fbpx
Iphone houder

Wat is de beste telefoonhouder voor je statief?

Laatst bijgewerkt:

Om een mobieltje op een statief te bevestigen, heb je een telefoonhouder of adapter nodig. Je smartphone heeft nu eenmaal geen statiefaansluiting. Aan welke telefoonhouder kun je je kostbare mobiel toevertrouwen en welke moet je zien te vermijden?

En dat toevertrouwen mag je letterlijk nemen: je wilt immers niet dat je smartphone door een verkeerde beweging uit de telefoonhouder dondert. Het onhandige van een smartphone is dat er geen enkel bevestigingspunt aan zit. Dus dan is er maar één oplossing: klemmen!

Telefoonhouders zijn er in vele soorten en maten, maar ze vallen allemaal in een van deze 4 groepen:

  1. houder met trekveer
  2. houder met klemvergrendeling
  3. houder met schroefklem
  4. houder met bankschroef

Of dit nou de gangbare omschrijvingen zijn weet ik niet, maar dit geeft volgens mij het beste aan hoe zo’n telefoonhouder functioneert.

1. Telefoonhouder met trekveer

De bekendste onder de smartphone-houders. Een trekveer houdt de telefoon geklemd tussen twee ‘kaken’ met een rubberen toplaag. De kracht van de trekveer bepaalt hoe goed je smartphone is bevestigd. Dat kan variëren van ‘eng los’ zoals bij veel goedkope selfiesticks, tot ‘loeistrak’ zoals de meest eenvoudige smartphone-houder van Manfrotto die lang op mijn statief zat.

Telefoonhouder van Manfrotto en Ulanzi
Telefoonhouders van Ulanzi en Manfrotto: zoek de verschillen…

Je voelt de nadelen al snel opdoemen: bij een te slap gespannen trekveer bestaat de kans dat je mobiel eruit klettert; bij een te strakke veer kan het een gedoe zijn om je telefoon snel tussen de ‘kaken’ te krijgen.

Manfrotto, Ulanzi en Joby

Mijn oude Manfrotto smartphone-houder is nog steeds te koop voor €15,99. Nog goedkoper en bijna hetzelfde is de Ulanzi ST-07 die nog geen tientje kost. Als bonus heeft de Ulanzi een ‘flitsschoentje’ (een bevestigingspunt) bovenop voor een ledlamp of – als je video’s maakt’ – een microfoon. Beide houders hebben twee aansluitpunten voor een statief zodat je ze zowel horizontaal als verticaal kunt bevestigen. Best handig als je statief die mogelijkheid niet biedt.

Een van de meest populaire trekveer-adapters is de GripTight One van Joby. Grootste troef van deze houder is dat je hem kunt opvouwen tot een piepklein pakketje.

Ach, en toen viel-ie

Ben ik een fan van de houder met trekveer? Nou, dat ligt eraan. Hij werkt prima, maar rotsvast zit-e gewoon niet. Als je ermee gaat varen, vliegen of iets anders dat de stabiliteit ondermijnt, dan zou je je dure smartphone er niet aan moeten toevertrouwen (zie de video hieronder). Vaak zijn ze ook niet berekend op de grotere formaten smartphones, waardoor je de veer bijna maximaal moet uittrekken om je telefoon ertussen te krijgen.

2. Telefoonhouder met klemvergrendeling

Een stuk slimmer concept dan de ‘rechttoe-rechtaan klemmer’ is de smartphone-adapter met een klemvergrendeling. Ook deze heeft een trekveer, maar je zekert hem nog eens extra met een vergrendeling. Zolang die dicht zit, is de kans dat je smartphone uit de houder valt, erg klein.

Manfrotto Pixi en alternatieven

Ook nu weer is het Manfrotto die de beste prijs/kwaliteitverhouding levert met de Pixi Universal Clamp. Hierin passen ook grotere smartphones met een breedte tot 104 mm. Verder heeft de Clamp twee statiefaansluitingen en bovenop zit een schoentje voor extra accessoires. Nadeel: de veer is best strak en je krijgt de vergrendeling maar met moeite los.

Telefoonhouder met vergrendeling: Manfrotto Pixi Universal Clamp

Toch bestaan er maar weinig goede alternatieven voor de Pixi. Er is een soortgelijke houder van Sirui, maar die is alleen geschikt voor smartphones tot 85 mm (en dat is inclusief hoes!) en een prijzige variant van Studio Neat die de Glif Adjustable heet. Die laatste krijgt behoorlijk wat negatieve recensies omdat de vergrendelknop niet stevig genoeg is en gemakkelijk kan afbreken. Gezien de hogere prijs het risico niet waard.

3. Telefoonhouder met schroefklem

Dit is een wat vreemde eend in de bijt. De schroefklem ken ik alleen van de Joby GripThight Pro-statiefkoppen. Deze houder heeft geen klemveer, maar je moet de klem zelf dichtknijpen en hem vervolgens vastzetten met een stelschroef.

Op zich werkt dat prima, maar je moet de schroef wel écht goed vastdraaien. De vorm van de ‘kaken’ zijn erg gericht op smartphones met geen of alleen een dunne hoes. Op dikkere hoezen, zoals mijn Moment Case, heeft de GripTight Pro net wat minder…euuh… grip.

Desondanks een prima adapter, maar de veiligheid van de houder ligt letterlijk in jouw handen.

4. Telefoonhouder met bankschroef

Dat woord ‘bankschroef’ is natuurlijk over the top, maar het geeft wel aan wat dit type houders doet. Je draait ze simpelweg vast als een bankschroef. Je smartphone zit muurvast en kan werkelijk geen kant op, ongeacht het type telefoon of de hoes die je eromheen hebt zitten. Het nadeel is dat je die schroef met de hand moet vast- en losdraaien, maar voor die paar extra seconden krijg je wel een gegarandeerde veiligheid terug.

Ulanzi, Sevenoak en Shoulderpod

En kijk, hier komt Ulanzi weer in beeld. De Ulanzi ST-08 smartphone mount is helemaal van metaal en meteen ook de meest degelijke houder die ik in handen heb gehad. Er is niets plastic aan deze adapter. Hij is geschikt voor dunne en dikke hoezen, heeft een schoentje voor accessoires, twee statief-aansluitpunten en – als je met video aan de slag wil – een clip voor een microfoon. Niks mis met dit ding en hij kost nog geen 20 euro.

Ulanzi ST-08 smartphone houder

Maar mijn favoriete smartphone-houders met bankschroef zijn die van Sevenoak en Shoulderpod. Ze zijn weliswaar niet van metaal, maar combineren de oerdegelijke bevestiging met extra functie. Je kunt de Sevenoak SK-PSC1 en de Shoulderpod S2 namelijk ook gebruiken als ergonomische grip voor je smartphone. Bij beide houders krijg je een handvatje en een polsband die het fotograferen en filmen een stuk gemakkelijker maken.

Shoulderpod telefoonhouder
De Shoulderpod S2

En, wat is nu de beste houder?

Welke adapter moet je nu kiezen? Ik zou zeggen: ga voor de meest veilige én praktische telefoonhouder. De Sevenoak-houder is mijn favoriet, maar de Shoulderpod is een heel goede tweede!

Lissabon - foto met tegenlicht