Vogelperspectief

Vogelperspectief in de fotografie: bekijk het van bovenaf!

Ongetwijfeld heb ik het vaker genoemd op deze website: fotograferen op zit- of ooghoogte geeft je beelden een heel alledaagse uitstraling. Niks mis mee, maar spectaculair wordt het niet snel. Daarvoor moet je óf onder die dagelijkse kijkgrens duiken, óf er juist bovenuit steken. En over dat laatste gaat deze blog: het vogelperspectief, of voluit vogelvluchtperspectief. Op naar foto’s met een wow-effect!

Ongetwijfeld heb jij weleens de 487 treden van een kerktoren beklommen, een lange bergwandeling gemaakt of in een lift omhooggezoefd naar het dakterras van een Erg Hoog Gebouw. Allemaal om die mooie beloning te ontvangen: een prachtig uitzicht over een stad of berglandschap, polders, straten, pleinen en de langzaam bewegende, nietige puntjes die mensen blijken te zijn.

En dat is zo gek hè: 200 meter op straat is niks, maar in de hoogte wordt het juist heel speciaal. Waarom? Omdat we zo’n uitzicht bijna nooit zien. We zijn immers geen vogels. Maar moet je echt zo hoog gaan om iets ‘vogelperspectief’ te mogen noemen?

Wat is vogelperspectief?

Vogelperspectief in de fotografie betekent simpelweg dat je je onderwerp van bovenaf vastlegt. Het maakt dus niet uit vanaf welke hoogte je fotografeert. Of je nu een gedekte tafel recht van boven fotografeert of het uitzicht vanuit een luchtballon: het is allebei vogelperspectief. Het voornaamste kenmerk van een foto in vogelperspectief is dat de horizon vaak hoog in beeld zit, of zelfs helemaal niet te zien is.

Vogelperspectief landschap

Ook *wat* je fotografeert maakt niet uit. Vogelperspectief wordt vaak ingezet voor opnamen van landschappen, stadsgezichten en luchtfoto’s, maar wat let je om bijvoorbeeld je familie vast te leggen van bovenaf? Juist vogelperspectief is een camerastandpunt waar je lekker je creativiteit in kwijt kunt.

Maar het is tegelijkertijd een grotere uitdaging dan kikkerperspectief, want je zult sowieso moeite moeten doen om dat hoge standpunt te vinden of te bereiken.

Hoe ga je de hoogte in?

Toch hoeft het innemen van een hoger standpunt niet ingewikkeld te zijn, al geldt er wel: hoe hoger, hoe moeilijker! Laten we de opties eens bekijken.

1. Gewoon een stoel!

Een van de gemakkelijkste manieren om vanuit vogelperspectief te fotograferen, is op een stoel gaan staan en de tafel (of aanrecht met eten) recht van bovenaf te fotograferen. Het enige wat je nodig hebt is een mooie setting en een goede verlichting.

Flatlay van boven foto Edgar Castrejon
Foto: Edgar Castrejon

In veel smartphones zit een hulpmiddel om je foto’s echt kaarsrecht van boven te fotograferen. Zodra je je mobiel kantelt verschijnen er twee draadkruizen. Als beide kruizen precies op elkaar liggen, fotografeer je recht van boven.

Krijg je de smaak te pakken met dit soort flatlays (ofwel: foto’s die recht van boven zijn genomen), dan is dit statief een slimme aankoop. Hierbij kun je middenzuil in een hoek van 90 graden draaien zodat de statiefpoten niet in de weg zitten.

2. Lange selfiestick

Jaha, met de selfiestick kun je ook de hoogte in, al is het dan wel handig dat-ie langer is dan een meter om echt het verschil te kunnen maken. Ook een Bluetooth-afstandsbediening is handig, anders moet je steeds de zelfontspanner gebruiken en je camera keer op keer opnieuw omhoog houden.

Van bovenaf fotograferen met selfiestick
Foto: Vanja Cerovac

Je kunt de lange selfiestick gebruiken waarvoor hij is bedoeld; dus jezelf fotograferen van boven, maar het is ook leuk om familiefoto’s op die manier te maken. Dat is weer eens wat anders dan de groepsfoto recht van voren.

Maar je kunt de selfiestick natuurlijk ook recht omhoog steken om je camerastandpunt een meter of meer te verhogen. Handig als je midden in een landschap staat en er geen heuveltje of ander opstapje te vinden is. Dat maakt het resultaat wat onvoorspelbaar omdat je niet ziet wat je precies fotografeert, maar dat is gewoon een kwestie van proberen.

Nog even dit: als je met een selfiestick wil vogelvluchtfotograferen, doe jezelf een lol en stop je kostbare smartphone niet in zo’n prulding van de Action, maar in iets degelijkers, zoals dit exemplaar van Mojogear die je arm met maar liefst 160 centimeter verlengt!

3. Ladder (of trap)

Oké, we gaan een beetje hoger. Hoe? Nou, wat dacht je van een ladder of een trap? Ook een originele manier om groepsfoto’s of portretten te fotograferen.

 foto-alex-perez
Ook deze kattenfoto is genomen in vogelvluchtperspectief | Foto: Gryffyn M.

4. Auto of camper

Fotograaf Hans Aarsman fotografeerde in de jaren 80 Hollandse landschappen vanaf het dak van zijn camper. Slim, want dat brengt je al snel op een hoogte van 2 meter. Je kunt natuurlijk ook het dak van je auto gebruiken. Alles voor het ultieme vogelperspectief toch?

5. Hoge gebouwen en torens

Voor vogelperspectief in een stad of dorp ben je afhankelijk van openbare gebouwen met uitzicht op de omgeving. Gewoon proberen dus. Zoek naar kerktorens, rooftop bars en dakterrassen van gebouwen waar je in en op mag.

Foto: Jurriaan

6. Top van een heuvel/berg 

Heuvels heb je niet veel in Nederland en België, laat staan bergen, maar je moet maar zo denken: in elke bult of berg zand zit in potentie een mooie foto in vogelvluchtperspectief.

Vogelperspectief aan zee
Geen bergen, maar wel hoge duinen aan de kust! | Foto: Delphine Ducaruge

7. Luchtballon

Ja, dat wordt een dure vogelvluchtfoto zul je denken, maar als je de kans krijgt… Ik heb ooit een ballonvaart gedaan bij zonsopgang. Magisch! Kleine tip: zorg ervoor dat je smartphone met een draagkoord om je pols zit. Je weet het maar nooit…

8. Drone

Misschien dat ooit de verveling toeslaat, maar anno nu vind ik de beelden van drones nog altijd prachtig om te zien. Drones leveren het ultieme vogelvluchtperspectief, zeker als de beelden recht van boven zijn gefotografeerd. Ze zijn ideaal voor het vastleggen van vlakke landschappen zoals wij in Nederland en België hebben. Zelf heb ik (nog!) geen drone, maar van mensen die het weten kunnen heb ik begrepen dat de DJI Mavic Mini de beste drone is om mee te beginnen.

Beeld vanuit drone
Foto: Aaron Burden

Inspiratie nodig? Op Instagram vind je veel foto’s van dronefotografen. Ik gebruik niet zo vaak het woord ‘adembenemend’, maar tjonge wat zitten er mooie beelden bij!

Een paar vogelperspectief-tips

Hoe mooi en anders een ‘blik van boven’ is, ook bij foto’s in vogelvluchtperspectief heb je te maken met compositie, leidende lijnen, lichtval, kleur en al die factoren die een foto speciaal of juist saai kunnen maken. Daarom hier wat tips en handvatten om je op weg te helpen.

1. Houd het simpel

Het uitzicht van boven is vaak zo mooi dat je eigenlijk al meteen de panoramastand van je mobiel wilt activeren. Toch rolt daar vrijwel nooit een spannende foto uit. Probeer juist zo veel mogelijk weg te laten en het beeld zo simpel mogelijk te houden. Ook hier geldt: less is more!

Vogelperspectief in het trappenhuis van het Bonnefantenmuseum
Vogelperspectief in het trappenhuis van het Bonnefantenmuseum

2. Betrek de voorgrond

Als je in vogelvluchtperspectief fotografeert, heb je ongetwijfeld de neiging om alleen het uitzicht vast te leggen. Je kunt je foto extra diepte geven door ook de voorgrond erbij te betrekken.

3. Speel met de horizon

Vogelvluchtperspectief betekent niet dat je je smartphone per se omlaag moet richten. Experimenteer met de hoogte van de horizon in je beeld en verschillende lenzen op je mobiel.

4. Probeer mensen in beeld te brengen

Vogelvluchtfoto’s hebben vaak de meeste impact als er mensen op staan. Mensen maken meteen de verhoudingen duidelijk met de rest van het beeld.

Foto: Gerard Voshaar

En nu aan de slag!

Fotograferen in vogelperspectief kan lastig zijn, maar is tegelijkertijd een ontzettende leuke ontdekkingstocht naar de ‘kijk van boven’. Enfin: verras jezelf!

Lissabon - foto met tegenlicht