Foto gefilterd met Lightroom

Verbeter je foto’s op je mobiel met (gratis) Lightroom-presets

Laatst bijgewerkt:

Intimiderend in hun schoonheid, zo zou je sommige fotobibliotheken op Facebook en Instagram kunnen noemen. Hebben jouw foto’s meer weg van een samengeraapt zootje dan een mooie fotoserie? Het goede nieuws: daar is iets aan te doen. Goede nieuws 2: het kost niet eens veel moeite. Goede nieuws 3: het is ontzettend leuk om te doen. Goede nieuws 4: het is spotgoedkoop of zelfs gratis. Hoe? Met Lightroom-presets. Huh, wat? Lees verder, dan leg ik het je uit!

Wat maakt een reeks foto’s soms tot zo’n krachtige eenheid? Vergelijk het met de inrichting van je woonkamer. Je zoekt steeds naar een zekere samenhang tussen je meubels, behang, gordijnen, vloer en alles wat er in je kamer moet staan. Hoe mooi je dat felblauwe schilderij ook vindt; je gaat ’m niet kopen want hij past niet bij je aubergine-kleurige gordijnen.

Zo werkt het ook met foto’s. Een fotoreeks waar je ‘waaaauuww’ (of een andere leuke uitroep) tegen zegt, heeft een bepaalde samenhang. Zit ’m dat in het onderwerp of de manier van kijken? Ja, dat is zeker zo, maar eigenlijk is het kleurenpalet en de manier waarop je bepaalde kleuren en tinten versterkt of afzwakt het meest bepalend. Als je dat consistent doet, zul je merken dat je foto’s meer een eenheid vormen.

Originele onbewerkte foto
Bewerkt met Lightroom-preset

Dezelfde foto: links het onbewerkte origineel, rechts bewerkt met een pittige Lightroom-preset.

 

Ja da’s leuk, zul je denken, maar moet je al je foto’s dan op dezelfde manier gaan bewerken? Dat zijn nogal wat handelingen aan allerlei schuifjes. Antwoord: ja, om samenhang te creëren, is het handig om elke foto een basisbewerking mee te geven, maar nee: je hoeft niet het hele bewerkingsproces met de hand te doen.

Waarschijnlijk maak je nu al gebruik van een app waarmee je een filter over je foto kunt gooien. Dat soort filters zit zelfs al ingebakken in je vaste camera-app en Instagram. Daarnaast heb je apps als Snapseed, VSCO en Afterlight. Allemaal heel bruikbaar, maar er is één app die bij uitstek geschikt is voor het filteren van een reeks foto’s: Adobe Lightroom.

Waarom Lightroom?

Maar waarom nou juist Lightroom? Omdat je daarmee heel nauwkeurig je eigen filters fabriceert en steeds opnieuw kunt toepassen op je foto’s. Je bent als smartphone-fotograaf dus niet meer afhankelijk van wat een app-ontwikkelaar jou voorschotelt: je hebt zelf de regie en zit zelf achter de knoppen om je ideale foto te maken.

Ander voordeel is dat er duizenden Lightroom-filters verkrijgbaar zijn die vaak zijn ontwikkeld door ervaren fotografen of beeldbewerkers. App-ontwikkelaar Adobe noemt zo’n filter overigens een preset of voorinstelling. Sommige van die presets zijn echt prachtig en brengen je foto’s op een bijzondere manier tot leven. Later meer daarover!

Originele foto zonder Lightroom-voorinstelling
Bewerkt met Lightroom-voorinstelling

Dezelfde foto: links het onbewerkte origineel, rechts bewerkt met een warmtonige Lightroom-preset.

Adobe geeft in de app al een voorzetje hoe dat filteren werkt met een reeks ingebakken filters die hier weer ‘Profielen’ heten. Dat zijn leuke startpunten om een begin te maken met je fotobewerking om daarna met de andere gereedschappen je foto te finetunen. Stel nu dat je een reeks bewerkingen hebt uitgevoerd – en bent zowaar nog tevreden ook – dan kun je die complete bewerkingsreeks opslaan als een preset.

