fbpx
Foto gefilterd met Lightroom

Verbeter je foto’s op je mobiel met gratis Lightroom-presets

Intimiderend in hun schoonheid, zo zou je sommige fotobibliotheken op Facebook en Instagram kunnen noemen. Hebben jouw foto’s meer weg van een samengeraapt zootje dan een mooie fotoserie? Het goede nieuws: daar is iets aan te doen. Goede nieuws 2: het kost niet eens veel moeite. Goede nieuws 3: het is ontzettend leuk om te doen. Goede nieuws 4: het kan nog gratis ook. Hoe? Met Lightroom-presets. Huh, wat? Lees verder, dan leg ik het je uit!

Wat maakt een reeks foto’s soms tot zo’n krachtige eenheid? Vergelijk het met de inrichting van je woonkamer. Je zoekt steeds naar een zekere samenhang tussen je meubels, behang, gordijnen, vloer en alles wat er in je kamer moet staan. Hoe mooi je dat felblauwe schilderij ook vindt; je gaat ’m niet kopen want hij past niet bij je aubergine-kleurige gordijnen.

Zo werkt het ook met foto’s. Een fotoreeks waar je ‘waaaauuww’ (of een andere leuke uitroep) tegen zegt, heeft een bepaalde samenhang. Zit ’m dat in het onderwerp of de manier van kijken? Ja, dat is zeker zo, maar eigenlijk is het kleurenpalet en de manier waarop je bepaalde kleuren en tinten versterkt of afzwakt het meest bepalend. Als je dat consistent doet, zul je merken dat je foto’s meer een eenheid vormen.

Originele onbewerkte foto
Bewerkt met Lightroom-preset

Dezelfde foto: links het onbewerkte origineel, rechts bewerkt met een pittige Lightroom-preset.

 

Ja da’s leuk, zul je denken, maar moet je al je foto’s dan op dezelfde manier gaan bewerken? Dat zijn nogal wat handelingen aan allerlei schuifjes. Antwoord: ja, om samenhang te creëren, is het handig om elke foto een basisbewerking mee te geven, maar nee: je hoeft niet het hele bewerkingsproces met de hand te doen.

Waarschijnlijk maak je nu al gebruik van een app waarmee je een filter over je foto kunt gooien. Dat soort filters zit zelfs al ingebakken in je vaste camera-app en Instagram. Daarnaast heb je apps als Snapseed, VSCO en Afterlight. Allemaal heel bruikbaar, maar er is één app die bij uitstek geschikt is voor het filteren van een reeks foto’s: Adobe Lightroom.

Waarom Lightroom?

Waarom Lightroom? Omdat je daarmee heel nauwkeurig je eigen filters fabriceert en steeds opnieuw kunt toepassen op je foto’s. Je bent als smartphone-fotograaf dus niet meer afhankelijk van wat een app-ontwikkelaar jou voorschotelt: je hebt zelf de regie en zit zelf achter de knoppen om je ideale foto te maken.

Ander voordeel is dat er duizenden Lightroom-filters verkrijgbaar zijn die vaak zijn ontwikkeld door ervaren fotografen of beeldbewerkers. App-ontwikkelaar Adobe noemt zo’n filter overigens een preset of voorinstelling. Sommige van die presets zijn echt prachtig en brengen je foto’s op een bijzondere manier tot leven. Later meer daarover!

Originele foto zonder Lightroom-voorinstelling
Bewerkt met Lightroom-voorinstelling

Dezelfde foto: links het onbewerkte origineel, rechts bewerkt met een warmtonige Lightroom-preset.

 

Adobe geeft in de app al een voorzetje hoe dat filteren werkt met een reeks ingebakken filters die hier weer ‘Profielen’ heten. Dat zijn leuke startpunten om een begin te maken met je fotobewerking om daarna met de andere gereedschappen je foto te finetunen. Stel nu dat je een reeks bewerkingen hebt uitgevoerd – en bent zowaar nog tevreden ook – dan kun je die complete bewerkingsreeks opslaan als een preset.

