fbpx
Weg in kikkerperspectief

Geef je foto’s drama met het kikkerperspectief

De kunst van het fotograferen zit ’m eigenlijk in het laten zien van de wereld zoals je hem maar zelden ziet. Daarvoor hoef je heus niet in de zee rond Curaçao te duiken of per helikopter over de Alpen te vliegen. Je kunt ook gewoon in je eigen woonplaats op de grond gaan liggen en je mobiel omhoog richten. Want dan zie je de wereld zoals alleen een kikker hem ziet. Vandaar de naam kikvorsperspectief of – om het gemakkelijk te maken – kikkerperspectief.

Volgens de boekjes betekent fotograferen in kikkerperspectief dat je met je camera een extreem laag standpunt inneemt. Nu kan ik me voorstellen dat je niet handenwrijvend van plezier in het natte gras gaat liggen en dat hoeft ook niet. Op je hurken kom je een heel eind en ook het omhoog richten van je mobiel kan een foto in kikkerperspectief opleveren.

Camera: iPhone XR met Moment Wide 18mm groothoeklens

Het mooie van het kikkerperspectief is dat het drama in je foto brengt. De voorgrond komt groot in beeld en alles lijkt groter en imposanter dan dat je hetzelfde tafereel op ooghoogte zou fotograferen. Een groothoeklens versterkt dat effect nog eens extra: de voorgrond kun je dan bijna ‘aanraken’ en de achtergrond ligt nóg verder weg.

Extra diepte krijg je door delen van je foto onscherp te maken zoals op de foto hierboven. De voorgrond was al onscherp bij de opname; de achtergrond heb ik in de nabewerking onscherp gemaakt met de app Focos.

Kikvorsperspectief: How low can you go

Hoe lager je camerastandpunt, hoe meer drama je in je foto legt. Een foto nemen op je hurken is laag, maar je kunt nog lager door je smartphone op de grond te laten rusten. En helemaal als je je mobiel dan zo draait dat de lens het dichtst bij de grond zit. Dan zit je lager dan laag. Met een spiegelreflexcamera lukt je dat niet, of vooruit: nauwelijks.

Zo imposant kan een madeliefje zijn! | Camera: iPhone XR met Moment Macro 10x

Met zo’n extreem laag standpunt moet je haast wel je smartphone naar achteren kantelen om iets meer dan de voorgrond in beeld te krijgen. Dat maakt het lastig om de compositie, scherpstelling en belichting te bepalen, laat staan dat je de ontspanknop op je scherm kunt vinden.

Zet daarom eerst je smartphone rechtop, tik op het scherm om scherp te stellen en zet zowel scherpstelling als de belichting vast. Kantel daarna je mobiel iets achterover en druk af met een van de volumeknoppen. Niet zeker van je zaak? Maak dan meerdere foto’s, waarbij je je smartphone steeds iets verder naar achteren kantelt.

Kikkerperspectief in de woonkamer
Ook binnen kun je experimenteren met het kikkerperspectief | Foto: Basil Samuel Lade

Zie je jezelf nog niet met camera en al op de grond liggen midden in de polder of in de stad? Overweeg dan de aanschaf van de Griptight One. Dit statiefje kun je zo compact opvouwen dat hij in je broekzak past en is zo laag dat het een ideaal statief is om het kikkerperspectief in de praktijk te brengen. Zeker als je mooie avondfoto’s wil maken is de kleine Griptight superhandig om bij je te hebben.

Kikkerperspectief: van laag naar hoog

De andere vorm van kikkerperspectief is het omhoog richten van je smartphone-camera. Dat is een wat bekender en minder extreem standpunt, maar ook dat kan verrassende foto’s opleveren. Denk aan gebouwen en bomen die je recht van onderen fotografeert.

Bomen gefotografeerd met laag camerastandpunt
Bomen recht van onder gefotografeerd: word jij daar ook zo rustig van? | Foto: Lital Levy

Je kunt het kikkereffect nog versterken door je smartphone op de grond te leggen en dan af te drukken met een van de volumeknoppen. Wees niet bang om te experimenteren! Niks is te gek en dat is het mooie van deze tijd: het kost je geen cent extra.

Zelfportret in kikvorsperspectief

Daarnaast kunnen ook mensen een mooi kikkerperspectief-doelwit vormen. Zoals bijvoorbeeld de volgende foto. Dat kwam zo: voor een blad moest ik een zelfportret maken met mijn favoriete koptelefoon of oordoppen. Ik voelde weinig voor een frontale selfie, dus toen bedacht ik dit kikkeralternatief. Gemaakt op perron 12 van Utrecht Centraal. Gelukkig accepteerde de redactie mijn inzending!


De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Felker

Lissabon - foto met tegenlicht