Verschil Lightroom en Lightroom Classic en Mobile

Wat is het verschil tussen Lightroom, Lightroom Classic en Lightroom Mobile?

Veel mensen hebben een haat/liefde-verhouding met het fotobewerkingsprogramma Lightroom. Ik krijg regelmatig de vraag of ik geen alternatief voor Lightroom weet, en of er een gratis versie van Lightroom bestaat (ja!). Maar op nummer 1 staat de vraag: wat is nou het verschil tussen al die Lightroom-versies? En hoe ‘klassiek’ is Lightroom Classic? Over 3 minuten weet je het!

Wist je dat er iemand bestaat die een heel bedrijf heeft opgebouwd rondom het bedenken van namen? Namarama heet dat bedrijf en er werken mensen met functienamen als ‘naamstrateeg’, ‘naamgever’ en ‘naamexpert’. En die mensen hebben namen bedacht als ‘Studers’ (studieboeken), Hopr (bezorgservice) en LeSud (buitenmeubels). Je zou willen dat Adobe in 2016 even bij de naamexperts van Namarama had aangeklopt, toen het een nieuwe versie van Lightroom wilde introduceren. Maar nee joh, ze konden het zelf wel af. En nu kampen elke maand minstens 14.985 mensen met spraakverwarring over 3 programma’s die Adobe hier en daar ‘Photoshop Lightroom’ noemt, maar niet hetzelfde zijn. Sterker nog: dat hele Photoshop is weer een ander programma, aaaaahhh!

Het belangrijkste verschil tussen de Lightroom-versies

Lightroom-logo

Oké, we gaan het niet moeilijker maken dan het is. De drie Lightroom-smaken zoals Adobe ze presenteert zijn:

  • Lightroom
  • Lightroom Classic
  • Lightroom Mobile

Lightroom en Lightroom Mobile zijn de cloudversies van het fotobewerkingsprogramma. Dat betekent dat al je foto’s online worden opgeslagen. Handig want daardoor hoef je niet meer na te denken over backups; die staan in de Creative Cloud van Adobe. En dat komt vooral van pas als je vooral fotografeert met een smartphone. Alle foto’s in de cloud zijn ook meteen beschikbaar op je computer en iPad (als je die hebt). Dus als je thuiskomt, kun je meteen je foto’s bewerken op je smartphone, iPad of computer. Alle fotobewerkingen die je op het ene apparaat maakt, zie je meteen terug op het andere apparaat.

Lightroom in de cloud
Lightroom in de cloud: alles synchroniseert met elkaar

Het geinige van die cloud is dat je je foto’s ook online kunt bewerken in een webbrowser. Er is zelfs een Lightroom-app voor Apple TV om je mooie foto’s op een groot scherm in je huiskamer te bekijken.

Lightroom Classic is de oerversie van Lightroom. Dit programma heeft geen cloudfunctie, maar er is wel een optie om je foto’s automatisch in te laden vanaf je smartphone. Classic heeft een uitgebreid catalogussysteem om foto’s op je eigen harde schijf te beheren en te bewaren. En dat systeem zit echt slim in elkaar: één specifieke foto terugvinden in Classic is een stuk eenvoudiger dan in de cloudversie van Lightroom. Classic heeft ook meer opties om foto’s te exporteren in de vorm van een diashow, prints, fotoboeken of webafbeeldingen en heeft handige één-tweetjes met Photoshop.

Vaak hoor je dat Lightroom Classic meer bewerkingsopties zou hebben dan de cloudversie van Lightroom. Dat was in de eerste versies misschien zo, maar anno 2022 zijn die verschillen echt niet meer zo groot.

Grootste nadeel van Classic: je moet zelf zorgen voor backups. En dat is toch wel de achilleshiel van veel amateurfotografen. Vaak is er een computercrash voor nodig om mensen aan te zetten tot het maken van backups. Ook een externe schijf naast je computer is geen afdoende backup. Een blikseminslag, brandje of waterschade en wég zijn je foto’s.

Zo, dat waren de verschillen tussen de Lightroom-versies in een notendop. Het vervelende is dat Adobe om onbekende reden een rookgordijn heeft opgeworpen rondom de verschillende Lightroom-versies, opslagcapaciteiten en abonnementsprijzen. Laat ik proberen om orde te scheppen in de chaos.

Wat is het verschil tussen Lightroom CC en Lightroom Classic CC?
Lightroom Classic: meer functies, maar geen backups.

Gratis: Lightroom Mobile

Is er een gratis versie van Lightroom? Jazeker, die bestaat echt: de Lightroom-versie voor je smartphone en iPad kost helemaal niks. Maar bij Adobe zijn ze ook niet op hun achterhoofd gevallen: de functies die je foto’s echt verder helpen, zoals selectieve bewerkingen, het rechtzetgereedschap en de retoucheerkwast, kun je pas gebruiken als je een abonnement neemt. Ook worden je foto’s in de gratis versie niet opgeslagen in de cloud. Dus ja, gratis is niet zo gratis als het lijkt.

Je kunt de premium functies van Lightroom Mobile voor €4,99 per maand tot leven brengen, maar dan krijg je niet meer dan 100 GB opslag. Je kunt de online-opslag wel ophogen tot 1 TB voor €10,49 per maand. Wat Adobe er niet bij zegt is dat je voor dat bedrag geen gebruik kunt maken van de desktop-versie van Lightroom. Het is mobile-only. Nu zou je denken dat je die versie gewoon kunt upgraden. Maar dat gaat zomaar niet: de smartphone-versie koop je via de Apple Store of Google Play, en niet via de Adobe-website.

Kortom: het is niet handig om de premium versie van Lightroom Mobile via je smartphone of iPad aan te schaffen. Voor € 1,60 extra per maand heb je zowel de Mobile als de desktop-versie van Lightroom tot je beschikking. Tenzij je écht alleen maar de mobiele versie gebruikt, zou ik je willen aanraden om de combinatie van Lightroom en Lightroom Mobile via de Adobe-website te bemachtigen.Lightroom: de cloudversie

Foto’s bewerken op mijn iPhone vind ik minstens zo leuk als het fotograferen zelf. Als ‘ouwe Photoshopper’ moet ik desondanks toegeven dat fotobewerking op een computer in alle opzichten veel en veel nauwkeuriger is. Kleur, scherpte, ruis, contrast, helderheid: op een computer zie je het pas echt goed en dat levert uiteindelijk een betere foto op.

Het handige van de cloud-versie van Lightroom is dat het alle foto’s die je vlak daarvoor met je smartphone hebt gemaakt, meteen paraat heeft. Maar dat is niet het enige. Ook je Lightroom-presets en de ordening van foto’s in albums en mappen is identiek op desktop en smartphone. Ook alle bewerkingen worden dankzij de cloudfunctie gesynchroniseerd tussen al je apparaten, of dat nu een smartphone is, een tablet of Apple TV.

Lightroom Classic

Lightroom Classic is de versie die het meest populair is onder professionele fotografen. Zij kunnen simpelweg niet zonder de uitgebreide exportfuncties en het catalogussysteem. Maar het zit ’m ook in de kosten. Een pro-fotograaf zit zó aan de grens van 1 TB cloudopslag van de ‘gewone’ Lightroom. Elke terabyte daarna kost nog eens 10 euro per maand. Dat kan aardig in de papieren lopen als je – pak ’m beet – 20 terabyte aan foto’s moet herbergen.

Fotobewerking op een MacBook Pro

Een andere factor is dat fotografen vaak met grote (RAW-)bestanden werken. Omdat Classic de foto’s direct van de harde schijf laadt, werkt het vaak sneller dan de cloudversie van Lightroom. Je hoeft immers niet te wachten totdat die grote bestanden zijn gedownload en geladen in het programma.

Het nadeel dat je met Lightroom Classic zelf je backups moet regelen, heb ik al eerder genoemd. Ooit had Classic het nadeel dat geen foto’s kon synchroniseren met Lightroom Mobile, maar dat kan nu wel. Daarvoor hoef je Classic dus niet links te laten liggen. Het is alleen wat minder foolproof dan de koppeling van Mobile en de cloudversie van Lightroom.

Drie Lightroom-abonnementen: wat is het verschil?

Adobe heeft drie abonnementen bedacht met verschillende combinaties:

Lightroom: €12,09 per maand
Bevat Lightroom, Lightroom Mobile en en 1 TB cloudopslag.

Fotografielidmaatschap (20 GB): €12,09 per maand
Bevat Lightroom, Lightroom Classic en Lightroom Mobile, en Photoshop op desktop en iPad. Maar let op: er zit maar 20 GB opslag inbegrepen.

Fotografielidmaatschap: €24,19 per maand
Bevat Lightroom, Lightroom Classic en Lightroom Mobile, en Photoshop op desktop en iPad. Hier zit wél 1 TB cloudopslag inbegrepen.

De eerste optie, het Lightroom-lidmaatschap, is duidelijk. Wat ik aan de andere lidmaatschappen zo verwarrend vind, is de mix van Lightroom en Lightroom Classic. Het lijkt me verre van handig en verwarrend om de cloud- en Classic-versie naast elkaar te gebruiken. Ik zou zeggen: kies vanaf het begin één versie.

7 dagen uitproberen

Als je het ook maar enigszins leuk vindt om je foto’s op zowel je smartphone als op een groter computerscherm te bewerken (wat uiteindelijk toch fijner is), dan biedt het Lightroom-lidmaatschap met een online foto-opslag van 1 TB het meeste gebruiksgemak. Fotografeer je je helemaal suf en wil je je foto’s zodanig beheren dat je elk beeld binnen een paar seconden terugvindt, dan is Lightroom Classic de beste optie. Ik zou zeggen: probeer de programma’s gewoon eens 7 dagen uit, want dat is sowieso gratis.

Mocht je het daarna willen aanschaffen, weet dan dat de Adobe-abonnementen alleen te koop zijn via Creditcard of PayPal. Gelukkig kun je heel gemakkelijk je bankrekening aan PayPal koppelen, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

En dan nog iets: er wordt nogal wat geklaagd over apps in de vorm van een abonnement. Bedenk dan dat fotografie een hobby is die vroeger enkele tientjes per maand kostte aan fotorolletjes, fotopapier en chemicaliën om film te ontwikkelen en foto’s af te drukken. Anno nu is de digitale donkere kamer het enige dat je nodig hebt!

Lissabon - foto met tegenlicht