Zo maak je je eigen preset

 • Open Lightroom en klik op het blauwe import-icoontje (het foto-icoontje). Je kunt nu een foto uit je fotobibliotheek importeren in Lightroom.
 • Bewerk je foto met de gereedschappen in de onderbalk.
Lightroom-presets maken
 • Tik op de de cirkel met de 3 puntjes in de rechterbovenhoek en kies de optie ‘Voorinstelling maken’. In het venster zie je een opsomming van onderdelen die je wel of niet in de voorinstelling kunt opslaan. Daar hoef je niets aan te doen!
 • Geef de preset een logische naam en druk op het vinkje rechtsboven om hem op te slaan.
 • Importeer nu een andere foto in Lightroom.
Lightroom voorinstelling maken
 • Nu kun je de preset loslaten op je nieuwe foto. Die preset vind je terug in de onderbalk bij ‘Voorinstel.’ Zie je hem niet? Dan moet je de onderbalk horizontaal nog even naar rechts scrollen.
 • Tik op de preset die je net gemaakt hebt en BAM, je foto is in één keer aangepast. Geweldig toch?

Kant-en-klare presets

De populariteit van Lightroom blijkt al snel als je op zoek gaat naar kant-en-klare presets voor de app. Het stikt ervan! Die grote hoeveelheden zijn vooral te danken aan de wijd verbreide desktop-versies van Lightroom.

Om presets of profielen te installeren op je mobiel, heb je eigenlijk Lightroom CC, de desktop-versie van het beeldbewerkingsprogramma, nodig. Dat is ook verreweg de simpelste methode, maar dan moet je wel een Lightroom-abonnement hebben. Wil je dat (nog) niet, dan moet de trukendoos er aan te pas komen om die presets op je mobiel te installeren.

Presets voor desktop en smartphone

Installatie van presets rechtstreeks op je mobiel is mogelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Van alle Lightroom-presets die op internet worden aangeboden, zijn verreweg de meeste bedoeld voor de desktop-versie van de beeldbewerkings-app. En die krijg je met geen mogelijkheid geïnstalleerd via Lightroom op je smartphone.

Zie je Lightroom-presets die eindigen op .xmp of .lrtemplate, dan kun je die zonder desktop-omweg niet op je smartphone zetten. Wat je in dat geval nodig hebt, zijn presets die op .dng eindigen.

Gratis Lightroom-presets downloaden

Oké, het internet staat dus vol met Lightroom-presets, maar welke zijn nu de moeite waard en welke kun je op je mobiel installeren? De valkuil is dat je dat vaak pas ziet nadat je zo’n preset hebt gedownload. Best gedoe eigenlijk. Alsof je schoenen koopt en pas thuis ziet dat je de verkeerde maat hebt aangeschaft. Daarom heb ik een aantal Lightroom-presets verzameld die je zeker op je smartphone kunt installeren. Dan kun je in ieder geval aan de slag!

Orange and Teal - gratis lightroom preset

Als je van ‘warme’ foto’s houd, dan word je vast blij van deze Lightroom-preset. Orange and Teal geeft je foto’s een warme gloed, maar benadrukt ook de groene en blauwe tinten in je foto op een subtiele manier. Toch iets te warm? Download hem dan toch, maak wat aanpassingen en sla hem op als een nieuwe preset.

Betrap je jezelf er weleens op dat je eten en drinken fotografeert? Ik wel hoor! Soms ziet het er ook zo aantrekkelijk uit. De twee gratis Food-presets van BéArt maken de foto’s van je hapjes & drankjes nóg frisser en sprankelender. Na aanmelding ontvang je de set met 2 presets in je mailbox.

De preset Moody van Creative Ultra is een heel subtiele. Deze Lightroom-voorinstelling geeft portretten of ‘foto’s van mensen’ net wat meer warmte en een tikje melancholie.

Gratis Lightroom-presets van Presetpro

De website Presetpro verkoopt heel veel Lightroom-voorinstellingen, maar heeft ook een gratis verzameling mobiele Lightroom-presets. Stuk voor stuk ideale startpunten om je foto’s in Lightroom te bewerken.

Hoe installeer je Lightroom-presets op je mobiel?

Je zal mij niet horen beweren dat het installeren van Lightroom-presets op je smartphone een fluitje van een cent is. Toch is het ook weer niet zo moeilijk dat je nu de handdoek in de ring moet gooien. Het volgende voorbeeld met screenshots komt van mijn iPhone XR, maar op Android-telefoons verloopt de installatie vrijwel gelijk.

 • Download op je smartphone een van de Lightroom-presets hierboven.
 • Je hebt nu een zip-bestand, dat je kunt opslaan in iCloud Drive, Dropbox of Google Drive.
Installeren Lightroom preset op smartphone
 • Tik op het zip-bestand om het uit te pakken. Je ziet nu de .dng-preset in een mapje staan.
Installeren gratis Lightroom preset op telefoon
 • Tik op de preset en bewaar hem als afbeelding in je filmrol/fotobibliotheek. Soms zie je die afbeelding als een blanco foto in je filmrol staan, maar dat maakt niet uit.
Zo installeer je een Lightroom-preset op je mobiel
 • Ga nu naar Lightroom en klik op het blauwe import-icoontje (het foto-icoontje).
Voorinstelling maken in Lightroom
 • Kies nu de preset (de blanco foto) die je net hebt bewaard in je fotorol.
 • Tik op de de cirkel met de 3 puntjes in de rechterbovenhoek en kies de optie ‘Voorinstelling maken’.
Free Lightroom presets gebruiken
 • Geef de preset een logische naam en druk op het vinkje rechtsboven om hem op te slaan.
 • Dat was het: je kunt de preset nu gebruiken.

Installatie van presets via Lightroom CC

Als je bij dit hele verhaal nu denkt: OMG, dit wordt me allemaal te ingewikkeld; overweeg dan eens een Lightroom-lidmaatschap van Adobe. In dat geval kun je de presets een stuk eenvoudiger installeren via de desktop-versie van Lightroom. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op de website van Adobe.

De abonnementsvormen die Adobe hanteert, zijn best ondoorzichtig. Daarom heb ik in dit artikel de verschillende mogelijkheden uitgelegd en erbij vermeld wat zo’n lidmaatschap je precies gaat kosten.

Een wereld van Lightroom-presets

Het grote voordeel van Lightroom CC voor Mac of Windows is dat er veel meer Lightroom-presets beschikbaar zijn. Er gaat echt een wereld voor je open! Er bestaan genoeg gratis desktop-presets voor Lightroom, en als je een stapje verder wil, dan kun je eens kijken wat de betaalde presets voor je in petto hebben.

Basiscursus Lightroom (gratis!)

Als je de desktop-versie van Lightroom eenmaal op je computer hebt staan, dan zul je versteld staan van de mogelijkheden die je hebt om een foto van het scherm te laten spatten. Het nadeel is dat je al snel door de bomen het bos niet ziet of jezelf heel erg beperkt door alleen de standaardfuncties te gebruiken. En dat vind ik altijd zo zonde.

Mijn advies: investeer in een videocursus. Ik kan de Basiscursus Lightroom van Piet van den Eynde van harte aanbevelen. Piet heeft een prettige stem, een rustig leertempo en legt alles duidelijk uit. In ongeveer 19 video’s van in totaal 3 uur neemt hij de belangrijkste functies door en kijk je over zijn schouder mee hoe hij een aantal foto’s optimaliseert in Lightroom.

Als je het slim aanpakt, kun je zelfs gratis de basiscursus Lightroom volgen. Als je op deze link klikt, kun je een proefperiode van 14 dagen op Photofacts Academy starten. Je krijgt dan direct toegang tot alle cursussen en er is géén automatische verlenging. En dat is wel zo prettig natuurlijk.

Meer fototips
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je mobiel