fbpx
Goede camera voor smartphone fotografie

Telefoon met goede camera kopen? Laat je niet gek maken!

Laatst bijgewerkt:

Welke smartphone heeft de beste camera? Waar moet je op letten als je een nieuwe smartphone koopt? Wat is belangrijker: veel megapixels of veel lenzen? Welke telefoon heeft een goede camera en is toch betaalbaar of zelfs goedkoop? In dit artikel help ik je op weg naar de smartphone die voor jou het meest geschikt is. Zie je toch door het bomen het bos niet meer? Reageer dan onderaan het artikel, dan denk ik met je mee!

Je kent ze wel, de vergelijkende warentests die je een indruk moeten geven van de kwaliteit van een apparaat. Een toestel wordt op een reeks eigenschappen getest en daaruit rolt een cijfer. Het meest gezaghebbende testinstituut voor camera’s is het Franse DXOMARK. Het instituut test niet alleen spiegelreflexcamera’s en lenzen, maar ook smartphones.

Maar ha, de mensen van DXOMARK zijn bepaald niet de enige testers. Elk fotoblad en elke fotowebsite buigt zich over de kwaliteit van mobiele telefoons en ook de consumentenbond test doorlopend smartphones. Daaruit rollen de toppers en de mindere goden, maar wat de meeste mensen zoeken is de ‘sweet spot’ tussen ‘betaalbaar’ en een ‘goede camera’.

Wat is de beste smartphone camera?
Foto: Max van den Oetelaar

Nu ben ik geen professionele smartphone-tester die de hele dag niets anders doet dan in specificaties duiken en testopnamen maakt om het minieme verschil in beeldkwaliteit tussen een – pak ’m beet – iPhone Pro 12 en een OPPO Find X2 Pro in een 25x vergroting van een kerktoren te laten zien. Daar heb je andere websites voor 😉 Nee, ik probeer vanuit jouw oogpunt te bedenken welke smartphone het meest geschikt is om er actief mee te fotograferen. Het is ook goed om te weten dat ik geen vooropgezet onderscheid maak tussen een iPhone of Android-mobiel.

Wat zijn de beste smartphone-camera’s

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we in de tweede coronagolf van 2020. Een blik op de DXOMARK-ranking van beste smartphone-camera’s leert dat op dat moment de Huawei Mate 40 Pro bovenaan staat. De Fransen van DXO bejubelen de smartphone-camera met 136 punten en de testafbeeldingen bewijzen het: de laatste Huawei’s (P40 Pro en Mate 40) leveren een ongelooflijk goede beeldkwaliteit. Maar… er is een probleempje.

Huawei is als bedrijf een persona non grata geworden in de westerse wereld en dat heeft alles te maken met privacy en het vermeende spionagegedrag van dit Chinese bedrijf. In de VS staat Huawei op de lijst van bedrijven die een ‘potentieel gevaar’ kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Jaja, tiswat. Google en andere techbedrijven mogen daarom geen zaken meer doen met Huawei.

Het gevolg: de Huawei P40 en Mate 40 Pro draaien weliswaar op Android 10, maar verder kun je geen apps uit de Google Play Store installeren. Best wel heel erg onhandig als je je favoriete foto-apps niet (meer) kunt gebruiken, laat staan dat je opeens niet meer kunt telebankieren of de weg kwijtraakt omdat je geen Google Maps meer hebt.

Huawei en het verhaal achter de P40

Voor Huawei komt die boycot op een slecht moment, want ze waren goed op weg om aardig wat marktaandeel af te pakken van Apple en Samsung die nog altijd de dienst uitmaken op dit moment en ook de hoogste scores behalen in de tests van de consumentenbond.

De eerdere modellen van Huawei vallen nog wel buiten de boycot. Het voorlaatste model, de Huawei P30 Pro New Edition, is ook in 2021 nog een smartphone die ongelooflijk veel functionaliteit en kwaliteit biedt voor zijn geld. Het is alleen de vraag of je toekomstige Android-updates nog op de P30 kunt installeren.

Maar daarmee is de kous niet af. Behalve Apple, Samsung en Huawei staan in de toplijst van DXOMARK ook nog merken als OnePlus, OPPO, Xiaomi en Google, maar weet dat niet alle telefoons in Nederland of België verkrijgbaar zijn. De Xiaomi Mi 10 Ultra is alleen te koop via AliExpress en ook voor de Google Pixel 5 moet je uitwijken naar het buitenland. Maar de overeenkomst van al deze toptelefoons is dat je – met uitzondering van de recente P40 Huawei’s – nooit een kat in de zak koopt.

