Foto van boven met extra lange selfiestick

Fake-drone-fotografie met een extra lange selfiestick

Met een selfiestick maak je… selfies toch? Mmja dat kan, maar je kunt er ongelooflijk veel leukere dingen mee doen dan alleen je eigen tronie mee vastleggen. Ik raakte in ieder geval enthousiast over de extra lange selfiestick die ik zag in de shop van Mojogear. Een stick van 1,6 meter is natuurlijk ideaal om onderwerpen van bovenaf te fotograferen. Opgeteld bij je eigen lengte, haal je toch al gauw een hoogte van 3 à 3,5 meter. Fantastisch! Een fake-drone-effect voor de fractie van de prijs die zo’n vliegende camera kost. Maar werkt het ook zo? Tijd voor een test!

Natuurlijk kun je tijdens je fototrips ook een laddertje meenemen als verhoging, of op een heuveltje of het dak van je auto gaan staan (zie mijn blog over vogelperspectief). Maar wij smartphone-fotografen zijn niet van het sjouwen met fotospullen, nietwaar?

Het testmateriaal

De extra lange selfiestick van Mojogear is mooi compact: ingeklapt is hij maar 29 centimeter lang en met 200 gram lekker licht. Toch heb je niet genoeg aan de stick alleen, want meer dan een 1/4 inch schroef aan de bovenkant, en een aansluiting voor een statief aan de onderkant, zit er niet op. Die aansluiting is wel intrigerend, want daarmee kun je het hele gevaarte op een statief schroeven. Waarom je dat zou willen, daar moet ik nog even over nadenken 😉

Enfin: bij de selfiestick moet je dus nog een telefoonhouder kopen die kantelbaar is, want je moet je smartphone immers omlaag kunnen richten. Een van de weinige houders die dat kan is de ST-16-houder van Ulanzi. Het voordeel van deze houder is dat je ook de smartphone zelf in verticale of horizontale stand kunt draaien.

Lange selfiestick

Ook onmisbaar is een bluetooth-afstandsbediening. Ik koos voor de robuuste versie en niet het afstandsbedieninkje dat je overal ziet met twee aparte knopjes voor Android en iOS.

Op pad met extra lange selfiestick

Op naar het vogel-fake-drone-perspectief! In het vestingstadje Heusden schuif ik de selfiestick helemaal uit naar 1,6 meter en draai de telefoonhouder erop. Thuis had ik al gemerkt dat je de telefoonhouder goed vast moet draaien. Want ook al weegt mijn iPhone 12 Pro (ik laat me niet gek maken met het nieuwste model) nog geen 170 gram: eenmaal in de lucht heeft de houder de neiging om om zijn as te tollen (whoeeaaaa!) als de boel niet goed aangedraaid is.

En dan is het experimenteren geblazen. Hoe schuin moet je de stick houden? In welke stand moet je houder zetten om ervoor te zorgen dat je telefoon ‘van boven’ en tegelijkertijd ook het verdwijnpunt in beeld heeft? Het is proberen en nog eens proberen. Want dat is het nadeel van deze opzet: je ziet niet wat je fotografeert. Al krijg je er na verloop van tijd wel handigheid in.

Foto van bovenaf

Wat het beste werkt, is om steeds een paar stadia te fotograferen. Je begint met de stick in bijna verticale stand en laat hem steeds een stukje zakken. Om de zoveel graden maak je dan een foto met de afstandsbediening.

Het beste fake-drone-effect bereik je met de ultragroothoeklens van je smartphone. De wereld ‘beneden’ lijkt dan nog verder weg. Maar die grote beeldhoek zorgt er ook voor dat de telefoonhouder in beeld komt. Althans: als je de stick gebruikt zoals op het plaatje van de fabrikant. De oplossing is simpel: schroef de telefoonhouder omgekeerd op de stick en je bent er vanaf.

Beetje dom is dat ik in Heusden geen vergelijkingsfoto heb gemaakt op ooghoogte. Want pas dan zie je het verschil echt goed. Bij de beelden hieronder heb ik dat wél gedaan. Eén foto is gemaakt op ooghoogte (ca. 1,7 meter) en bij de andere foto heb ik mijn armen hoog in de lucht gehouden om een hoogte van meer dan 3,5 meter te bereiken. Opeens kan de smartphone over het riet kijken en komt het kanaal in beeld.

Foto zonder selfiestick
Foto met super lange selfietsick

Fotograferen met de superlange selfiestick in de stad levert meer bekijks op dan bij een vestingwal of wandelpad langs een kanaal. Voetgangers kijken geïnteresseerd omhoog en fietsers kijken achterom wat die mafkees in vredesnaam van plan is met die lange stok. Je moet er ook niet van opkijken als iemand vrolijk naar de camera zwaait.

Dus als je liever niet gezien wilt worden of geen reacties wilt uitlokken, dan is zo’n stick niks voor jou. Hou je wel van een beetje contact maken met je medemens, dan is de lange selfiestick je beste partner in crime 😉

Het voordeel van zo’n stadse fake-drone-foto is dat het hoge camerastandpunt veel beter zichtbaar is. Er zijn veel meer beeldelementen die wijzen op de ongebruikelijk grote hoogte. Zeker als je de ultragroothoek inzet, zoals ik in de foto hieronder heb gedaan.

Foto op ooghoogte
Foto met extra lange selfiestick van Mojogear

Win een lange selfiestick + toebehoren

Hoera! Het complete setje uit deze test kun je winnen als je meedoet aan de Smartzine Fotowedstrijd. Moet je het wel zo uitkienen dat je precies de eerste publieksprijs binnensleept. Heb je geen zin om daarop te wachten of ben je niet zo goed in uitkienen, dan bestel je alles toch gewoon bij Mojogear? Het is alleen jammer dat de selfiestick, smartphonehouder en afstandsbediening niet als kant-en-klare set wordt geleverd. Je moet de spulletjes zelf bij elkaar sprokkelen. Dus daarom hieronder even een overzichtje.

Fake drone-video

Behalve fotograferen is zo’n lange selfiestick natuurlijk ook ideaal voor video. Alleen zul je de smartphonehouder van Ulanzi moeten vervangen door een gimbal. Vloeiend lopen tijdens het filmen is al lastig met alleen een smartphone, laat staan met een stick van 1,6 meter.

Maar mensen nog an toe, dan heb je ook wel een prachtig gereedschap in handen voor weergaloos mooie video’s. Bekijk maar eens naar de beginnertips van Steve Wright van Learn Online Video. Waanzinnige beelden! En dat allemaal met een gewone smartphone.

Lissabon - foto met tegenlicht