Zo maak je je eigen preset

 • Open Lightroom en klik op het blauwe import-icoontje (het foto-icoontje). Je kunt nu een foto uit je fotobibliotheek importeren in Lightroom.
 • Bewerk je foto met de gereedschappen in de onderbalk.
Lightroom-presets maken
 • Tik op de de cirkel met de 3 puntjes in de rechterbovenhoek en kies de optie ‘Voorinstelling maken’. In het venster zie je een opsomming van onderdelen die je wel of niet in de voorinstelling kunt opslaan. Daar hoef je niets aan te doen!
 • Geef de preset een logische naam en druk op het vinkje rechtsboven om hem op te slaan.
 • Importeer nu een andere foto in Lightroom.
Lightroom voorinstelling maken
 • Nu kun je de preset loslaten op je nieuwe foto. Die preset vind je terug in de onderbalk bij ‘Voorinstel.’ Zie je hem niet? Dan moet je de onderbalk horizontaal nog even naar rechts scrollen.
 • Tik op de preset die je net gemaakt hebt en BAM, je foto is in één keer aangepast. Geweldig toch?

Kant-en-klare presets

De populariteit van Lightroom blijkt al snel als je op zoek gaat naar kant-en-klare presets voor de app. Het stikt ervan! Die grote hoeveelheden zijn vooral te danken aan de wijd verbreide desktop-versies van Lightroom.

Om presets of profielen te installeren op je mobiel, heb je eigenlijk Lightroom CC, de desktop-versie van het beeldbewerkingsprogramma, nodig. Dat is ook verreweg de simpelste methode, maar dan moet je wel een Lightroom-abonnement hebben. Wil je dat (nog) niet, dan moet de trukendoos er aan te pas komen om die presets op je mobiel te installeren.

Presets voor desktop en smartphone

Installatie van presets rechtstreeks op je mobiel is mogelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Van alle Lightroom-presets die op internet worden aangeboden, zijn verreweg de meeste bedoeld voor de desktop-versie van de beeldbewerkings-app. En die krijg je met geen mogelijkheid geïnstalleerd via Lightroom op je smartphone.

Zie je Lightroom-presets die eindigen op .xmp of .lrtemplate, dan kun je die zonder desktop-omweg niet op je smartphone zetten. Wat je in dat geval nodig hebt, zijn presets die op .dng eindigen.

Gratis Lightroom-presets downloaden

Oké, het internet staat dus vol met Lightroom-presets, maar welke zijn nu de moeite waard en welke kun je op je mobiel installeren? De valkuil is dat je dat vaak pas ziet nadat je zo’n preset hebt gedownload. Best gedoe eigenlijk. Alsof je schoenen koopt en pas thuis ziet dat je de verkeerde maat hebt aangeschaft.

Twee Lightroom-presets die zelf heel vaak gebruik, zijn mijn eigen ‘Smart Hoppa’-presets. Ik heb ze ‘Hoppa’ genoemd omdat ik dat volgens mijn huisgenoten vaak zeg als ik een van deze presets loslaat op een foto. Je kunt deze presets rechtstreeks op je mobiel installeren.

De Smart Hoppa-presets in actie: links het origineel, midden Smart Hoppa Color en rechts Smart Hoppa Black&White

Geef toe: als je met een simpele tik van je vinger een foto op 30 punten optimaliseert, dan ga je vanzelf ‘Hóppaaah’ roepen. Er is een Smart Hoppa-versie voor kleur en een zwart-wit. De Smart Hoppa-presets zijn al honderden keren gedownload en ik krijg er ontzettend leuke reacties op!

Bijna gratis Lightroom-presets

Zoek je toch iets meer ‘twist’ voor je foto’s? Precies daarvoor heb ik een reeks presets met een ‘twist’ ontwikkeld. Geen vergaarbak dus van tientallen presets waarvan je rode vlekken in je nek van de keuzestress krijgt, maar 5 sets met 4 of 5 overzichtelijke presets die je voor een symbolisch bedrag kunt downloaden.

Smartzine bijna gratis presets voor Lightroom

Nu houd ik heel erg van Nederlands, maar in dit geval heb ik de presets toch maar even Engelse namen gegeven zodat ze ook buiten de lage landen te gebruiken zijn. De preset-reeksen zijn onderverdeeld in Smart Landscape, Smart Vintage, Smart Glows, Smart Black&White en Smart Brights.

Presets downloaden van de pro’s

Ben je op zoek naar een andere sfeer of vibe? Kijk dan eens naar de professionele filters van Lightroom-preset-makers PresetPro en 123presets. De mobiele presets van PresetPro zijn over het algemeen ‘down to earth’ en rustig, terwijl 123presets juist alle registers opentrekt. Bij 123presets krijg je 15% korting op alle presets met de kortingscode SMARTZINE.


lightroom preset dng

Hoe kun je Lightroom-presets installeren op je mobiel?

Je zal mij niet horen beweren dat het installeren van Lightroom-presets op je smartphone een fluitje van een cent is. Toch is het ook weer niet zo moeilijk dat je nu de handdoek in de ring moet gooien. Zeker niet als je een recentere Android-mobiel hebt en de nieuwste versie van Lightroom mobile. Op iPhones is installatie jammer genoeg een stuk lastiger.

Presets importeren op Android

 • Download op je smartphone een van de Lightroom-presets hierboven. Je hebt nu een zip-bestand op je telefoon staan.
 • Open Lightroom op je telefoon en open een willekeurige foto uit je fotobibliotheek
 • Schuif de onderbalk met gereedschappen naar rechts en druk op ‘Voorinstel.’
 • Druk op de 3 puntjes om het menu te openen en selecteer ‘Voorinstellingen importeren’.
 • Zoek nu de map op je smartphone waar je het zip-bestand met de presets hebt gedownload.
 • Druk op het zip-bestandje om de presets te importeren
 • Dat was het! De presets staan nu startklaar in de Lightroom-app.

Presets importeren op een iPhone

Om presets op een iPhone te installeren, heb je iets meer tijd en geduld nodig. Het volgende voorbeeld met screenshots loodst je door de installatie.

 • Download op je smartphone een van de Lightroom-presets hierboven.
 • Je hebt nu een zip-bestand, dat je kunt opslaan in iCloud Drive, ofwel de app ‘Bestanden’ op je iPhone.
 • Tik op het zip-bestand om het uit te pakken. Je ziet nu alle presets in een mapje staan. Gebruik niet de bestanden die op .xmp eindigen! Dat zijn de desktop-presets.
 • Tik op de preset en bewaar hem als afbeelding in je filmrol/fotobibliotheek. Soms zie je die afbeelding als een blanco foto in je filmrol staan, maar dat maakt niet uit. Open nu de Lightroom-app en klik op het blauwe import-icoontje (het foto-icoontje).
 • Kies ‘Vanaf filmrol’
 • Kies nu de preset (de blanco foto) die je net hebt bewaard in je fotorol. Als je meerdere presets wil importeren, druk je net even wat langer op de foto. Daarna kun je nog meer afbeeldingen selecteren.
 • Druk op de map ‘Recent toegevoegd’ om de geïmporteerde presets naar boven te halen.
 • Tik op een van de presets en kies de optie ‘Voorinstelling maken’.
 • Geef de preset een naam; dat gebeurt namelijk niet automatisch.
 • Om te voorkomen dat het een rommeltje wordt in de map met Voorinstellingen, kun je het beste een map aanmaken waar je groepen presets in bewaart.
 • Druk op ‘Gebruikersvoorsinstellingen’ en daarna op ‘Nieuwe groep voorinstellingen maken’.
 • Geef de presetgroep een logische naam en druk op het vinkje rechtsboven om hem op te slaan.
 • Bewaar nu de preset zelf en geef ook die een naam als je dat nog niet gedaan had.
 • Open nu een willekeurige foto in Lightroom.
 • Tik op ‘Voorinstel.’ en scroll naar de presetgroep die hebt aangemaakt.
 • Als het goed is, zie je daar de bewaarde preset staan en kun je hem gebruiken.
 • Herhaal dit proces voor elke preset die je in deze groep wil plaatsen. De presetgroep zelf hoef je dan natuurlijk niet meer aan te maken.

Installatie van presets via Lightroom CC

Als je bij dit hele verhaal nu denkt: OMG, dit wordt me allemaal te ingewikkeld; overweeg dan eens een Lightroom-lidmaatschap van Adobe. In dat geval kun je de presets een stuk eenvoudiger installeren via de desktop-versie van Lightroom. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op de website van Adobe

.

De abonnementsvormen die Adobe hanteert, zijn best ondoorzichtig. Daarom heb ik in dit artikel de verschillende mogelijkheden uitgelegd en erbij vermeld wat zo’n lidmaatschap je precies gaat kosten.

Online cursus Adobe Lightroom

Als je de desktop-versie van Lightroom eenmaal op je computer hebt staan, dan zul je versteld staan van de mogelijkheden die je hebt om een foto van het scherm te laten spatten. Het nadeel is dat je al snel door de bomen het bos niet ziet of jezelf heel erg beperkt door alleen de standaardfuncties te gebruiken. En dat vind ik altijd zo zonde.

Online cursus Lightroom

Mijn advies: investeer in een gedegen videocursus. Ik kan de Online cursus Adobe Lightroom van De Rooij Fotografie van harte aanbevelen. In meer dan 100 lessen kijk je mee over de schouder van Mark de Rooij en leer je alle ins & outs van dit veelzijdige fotobewerkingsprogramma.

Voorproefje zien? Op deze pagina kun je 2 gratis lessen bekijken.

Lissabon - foto met tegenlicht