fbpx

Review: Moment telefoonlens voor je smartphone

Laatst bijgewerkt:

Wil je een goede telefoonlens kopen voor je iPhone, Samsung, Google of OnePlus-smartphone? Lastig, want er valt steeds meer te kiezen. Alhoewel: als je gaat voor kwaliteit, dan blijven er maar een paar merken over, zoals Black Eye, Olloclip en Moment. In dit artikel lees je mijn review van de Moment Wide groothoek-telefoonlens, waar je hem kunt kopen vanuit Nederland of België en welke lenzen nog meer geschikt zijn voor op je telefoon.

Moment Wide Lens 18mm
De 18mm groothoek van Moment

Vrijwel alle recente smartphone hebben een dubbele camera, en toch zijn telefoonlenzen onverminderd populair. Da’s gek, zul je misschien denken, maar als je je even inleest, dan blijkt dat toch niet zo vreemd.

Bol.com staat bijvoorbeeld bomvol met spotgoedkope lensjes die heel verleidelijk zijn om te kopen. Vaak zijn het meer hebbedingen dan dat je er écht iets aan hebt. Het beeld is onscherp, de hoeken zijn donker, het wemelt van de lensfouten en het resultaat oogt vaak wollig.

Ik geef toe: ook ik heb zo’n telefoonlenzensetje van een tientje in de la liggen. Ik had dat geld beter kunnen besteden aan twee drankjes op een terras of meteen een goede telefoonlens kunnen kopen.

Waarom Moment?

In de wandelgangen van het internet had ik al vaker gelezen dat de lenzen van Moment een superieure beeldkwaliteit leveren. De reden dat je ze niet zo vaak ziet in Nederland en België komt vooral doordat Moment maar één verkooppunt heeft en dat is de website van Moment zelf. Het verschil met een Nederlandse of Belgische ‘webshopervaring’ is dat je wat langer moet wachten op je zending en dat hij misschien nog een dag bij de douane ligt om ingeklaard te worden. Of dat de moeite van het wachten waard is, ga ik je nu vertellen!

Metaal, glas en een bajonet

Moment draait sinds 2014 mee in de wereld van telefoonlenzen. Vanaf het prille begin hebben de makers aangestuurd op kwaliteit. En dat merk je meteen aan het gewicht als je een Moment-lens vastpakt. Niks plexiglas en kunststof; de lens bestaat helemaal uit metaal en glas.

De nieuwe M-serie telefoonlenzen kun je alleen in combinatie met een speciale Moment-smartphone-hoes kopen. De Moment-lenzen hebben namelijk een eigen bajonetsluiting waarmee je de telefoonlenzen gemakkelijk, maar vooral ook supersnel, aan- en afkoppelt. Je verliest dus geen tijd aan het precies positioneren van het objectief voor je cameralens, zoals het geval is met de lenzen die je als een wasknijper op je smartphone moet klemmen.

Uitpakken van Moment Wide 18mm telefoonlens

Uitpakken!

Ik bestelde de Moment Wide Lens in combinatie met de Moment Photo Case voor mijn iPhone XR en een lenskapje voor de achterzijde. Alles komt keurig verpakt in stylish zwarte doosjes met ‘getting started’-kaartjes erbij.

Getting started-kaartjes

De hoes voelt heel robuust aan en is ook wat dikker dan ‘normale’ hoezen om ruimte te geven aan de bajonetsluiting. Die blijkt echt indrukwekkend goed te werken: lens insteken, kwartslag draaien en hij zit muurvast en precies goed op je smartphone.

Om de lens op te bergen, krijg je er een mini-plunjezakje bij die wel erg klein is uitgevallen. Het is nogal een gewurm om de lens uit het zakje te krijgen en nee, ik heb echt geen dikke vingers. De Rear Cap voor de achterzijde van de lens blijkt niet meer dan een rond rubbertje, maar het beschermt je lens prima.

