fbpx
Veelgemaakte fouten bij smartphone-fotografie

6 veelgemaakte fouten bij smartphone-fotografie (en hoe je ze voorkomt)

Maak jij deze veelgemaakte fouten als je met je smartphone aan het fotograferen bent? In deze blog vertel ik je welke fouten dat zijn en – zo ben ik dan ook wel weer 😉 – hoe je ze voorkomt.

1. Steeds op ooghoogte fotograferen

Ooghoogte is voor gemakzuchtige mensen, en daarom staan op dat niveau ook de duurste producten in de supermarkten. Wie de moeite neemt om te bukken, is een stuk slimmer bezig want daar is alles opeens een stuk goedkoper. In de fotografie levert bukken geen geld op helaas, maar wel betere foto’s. En dat is eigenlijk heel logisch.

Fouten bij smartphone-fotografie: alles dopooghoogte fotograferen
Foto: Greg Rosenke

Je kijkt namelijk de hele dag al op ooghoogte, dus een foto op dat niveau zorgt niet snel voor een bijzondere kijk op je onderwerp. Ga je de hoogte in of fotografeer je vlak boven de grond met je smartphone-camera, dan toon je je onderwerp vanaf een perspectief dat je doorgaans niet ziet. En dat maakt je plaat weliswaar niet automatisch beter, maar wel een stuk bijzonderder.

2. Te veel op één foto willen zetten

Let er maar eens op: foto’s die je mooi vindt, hebben vaak de overeenkomst dat er eigenlijk maar heel weinig op staat. Professionele fotografen, maar ook grafisch vormgevers zoals ik 😉 zijn behoorlijk getraind om alle elementen weg te laten die er niet toe doen. De reden is simpel: ze willen het oog van de kijker door het beeld of een pagina begeleiden en dat lukt nu eenmaal minder goed in een visuele chaos.

Te veel op de foto willen zetten: een van de veelgemaakte fouten bij smartphone-fotografie

Als je een foto neemt ‘waar alles op staat’ neem je de kijker niet mee in je beeld, maar ben je meer aan het registreren. Dat kan en dat mag, maar spannende foto’s levert het niet snel op. Maak een keuze in wat je wel en niet op de foto wil en oefen jezelf in de kunst van het weglaten!

3. Digitaal zoomen

Ja, het is hartstikke verleidelijk natuurlijk om met je vingers in te zoomen op het camerabeeld. Zo staat Jantje veraf en met een simpele swipe staat hij vol in beeld. Op het schermpje van je smartphone lijkt het een groot succes te gaan worden, maar als je hem op je computer bekijkt of print, dan is het gegarandeerd een teleurstelling (tenzij je mobiel daarvoor is uitgerust).

Digitaal zoomen levert vrijwel nooit een goed resultaat op. Het beeld wordt op een nare manier onscherp. Er zijn maar twee manieren om in te zoomen: gewoon dichterbij je onderwerp gaan staan (zoomen met je voeten heet dat) of de telelens van je telefoon gebruiken. Heeft je smartphone die niet, dan is een externe smartphone-lens een heel goede aanschaf.

4. Alles fotograferen in staand formaat

Als je je telefoon uit je broekzak of tas pakt, dan houd je ’m vrijwel altijd vast in de verticale stand. Zo ligt-ie nou eenmaal het lekkerste in de hand, zeker met die grotere mobieltjes van tegenwoordig. Maar dat wil niet zeggen dat je alle foto’s ook in deze stand moet maken! Logisch nietwaar, maar toch zie je opvallend veel mensen in staand formaat fotograferen. Toegegeven: in liggend formaat is fotograferen met je smartphone gewoon iets lastiger.

Merk je ook dat je fotograferen in liggend formaat vermijdt? Overweeg dan de aanschaf van een smartphone-grip.

5. Te weinig tijd nemen voor een foto

Geef een toevallige voorbijganger een spiegelreflexcamera in zijn handen met de vraag ‘wil je een foto van ons maken?’ en hij zal enorm zijn best doen om er echt iets moois van te maken. Geef hem met dezelfde vraag een smartphone en hij zal jullie snel in beeld nemen, vervolgens 10 keer afdrukken – pats, pats, pats – en de telefoon teruggeven.

Veel mensen nemen te weinig tijd voor een foto: een veelgemaakte fout
Foto: Heather Zabriskie

Het probleem van smartphones is dat ze kennelijk worden gekoppeld aan vluchtigheid: even snel een plaatje schieten. In de fotografie leidt dat nergens toe. Je moet simpelweg de tijd nemen voor een goede foto. Standpunt bepalen, compositie uitdokteren, kijken hoe het licht valt. Het is ook niet zomaar dat fotografen eerst hun werkgebied verkennen, goed rondkijken en dan pas hun camera uit de tas halen.

En dat kan dus ook met een smartphone. Neem dus de tijd voor je foto en laat je niet opjagen door wie dan ook!

6. Flitser als lichtbron gebruiken

Flitsers op smartphones worden steeds beter, maar betere foto’s levert dat zelden op. Ook niet als je bloedmooi bent. Flitsen zorgt vaak voor onnatuurlijk en bikkelhard licht, tenzij je het gebruikt om iets of iemand bij te lichten. Bijvoorbeeld om een schaduw wat minder donker te maken.

Flitsen met een smartphone: een veelgemaakte fout die je niet wil maken!

Flitsen als lichtbron in de schemer of duisternis loopt vrijwel nooit goed af. Moet je dan maar helemaal geen foto meer maken? Nee hoor: probeer het licht op te zoeken. Fotografie is niet voor niets ‘schrijven met licht’. Je zult er versteld van staan hoeveel licht er van lantaarnpalen of winkeletalages afkomt. Toch te weinig licht? Gebruik dan een (mini)statief.

Lissabon - foto met tegenlicht
Meer fototips
het beste fotobewerkingsprogramma
Wat is het beste fotobewerkingsprogramma na Lightroom en Photoshop?