App Snapseed cursus

Review: Online cursus Snapseed (fotobewerking)

Als je begint te fotograferen met je telefoon, stuit je vroeg of laat op de beperkingen van de standaard bewerkingsapp op je mobiel. Gelukkig is er een beter én gratis alternatief: de app Snapseed. De app werkt supergemakkelijk, maar veel mensen hebben koudwatervrees om sommige functies te gebruiken. Of weten simpelweg niet wat er allemaal mogelijk is. Als dat ook voor jou geldt: een kleine cursus kan je snel op weg helpen. Zoals de ‘Online cursus Snapseed’ van De Rooij Fotografie, maar levert de cursus ook wat hij belooft?

Fotograaf Mark de Rooij heeft een aardige staat van dienst als trainer/docent van cursussen en workshops over fotografie. Het mooie is dat hij in zijn cursusaanbod net zo veel aandacht geeft aan de nabewerking van foto’s als het fotograferen zelf. Want dat een foto altijd de werkelijkheid moet weergeven, en daarom zo min mogelijk bewerkt zou moeten worden, is in mijn ogen een hardnekkige misvatting die de ronde doet in sommige Facebookgroepen.

In de fotografie heb je juist alle vrijheid om een gevoel of een sfeer te creëren zoals jij die op dat moment ervaren hebt. Laat de werkelijkheid maar over aan fotojournalisten, zou je denken. Maar heus: ook die fotografen schuiven hun beelden nooit onbewerkt door naar de redacties van kranten en tijdschriften.

Cursus Snapseed: de inhoud

Oké, terug naar de cursus Snapseed. Wat kun je ervan verwachten? Docent Mark de Rooij heeft ervoor gekozen om de knopjes en schuifjes van Snapseed uit te leggen aan de hand van een reeks voorbeeldfoto’s die hij ook aan jou ter beschikking stelt. Handig, want zo kun je alle handelingen zelf nog eens nadoen en het effect ervan bekijken. Kijken naar een cursus is leuk, maar je moet het ook kunnen reproduceren natuurlijk.

De cursus start met een rondleiding door Snapseed en de absolute basics. Overbodig als je de app al kent, maar slim om even te bekijken als je hem nog maar net hebt geïnstalleerd. Daarna volgen 10 videolessen van in totaal 1,5 uur waarin Mark steeds een nieuwe reeks bewerkingstools bespreekt aan de hand van een fotovoorbeeld. Of eigenlijk moet ik zeggen: een ‘fotoprobleem’, want dat is vaak de basis van fotobewerking.

De cursus Snapseed van De Rooij Fotografie
De cursus Snapseed is op een computer het best te bekijken

Je moet namelijk niet alleen ‘leren kijken’ als je fotografeert, maar ook als je foto’s bewerkt. Dat je leert zien dat het bladerdak in de bosfoto overbelicht is, het gebouw scheef in beeld, de kleuren in een foodfoto te flets, de achtergrond te onrustig of de schaduwen te donker. Al deze ‘fotoproblemen’ worden in de cursus met je doorgenomen.

Behalve het oplossen van fotoproblemen laat de docent ook zien hoe je foto’s met een paar handelingen gewoon mooier kunt maken of meer sfeer kunt geven. En dan niet met extreme kunstgrepen, maar juist met verfijnde aanpassingen. Mark waarschuwt ook regelmatig dat je een effect niet moet overdrijven. Zijn devies: houd het realistisch.De Snapseed-cursus is goed te volgen op je telefoon
De Snapseed-cursus is ook goed te volgen op je telefoon.

Bij de eerste video, de ‘Rondleiding door Snapseed’ schrok ik overigens wel even. Die is namelijk staand opgenomen met aan weerszijden twee dikke zwarte balken. Oops! De (publiekelijk verborgen) YouTube-video’s in de cursus zijn natuurlijk allemaal liggend. Het meest logische is dus om ook Snapseed liggend te gebruiken. Gelukkig zijn vrijwel alle video’s daarna liggend opgenomen wat vooral het volgen op een mobiel een stuk gemakkelijker maakt.

Naderhand bedacht ik dat veel mensen de Snapseed-app in staand formaat gebruiken, ook al bewerken ze een liggende foto. Ik moet toegeven dat ik dat zelf ook vaak doe, wat natuurlijk best onpraktisch is, haha 😉

En wat vinden we van de Snapseed-cursus?

De Online cursus Snapseed is ideaal als je de basisgereedschappen van de app goed en snel onder de knie wil krijgen. Tegelijkertijd leer je om kritisch te kijken naar je eigen foto’s: staan die lijnen wel mooi verticaal, is de doortekening wel oké of de witbalans wel juist?

Food-fotografie in Snapseed
Die garnaal mag er best wat smakelijker uitzien!

De cursus heeft in mijn ogen een prima leertempo. Mark neemt de tijd om alle tools, bewerkingsopties en handelingen rustig uit te leggen, maar het wordt nergens saai of langdradig. Ook vind ik het te prijzen dat hij bij de uitleg geen fancy foto’s heeft gebruikt zoals alleen pro-fotografen die kunnen nemen. Nee, het zijn foto’s zoals jij en ik ze kunnen maken.

Voor wie geschikt?

De cursus is minder voor jou geschikt als je je foto’s al een tijdje bewerkt in Snapseed en de meeste tools al hebt ontdekt en ook daadwerkelijk gebruikt (!). De wat gevorderde handelingen als een RAW-foto bewerken of dubbele belichting gebruiken, vind je bijvoorbeeld niet terug in de cursus.

Toch denk ik dat een grote groep ‘ervaren’ Snapseed-gebruikers nog heel wat kan opsteken van deze cursus. Ik wil niemand tekort doen, maar simpelweg wat schuifjes een flink eind naar rechts te slepen, maakt een foto niet automatisch beter. Klinkt wel streng hè, maar ik meen het wel: leer de basis van het fotobewerken. Daar heb je zo veel meer aan!

Holle emmer

Docent Mark de Rooij

En dan nog even dit: ik heb me verbaasd over de promovideo van de cursus Snapseed op de website van De Rooij Fotografie. Dat geluid is zo ‘hol’ opgenomen dat menigeen al snel denkt: “Nou, als die hele cursus uit zo’n holle emmer komt, dan laat maar.” Maar het geluid in de cursus zelf is juist primadeluxe! Dus laat je daardoor niet afschrikken.

App Snapseed cursus
Online cursus Snapseed
Pluspunten
Uitstekende basis voor fotobewerking in de app Snapseed
Rustig en goed te volgen uitleg
Beste en goedkoopste Nederlandstalige Snapseed-cursus die ik heb kunnen ontdekken
Minpunten
Minder geschikt voor gevorderde ‘Snapseeders’
9
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht