fbpx
Foto inkleuren

Zwart-wit foto inkleuren? Zo gaat het heerlijk appeltje-eitje

Het zijn vragen die met regelmaat terugkomen: hoe kun je een object in een zwart-wit-foto een kleuraccent geven? En hoe kun je een oude zwart-wit-foto uit de jaren 50 inkleuren zodat het lijkt alsof-ie gisteren gemaakt is? In deze blog geef ik de verlossende antwoorden en die hebben een verrassend hoog appeltje-eitje-gehalte!

Object in zwart-wit-foto inkleuren

In de App Store van Google en Apple staan de meest maffe fotobewerkingsapps, en die laat ik vandaag mooi links liggen. Nee, we houden het bij het meest favoriete fotogereedschap van de smartphone-fotograaf en dat is… [tromgeroffel]… Snapseed!

Code: WELKOM50

Want Snapseed staat immers al op je smartphone (Wat, nog niet? Snel installeren dan!), dus je kunt meteen aan de slag. Het mooie van Snapseed is dat je alle bewerkingen die je op een foto hebt losgelaten, niet alleen kunt terugkijken, maar ook nog aanpassen of finetunen. Dus stel dat je een foto in Snapseed omzet naar zwart-wit en daarna nog 10 andere bewerkingen uitvoert, dan kun je alsnog terugkeren naar die zwart-wit-bewerking.

Het is zo simpel dat het haast niet uit te leggen valt. Daarom heb ik er een videootje van gemaakt (woohoo, mijn eerste uitlegvideo)

Simpel toch? Vergeet niet om op het omkeertooltje te tikken (ik doe dat op 0:20), anders schilder je je foto zwart-wit in plaats van dat je een kleuraccent aanbrengt. Op 0:50 zie je dat ik ‘zwart-wit’ op 100 zet om de te ver weggeveegde randen te corrigeren.

Heb je de smaak te pakken met Snapseed en sta je te trappelen om je foto’s nog beter te maken? Volg dan de Online cursus Snapseed. De cursus kost tijdelijk geen €50 maar slechts €29.

Gehele zwart-wit-foto inkleuren

Mmm, waarom zou je een zwart-witfoto willen inkleuren die oorspronkelijk al in kleur is gemaakt? Klopt, da’s niet zinvol. Maar dat wordt anders als het om oude zwart-wit-foto’s gaat. Misschien ken je wel de films van heel lang geleden die met slimme technologie zijn ingekleurd. Het effect daarvan is zo wonderlijk: alsof je die oude beelden met een ander oog bekijkt.

Inkleuren van zwart-wit-films is nog wel een klusje, maar bij zwart-wit-foto’s werkt het simpel. Althans: voor jou. Achter de schermen bepalen gruwelijk ingewikkelde algoritmes op basis van honderdduizenden afbeeldingen hoe elk deel van jouw zwart-wit-foto ingekleurd moet worden. Het is hogere wiskunde en brute rekenkracht. Op het internet zijn nogal wat diensten te vinden die dat klusje voor jou willen klaren.


Ik besluit er een aantal uit te proberen, eigenlijk gewoon uit nieuwsgierigheid. Voor mijn test gebruik ik een landschapsfoto waarvan ik denk dat het een uitdaging is voor automatische imkleur-robots. De meeste algoritmes zijn goed in huidtinten, maar hoe zou het gaan met zand, lucht en bomen in tegenlicht?

Als eerste test ik Algorithmia. Mijn zwart-wit-foto levert weliswaar een mooie blauwe lucht op, maar het algoritme verslikt zich in het zand en maakt er gras van. Ook de berkenbomen krijgen een flinke tik blauw mee.

Zwart-wit foto inkleuren met Algorithmia

Oké, de volgende is ColoriseSG, een deep learning inkleurrobot voor oude foto’s uit Singapore. Nou, Europees zand en lucht zijn vast hetzelfde als de Singaporese, dus ik waag het erop. De Aziaten schatten het Hollandse zand prima in en de blaadjes van de bomen zijn groener dan bij Algorithmia. Jammer is dat de lucht wat onnatuurlijk oogt en de wolken een soort van rouwrandje krijgen.

Zwart-wit foto kleuraccent geven met ColoriseSG

Als laatste test ik MyHeritage In Color. Volgens de makers is de technologie getest met miljoenen foto’s en zijn de resultaten daardoor stukken realistischer vergeleken met andere inkleurrobots. Nou, en dat klopt eigenlijk wel. MyHeritage levert verreweg het meest natuurgetrouwe resultaat van de 3 inkleurtools. Je krijgt wel een watermerkje op de koop toe.

Foto zwart/wit omkleuren met MyHertitage

En lijkt de foto nu ook op het origineel? Nee, dat niet. Je ziet dat het blauw van de inkleurrobots van dat ‘ansichtkaartenblauw’ is en dat een zandvlakte niet echt in het vocabulaire zit van de verschillende inkleurrobots. Is dat erg? Nee, vind ik niet: vooral niet als je bedenkt dat je door een beetje kleur de oude foto’s van je (groot)moeder weer tot leven kunt wekken.

De originele foto!
De originele foto

Dus heb je oude foto’s uit grootmoeders tijd: gooi ze eens door MyHeritage in Color en laat je familie versteld staan!

Lissabon - foto met tegenlicht