macrofotografie met telefoon

Wat niemand je vertelt over macrofotografie met je telefoon

Welk jaargetijde het ook is: de natuur heeft altijd iets bijzonders in petto. Het is niet voor niets dat macrofotografie razend populair is, natuurlijk vooral in het voorjaar en de zomer, maar onderschat de herfst en winter niet. Macrofotografie kan prima met je telefoon, maar ik wil je graag behoeden voor de valkuilen van de macro-instellingen in sommige apps en smartphones.

Want dat klinkt natuurlijk fantastisch: een app met een macrostand of een smartphone met een speciale macrolens. Toch vind ik dat fabrikanten en ontwikkelaars soms een loopje met je nemen. Ik zal je uitleggen waarom.

Telefoon met ingebouwde macrolens

Laten we beginnen met de telefoons met een ingebouwde macrolens. De laatste jaren buitelen fabrikanten van smartphones over elkaar heen om zo veel mogelijk lenzen in het kleine oppervlak van een mobieltje te proppen. Wat kun je na een ultragroothoek- en telelens nog bedenken? Precies, een macrolens. Superhandig, of juist niet?

De OnePlus 8, een middenklasse mobiel van rond de 500 euro, is een voorbeeld van een smartphone met ingebouwde macrolens. De adder onder het gras is dat die lens een resolutie heeft van 2MP, 2 megapixels dus. Da’s in de praktijk een plaatje van 1600 x 1200 pixels. Op je telefoon lijkt het misschien fantastisch, maar als je hem op een groot computerscherm bekijkt of er een afdruk van maakt, dan ga je echt schrikken van de beeldkwaliteit. Zo’n macrolens heeft geen ander doel dan het paaien van de onwetende consument. Een foto van 2 megapixels was in de vorige eeuw spectaculair, maar daar kun je als fabrikant allang niet meer mee aankomen.

Al een flink stuk beter zijn een aantal smartphones van Samsung. De populaire A51 heeft bijvoorbeeld een macrolens van 5MP, goed voor 2592 x 1944 pixels. Dat zijn genoeg beeldpunten voor een scherpe foto op een website, Facebook of Instagram of een afdruk van een half A4’tje. Op zich helemaal geen slecht resultaat voor een smartphone van 240 euro, maar de macrolens levert bij lange niet het aantal beeldpunten van de hoofdcamera. Stel dat je een beelduitsnede wil maken, dan verlies je nog meer pixels en uiteindelijk ook scherpte.

Smartphone-app met macrostand

Een app die sinds jaar en dag furore maakt met een heuse macrostand is Camera+ 2. De app is alleen voor iPhones, maar er zijn ook Android-apps met eenzelfde functionaliteit.

Macrofotografie telefoon: camera+ app met macro

Camera+ is een fantastische app met alle mogelijke instellingen om alles uit je smartphone te trekken wat er maar in zit. Maar hoe kan Camera+ nu een macrostand hebben als je geen macrolens hebt? Het antwoord is simpel. Camera+ laat je smartphone digitaal inzoomen waardoor het lijkt alsof je camerabeeld vergroot wordt. Digitaal zoomen is nooit goed voor een foto. Optische zoom is altijd beter. Maar wat is precies het verschil?

  • Optische zoom wil zeggen dat de lenzen in de camera voor de vergroting van het beeld zorgen. Hiermee haal je je onderwerp dichterbij zonder dat je beeldkwaliteit verliest.
  • Digitale zoom betekent dat je een deel van je foto digitaal vergroot. Dat lijkt weliswaar op optisch inzoomen, maar eigenlijk gooi je een berg aan beeldinformatie (en scherpte!) weg.

Het trucje van Camera+ is dat het digitaal inzoomt, maar je foto wel aflevert op het volledige aantal beeldpunten van de hoofdcamera. Niks aan het handje, zo lijkt het, maar het blijft digitale zoom met de kwaliteitsvermindering die daarmee gepaard gaat.

Smartphone met macrostand

Als een app als Camera+ 2 een macrostand kan forceren, dan kan de vaste camera-app dat natuurlijk ook. Veel Android-telefoons hebben al zo’n macrostand, en zowaar kwam Apple er ook mee op de proppen bij de iPhone 13 Pro. Ik moet zeggen: daaruit rollen op zich prachtige foto’s.

Maar als je je wat verder gaat verdiepen in de werking, dan blijkt ook hier dat die macromodus de kwaliteit van ‘echte’ macrolenzen niet kan bijbenen. De iPhone 13 Pro gebruikt de ultragroothoeklens voor de macromodus en die zorgt weliswaar voor een scherp beeld in het midden, maar loopt onscherp weg naar de randen en hoeken van de foto. Klinkt misschien wat vaag, maar als je de video hieronder bekijkt, dan snap je wat ik bedoel.

Maar wat dan dan wel?

Maar wat is dan wel de beste manier om eens even lekker los te gaan met macrofotografie op je telefoon? Weet je wat het is? De beperkte macrolenzen in smartphones en de macrostand van Camera+ en andere camera-apps zijn prima hulpmiddelen voor een introductie in de macrofotografie. Krijg je de smaak te pakken (lijkt mij onvermijdelijk!), neem dan de volgende stap en koop een losse macrolens. Voor een paar tientjes heb je er al een.

Het grote voordeel is dat je met zo’n opzetlens niet leunt op een digitale trukendoos en gebruikmaakt van de volledige resolutie en beeldkwaliteit van je hoofdcamera. En als je dan een keer een fantastische foto hebt gemaakt, dan kun je hem nog eens een keer opblazen tot een vergroting van pak ’m beet 30 x 40 centimeter. Wel zo leuk…

Hieronder zet ik een aantal macrolenzen op een rijtje, van heel redelijk en betaalbaar tot topkwaliteit en prijzig. Aan jou de keuze.

Black Eye macrolens G4

De meest voordelige lens voor macrofotografie met je telefoon. Deze 15x keer vergrotende Black eye G4 macrolens vergroot maar liefst 15x. Met de wasknijper-clip klem je hem zonder probleem op elke smartphone. Hoe dunner je smartphonehoes, hoe beter het resultaat. Nog beter is het om een hoes met schroefdraad te gebruiken, zodat je de lens altijd zonder gedoe perfect voor de cameralens van je smartphone positioneert. Pixigo levert hoezen-met-schroefdraad voor iPhone 11, 12 en 13 waar de Black Eye lenzen perfect op passen.

Apexel 100mm macrolens

Het Chinese merk Apexel is – in mijn ogen – berucht om zijn inferieure 10-in-1 plastic lenzensetjes, maar het bedrijf heeft ook positieve uitschieters. Zoals deze 100mm macrolens die haarscherpe foto’s en een verrassend goede beeldkwaliteit aflevert voor een lens van deze prijs. Soms wordt de lens aangeboden onder een andere naam, maar dan is het toch echt de macro van Apexel. Ook de lenzen van Apexel kun je zonder problemen op deze iPhone-hoezen draaien en dat werkt echt stukken beter dan de bijgeleverde clip.

Moment Macro 10x Lens

De Moment-macrolens levert de hoogste kwaliteit die je met een smartphone kunt bereiken, zonder beeldvervorming en scherp tot in de verste hoeken. Je kunt de lens alleen in combinatie met een speciale Moment-smartphone-hoes kopen. Lees mijn review hier.

$89,99
$129,99
op voorraad
Shopmoment.com

– – – – –

Meer fijne fotokneepjes leren?

Dat kan! Steek je licht op bij een van deze online cursussen.

Lissabon - foto met tegenlicht