instellingen compleet nieuw voor je zijn.

Een sterk punt van de cursus is de uitgebreide behandeling van de camerafunctie van de Lightroom-app. Da’s slim bedacht want dat zie je niet vaak in dit soort cursussen. Daar staat tegenover dat de cursus geheel vanuit de studio wordt gegeven en dat maakt het geheel af en toe wel wat statisch. Het was leuk geweest als Mark ook een aantal functies op locatie had uitgelegd, bijvoorbeeld bij de Erasmusbrug die vaak in zijn foto’s terugkomt. Maar inhoudelijk maakt het geen verschil natuurlijk.

Als je op dit moment vooral huis-tuin-keuken-kiekjes maakt en eraan toe bent om meer en beter te leren fotograferen met je iPhone of Android-mobiel, dan geeft deze cursus zeker de kennis en het duwtje in de rug dat je nodig hebt.

Cursus smartphone fotografie
Online cursus smartphone-fotografie
Pluspunten
Aparte cursussen voor iPhone en Android
Gedegen en duidelijke uitleg
Goede introductie van de Lightroom camera-app
Ideaal voor beginners
Minpunten
Soms wat statisch
Bespreking portretstand ontbreekt
8.7
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht