Goede camera voor smartphone fotografie

Telefoon met goede camera kopen? Laat je niet gek maken!

Laatst bijgewerkt:

Welke telefoon heeft anno 2022 de beste camera? Waar moet je op letten als je een nieuwe smartphone koopt? Wat is belangrijker: veel megapixels of veel lenzen? Welke telefoon heeft een goede camera en is toch betaalbaar of zelfs goedkoop? In dit artikel help ik je op weg naar de smartphone die voor jou het meest geschikt is.

Je kent ze wel, de vergelijkende warentests die je een indruk moeten geven van de kwaliteit van een apparaat. Een toestel wordt op een reeks eigenschappen getest en daaruit rolt een cijfer. Het meest gezaghebbende testinstituut voor camera’s is het Franse DXOMARK. Het instituut test niet alleen spiegelreflexcamera’s en lenzen, maar ook smartphones.

Maar ha, de mensen van DXOMARK zijn bepaald niet de enige testers. Elk fotoblad en elke fotowebsite buigt zich over de kwaliteit van mobiele telefoons en ook de consumentenbond test doorlopend smartphones. Daaruit rollen de toppers en de mindere goden, maar wat de meeste mensen zoeken is de ‘sweet spot’ tussen ‘betaalbaar’ en een ‘goede camera’.

Wat is de beste smartphone camera?
Foto: Max van den Oetelaar

Nu ben ik geen professionele smartphone-tester die de hele dag niets anders doet dan in specificaties duiken en testopnamen maakt om het minieme verschil in beeldkwaliteit tussen een – pak ’m beet – iPhone 13 Pro, Galaxy S22 en een OnePlus 9 Pro in een 35x vergroting van een kerktoren te laten zien. Daar heb je andere websites voor 😉 Nee, ik probeer met je mee te denken welke smartphone het meest geschikt is voor jou.

Wat je in ieder geval niet moet doen, is op social media vragen welke smartphone het beste is. Het resultaat is altijd een reeks antwoorden met een wirwar van appels en peren die met elkaar vergeleken worden.

Welke telefoon heeft de beste camera?

Eigenlijk is dit een heel gemakkelijke vraag: in het topsegment van Apple, Samsung, Xiaomi, OnePlus, Google, OPPO, Sony en Huawei zijn simpelweg geen slechte of mindere camera’s te vinden. De een zal iets betere avondfoto’s maken, de ander heeft misschien een iets realistischere kleurweergave en de derde is uitgerust met een iets grotere sensor waardoor ruis minder kans krijgt. Maar stel dat je met al deze topmodellen een foto maakt van het Paleis op de Dam, dan zul je moeite moeten doen om de verschillen te vinden tussen de foto’s.

De vraag is dus waar jij je het prettigst bij voelt. Dan gaat het vooral om platform (iOS of Android), gebruiks-/bedieningsgemak en prijs, maar ook kleine verschillen kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld hoe allergisch je bent voor apps die smartphonefabrikanten ongevraagd op je nieuwe telefoon installeren en die je niet zomaar kunt verwijderen. Samsung en Sony hebben daar een handje van, maar OnePlus levert zijn telefoons juist heel ‘schoon’ af.

Als je fotografiehobby een heuse passie begint te worden, dan is de nieuwste pro-mobiel het overwegen waard. Bovendien hoef je een smartphone niet in één keer af te rekenen als je er een abonnementje aan koppelt, bijvoorbeeld bij Mobiel.nl, Vodafone, T-Mobile of Tele-2. Koop je liever een losse telefoon, dan is Coolblue met zijn gunstige terugstuur- en garantievoorwaarden de betere partij.

Het gekke verhaal van Huawei

Misschien is het je opgevallen dat er één belangrijk merk ontbreekt in het rijtje van ‘beste telefoons’. De telefoons in de pro-lijn van Huawei staan al jaren lang bovenaan in de DXOMARK-ranking van beste smartphone-camera’s, maar toch worden ze bijna niet verkocht. Hoe kan dat?

Huawei is als bedrijf een persona non grata geworden in de westerse wereld en dat heeft alles te maken met privacy en het vermeende spionagegedrag van dit Chinese bedrijf. In de VS staat Huawei op de lijst van bedrijven die een ‘potentieel gevaar’ kunnen vormen voor de nationale veiligheid, en in Nederland zijn spionageverhalen bekend over Huawei-medewerkers die het netwerk van KPN wel héél erg goed beheerden. Jaja, tiswat.

Het gevolg is dat Google (en andere techbedrijven) geen zaken meer mogen doen met Huawei. De Huawei’s P40/50 en Mate 40/50 Pro draaien weliswaar op Android, maar verder kun je geen apps uit de Google Play Store installeren. Best wel heel erg onhandig als je je favoriete foto-apps niet (meer) kunt gebruiken, laat staan dat je opeens niet meer kunt telebankieren of de weg kwijtraakt omdat je geen Google Maps meer hebt.

Huawei en het verhaal achter de P40

Voor Huawei kwam die boycot op een slecht moment, want ze waren goed op weg om aardig wat marktaandeel af te pakken van Apple en Samsung die nog altijd de dienst uitmaken op dit moment en ook de hoogste scores behalen in de tests van de consumentenbond.

Minder budget? Laat je niet gek maken!

Nu weet ik niet hoe jouw portemonnee er van binnen uitziet, maar 800 tot 1.500 euro voor een smartphone-topper is best pittig. Je kunt je gek laten maken door de ‘latest greatest’ smartphones, maar je moet maar zo denken: de mindere keus van nu was vorig jaar nog de beste. Letterlijk! De Samsung Galaxy S21 Ultra stond ooit op nummer 1, maar zakte binnen een jaar naar de 35ste plek. Is-ie dan ineens slecht? Nee, natuurlijk niet!

Dus als je budget beperkt is, laat je dan niet verleiden tot de aankoop van een smartphone-topper van OnePlus, Apple, Samsung of een ander merk, maar kies het topmodel van één of twee jaar geleden. Alleen daarop al kun je veel geld besparen en in de praktijk is er werkelijk geen hond die aan je foto’s ziet dat je een nieuwe mobiel hebt, tenzij de specificaties natuurlijk drastisch zijn veranderd.

Het nadeel van zo’n zoektocht naar een betaalbare smartphone met een goede camera, is dat je meer afwegingen moet maken. Op zo’n topmodel zit alles wat je maar kunt bedenken, maar de goedkopere modellen zijn op de een of andere manier gestript om ze betaalbaar te houden. Met andere woorden: welke functies wil je dat je telefoon minimaal heeft? Ik heb een aantal overwegingen op een rijtje gezet om je aan het denken te zetten.

Beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie is een technologie die jouw trillingen of beweging – hoe miniem ook – compenseert tijdens het fotograferen (en filmen). Als je een telefoon met goede camera wil hebben, kun je écht niet zonder. Nu dacht ik dat bijna elke mobiel wel voorzien zou zijn van optische beeldstabilisatie, maar dat valt soms toch tegen. Bij OPPO hebben bijvoorbeeld alleen de Pro modellen optische beeldstabilisatie.

Bij de meeste merken zit je doorgaans goed bij smartphones die duurder zijn dan 500 euro, maar helemaal blind kun je er niet op varen. Weet in ieder geval dat het wel snor zit bij de iPhone 7 en hoger, OnePlus 7 of hoger, Huawei P10 of hoger, Xiaomi Mi10 en alle Samsung Galaxy’s vanaf de S9.

De mythe van de megapixels

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekenen veel megapixels niet automatisch een betere beeldkwaliteit en beeldscherpte. Die factoren worden veel meer bepaald door de grootte van de sensor, de kwaliteit van de lens en de software in de smartphone die de sensorinformatie verwerkt.

Megapixels gaan pas een rol spelen als je je foto op posterformaat wil laten afdrukken of een flinke uitsnede wil maken in de nabewerking. Als een telefoon weinig megapixels opslaat, dan ga je bij een flinke vergroting pixels zien, ofwel de losse puntjes waarmee een foto is opgebouwd. Maar op een A4’tje zie je echt geen verschil tussen een 12 en 24 megapixel-foto, laat staan op een beeldscherm.

Laat je dus niet van de wijs brengen door camera’s met 64 of 108 megapixels. Want uiteindelijk blijven ook de sensors in die smartphones piepklein. Het gevolg is dat er meer pixels op een kleiner oppervlak worden gepropt waardoor elke afzonderlijke pixel minder licht opvangt. Volgens DXOMARK zou dat de kans op beeldruis vergroten.

Ik voeg daar nog aan toe dat een smartphone met bijvoorbeeld 108 megapixels ook veel grotere bestanden oplevert dan een 12 megapixel mobiel, dus dat gaat je flink wat extra opslag kosten.

Aan de andere kant moeten de camera’s op een mobiel natuurlijk wel een minimum aantal pixels in huis hebben. 12 megapixels is een mooi richtgetal. Mijd smartphones met 2 megapixel macrolenzen. Daar heb je namelijk geen geen fluit aan.

Extra lenzen

Een smartphone met één lens is anno 2022 eerder een uitzondering dan een regel. Alleen Apple verkoopt nog de iPhone SE waarop maar één lens zit. Persoonlijk vind ik een extra ultragroothoeklens (naast de gewone lens) een must die je heel veel fotografische vrijheid en en een fantastisch perspectief biedt. Een telelens is weer meer dan handig als je het leuk vindt om portretten te maken of te werken met (achtergrond)onscherpte in je foto’s.

Nu moet je wel weten dat de camera’s achter die extra lenzen niet dezelfde capaciteiten hebben als de hoofdcamera van een smartphone. Ik heb een uitgebreide blog geschreven over de voor- en nadelen van vaste en externe lenzen. Om kort te gaan: de ingebouwde ultragroothoek- en telelens leveren vaak een mindere beeldkwaliteit dan de standaardlens, maar zijn wel lekker handzaam natuurlijk.

Extra lenzen op je telefoon met goede camera
Foto: Zana Latif

Aan de smartphone-foto’s die ik op social media zie, merk ik dat een ultragroothoek populairder is dan een telelens. Als je budget het toelaat, is een mobiel met ingebouwde ultragroothoek zeker aan te raden. Andere mogelijkheid: schaf een goedkopere smartphone aan (of een refurbished model, later meer hierover) en koop er externe lenzen bij.

Opslagruimte

Al die foto’s en video’s die we schieten, zorgen ervoor dat smartphones sneller vol raken. Kijk voor de gein maar eens even hoeveel gigabyte WhatsApp inneemt op je telefoon. Bij mij is dat meer dan 4 GB, aaaah! Toch betekent dat niet dat je meteen een mobiel met 512 GB aan opslagruimte zou moeten kiezen. Als je gebruikmaakt van clouddiensten als iCloud of Google Foto’s, dan verplaatst je smartphone je beelden automatisch naar de cloud als de opslagcapaciteit te ver afneemt.

Mijn iPhone 12 Pro heeft maar 128 GB aan boord, maar zonder de clouddiensten van Apple, Adobe en Dropbox zou ik het daarmee niet redden. Wil je geen gebruik maken van clouddiensten (waarom niet?), dan is 256 GB toch wel het minimum voor iemand die fotografie als hobby heeft. En vind je video stiekem toch ook wel leuk, dan is 512 GB meer dan handig.

Bij sommige Android-telefoons kun je de opslagcapaciteit slim uitbreiden met een micro-SD-geheugenkaartje. iPhones hebben die mogelijkheid niet.

iPhone of Android?

Android of iPhone? Voor veel mensen is dat geen vraag meer. Zij kiezen wat ze gewend zijn en houden zich daaraan. Ik schrik altijd een beetje van de emoties die loskomen bij voor- en tegenstanders van Apple/Android. Apple-liefhebbers worden al snel neergezet als arrogante fanboys en Android-gebruikers krijgen het vooroordeel naar hun hun hoofd geslingerd dat ze geen spatje gevoel hebben voor stijl en vormgeving. Terwijl het eigenlijk maar om één ding draait: wat is het je waard?

Welk merk heeft de beste camera?Android of iPhone?
Android of iPhone? | Foto: Daniel Romero

Volgens de consumentenbond staat Android synoniem met ‘diversiteit, keuzevrijheid en instellingsmogelijkheden’ en iPhone voor ‘kwaliteit, privacy en veiligheid’. En dan weet je eigenlijk nog niks. Maar die privacy is wel een ding. De mensen van Google zijn haaien als het gaat om het verzamelen van jouw persoonlijke gegevens. Ideaal om je op gezette tijden een advertentie voor te schotelen op basis van jouw digitale gedrag. Dat is ook de reden dat de consumentenbond Android-telefoons laag inschaalt op de factor ‘privacy’.

Mijn mening: met een Android-mobiel krijg je meer technologie en innovatie voor minder geld dan een telefoon van Apple. Daar is geen speld tussen te krijgen. Voor hetzelfde geld krijg je bijvoorbeeld meer opslagcapaciteit, meer lenzen en (meestal) de mogelijkheid voor extra opslag met geheugenkaartjes. Ook ben je vrijer in het aanpassen van de interface van je mobiel. En de keuze is reuze: er zijn een stuk of 15 merken Android-telefoons waar je uit kunt kiezen. Ooit was Apple hét merk voor smartphone-fotografie, maar die tijd is voorbij: iPhones hebben geduchte concurrentie van goedkopere Android-telefoons waar verbluffend goede foto’s uit komen rollen.

iPhone 12 met ultragroothoek en telelens

Toch blijft het ook nu nog een feit dat je met een iPhone meer gebruiksvriendelijkheid in huis haalt. Minder = simpeler = duidelijker, zo redeneren ze bij Apple, en ja, dat gaat soms ten koste van de instelmogelijkheden. De standaard camera-app van de iPhone heeft bijvoorbeeld geen handmatige instelling waarbij je zelf sluitertijd en ISO kunt instellen. Wil je dat wel, dan moet je een speciale app downloaden. Desondanks – of juist daardoor – is de merktevredenheid van Apple hoog.

Heb je al meer Apple-spulletjes in huis, dan is een iPhone een slimme keus omdat al die Apple-apparaten helemaal zijn ingericht om probleemloos met elkaar te communiceren. Foto’s die je met je iPhone maakt, verschijnen automatisch op je Mac of iPad en kun je meteen op je tv laten zien via een AppleTV.

Een punt om rekening mee te houden is dat iPhones veel langer beveiligingsupdates (4 tot 6 jaar) ontvangen dan telefoons met Android (1 tot 3 jaar). Deel de aanschafprijs voor de grap eens door het aantal jaren met beveiligingsupdates en je komt op een verrassende jaarprijs uit. Mede hierdoor behoudt een iPhone langer zijn waarde dan een Android-mobiel.

Bedenk dat je bij een overstap van het ene naar het andere platform, alle betaalde apps opnieuw moet aanschaffen. Overstappen van Android naar iPhone of andersom hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar het is altijd meer gedoe dan dat dat je op hetzelfde platform blijft als je oude mobiel.

Beeldscherm: groter is fijner

Wat smartphones betreft (en heel veel andere dingen, maar die ga ik hier niet noemen!) ben ik altijd een ‘late follower’ geweest. In de trein naar mijn werk kon ik altijd precies zien hoe de stand van de innovatie erbij lag. Toen de halve trein een iPad had, las ik een boek; en toen de halve trein op een smartphone tuurde ter grootte van een flatscreen tv (vond ik toen), las ik de krant op een postzegelscherm (vind ik nu).

Grootte van het beeldscherm
Op een groter scherm komt alles ook eeuuh, meer tot leven.

Er is niets mis met een smartphone met een kleiner scherm, maar vooral bij het bewerken van je foto’s op je mobiel is een wat groter scherm (meer dan 5,5 inch) heel fijn. Hoe groter je scherm, hoe nauwkeuriger je kunt werken. Alhoewel: ook hierbij is het zoeken naar de ‘sweet spot’. Een Samsung Galaxy Note heeft bijvoorbeeld een fantastisch groot scherm van 6,7 inch, maar da’s geen formaat dat gemakkelijk in een broekzak past…

Van drupdicht tot waterdicht

Een smartphone die tegen een spat regen kan, is best handig. Want je bent natuurlijk geen mooi-weer-fotograaf. Toch wel? Dan nog is het handig als je mobiel beschermd is als-ie vlak voor een afveegsessie in de rijkelijk gevulde wc plonst. Ja, daar lach je om, maar je moest eens weten hoe vaak dat voorkomt!

Waterdichte smartphone
SpitterSpetterSpat: een smartphone is al snel nat | Foto: Nick Nice

Dus: een waterdichte mobiel assubulief. Ik zal de website niet noemen, maar er is een Nederlandse leverancier die onderscheid maakt tussen – hou je vast – drupdicht, plensdicht, sproeidicht, waterbestendig, dompeldicht, waterdicht, spatdicht en vochtdicht. Kies maar!

Een sproeidichte smartphone voor u mevrouw? Natuurlijk. Wilt u er een tasje bij tegen de plensregen?

Om een lang verhaal kort te maken: bij de de recentere iPhones en Samsung Galaxy-mobieltjes uit de S-serie hoef je je mobiel niet een nacht in een zak rijst te stoppen om het water te absorberen. Ofwel: die zijn allemaal waterdicht.

Avondfotografie

Tot een paar jaar geleden werden smartphone-camera’s min of meer onbruikbaar als de schemering inviel. Tenzij je een statief gebruikte, was avondfotografie een drama dat steevast gepaard ging met veel onscherpte, beeldruis en belabberde belichting. Maar die tijd is voorbij met de nachtmodus, een instelling waarmee je ook nog redelijk goede foto’s maakt nadat de avond is gevallen. En dat kan zelfs zonder statief. Het enige wat je hoeft te doen, is je mobiel langer op je onderwerp gericht houden zodat de camera de tijd krijgt om zoveel mogelijk licht te verzamelen en foto’s te maken.

Die nachtstand is echt een technologisch wonder, want je mobiel neemt je min of meer alle struikelblokken en belichtingsproblemen uit handen. Een lamp in beeld belicht je smartphone automatisch korter en waar diepe duisternis is, belicht hij gewoon langer. Ondertussen zorgt-ie er ook nog voor dat de trilling van je handen wordt gecompenseerd zodat er een scherpe foto uit komt rollen.

Je merkt het: ik ben best enthousiast over die nachtstand. Smartphone-fabrikanten gebruiken overigens allemaal andere benamingen voor de nachtstand. Bij Apple heet het de ‘nachtmodus’, terwijl Samsung het weer ‘Bright Night’ noemt.

Hoe dan ook: als avondfotografie iets voor jou is, zorg er dan voor dat je nieuwe smartphone die functie in huis heeft. Vanzelfsprekend is dat nog steeds niet: zelfs de Sony Xperia 1 III van bijna 1200 euro heeft géén nachtmodus (lees hier mijn review van deze smartphone).

Betaalbare telefoons met een goede camera

Allemaal leuk en aardig, zul je misschien denken, maar wat moet ik nu kiezen? Dit artikel focust zich op handvatten voor het fotografische deel van smartphones, maar er valt natuurlijk veel meer te kiezen. Bijvoorbeeld geluidsweergave, snelheid en batterijduur. Toch zijn dat nooit dingen waarop de aankoop van een smartphone afketst. Als een mobiel een fantastische camera met nachtstand heeft en de prijs is prima, dan vind je het ongetwijfeld geen probleem als de batterij een uurtje minder lang mee gaat.

Smartphone met beste camera 2022
De topmodellen van 100 jaar geleden zagen er iets anders uit | Foto: Amador Loureiro

De eerste afweging die je moet maken is:

  1. wil je serieus aan de slag met smartphone-fotografie of is het vooral voor huis-tuin-keuken en vakanties?
  2. ga je je smartphone-camera gebruiken naast een spiegelreflex of wordt het je hoofdcamera?
  3. hoeveel wil je eraan uitgeven?

Pas daarna kun je gaan selecteren en afstrepen. Er is bepaald geen gebrek aan websites waar je telefoons kunt aanschaffen, of een combinatie van mobiel + abonnement kunt kopen. Het probleem is dat de selectiecriteria meestal schromelijk tekort schieten. De opslagcapaciteit, het merk en de prijs zijn leidend en daarna houdt het al snel op.

Maar er is een uitzondering: webwinkel Coolblue heeft juist een heel uitgebreide reeks aan selectiecriteria en daar zitten ook filters bij om de aanbevolen telefoons voor smartphone-fotografie te te selecteren en dat uit te breiden met criteria die jij belangrijk vindt. Nu heb ik de zoekmachine van Coolblue al even voor je ingesteld. Klik op de knop hieronder en je ziet meteen de telefoons die geschikt zijn voor smartphone-fotografie.

Wat heb ik geselecteerd:

  • Camerakwaliteit: Uitstekend of Zeer goed
  • Aanbevolen voor: Fotograferen en filmen
  • Gebruiksgemak volgens klanten: Goed tot Uitstekend
  • Schermkwaliteit: Zeer goed of Uitstekend (belangrijk voor beeldbewerking)
  • Totale opslagcapaciteit: minimaal 128 GB

Houdt het hiermee op? Nee, er zijn nog veel meer criteria, zoals het formaat van de telefoon, de snelheid, merk, iOS of Android, 4G/5G, waterbestendigheid, introductiejaar en nog veel meer. En natuurlijk de prijs… Komen er te dure telefoons uit rollen? Kijk dan welke modellen er tevoorschijn komen bij ‘Camerakwaliteit: Goed’.

Wat in het rijtje ontbreekt is het aantal en type lenzen. Daar moet je dus even goed op letten, vooral als het om iPhones gaat. De standaarduitvoeringen van de iPhone hebben bijvoorbeeld geen telelens aan boord.

Je bent nu heel dicht bij je ideale telefoon. Telefoons die duurder zijn dan een eurootje of 500 worden over het algemeen minder snel contant afgerekend. Het alternatief zijn de tig aanbieders waar je een telefoon kunt combineren met een abonnement. Ik heb zelf goede ervaringen (gehad) met Mobiel.nl, Vodafone, T-Mobile en Tele-2.

Het voordeel van Mobiel.nl is dat het ook alle kortingsacties bevat van alle afzonderlijke telecomaanbieders. Dat winkelt en vergelijkt net even wat gemakkelijker.

Nu komt het erop aan waar je de grens legt van wat je uit wil geven. Nogmaals: laat je niet gek maken als je op dit punt staat. De beste prijs/kwaliteitverhouding is het topmodel van een paar jaar geleden, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S21 FE of iPhone 12.

Toch nog te duur?

Maar wat als je niet tevreden bent met ‘de uitslag’ hierboven? Dat je vindt dat je te weinig functionaliteit krijgt voor een te hoge prijs? Ook dan zijn er nog mogelijkheden om een telefoon met goede camera te bemachtigen:

  1. je koopt een nieuwe middenklasse mobiel
  2. je koopt een refurbished versie van oudere topmodellen smartphones

Goedkope telefoons met een goede camera

Wil je het het beste van 2 werelden (best goed & best goedkoop), dan kom je bijna als vanzelf uit bij de A-serie van Samsung. Het zijn middenklasse-mobieltjes waarvan de behuizing, technische specificaties en de fotokwaliteit minder zijn dan de modellen hierboven. Maar aan de andere kant: zo lang je de foto’s maar niet vergelijkt met de resultaten van Samsungs S-serie is de fotokwaliteit meer dan prima en soms zelfs verbluffend goed.

Een vuistregel bij dit soort toestellen is: hoe hoger het getal achter de A, hoe beter de smartphone. De in 2022 uitgebrachte Samsung Galaxy A53 is de topper uit deze reeks. Het leuke is dat de telefoon naast een standaardlens en een ultragroothoek, ook een macrolens aan boord heeft. Denk je niet zonder een telelens te kunnen, dan is de iets oudere Galaxy A72 misschien een betere optie.

Mochten die prijzen nog een brug te ver voor je zijn, kijk dan eens naar de Galaxy A52 en A52s die maar een jaartje ouder zijn en toch alle belangrijke functies, zoals een nachtmodus, in huis hebben.

Refurbished smartphones van oudere topmodellen

Refurbished smartphones zijn oudere modellen die in de verkoop komen, maar het betekent niet hetzelfde als tweedehands. Een goede leverancier onderwerpt een smartphone namelijk aan een uitgebreide checklist voordat hij de verkoop in gaat en waar nodig worden onderdelen of de batterij vervangen. 

Een belangrijk voordeel van refurbished boven een telefoon van Marktplaats, is dat je altijd garantie op je smartphone krijgt. Vaak is dat zelfs 2 jaar. Kom daar maar eens om bij een Marktplaats-mobieltje. Dan krijg je garantie tot aan de voordeur en daarna zoek je het maar uit. Ik raad dat eigenlijk altijd af, tenzij je precies weet wat de juiste prijs is en waar je bij aankoop op moet letten. Zelfs dan is het een gok die je duur kan komen te staan.

Vooral refurbished iPhones

In de refurbished markt zie je vooral iPhones en dat heeft alles te maken met de vaak beperkte beveiligingsupdates van Android-telefoons. Als je een refurbished iPhone koopt van 2 jaar geleden, dan weet je dat je er nog minstens 3 jaar aan software- en beveiligingsupdates in het verschiet liggen.

Telefoon met goede camera: ook refurbished
Ook oudere type smartphones leveren prima foto’s op | foto: Ozgu Ozden

Van Coolmix tot Coolblue

Het grootste voordeel is dat een refurbished smartphone natuurlijk stukken goedkoper is dan een nieuwe. En daarbij het is nog hartstikke duurzaam ook. Nieuwere modellen smartphones vind je op Refurbished.nl en ReBuy. Ook Coolblue heeft een categorie ‘refurbished smartphones’, al blijken dat in de praktijk alleen iPhones te zijn.

Kies de beste conditie

Vaak kun je bij aankoop kiezen uit verschillende condities: van ‘zo goed als nieuw’ tot ‘duidelijke gebruikerssporen’. Ik raad je aan om altijd te kiezen voor de beste conditie en never nooit de versie met (duidelijke) gebruikerssporen te nemen. Een bekraste auto zegt niets over de motor, maar wel hoe de eigenaar met zijn spullen omgaat. Kijk dus uit dat je niet in de val trapt van ‘goedkoop = duurkoop’. Coolblue gaat daarbij sowieso voor kwaliteit door uitsluitend ‘a-grade’ smartphones te verkopen.

Lissabon - foto met tegenlicht