Op pad met de Moment Wide

Niet zo’n goed idee…

De Moment Wide weegt 75 gram, maar het is niet zo dat je smartphone daardoor uit balans raakt. Het enige waar ik in het begin rekening mee moest houden, was dat ik mijn iPhone niet met telefoonlens en al in mijn zak kon steken. Het is kiezen: of rondlopen zoals je met een gewone camera rondloopt, of je mobiel met lens in een tas doen, of de lens afkoppelen. Ik kies ervoor om de camera in de hand houden en pas onderweg naar huis koppel ik de lens af. Ik kreeg van iemand de tip om de iPhone omgekeerd in mijn zak te stoppen zodat de lens er bovenuit piept, maar echt safe lijkt me dat niet.

Hoe doet-ie het?

De Moment Wide is een 18mm-lens die de beeldhoek van je smartphone ongeveer verdubbelt. Nu zie je bij dit soort beeldhoekvergelijkingen vaak een foto ‘zonder lens’ en ‘met lens’. En vooruit: ik doe de vergelijking er ook bij.

Verkade zonder Moment groothoekVerkadefabriek met Moment Wide Lens

Sleep met de verticale witte balk om het beeld met en zonder de Moment Wide te bekijken.

Gang in Verkadefabriek zonder Moment WideGang in Verkadefabriek zonder Moment Wide

Dit geeft inderdaad een indicatie van de beeldhoek, maar gaat een beetje voorbij aan de bijzondere perspectivische eigenschappen van een groothoeklens. Dáár koop je hem voor, althans: ik wel. Een groothoek trekt aan het werkelijke perspectief door de voorgrond extra te vergroten en de achtergrond extra te verkleinen. Daardoor kun je extra diepte in je foto’s leggen.

Gemeentemuseum Den Haag
Kaarsrechte lijnen zonder vertekening | Camera: iPhone XR met Moment Wide 18mm

Veel goedkope groothoeklenzen hebben last van lensvertekeningen. Je ziet dan bijvoorbeeld dat rechte lijnen bol of hol gaan lopen of zelfs gaan slingeren. De Moment Wide heeft daar geen last van. Alle lijnen lopen kaarsrecht door het beeld. Als je ver op een foto inzoomt zie je wel dat beeld in het centrum iets meer ‘gestoken scherp’ is dan aan de randen en in de hoeken. Op zich een logische eigenschap en ik merkte het eigenlijk pas op bij een foto met boombladeren in tegenlicht.

Tramkade
Camera: iPhone XR met Moment Wide 18mm

In tegenstelling tot veel ‘wasknijperlenzen’ heeft de Moment Wide geen last van vignettering (een verdonkerd beeld in de hoeken). En daarmee begrijp je meteen het voordeel van de bajonetsluiting: de lens staat altijd precies voor de ingebouwde camera van je smartphone.

Dubbele camera’s

Heb je een iPhone met een dubbele lens? Weet dan dat je de portretstand niet kunt gebruiken omdat de iPhone beide lenzen inzet voor het verkleinen van de scherptediepte. Heb je net als ik een iPhone XR met één lens (of de 2020-versie van de iPhone SE), dan kan dat weer wel. Ik gebruik overigens de app Halide om te werken met een mix van scherpte en onscherpte.

Ook goed om te weten is dat je de flitser niet meer kunt gebruiken omdat de lens hem afdekt. Misschien maar goed ook, want dat flitsen maakt een foto zelden beter.

Op welke smartphones past de Moment Wide?

Of liever gezegd: voor welke telefoons levert Moment Photo Cases? Als je een redelijk recente Samsung Galaxy-, OnePlus- of Google Pixel-smartphone hebt (niet ouder dan een jaar of twee, drie), zit je goed. Voor iPhones gaat Moment nog verder terug in de tijd. Er zijn al Photo Cases verkrijgbaar voor de iPhone 7 die in 2016 werd geïntroduceerd.

Heeft je smartphone al een ultra wide-groothoek?

Heb je een Galaxy S10, iPhone 11 of nieuwer, dan zit daar al een prachtige ultra wide lens ingebouwd. In theorie heb je de Moment Wide dus helemaal niet nodig. Toch lijkt die ingebouwde ultra-groothoek mooier dan hij is, zeker als je zo’n smartphone hebt aangeschaft vanwege zijn nachtmodus.

