fbpx
Fototips voor je afgedankte smartphone

Zo blaas je je oude smartphone weer nieuw fotoleven in

Hoe lang doe jij met een nieuwe smartphone? Twee jaar, drie jaar of nog langer? Volgens een Amerikaans onderzoek blijft een Samsung-mobiel gemiddeld 16,5 maand bij zijn eigenaar, en een iPhone 18 maanden. Oude mobieltjes gaan soms over op een familielid of een vriend, maar verdwijnen uiteindelijk in een diepe la of erger: in de prullenbak. En dat terwijl zo’n oude smartphone weleens heel goed van pas kan komen bij je volgende fotoproject…

Laten we het maar zeggen zoals het is: 1,5 jaar doen met een smartphone is natuurlijk absurd. Het is op een nare manier anti-duurzaam en goed voor een afvalberg van meer dan 3 miljoen mobieltjes.

Gelukkig keert deze trend: vooral ‘oudere jongeren’ geven aan dat ze toch echt minstens 3 jaar een mobieltje in gebruik willen hebben voordat er een nieuwe komt. Dat besluit is geen idealisme overigens. De prijzen van smartphones stijgen en de innovaties volgen elkaar minder snel op. Goede reden dus voor veel mensen om het nog maar wat langer met hun telefoon uit te zingen.

Oké, tot zover de feitjes. Terug naar jouw oude smartphone die ligt te verstoffen in een la. En dat hoeft niet, want zo’n oude mobiel kan meer dan je denkt. Ik geef je een paar voorbeelden.

1. Externe lichtbron

Precies: de zaklantaarn van je oude mobiel doet het waarschijnlijk nog perfect. Ideaal om een onderdeel van de foto een beetje op te lichten. De reikwijdte van de zaklamp is weliswaar erg beperkt, maar voor alle onderwerpen binnen een meter kan zo’n extra lichtpuntje heel goed van pas komen. Bijvoorbeeld voor macrofotografie binnenshuis.

Zaklamp van smartphone

2. Reflector

Ik heb me ooit werkelijk waar afgevraagd hoe sommige fotografen toch weer die geniale plas water met de prachtigste reflecties voor hun lens kregen. Later viel het kwartje dat die reflectie niet altijd een waterspiegel is, maar het spiegelende oppervlak van een smartphone die de fotograaf vlak voor de lens houdt. Dat zijn van die momenten dat je je niet heel slim voelt, haha! Maar goed, als je fotografeert met je smartphone, dan gaat die reflectie-truc dus niet op… tenzij je je oude mobiel meeneemt.

Smartphone tips voor je oude smartphone
Je oude smartphone is een perfecte reflector!

Bruidsfotograaf Mathias Fast was niet de uitvinder, maar kreeg wel wereldwijde bekendheid met deze reflectiemethode.

Het maken van zo’n reflectiefoto is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Je moet zowel je camera als het spiegeloppervlak precies goed houden om het juiste effect te krijgen. Zoals alles in de fotografie geldt ook hier: gewoon blijven proberen! Als het makkelijk was, deed iedereen het al 😉

3. Timelapse-camera

Wolken die snel door de lucht vliegen, auto’s die als mieren door de stad krioelen, en bloemknoppen die binnen 15 seconden opengaan. Deze techniek – time-lapse-fotografie – vind ik altijd magisch om te zien. Ik ben er zelf ook mee aan het stoeien; later dit jaar meer daarover!

Video: Felix Mittermeier 

Het kenmerk van time-lapses is dat je heel wat foto’s moet maken om van al die losse beelden een video te maken. Een time-lapse van twee minuten kost zeker een halfuur tot een uur om vast te leggen. In die tijd kun je je eigen smartphone dus niet gebruiken om bijvoorbeeld wat foto’s te bewerken, een telefoontje te doen of een appje te sturen.

Tip 3 is dus: gebruik je oude smartphone als time-lapse-camera. Kun jij ondertussen gewoon appen, bellen en bewerken.

4. Helium-drone

Valt het jou ook zo op dat in bijna elk tv-programma wel een paar beelden zijn verwerkt die zijn geschoten met een drone-camera? Vaak prachtige beelden die zonder drone onmogelijk zijn. Of nou ja: onmogelijk?

Als je een beetje experimenteel bent aangelegd en niet bang bent voor wat knutselwerk, dan zou je je smartphone eens aan een tros heliumballonnen kunnen hangen. Nee, niet je super-de-luxe nieuwe smartphone, maar die oude uit de la! En vergeet niet een lang touw aan je helium-drone vast te knopen, anders ben je hem kwijt…

Toch weggooien?

Zie je deze hergebruiktips niet zitten, is je smartphone gewoon te oud, of wil je er gewoon vanaf? Gooi hem dan niet in de prullenbak – dat deed je vast al niet – maar breng ’m naar een verzamelpunt voor kleine elektrische apparaten zodat de steeds schaarsere grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Is je smartphone echt aan vervanging toe? De verleiding is misschien groot om de latest greatest mobiel te bestellen, maar weet dat je veel geld kunt besparen door een refurbished exemplaar te kopen. Een refurbished smartphone is stukken goedkoper dan een nieuwe en het is nog hartstikke duurzaam ook. Meer weten over de voor- en nadelen? Lees dan hier verder.

Meer fototips
tiny planet foto
7 tips voor het maken van tiny planet-foto’s