fbpx

Zo maak je een vertorama (verticaal panorama)

De panoramafunctie van je smartphone heb je ongetwijfeld al vaker gebruikt voor mooie langgerekte foto’s van landschappen, pleinen en stadsdoorkijkjes. Maar wist je dat je er ook verticale panorama’s mee kunt fotograferen die misschien nog wel indrukwekkender zijn dan hun horizontale broertjes? Ruim baan voor de vertorama!

Net als de horizontale panorama is de vertorama een aaneenschakeling van losse afbeeldingen die de slimme sofware in je smartphone naadloos aan elkaar last. Het mooie van een verticaal panorama is dat je er een enorme diepte mee kunt weergeven. Een vertoramabeeld laat je tegelijkertijd in verschillende richtingen kijken. Ofwel: je kijkt in één oogopslag naar beneden, naar voren én naar boven en dat maakt je foto even onwerkelijk als ongrijpbaar fantastisch.

Hoe maak je een verticaal panorama?

Dat is heel simpel: kies de panoramastand op je smartphone, houd je mobiel horizontaal en kantel hem langzaam om zijn as. Begin beneden en eindig boven je hoofd (of nog verder!)

Muurschildering in Antwerpen, weergave met verticaal panorama

Welke onderwerpen zijn geschikt?

Verticale panorama’s werken het beste als je een mooie voorgrond hebt en de achtergrond ver weg is. Minder geschikt zijn gebouwen die pal voor je neus staan. Doe je dat toch, dan krijg je een flinke vervorming die niet erg fraai is. De muurschildering die ik in Antwerpen als een vertorama probeerde te fotograferen loopt helemaal bol. Wat niet wil zeggen dat je in een stad geen verticale panorama’s kunt maken. Zorg er dan wel voor dat er op de voorgrond geen hoge objecten staan.

Het gemakkelijkste is om je vertorama-avontuur te starten in de natuur. Bij bomen, gras, rotsen, struiken en lucht speelt vervorming nauwelijks een rol.

5 vertorama-tips

  1. Probeer objecten op de voorgrond mee te nemen en start de vertorama met de camera naar de grond gericht. Dat geeft je foto extra diepte.
  2. Heb je moeite om de camera in een rechte lijn te laten bewegen? Probeer je smartphone dan in het midden tussen duim en wijsvinger te houden. Dat maakt het kantelen een stuk gemakkelijker.
  3. Fotografeer je in de stad en vind je de beeldvervorming van je verticale panorama niet mooi? Laat de pano dan eindigen in lucht, bomen of iets anders waarbij de vervorming niet opvalt.
  4. Wil je ‘all the way’ verticaal gaan en ook het beeld meenemen dat achter je ligt? Houd je smartphone dan boven je hoofd en kantel hem voorzichtig tijdens de opname.
  5. Gebruik je mooiste verticale panorama voor het toegangscherm of startscherm van je smartphone!
Toegangsscherm iPhone met verticaal panoarma

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt in natuurgebied De Moerputten in Den Bosch.

Meer fototips
Spiegelreflex camera of smartphone?
Smartphone of spiegelreflex: wat is beter?