fbpx
Spiegelreflex camera of smartphone?

Smartphone of spiegelreflex: wat is beter?

Laatst bijgewerkt:

Een passie voor auto’s heb ik niet, maar het is wel perfecte vergelijkingsmateriaal om iets duidelijk te maken. Zoals bij de vraag ‘Kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflex-camera?’ Wat heel leuk vergelijkbaar is met ‘Kun je met een Fiat 500 net zo snel van A naar B komen als een Audi A4?

Het antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: het ligt er maar net aan waarvoor je de auto nodig hebt en hoe gevoelig je bent voor status en luxe. In het dichtbevolkte Nederland zou je prima uit de voeten moeten kunnen met een compacte Fiat 500. Alles wat daarbovenop komt, is luxe, tenzij je bij tijd en wijle met 180 km per uur over de autobaan wil scheuren. Dan ben je met een Audi A4 inderdaad iets eerder op je bestemming.

Smartphone versus spiegelreflex

Op Youtube zie je veel onderzoekjes die de beeldkwaliteit van smartphones en spiegelreflexcamera’s met elkaar vergelijken. Het gaat dan al snel over de grootte van de sensors. Een grotere sensor in een spiegelreflex vangt meer licht, kan beter grote contrasten vastleggen en vertoont minder ruis, dan de piepkleine sensor in een smartphone. Dus: een smartphone is ongeschikt voor fotografie. Ja toch? Of zit het anders?

Laten we de boel eens omdraaien. Hieronder zie je een video waarin fotograaf Matti Haapoja de beeldkwaliteit van een peperdure Canon 1DX Mark II vergelijkt met die van een iPhone 11 Pro. De resultaten mag je gerust verbluffend noemen. Het prijsverschil van meer dan 5000 euro is niet of nauwelijks zichtbaar.

Weet je wat het is? Mensen hebben vaak maar 25% van de mogelijkheden nodig die producten leveren. Dat geldt voor computers, auto’s, combi-ovens, software en wat al niet meer: De resterende 75% blijft onbenut, maar je hebt er wel voor betaald.

Ook in de fotografie is er sprake van dit soort overcapaciteit. Heb je een spiegelreflexcamera nodig als je je foto’s eigenlijk alleen op Instagram post? Legt een spiegelreflex betere herinneringen vast in het fotoalbum van je vakantie? Heb je een spiegelreflex nodig als je je foto’s nooit verder vergroot dan pak ’m beet 30 x 40 centimeter?

Dat kun je je afvragen inderdaad. Maar er zijn ook onderwerpen waar een smartphone minder geschikt voor is. Als je graag vogels op grote afstand fotografeert, dan is een mobieltje niet het juiste gereedschap

Toch zien ook professionele fotografen de potentie van de smartphone. Al in 2014 publiceerde de Britse fotograaf Julian Calverley een boek met landschapsfoto’s die stuk voor stuk genomen waren met een… iPhone 4! Voor Calverley bleek zijn iPhone een ‘powerful and liberating tool’ die verrassende resultaten opleverde. Zijn boek #IPHONEONLY is nog steeds te koop op zijn website.

Het boek #IPHONEONLY van Julian Calverley bestaat uit 60 foto’s die met een iPhone zijn gemaakt.

De kwaliteit zit in het kijken

Terug naar de hoofdvraag: kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflexcamera? Ja, dat kan zeker. Fotografie gaat vooral om goed kijken en een neus ontwikkelen voor lichtval, lijnenspel, kleur en compositie. Geloof me: inhoudelijke kwaliteit komt altijd boven de technische kwaliteit.

Place Dauphine in Parijs
Dit panorama van Place Dauphine in Parijs hangt in mijn woonkamer op een formaat van 120 x 40 centimeter. Haarscherp! | Camera: iPhone SE (2016)

En wat dat laatste betreft: de technische kwaliteit van smartphone-camera’s verbetert in zo’n snel tempo dat de fabrikanten van compactcamera’s en spiegelreflexen hun marktaandeel hard zien teruglopen. Smartphone-makers weten de beperkingen van de kleinere sensor met software slim te compenseren dat zelfs fotografie met weinig licht – een van de voornaamste beperkingen van een smartphone – mogelijk wordt zonder ruis.

Een smartphone: de camera die je altijd bij je hebt | foto: Neil Cooper

Bovendien geeft een smartphone je zo ontzettend veel vrijheid. Het ding zit gewoon in je broekzak of tas, je hebt hem altijd bij je en is heerlijk simpel te bedienen. En dingen die je nog niet weet, lees je gewoon op deze website 😉

Meer fototips
Macrofotografie: zweefvlieg op een bloem
Macrofotografie: 5 tips voor mooie macrofoto’s met je smartphone