fbpx
Smartphone grip van Just Mobile

Wat is een smartphone-grip en waarom zou je ’m gebruiken?

Laatst bijgewerkt:

Dat smartphones steeds grotere schermen krijgen, is hartstikke handig bij het schieten en nabewerken van foto’s. Een nadeel tijdens het fotograferen is dat zo’n grotere mobiel horizontaal een stuk minder lekker in de hand ligt dan verticaal. Bij horizontaal gebruik je vaak beide handen om je smartphone stabiel vast te houden en dan moet je ook nog scherpstellen, de belichting regelen en het ding stilhouden. De oplossing? Een smartphone-grip!

In de jaren 80 van de vorige eeuw verschenen langzaam maar zeker camera-handgreepjes op alle spiegelreflex- en meetzoekercamera’s. Die kleine uitstulping aan de rechterzijde moest ervoor zorgen dat de camera nóg beter in de hand lag. En dankzij de grip kon je de camera heel gemakkelijk met één hand vasthouden.

De opkomst van het camera-greepje. In dit geval met een dikke vette schroef bevestigd op een analoge Canon-camera.
Foto: Chris Lawton

Met de komst van smartphones als camera zijn we eigenlijk weer op het ergonomische nulpunt beland. Een camera moet enigszins stroef aanvoelen voor een goede grip, maar een mobiel is in al zijn glibberigheid precies het tegenovergestelde. Dat het handig is om je smartphone met één hand ‘schietklaar’ te hebben; daar hebben Apple, Samsung, Huawei en hun conculega’s nooit bij stilgestaan.

Telefoon in portretmodus: verticaal gebruik
Bij verticaal fotograferen ligt je smartphone een stuk beter in de hand dan… | Foto: Johan Mouchet
Telefoon in landschapsmodus: horizontaal gebruik
… bij horizontaal gebruik | Foto: Eaters Collective

Kortom: zo’n grip of handgreep aan je smartphone is geen overbodige luxe. Ze maken je mobiel een stuk handzamer en voorkomen bewegingsonscherpte. Voor het geld hoef je het niet te laten: een smartphone-grip kost meestal niet meer dan een paar tientjes. Bijkomend voordeel is dat je ze ook als smartphone-houder kunt gebruiken voor een statief.

Enfin: genoeg gepraat. Laten we eens kijken welke smartphone-grips verkrijgbaar zijn in Nederland en België.

Shoulderpod S2

De Shoulderpod S2 is een van de populairste smartphone-grips. De grip is gemaakt van aluminium met een handvat van hout. De insteek van de Shoulderpod is dat je dat handvat gebruikt om je smartphone vast te houden. Op zich goed bedacht, maar daardoor kun je je duim niet meer gebruiken om instellingen op het scherm te doen en de ontspanknop in te drukken.

Shoulderpod S2

In tegenstelling tot de meeste smartphone-klemmen, maakt de Shoulderpod gebruik van een schroefsysteem waarmee je je mobiel vastzet. De kans dat je smartphone door een schok uit het mechanisme valt is daardoor vrijwel nihil.

Shoulderpod S2: een populaire smartphone-grip

Gewicht: 275 gram
Fysieke ontspanknop: nee
Polsbandje: ja
Statiefaansluiting: ja

Sevenoak Smart Grip 

Shoulderpod S1

De SK-PSC1 Smart Grip van Sevenoak lijkt als twee druppels water op de oudere versie van de Shoulderpod, de S1. Eigenlijk is het niet meer dan een smartphone-adapter waaraan je een iets verzwaard handvatje schroeft, maar in de praktijk werkt het ding echt fantastisch. Met je duim zijn de belangrijkste camerafuncties en de ontspanknop goed bereikbaar en het polsbandje zorgt voor extra zekerheid tijdens het bedienen.

De Sevenoak heeft twee extra’s die de S1 niet heeft. Aan de achterzijde zit een waterpasje en bovenop zit een bevestigingspunt voor bijvoorbeeld een led-lamp. Dat waterpasje is vooral handig als je de Smart Grip op een statief bevestigt. Als smartphone-grip in je hand, heb je meer baat bij het raster in de camera-app om te kijken of je onderwerp ‘waterpas-recht’ in beeld staat.

Sevenoak SK-PSC1 Smart Grip
Sevenoak Smart Grip

Gewicht: 164 gram
Fysieke ontspanknop: nee
Polsbandje: ja
Statiefaansluiting: ja

ShutterGrip 2

Sinds mensenheugenis zit de ontspanknop van een fototoestel aan de rechterbovenkant van de camera. Bij een smartphone vind je daar hoogstens de volumeknoppen, maar niet zo’n ouderwets lekkere knop. Het Amerikaanse Just Mobile brengt die knop gewoon weer waar-ie zijn moet. Het bedrijf maakte al eerder een smartphone-grip met ontspanknop die via Bluetooth ‘de trigger’ doorgaf aan de smartphone. Leuk extraatje was dat je de ontspanknop kon loskoppelen van de greep waardoor het een afstandsbediening werd. Op zich al mooi, maar het kan nog veel beter.

ShutterGrip 2: eigenlijk de beste smartphone-grip van 2020

Van de tweede versie van de ShutterGrip hebben de makers een ingenieuze manus-van-alles gemaakt. Met als konijn-uit-de-hoge-hoed een heuse selfiestick met ontspanknop die op een überslimme manier uit de grip wordt getoverd. Ik zou nu een opsomming kunnen maken van alle gedaantes die de ShutterGrip 2 kan aannemen, maar dan ga ik te veel lijken op die opgewonden Hollandse voice-over van Tell Sell-presentator Mike.

En dat moet je niet willen. Dus bekijk deze video maar even 😉

De los te koppelen ontspanknop is natuurlijk ook ideaal als je je mobiel trillingsvrij wil bedienen vanaf een statief. De ShutterGrip 2 kun je kopen via crowdfundingplatform Indiegogo, maar de verzendkosten zijn torenhoog en hij komt pas op zijn vroegst begin maart 2021 op de markt. Nog maar even afwachten dus.

Update: een lezer wees me op de horrorrecensies over Indiegogo op Trustpilot. Nog een reden om te wachten totdat je de ShutterGrip kunt bestellen via een Nederlandse of Belgische webshop/winkel.

Verkrijgbaar via: Indiegogo
Prijs: €46
Gewicht: 68 gram
Fysieke ontspanknop: ja
Polsbandje: ja
Statiefaansluiting: ja

Adonit PhotoGrip

In Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar, maar de Amerikanen op Amazon.com lopen weg met deze PhotoGrip van Adonit. De schoonheidsprijs voor vormgeving verdient dit zwarte geval niet echt, maar het is nog altijd beter dan de spuuglelijke zwart/gele variant van de smartphone-grip.

Adonit PhotoGrip: Amerikanen zijn erg te spreken over deze smartphone-grip

Maar hoe dan ook: de grip doet wat hij moet doen en ook hier kun je de ontspanknop afkoppelen om via Bluetooth een foto te schieten. Het aardige is dat Adonit er een handig mini-statiefje bijlevert zodat je met weinig middelen een groepsfoto kunt maken zonder de serveerster lastig te vallen.

Adonit PhotoGrip met mini-statief

Ook zit er in de zijkant een kleine stylus verborgen waarmee je je foto’s nauwkeuriger (vindt de fabrikant) kunt bewerken dan met je vinger.

Verkrijgbaar bij: Amazon.co.uk
Prijs: €51 (omgerekend)
Gewicht: 64 gram
Fysieke ontspanknop: ja
Polsbandje: nee
Statiefaansluiting: ja

Pictar Pro

De Pictar Pro van het Israëlische Miggö is een cameragreep die zich ogenschijnlijk heeft losgerukt van een spiegelreflexcamera. En het handige is dat je hem ook zo kunt gebruiken. De ontspanknop werkt net zoals op een spiegelreflex. Door hem half ingedrukt te houden, kun je de scherpstelling en belichting vastzetten. Je hoeft dus niet meer op het scherm van je smartphone te tikken.

Pictar Pro: een smartphone-grip als spiegelreflex-lookalike

Daarnaast bevat de camera-greep een regelwieltje voor belichtingscompensatie, en zoomknop voor video en een ‘smart wheel’ met 9 voorkeuzeinstellingen voor vaste combinaties van sluitertijd en ISO-waarden. Het mooie van dit alles is dat maar één hand nodig hebt om je smartphone te bedienen.

Is er ook een nadeel? Nou en of: de smartphone-grip werkt alleen in combinatie met de speciale Pictar-app. En da’s toch wel een 9 op de schaal van ‘Nee-toch-zeker’, al biedt die app wel de mogelijkheid om de sluitertijd en ISO-waarde handmatig instellen. Je favoriete camera-app gebruiken kan dus niet.

Pictar Pro grip met smartphone achterzijde

Daartegenover staat het voordeel dat je niets hoeft aan te sluiten, te koppelen, of iets anders vervelends. De Pictar-greep bestuurt je smartphone via ultrasone geluiden. Da’s dus een boel onhoorbaar gepiep. Als je hond gaat blaffen, dan weet je in ieder geval waarom.

Gewicht: 180 gram
Fysieke ontspanknop: ja
Polsbandje: ja
Statiefaansluiting: ja

De winnaar?

Afgaande op de functionaliteit had ik de Shuttergrip 2 als winnaar willen uitroepen, maar levering van de grip is zo vertraagd, de verzendkosten zo hoog en de recensies van Indiegogo zo slecht, dat het eigenlijk niet meer interessant is. Direct daarna komt wat mij betreft de Sevenoak Smart Grip als beste uit de bus. Het is een stevige grip met waterpas en draagkoord als bonus, en bovendien heel betaalbaar.

Lissabon - foto met tegenlicht