Laat je niet gek maken

Nu weet ik niet hoe jouw portemonnee er van binnen uitziet, maar 800+ euro voor een smartphone-topper is best pittig. Je kunt je gek laten maken door de ‘latest greatest’ uit de toplijst van DXOMARK, maar je moet maar zo denken: vorig jaar was de mindere keus van nu nog de beste. Letterlijk! De Samsung Galaxy S10 5G stond in 2019 op nummer 1, maar in november 2020 was-ie gezakt naar de 22ste plek. Is-ie dan ineens slecht? Nee, natuurlijk niet!

Dus mijn eerste tip is: koop nooit de nieuwste smartphone van een merk, maar het topmodel van één of twee jaar geleden. Alleen daarop al kun je veel geld besparen en in de praktijk is er werkelijk geen hond die het verschil ziet, tenzij de specificaties natuurlijk drastisch zijn veranderd.

Beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie is een technologie die jouw trillingen of beweging – hoe miniem ook – compenseert tijdens het fotograferen (en filmen). Als je je smartphone vaak gebruikt voor fotograferen en filmen, kun je eigenlijk niet zonder. Nu dacht ik dat bijna elke mobiel wel voorzien zou zijn van optische beeldstabilisatie, maar tjonge: dat valt toch tegen. Bij OPPO hebben bijvoorbeeld alleen de Find X en de Find X2 Pro optische beeldstabilisatie.

Bij de meeste merken zit je doorgaans goed bij smartphones die duurder zijn dan 500 euro, maar helemaal blind kun je er niet op varen. Weet in ieder geval dat het wel snor zit bij de iPhone 7 en hoger, OnePlus 7 of hoger, Huawei P10 of hoger, Xiaomi Mi10 en alle Samsung Galaxy’s vanaf de S9.

De mythe van de megapixels

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeggen megapixels eigenlijk niets over de beeldkwaliteit of beeldscherpte. Die wordt veel meer bepaald door de grootte van de sensor, de kwaliteit van de lens en de software in de smartphone die de sensorinformatie verwerkt.

Megapixels gaan pas een rol spelen als je je foto op posterformaat wil laten afdrukken of een flinke uitsnede wil maken in de nabewerking. Als een telefoon weinig megapixels opslaat, dan ga je bij een flinke vergroting pixels zien, ofwel de losse puntjes waarmee een foto is opgebouwd. Maar op een A4’tje zie je echt geen verschil tussen een 12 en 24 megapixel-foto, laat staan op een beeldscherm.

Laat je dus niet van de wijs brengen door megapixels en laat je smartphone-keuze er zo min mogelijk door leiden.

Extra lenzen

Een smartphone met één lens is anno 2021 eerder een uitzondering dan een regel. Persoonlijk vind ik een extra ultragroothoeklens een must die je heel veel fotografische vrijheid en en een fantastisch perspectief biedt. Een telelens is weer meer dan handig als je het leuk vindt om portretten te maken of te werken met onscherpte in je foto’s. Nu moet je wel weten dat de camera’s achter die extra lenzen niet dezelfde capaciteiten hebben als de hoofdcamera van een smartphone. Ik heb een uitgebreide blog geschreven over de voor- en nadelen van vaste en externe lenzen.

Extra lenzen op je telefoon met goede camera
Foto: Zana Latif

Aan de smartphone-foto’s die ik op social media zie, merk ik dat een ultragroothoek populairder is dan een telelens. Als je budget het toelaat, is een mobiel met ingebouwde ultragroothoek zeker aan te raden. Andere mogelijkheid: schaf een goedkopere smartphone aan (of een refurbished model, later meer hierover) en koop er externe lenzen bij.

Opslagruimte

Al die foto’s en video’s die we schieten, zorgen ervoor dat smartphones sneller vol raken. Kijk voor de gein maar eens even hoeveel gigabyte WhatsApp inneemt op je telefoon. Bij mij is dat meer dan 4 GB, aaaah! Toch betekent dat niet dat je meteen een mobiel met 512 GB aan opslagruimte zou moeten kiezen. Als je gebruikmaakt van clouddiensten als iCloud of Google Foto’s, dan verplaatst je smartphone je beelden automatisch naar de cloud als de opslagcapaciteit te ver afneemt.

Mijn iPhone heeft maar 64 GB aan boord, maar zonder de clouddiensten van Apple, Adobe en Dropbox zou ik het daarmee niet redden. Wil je geen gebruikmaken van clouddiensten, dan is 128 GB toch wel het minimum.

iPhone of Android?

Android of iPhone? Voor veel mensen is dat geen vraag meer. Zij kiezen wat ze gewend zijn en houden zich daaraan. Ik schrik altijd een beetje van de emoties die loskomen bij voor- en tegenstanders van Apple/Android. Apple-liefhebbers worden al snel neergezet als arrogante fanboys en Android-gebruikers krijgen het vooroordeel naar hun hun hoofd geslingerd dat ze geen spatje gevoel hebben voor vormgeving. Terwijl het eigenlijk maar om één ding draait: wat is het je waard?

Welk merk heeft de beste camera?Android of iPhone?
Android of iPhone? | Foto: Daniel Romero

Volgens de consumentenbond staat Android synoniem met ‘diversiteit, keuzevrijheid en instellingsmogelijkheden’ en iPhone voor ‘kwaliteit, privacy en veiligheid’. En dan weet je eigenlijk nog niks. Maar die privacy is wel een ding. De mensen van Google zijn haaien als het gaat om het verzamelen van jouw persoonlijke gegevens. Ideaal om je op gezette tijden een advertentie voor te schotelen op basis van jouw digitale gedrag. Inderdaad: ze zijn eigenlijk geen haar beter dan dat Chinese Huawei (als dat spionageverhaal waar is). Dat is ook de reden dat de consumentenbond Android-telefoons laag inschaalt op de factor ‘privacy’.

Mijn mening: met een Android-mobiel krijg je meer technologie en innovatie voor minder geld dan een telefoon van Apple. Daar is geen speld tussen te krijgen. Voor hetzelfde geld krijg je bijvoorbeeld meer opslagcapaciteit, meer lenzen en (meestal) de mogelijkheid voor extra opslag met geheugenkaartjes. Ook ben je vrijer in het aanpassen van de interface van je mobiel. En de keuze is reuze: er zijn een stuk of 15 merken Android-telefoons waar je uit kunt kiezen. Ooit was Apple hét merk voor smartphone-fotografie, maar die tijd is voorbij: iPhones hebben geduchte concurrentie van goedkopere Android-telefoons waar verbluffend goede foto’s uit komen rollen.

iPhone 12 met ultragroothoek en telelens

Toch blijft het ook nu nog een feit dat je met een iPhone meer gebruiksvriendelijkheid in huis haalt. Minder = simpeler = duidelijker, zo redeneren ze bij Apple, en ja, dat gaat soms ten koste van de instelmogelijkheden. De standaard camera-app van de iPhone heeft bijvoorbeeld geen handmatige instelling waarbij je zelf sluitertijd en ISO kunt instellen. Wil je dat wel, dan moet je een speciale app downloaden. Desondanks – of juist daardoor – is de merktevredenheid van Apple hoog.

Heb je al meer Apple-spulletjes in huis, dan is een iPhone een slimme keus omdat al die Apple-apparaten helemaal zijn ingericht om probleemloos met elkaar te communiceren. Foto’s die je met je iPhone maakt, verschijnen automatisch op je Mac of iPad en kun je meteen op je tv laten zien via een AppleTV.

Een punt om rekening mee te houden is dat iPhones veel langer beveiligingsupdates (4 tot 6 jaar) ontvangen dan telefoons met Android (1 tot 3 jaar). Deel de aanschafprijs voor de grap eens door het aantal jaren met beveiligingsupdates en je komt op een verrassende jaarprijs uit. Mede hierdoor behoudt een iPhone langer zijn waarde dan een Android-mobiel.

Beeldscherm: groter is fijner

Wat smartphones betreft (en heel veel andere dingen, maar die ga ik hier niet noemen!) ben ik altijd een ‘late follower’ geweest. In de trein naar mijn werk kon ik altijd precies zien hoe de stand van de innovatie erbij lag. Toen de halve trein een iPad had, las ik een boek; en toen de halve trein op een smartphone tuurde ter grootte van een flatscreen tv (vond ik toen), las ik de krant op een postzegelscherm (vind ik nu).

Grootte van het beeldscherm
Op een groter scherm komt alles ook eeuuh, meer tot leven.

Er is niets mis met een smartphone met een kleiner scherm, maar vooral bij het bewerken van je foto’s op je mobiel is een wat groter scherm (meer dan 5,5 inch) heel fijn. Hoe groter je scherm, hoe nauwkeuriger je kunt werken. Alhoewel: ook hierbij is het zoeken naar de ‘sweet spot’. Een Samsung Galaxy Note 20 heeft bijvoorbeeld een fantastisch groot scherm van 6,7 inch, maar ik denk niet dat-ie gemakkelijk in je broekzak past…

Van drupdicht tot waterdicht

Een smartphone die tegen een spat regen kan, is best handig. Want je bent natuurlijk geen mooi-weer-fotograaf. Toch wel? Dan nog is het handig als je mobiel beschermd is als-ie vlak voor een afveegsessie in de rijkelijk gevulde wc plonst. Ja, daar lach je om, maar je moest eens weten hoe vaak dat voorkomt!

