fbpx
Retro foto afdrukken

Retro foto maken? Zo geef je je foto’s een vintage look

Of je het nu retro, vintage of old school noemt: foto’s met de looks uit het analoge tijdperk zijn nog altijd razend populair. Waarom zijn vintage-foto’s en kleine polaroids nog altijd hot & happening? En wat is de ultieme manier om een foto ‘ouder’ te maken en dat mooie jaren 60/70-gevoel te geven?

Weet je wat ik nou altijd zo wonderlijk vind? Elke nieuwe technologie leidt steevast tot een comeback van oude technologie waarvan we ogenschijnlijk allang afscheid hebben genomen. Met de platenspeler als bekendste voorbeeld. Met Spotify gaat een muziekwereld voor je open, maar kennelijk missen veel mensen de fysieke en tactiele beleving die een plaat opzetten met zich meebrengt. En dat geldt niet alleen voor muziek, maar bijvoorbeeld ook voor boeken, film en… fotografie.

Waarom zou je een foto ouder maken?

Zegt de naam ‘Hipstamatic’ je nog iets? Apple vond het in 2010 de app van het jaar. Hipstamatic toverde je smartphone om tot een klik-klak-camera uit de jaren 70, compleet met analoge knopjes, piepende flitser en retro-kleurzweem-foto’s. Daarna nam Instagram het stokje over. Maar waarom wilde iedereen dat nu eigenlijk?

Foto vintage gemaakt in Pixlr
Wat denk je: is dit een écht oude foto of een nieuwe retro-foto?

Ik vond ergens een uitspraak van social media theorist Nathan Jurgenson die zegt dat Hipstamatic en Instagram de slimme eigenschap hebben dat ze verwijzen naar de tijd dat foto’s speciaal waren. Vóór het digitale tijdperk moest je na de opname soms weken wachten voordat je de foto in je hand had. Of je moest je foto’s zelf ontwikkelen natuurlijk. Maar ook dan was een afdruk bijzonder.

Anno nu hebben we alle middelen voor het maken van een foto die in alle opzichten überperfect is. Het gekke is dat maar weinig mensen behoefte hebben aan dat soort ‘koude perfectie’. Wat zie jij bijvoorbeeld liever: het plastic doosje van een cd of de kartonnen hoes van een lp?

Foto oud maken: is dit een oude-foto of niet?
Wat denk je: is dit een écht oude foto of een nieuwe retro-foto?

Mooie imperfectie: dat is waar we stiekem naar op zoek zijn. En wie weet zijn we ook op zoek naar iets dat je ‘analoge nostalgie’ zou kunnen noemen. Foto’s met wat minder zwarting, minder diepe kleuren, een tikje roodzweem en ‘light leaks’ die vroeger werden veroorzaakt doordat je de achterwand van je analoge camera per ongeluk had geopend. Dat laatste was in de jaren 70 enorm balen, maar nu is het speciaal.

De beste retro-apps

Als je in de fotografie de analoge tijd om wat voor reden dan ook terug wil halen of gewoon foto’s ouder wil maken, dan is dat geen enkel probleem. De App Store en Google Play staan echt bomvol apps die je een retro-walhalla beloven.Een oordeel of je retro-foto-apps wel of juist niet moet gebruiken, heb ik niet. Het is eigenlijk net als met drank en eten: gebruik het met mate anders wordt het al snel niet leuk meer. Nu heb ik op een regenachtige vrijdagmiddag een reeks retro-apps tegen het licht gehouden. Ik heb er 4 uitgepikt om even met je door te nemen.

1. Grote stappen, snel thuis: 1967

Als een retro-app ‘1967’ heet, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. De app heeft 10 gratis filters die je foto in één klap terugschieten naar de sixties met alle lensvervormingen, kleurverschuivingen, leesvlekken en lichtvlekken die (kennelijk) bij die tijd horen. Als je nog een keer op hetzelfde filter tikt, dan krijg je een variatie op het thema.

De app 1967 brengt je terug naar de jaren 60 met een reeks retro-filters

Je kunt de sterkte van het effect instellen en zelf bepalen of je je foto wilt voorzien van een laagje stofjes, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Tik je per ongeluk op een betaald filter, dan krijg je een pop-up om alle filters te kopen voor €6,99 of een Ontzettend Vervelende advertentie die je niet meteen kunt wegklikken.

Prijs: gratis, extra filters: 6,99 voor de hele set | Geschikt voor: Android en iOS

2. De subtiele editor: Afterlight

Afterlight geeft je bijna volledige controle op elk aspect van het vintage-gehalte van je retro-foto. Naast een batterij kleurenfilters, bevat de app meer dan 20 stoffilters, 20 light leaks, 6 nevelfilters, een stuk of 15 lensvlekken en chromafilters (om kleuren te verschuiven). Je kunt zelfs de kleur van de light leaks en nevel instellen en aan het eind van de rit is er nog de optie om je creatie in een oude polaroid te gieten.

Foto oud maken met Afterlight

Best een retro-editing-paradijs, dat Afterlight. Er is ook een nadeel, zeker als je een zuinige Hollander bent. De app kun je weliswaar in beperkte vorm gratis gebruiken, maar als je echt ‘all the way’ wil gaan, dan moet je een abonnement nemen van €3,49 per maand of €19,49 per jaar.

