Het Gouden uur in Heusden

Over Smartzine

Smartzine is (o, had je het al gezien?) een samentrekking van ‘smartphoto’, ‘smartphone’ en ‘magazine’. Je zou er fonetisch ook ‘slim kijken’ uit kunnen halen, maar of dat leuk is, laat ik aan jou over.

Hoe dan ook: Smartzine is een online magazine met slimme tips en tricks om betere foto’s uit je smartphone te halen. Fotografie is op zich al een hobby die je leven leuker en interessanter maakt, en de combinatie met de smartphone maakt het ook nog eens een stuk gemakkelijker.

En handzamer. In Duitsland noemen ze een smartphone niet voor niets ein Handy. Ha!

Enfin: op deze website probeer ik het fotoplezier zo groot mogelijk te maken, zodat ook jij enthousiast aan de slag gaat met de camera + ontwikkelcentrale in je tas of broekzak. De bonus is dat je er beter door leert kijken en meer oog krijgt voor je omgeving.

“Zijn er dan nog niet genoeg clichéfoto’s van zonsondergangen, bospaden, vliegtuigvleugels, drankjes of borden met eten?”, vroeg iemand mij pas nog. Alsof dat de smartphone-onderwerpen bij uitstek zijn. Wat een misvatting.

Arc de Triomphe in Parijs
Clichéfoto! | Camera: iPhone SE

En wat dan nog: in elk onderwerp zit een ander, minder bekend, perspectief of verhaal. Je moet het alleen willen ontdekken. Wat je aandacht geeft, wordt beter. Dat is de sleutel naar foto’s die lang op je netvlies blijven hangen. Niet die dure spiegelreflexcamera.

Ik heb ’m ook gehad hoor, die spiegelreflex. Meerdere zelfs. En een peperdure tweeogige 6×6-camera waar ook een loodzwaar statief bij hoorde. Ik voel het zweet nog op mijn rug staan. En leverde dat betere foto’s op? Ben je toch gek.

Met een dure digitale camera ga je niet opeens betere foto’s maken. Een getraind oog, dat is wat je nodig hebt.

Zo zo, en wie schrijft dit allemaal dan?

Ik ben Gerard Voshaar en in het dagelijkse leven ben ik communicatie­specialist, copy­writer en grafisch vormgever. Ik tik dus heel wat woorden weg, maar ik maak ook heel veel gebruik van fotografie. Door de jaren heen heb ik tienduizenden foto’s bewerkt om ze geschikt te maken voor publicatie. En ook na 25+ jaar fotobewerking kan ik nog altijd dolgelukkig worden van een foto die precies op de juiste plek staat en de juiste emotie overbrengt.

Maar mijn liefde voor de fotografie begon veel eerder. Toen ik 13 jaar was, ontdekte ik de oude vergroter van mijn vader. Dat was echt het startpunt van mijn fotografische avontuur. Analoge fotografie welteverstaan. In zwart/wit. Compleet met een permanente donkere kamer op zolder. Ja, dat was best leuk. En nee, daar ben ik niet nostalgisch over. Tussen opname en de uiteindelijke foto zat minimaal een dagdeel.

Stel je voor: bakken met stinkende chemicaliën, gedoe om films stofvrij te drogen, barietpapier met lappen van 30 x 40 centimeter die je een uur moest spoelen in de badkuip: het was me het ambacht wel. Het resultaat liet je dan zien op de plaatselijke fotoclub waar je foto aan een zorgvuldige analyse werd onderworpen.

De omslag naar digitaal vond ik lastig, maar rond het jaar 2000 hakte ik de knoop door: alle analoge spullen ruilde ik in voor een digitale Nikon, mijn duurste foto-aankoop ooit. Maar na 3 jaar al ging de camera onherstelbaar stuk. Ik zat dus zonder camera en maakte alleen wat foto’s van mijn kinderen met een slechte compactcamera.

In 2011 kreeg ik mijn eerste iPhone in handen. Een openbaring! Wat dat ding allemaal kon. Ik werd weer enthousiast over fotografie en ging weer ‘kijken’ en fotograferen. Sindsdien heb ik alleen nog iPhones als camera: de 4, 5, SE, XR en ik heb nu de iPhone 12 Pro.

Waarom geen Android-mobiel heb? Dat is omdat ik uit de grafische wereld kom: daar was Apple heel lang de standaard. Ik heb ook heel veel artikelen geschreven over Apple-spulletjes in allerlei tijdschriften, en vooral: wat voor leuks je ermee kunt doen. Dus ja, dan moet je ook de spullen hebben, anders kun je er niet over schrijven 😉 Maar ik ben geen tegenstander van Android, zoals sommige mensen denken. Helemaal niet zelfs.

Misschien heb je links en rechts al gezien dat ik een voorliefde heb voor zwart-wit-fotografie. Het resultaat post ik graag op mijn Instagram-account. Leuk als je me daar volgt!

Wil je nóg meer van me weten? Kijk dan op mijn LinkedIn-profiel.

Lissabon - foto met tegenlicht