Waterdichte smartphone
SpitterSpetterSpat: een smartphone is al snel nat | Foto: Nick Nice

Dus: een waterdichte mobiel assubulief. Ik zal de website niet noemen, maar er is een Nederlandse leverancier die onderscheid maakt tussen – hou je vast – drupdicht, plensdicht, sproeidicht, waterbestendig, dompeldicht, waterdicht, spatdicht en vochtdicht. Kies maar!

Een sproeidichte smartphone voor u mevrouw? Natuurlijk. Wilt u er een tasje bij tegen de plensregen?

Om een lang verhaal kort te maken: bij de de recentere iPhones en Samsung Galaxy-mobieltjes uit de S-serie hoef je je mobiel niet een nacht in een zak rijst te stoppen om het water te absorberen. Ofwel: die zijn allemaal waterdicht.

Avondfotografie

Tot een paar jaar geleden werden smartphone-camera’s min of meer onbruikbaar als de schemering inviel. Tenzij je een statief gebruikte, was avondfotografie een drama dat steevast gepaard ging met veel onscherpte, beeldruis en belabberde belichting. Maar die tijd is voorbij met de nachtmodus, een instelling waarmee je ook nog goede foto’s maakt nadat de avond is gevallen. En dat kan zelfs zonder statief. Het enige wat je hoeft te doen, is je mobiel langer op je onderwerp gericht houden zodat de camera de tijd krijgt om zoveel mogelijk licht te verzamelen en foto’s te maken.

Die nachtstand is echt een technologisch wonder, want je mobiel neemt je min of meer alle struikelblokken en belichtingsproblemen uit handen. Een lamp in beeld belicht je smartphone automatisch korter en waar diepe duisternis is, belicht hij gewoon langer. Ondertussen zorgt-ie er ook nog voor dat de trilling van je handen wordt gecompenseerd zodat er een scherpe foto uit komt rollen.

Je merkt het: ik ben best enthousiast over die nachtstand. Let erop dat smartphone-fabrikanten allemaal andere benamingen gebruiken voor de nachtstand. Bij Apple heet het de ‘nachtmodus’, terwijl Samsung het weer ‘Bright Night’ noemt.

Hoe dan ook: als avondfotografie iets voor jou is, zorg er dan voor dat je nieuwe smartphone die functie in huis heeft!

Betaalbare telefoons met een goede camera

Allemaal leuk en aardig, zul je misschien denken, maar wat moet ik nu kiezen? Dit artikel focust zich op handvatten voor het fotografische deel van smartphones, maar er valt natuurlijk veel meer te kiezen. Bijvoorbeeld geluidsweergave, snelheid en batterijduur. Toch zijn dat nooit dingen waarop de aankoop van een smartphone afketst. Als een mobiel een fantastische camera met nachtstand heeft en de prijs is prima, dan vind je het ongetwijfeld geen probleem als de batterij een uurtje minder lang mee gaat.

De topmodellen van 100 jaar geleden zagen er iets anders uit | Foto: Amador Loureiro

Ik ga er vanuit dat je je geld niet gaat uitgeven aan de dure topmodellen van Apple, OPPO, Samsung en Xiaomi, anders was je niet op deze blog uitgekomen toch? Daarom geef ik je een shortlist mee van (net) niet-nieuwe smartphones die nog altijd meer dan prima (en slimme!) keuzes zijn. Je komt dan uit op een bedrag tussen de 500 en 800 euro.

Te duur? Bekijk dan het aanbod van refurbished smartphones of lees verder bij mobieltjes onder de 500 euro.

De prijzen van de smartphones hieronder kunnen nog verder dalen als je de aankoop combineert met een abonnement. Wil je dat, scroll dan even naar de onderkant van deze pagina om de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Telefoons tussen 500 en 800 euro

De smartphones hieronder bieden eigenlijk alles wat je fotohartje begeert. Het enige nadeel is dat je de ultragroothoek- en telelenzen op deze telefoons niet kunt gebruiken in de nachtmodus.

Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro (let op dat ‘Pro’) is zonder meer de smartphone met de beste prijs/kwaliteitverhouding. De smartphone heeft 3 lenzen aan boord en levert belachelijk goede beeldkwaliteit voor zo weinig geld. Het enige nadeel is dat er misschien geen updates meer voor komen.

iPhone 11

De prijzen hieronder zijn van de iPhone 11-versie met 128GB opslag en 2 lenzen: standaard en ultragroothoek. Wil je toch een telelens voor bijvoorbeeld portretten, dan is de iPhone 11 Pro het meest geschikt, maar die is ook meteen een stuk duurder. Het alternatief is een iPhone 11 met 2 lenzen en een losse opzet-telelens.

Samsung Galaxy S20

Het vroegere vlaggenschip van Samsung met 3 lenzen valt nu een flink stuk goedkoper uit. Maar waarom staat hier niet de nieuwere Galaxy S21? Het belangrijkste nadeel van de S21 is dat het scherm minder beeldpunten bevat en dat hij geen slotje heeft voor een micro-SD-kaartje waarmee je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden.

Goedkope smartphones met een goede camera

Vind je de telefoons hierboven toch nog te duur? Kijk dan eens naar de A-serie van Samsung. Het zijn middenklasse-mobieltjes waarvan de fotokwaliteit minder dan is dan de modellen hierboven. Maar aan de andere kant: zo lang je de foto’s maar niet vergelijkt met de resultaten van Samsungs S-serie is de fotokwaliteit prima. Een vuistregel bij dit soort toestellen is: hoe hoger het getal achter de A, hoe beter de smartphone. Maar ook al heb je de A71, een nachtmodus hoef je niet te verwachten. En dat is toch wel heel jammer. Pluspunt is dat de meeste mobieltjes uit de A-serie een prima groothoeklens aan boord hebben.

Telefoons tussen 240 en 500 euro

Samsung A51

Heb je al een abonnement lopen? Kijk dan ook bij T-Mobile, Tele2 of Vodafone)

Samsung A71

Heb je al een abonnement lopen? Kijk dan ook bij T-Mobile, Tele2 of Vodafone)

Onder de 250 euro wordt de spoeling heel erg dun. Als je fotograferen met je smartphone meer vindt dan alleen een kiekje schieten, zou ik niet onder die prijs duiken. Wat nog nog wel kan, is een ouder model smartphone kopen uit het refurbished aanbod (zie hieronder).

Refurbished smartphones

Als je 500 euro te veel vindt voor een telefoon met een goede camera en liever niet gaat voor een goedkoper middenklassemodel, dan kun je ook een refurbished exemplaar kopen. Refurbished smartphones zijn oudere modellen die in de verkoop komen, maar het betekent niet hetzelfde als tweedehands. Een goede leverancier onderwerpt een smartphone namelijk aan een uitgebreide checklist voordat hij de verkoop in gaat en waar nodig worden onderdelen of de batterij vervangen. 

Een belangrijk voordeel van refurbished boven een telefoon van Marktplaats, is dat je altijd garantie op je smartphone krijgt. Vaak is dat zelfs 2 jaar. Kom daar maar eens om bij een Marktplaats-mobieltje. Dan krijg je garantie tot aan de voordeur en daarna zoek je het maar uit. Ik raad dat eigenlijk altijd af, tenzij je precies weet wat de juiste prijs is en waar je bij aankoop op moet letten. Zelfs dan is het een gok die je duur kan komen te staan.

Telefoon met goede camera: ook refurbished
Ook oudere type smartphones leveren prima foto’s op | foto: Ozgu Ozden

Het grootste voordeel is dat een refurbished smartphone natuurlijk stukken goedkoper is dan een nieuwe. En daarbij het is nog hartstikke duurzaam ook. Ik heb zelf goede ervaringen met Partly, maar daar zijn op dit moment alleen vrij oude Samsung Galaxy-mobieltjes en iPhones leverbaar. Goede alternatieven met nieuwere modellen vind je op Refurbished.nl, ReBuy en Coolmix.nl.

Vaak kun je bij aankoop kiezen uit verschillende condities: van ‘zo goed als nieuw’ tot ‘duidelijke gebruikerssporen’. Ik raad je aan om altijd te kiezen voor de beste conditie en never nooit de versie met (duidelijke) gebruikerssporen te nemen. Een bekraste auto zegt niets over de motor, maar wel hoe de eigenaar met zijn spullen omgaat. Kijk dus uit dat je niet in de val trapt van ‘goedkoop = duurkoop’.

Smartphones met abonnement

Voel je toch meer voor de combi-aanschaf van smartphone met abonnement? Dit zijn de voordeligste opties. Als je doorklikt op een van de knoppen, kun je ook andere smartphone-merken zoals OnePlus, OPPO en Sony kiezen.

Meer fototips
Iphone houder
Smartphone-houder: welke is de beste?