Tip van mij: meld je aan voor de proefperiode van 7 dagen en zeg meteen daarna het abonnement op om automatische verlenging te voorkomen.

Prijs: gratis, abonnement volledige versie €3,49 per maand of €19,49 per jaar | Geschikt voor: iOS

3. De alleskunner: Snapseed

Snapseed komt vaker voorbij op deze website en dat is natuurlijk niet zomaar. De app is gratis en geeft mij altijd het gevoel dat je als kind door een speelgoedwinkel loopt en overal aan mag zitten. Snapseed heeft verschillende gereedschappen om je foto ‘ouder’ te maken. Tools als Vintage, Korrelige film, Retrolux en Grunge geven natuurlijk al door hun benaming de koers aan.

Het mooie van al die Snapseed-gereedschappen is dat je het effect ervan kunt bijsturen met de regelaars die zich onder elke tool bevinden. Aan het filter Retrolux heb je in principe genoeg voor een prachtige vintage-foto.

Retro foto maken met Snapseed

Kun je niet kiezen? Druk dan op het symbool met de pijltjes; je krijgt dan bij elke tik een kant-en-klare filterkeuze voorgeschoteld die je daarna nog helemaal kunt aanpassen.

Mooi spul dat Snapseed, maar het heeft één nadeel: de app heeft geen vangnet. Je kunt effect op effect stapelen totdat je een soort van opgetuigde kerstboom krijgt. Waak daarvoor als je Snapseed gebruikt!

Prijs: gratis | Geschikt voor: Android en iOS

4. De vintage koning: Pixlr

Gek genoeg staat de app Pixlr al heel lang op mijn iPhone, maar zat de laatste tijd een beetje stof te vangen. En dat komt omdat ik het eigenlijk een wat doorgeslagen filter-app vond. Die beoordeling heb ik na deze test volledig bij moeten stellen. Als je naar de filters van Pixlr kijkt, zou je kunnen schrikken van de soms pittige effecten. Alsof je onder douche uit komt, in de spiegel kijkt en erachter komt dat de shampoo je haar knalblauw heeft gekleurd. Waaaahhh!

Maar wat je bijna zou vergeten, is dat Pixlr een schuifregelaar heeft waarmee je het effect van een filter kunt temperen zodat het mooi subtiel wordt. En de app blijkt nog een sterke troef te hebben: een gummetje en een kwast die het mogelijk maken om een effect op een deel van je foto weg te poetsen of juist bij te kwasten.

Pixlr is toch wel de koning onder de vintage-apps

Voor de retro-liefhebber zijn de filters achter ‘Vintage’ al een heel mooi startpunt om je foto oud te maken. Daarna kun je je foto nog voorzien van een overlay met lichtvlekken, krassen, stof en wat al niet meer. Als bonus gooit Pixlr er naar wens ook nog een analoge fotorand overheen die je foto’s echt die vintage touch geven. En ook hier kun je alle effecten doseren met de sterkte-regelaar.

Het beste en vriendelijkste aspect van Pixlr is dat je de app voor een heel groot deel gratis kunt gebruiken zonder storende wachttijd om een advertentie weg te klikken. Daar kunnen de makers van Afterlight nog wat van leren. Wil je toch alle filters van Pixlr gebruiken, dan betaal je €1,99 per maand of €12,99 per jaar.

Prijs: gratis, abonnement volledige versie €1,99 per maand of €12,99 per jaar | Geschikt voor: iOS en Android

5. The Queen of Presets: Adobe Lightroom mobile

Wat? Lightroom is toch geen retro-app? Nee, dat klopt, maar het mooie van Lightroom is dat er duizenden filters beschikbaar zijn die je foto’s in een niet alledaagse sfeer onderdompelen. Vaak bevatten die presets een hele reeks aan opeenvolgende instellingen die je in één keer op een foto loslaat. Het grote voordeel daarvan is dat je die filters heel nauwkeurig kunt finetunen zodat ze precies passen bij jouw foto.

Ofwel: jij hebt de regie in handen, niet de app. Een belangrijk verschil met de apps hierboven. Nu wil het toeval (oooo, toeval!) dat ik een set van 4 prachtige vintage filters voor Lightroom hebt gemaakt. En die zijn natuurlijk steengoed, dat snap je 😉

Smartzine vintage presets voor Lightroom

Over Lightroom filters (presets heten die dingen) heb ik een uitgebreide blog geschreven. Daar kun je ook mijn ‘Smart Vintage’ filters downloaden.

Prijs: gratis (aantal functies beperkt) | Geschikt voor: iOS en Android

Retro-foto’s afdrukken

Vintage-foto’s op je telefoon, Facebook of website is natuurlijk prachtig, maar nog mooier is om ze uit hun digitale keurslijf te halen en die retro foto’s af te drukken. Bijvoorbeeld met deze Polaroid-achtige Retroprints.

Retro fotoposter

Een retro-foto is ook mooi als fotoposter met van die magnetische houten latjes.

Fotoposter met houten hanger: vanaf €29,95 bij Smartphoto
Foto op hout: vanaf €22,95 bij Smartphoto

Lissabon - foto met tegenlicht