fbpx
Uitzicht foto met iPhone

7 belachelijk simpele tips (als je ze weet) voor de iPhone-camera-app

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Een Cruijffiaanse uitspraak die ook geldt voor de volgende tips voor de iPhone-camera-app. Belachelijk simpel, maar zonde als ze niet gebruikt!

1. Niet tikken maar vastzetten

Ja, het lijkt zo logisch hè: met een tik op het scherm pas je de belichting aan. Toch zie je heel vaak mensen eindeloos op hun scherm tikken om de belichting goed te krijgen. Je kunt de belichting en scherpstelling vastzetten door je vinger net even wat langer op het scherm te houden. Handig want dan kun je je daarna helemaal concentreren op je onderwerp en de compositie.

2. Activeer het raster in de iPhone-camera-app

Het raster of ‘de regel van derden’ verdeelt je cameravenster met dunne lijntjes in 9 gelijke delen. Je foto’s worden al snel spannender, beter en interessanter als je het aandachtspunt op een van de 4 punten plaatst waar de lijnen elkaar snijden. Uit het midden dus, want dat maakt je foto al snel saai. Hetzelfde geldt voor de horizon. Zet de horizon op de horizontale lijnen en hoppa, de foto gaat meer leven. Je schakelt het raster in via Instellingen –> Camera

Regel van derden instellen in je iPhone-camera-app
Foto: César Guadarrama Cantú

3. Onthoud de laatst gebruikte modus

Ronduit irritant: je hebt je iPhone-camera-app bijvoorbeeld op ‘vierkant’ gezet omdat dat zo’n heerlijk formaat is. En wat doet je mobiel? Hij start steeds op in het reguliere rechthoekige fotoformaat. Denk nou eens mee, gekke iPhone! En dat kan hij gelukkig ook als je hem erop wijst. Ga naar Instellingen –> Camera –> Bewaar instellingen, en schakel Cameramodus in.

4. Geen groothoek? Maak een panorama

Sta je letterlijk met je rug tegen de muur en nóg krijg je die mooie huizen of die groep mensen niet allemaal in beeld. De oplossing: een groothoeklens of… de panorama-optie van je iPhone-camera-app. Je kunt namelijk ook heel korte panorama’s maken. En dat lijkt dan net alsof de foto met een groothoeklens is genomen.

Met de iPhone-camera-app kun je ook gedeeltelijke panorama’s maken
Geen groothoek, maar een kwart panorama | Camera: iPhone SE

5. Fotografeer kaarsrecht van boven

Als je ooit een A4’tje of een krantenartikel hebt gefotografeerd, dan weet je hoe lastig het is om de iPhone recht boven het te fotograferen object te krijgen. Dat de lens niet in het midden zit, maar aan de rand van het toestel, maakt het er bepaald niet makkelijker op. Met als resultaat zo’n scheef-van-boven-foto en da’s dus niet nodig. Als je je iPhone recht naar beneden richt, dan verschijnen er op je scherm een wit een een geel kruis. Zodra die op elkaar liggen, fotografeer je 100% haaks van boven.

6. Gebruik Burst mode

Het juiste moment pakken in een landschap: ach dat valt wel mee. Het wordt pas echt moeilijk als het om een fractie van een seconde gaat. Dan moet je precies op het juiste moment afdrukken. Toch? Nou nee, want de iPhone-camera-app heeft niet voor niets een ‘Burst mode’. Als je de ontspanknop ingedrukt houdt of – afhankelijk van het type iPhone of iOS-versie – de ontspanknop naar links veegt, schiet je 10 foto’s per seconde. Na de opname pik je uit die reeks foto’s heel eenvoudig je moment sûpreme.

7. Maak de lens schoon

Ja, dit lijkt een flauwe tip en het is – potver – ook al geen camera-instelling, maar toch het noemen waard. Soms schrik ik van de hygiënische staat van een smartphone als iemand die in mijn handen drukt ‘om even iets in te stellen’. Kun je nagaan hoe die cameralens eruitziet. Enfin: vraag een brillendrager of hij zo’n brillenpoetsdoekje over heeft en gebruik dat om je lens regelmatig schoon te maken.

Meer fototips
Spiegelreflex camera of smartphone?
Smartphone of spiegelreflex: wat is beter?