Ingebouwde ultragroothoeklenzen zijn doorgaans minder lichtsterk dan de standaardlens van een smartphone, ze ondersteunen geen Night Mode (behalve op de iPhone 12) en je kunt er geen foto’s in RAW mee schieten. De Moment Wide ondervangt dit soort nadelen en daardoor kun je bijvoorbeeld gewoon de nachtmodus blijven gebruiken. In de video hieronder zie je duidelijk de verschillen.

Is de telefoonlens goedkoop?

Goedkoop is duurkoop, zeggen we thuis vaker. Je kunt een stofzuiger kopen voor 60 euro, maar de kans dat hij meer loeit dan zuigt, is levensgroot. Hetzelfde geldt voor telefoonlenzen. Dus ja, de Moment Wide Lens is een investering, maar het tegenovergestelde van een miskoop. Ik heb de telefoonlens sinds juli 2019 en ik fotografeer liever mét dan zonder ‘mijn Moment’.

De Moment Wide Lens kost omgerekend 105 euro en dan komt er nog iets van 35 euro bij voor een hoes. Een stuk voordeliger is het startpakket (dat ik ook heb gekocht). Dan krijg je voor rond de 130 euro niet alleen de lens en een hoes, maar ook het lenskapje voor de achterkant van de Moment Wide (zit er standaard niet bij) en een Lens Pen om je lens krasvrij schoon te houden.

Op alle Moment-telefoonlenzen zit een jaar garantie. Bevalt het toch niet? Dan mag je het hele pakket binnen 30 dagen retour sturen. Ook vanuit Nederland of België.

Moment Wide Lens 18mm
Moment Wide Lens
Pluspunten
Oerdegelijk: gemaakt van glas en metaal
Uitstekende beeldkwaliteit
IJzersterke combo van hoes en lens
Snel aan- en afkoppelen dankzij bajonetvatting
Minpunten
Prijzig
9.5
Smartzine-score
Koop het startpakket bij

Korting op Moment-lenzen (Black Friday!)

Tip 1: Ook Moment doet aan Black Friday met kortingen tot 60%. Op de speciale hoezen krijg je 50% korting, op de Moment-lenzen 20 dollar. Als je met Moment-spulletjes aan de slag wilt: dit is je kans.

Tip 2: Het gehele jaar door verkoopt Moment ‘tweede-kans-producten’ met een flinke korting. In deze ‘garage’-sectie vind je een kleine selectie aan hoezen, lenzen en tassen die zijn teruggestuurd en na een grondige inspectie weer beschikbaar komen voor de verkoop. Moment gaat er prat op dat alle spulletjes in onberispelijke staat zijn. Een mooie kans om Moment-spulletjes goedkoper in huis te halen, al is de voorraad zeer beperkt en is er geen recht op retour.

Moment Fisheye, Tele en 10x Macro

Moment heeft nog meer smartphone-lenzen in zijn programma:

  1. Hallo,
    Ik heb een Moment Macrolens op mijn IPhone 8, met bajonetsluiting. Op zich prima, maar ik krijg het moeilijk helemaal scherp. Vaak is een deel van de foto onscherp. Is daar een oplossing voor?

    1. Bij macro is de scherptediepte (het gebied dat van voor naar achter scherp wordt afgebeeld) héél erg klein. Daar kun je zelf niets aan veranderen. Vaak moet je echt kiezen welk deel je scherp in beeld wilt hebben. Wat je wel kunt proberen is je om je onderwerp zo ‘plat’ mogelijk in beeld te brengen zodat de scherpte niet zo snel naar de achtergrond verdwijnt. Als je een bloem bijvoorbeeld recht van boven fotografeert, zal er meer scherp in beeld komen dat als je diezelfde bloem van de zijkant fotografeert.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer fototips
Smartphone grip van Just Mobile
Wat is een smartphone-grip en waarom zou je ’m gebruiken?