fbpx

Fotograaf combineert dag en nacht in één waanzinnige foto

Het is een zonovergoten dag aan zee. Blauwe lucht en het strand ligt vol met zonnebadende mensen. Toch is er iets vreemds aan de hand: in de stad op de achtergrond is de zon al onder, de lucht avondzwart en zie je de verlichte ramen van de bebouwing. Hoe kan dat?

De gang van de Verkadefabriek is een wat onderbelichte expositieruimte in Den Bosch. Het is een brede gang met links en rechts deuren naar bioscoop- theater en muziekzalen met daartussen houten stoelen van Piet-Hein Eek. Ideaal om tijdens het wachten op een voorstelling nog even wat bijzonders te bekijken.

De fotoserie Frozen Time in de Verkadefabriek

Deze maand hangen de levensgrote foto’s van Lars van den Brink in de Verkadefabriek. Op het eerste gezicht lijken het gewoon mooie contrastrijke stadsgezichten, maar opeens zie je dat het beeld langzaam overloopt van dag naar nacht. Van een zonnig strand naar een verlichte stad in de avond.

‘Schilderen met de tijd’

Fotografie is normaal gesproken een vastgelegde flits in de tijd, maar Lars van den Brink rekt die fractie van een seconde op tot een halve dag. En dat allemaal op één foto. ‘Schilderen met de tijd’, noemt hij het zelf. Het beeld dat dat oplevert is even onwerkelijk als fascinerend.

Twee foto’s uit de fotoserie Frozen Time van Lars van den Brink

Onwillekeurig ga je op de foto’s de grens zoeken van dag en nacht. Maar de nabewerking is zo perfect gedaan dat je nergens een harde grens ziet. Het is ook bepaald geen klus van een uurtje, zo blijkt uit een interview met de fotograaf in de Volkskrant.

800 tot 1000 beelden voor één foto

Stel je voor: eerst moet Van den Brink op zoek naar een geschikte locatie op een hoog gebouw om daar vervolgens 10 tot 14 uur te blijven. Terwijl het daglicht verandert in stadslicht, schiet hij 800 tot 1000 foto’s, een hoeveelheid foto’s die jij en ik niet eens in een week of een maand maken.

De fotoserie Frozen Time in de Verkadefabriek

Eenmaal thuis maakt Van den Brink een schets van alle samengestelde foto’s. Dat kost alleen al drie dagen. Daarna gaat beeldbewerker Martin van Zwol er nog eens vijf dagen mee aan de slag om alle details kloppend aan elkaar te lassen.

Honderden split seconds

“Hoe lang doe je nu over zoiets?” Het is de vraag die elke creatieve professional liever niet hoort. Toch vind ik het in dit geval mooi hoe Lars van den Brink met de factor tijd omgaat. In elke foto zit geen split second, maar minstens 10 uur gevangen. Al die uren, een gecomponeerd stelsel van honderden split seconds, komen allemaal samen in één foto.

Een foto uit de serie Frozen Time van Lars van den Brink

De expositie ‘Frozen Time’ van Lars van den Brink in de Verkadefabriek is inmiddels lang en breed voorbij, maar op de website van Lars van den Brink kun je de Frozen Time-reeks alsnog bewonderen, al is de impact daarvan natuurlijk een stuk minder.

Meer fototips
Mooie foto’s maken met je smartphone? Deze video’s helpen je op weg