fbpx

Wat is brandspuntafstand?

Brandpuntafstand: je leest het overal, maar het is eigenlijk best een vaag begrip. Totdat je er een vergrootglas bijhaalt. Heb je weleens een gaatje in een stuk papier proberen te branden met een vergrootglas? Je moet dan met je vergrootglas even zoeken naar de afstand waarop het felle lichtpuntje zo klein mogelijk wordt weergegeven. En ja, dat is dus de brandpuntsafstand van de lens in het vergrootglas.

Misschien brandde jij er vroeger alleen gaatjes mee in papier, maar kunstenaar Michael Papadakis gebruikt de zon als ‘verf’ voor zijn houtschilderijen. Prachtig hoe hij die zwarte beer erin brandt!

De brandpuntsafstand is overigens niet de afstand van lens tot de sensor in je smartphone. Dat is dan weer de beeldafstand. Ingewikkeld? Dan halen we het vergrootglas er weer even bij. Als je het vergrootglas een stuk verder van het papier zou houden, dan zie je (als je goed ‘scherpstelt’) een grote witte punt. Voilà: dat is het geprojecteerde beeld van de zon.

Het lastige van het fenomeen brandpuntafstand dat je al snel appels met peren vergelijkt. Smartphones gebruiken veel kleinere sensoren en objectieven met een veel kortere brandpuntafstand dan bijvoorbeeld spiegelreflexcamera’s. Een groothoeklens met een brandpuntafstand van 28 mm op een spiegelreflex komt wat beeldhoek betreft overeen met de standaard 4,25 mm groothoeklens op een iPhone. Allebei hebben ze een beelddiagonaal van ongeveer 75 graden.

Eigenlijk zou het dus handiger zijn als fabrikanten vertellen hoe groot de beeldhoek is van een lens, maar dat doen ze niet. In plaats daarvan nemen ze het oude kleinbeeldformaat (ofwel: full-frame in de digitale fotografie) als basis. Voor de lens in de iPhone zeggen ze dan bijvoorbeeld dat het een equivalent is van een 28 mm-objectief.

Lissabon - foto met tegenlicht