Spiegelreflex camera of smartphone?

Smartphone of spiegelreflex, wat moet je kiezen?

Een passie voor auto’s en voetbal heb ik niet, maar het zijn wel perfecte onderwerpen om iets duidelijk te maken. Zoals bij de vraag ‘Kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflex-camera?’ Wat heel leuk vergelijkbaar is met ‘Kun je met een Fiat 500 net zo snel van A naar B komen als een Audi A4?

Het antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: het ligt er maar net aan waarvoor je de auto nodig hebt en hoe gevoelig je bent voor status en luxe. In het dichtbevolkte Nederland zou je prima uit de voeten moeten kunnen met een compacte Fiat 500. Alles wat daarbovenop komt, is luxe, tenzij je bij tijd en wijle met 180 km per uur over de autobaan wil scheuren. Dan ben je met een Audi A4 inderdaad iets eerder op je bestemming.

De Schaal van Onbenut

Een paar maanden geleden zag ik een video op Youtube waarin een fotograaf een onderzoekje doet naar de beeldkwaliteit van smartphones en spiegelreflexcamera’s. Je kent die tests wel: dan gaan ze die foto’s steeds verder vergroten, net zo lang totdat je honderden procenten bent ingezoomd op dat boompje en die toren. En ja hoor, op een vergroting van 500% levert de spiegelreflex scherpere foto’s op met veel minder ruis. Van harte gefeliciteerd.

Tja, die testjes. Een beetje moe word je er wel van. Weet je wat het is? Mensen hebben vaak maar 25% van de mogelijkheden nodig die producten leveren. Dat geldt voor computers, auto’s, combi-ovens, software en wat al niet meer: De resterende 75% blijft onbenut, maar je hebt er wel voor betaald.

Het ultieme voorbeeld op de Schaal van Onbenut is de tekstverwerker Microsoft Word. Daarmee kun je complete brochures maken, maar verreweg de meeste mensen gebruiken het pakket als een veredelde typemachine. Meer dan 90% van Word wordt nooit gebruikt!

Ook in de fotografie is er sprake van dit soort overcapaciteit. Heb je een spiegelreflexcamera nodig als je je foto’s eigenlijk alleen op Instagram post? Legt een spiegelreflex betere herinneringen vast in het fotoalbum van je vakantie? Heb je een spiegelreflex nodig als je je foto’s nooit verder vergroot dan pak ’m beet 30 x 40 centimeter?

Nee, natuurlijk niet!

Het boek #IPHONEONLY van Julian Calverley bestaat uit 60 foto’s die met een iPhone zijn gemaakt.

Ook professionele fotografen zien de potentie van de smartphone. Al in 2014 publiceerde de Britse fotograaf Julian Calverley een boek met landschapsfoto’s die stuk voor stuk genomen waren met een… iPhone. Voor Calverley bleek zijn iPhone een ‘powerful and liberating tool’ die verrassende resultaten opleverde. Zijn boek #IPHONEONLY is nog steeds te koop op zijn website.

Smartphone versus spiegelreflex

Terug naar de hoofdvraag: kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflexcamera? Ja, dat kan zeker. Fotografie gaat vooral om goed kijken en een neus ontwikkelen voor lichtval, lijnenspel, kleur en compositie. Geloof me: inhoudelijke kwaliteit komt altijd boven de technische kwaliteit.

Place Dauphine in Parijs
Dit panorama van Place Dauphine in Parijs hangt in mijn woonkamer op een formaat van 120 x 40 centimeter. Haarscherp! | Camera: iPhone SE

En wat dat laatste betreft: de technische kwaliteit van smartphone-camera’s verbetert in zo’n snel tempo dat de fabrikanten van spiegelreflexen hun marktaandeel hard zien teruglopen. Smartphone-makers weten de beperkingen van de kleinere sensor met software slim te compenseren dat zelfs fotografie met weinig licht – een van de voornaamste beperkingen van een smartphone – mogelijk wordt zonder ruis.

Welke smartphone?

Dus: investeer in een smartphone met een goede camera. Welke moet je nu kiezen? Laat je niet te veel leiden door megapixels; die zeggen erg weinig over de beeldkwaliteit. Kies in ieder geval voor een smartphone die optische beeldstabilisatie heeft. Een ultragroothoeklens is voor fotografen bijna een must die je heel veel fotografische vrijheid en mogelijkheden biedt. Zeker aan te bevelen als je budget het toelaat, of schaf een goedkopere smartphone aan en koop er een externe lens bij.

Dan is er nog het verschil tussen smartphones die op Android draaien (Samsung, Huawei, Google, enz.) en Apples iOS. Het draait daarbij vooral om persoonlijke voorkeur, maar het is alom bekend dat de beveiliging en privacy van iPhones veel beter afgedekt is dan bij de Android-telefoons.

Smartphones met goede camera’s

De camera’s in de lijst hieronder zijn allemaal voorzien van optische beeldstabilisatie en veilige keuzes als je gaat fotograferen met je smartphone.

Prijsklasse 1100+ euro

Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone Xs Max

Prijsklasse 800 – 1100 euro

Samsung Galaxy S10 Plus
Apple iPhone 11
Apple iPhone Xs

Prijsklasse 600 – 800 euro

Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S10
Apple iPhone XR
Google Pixel 3 XL
Apple iPhone 8 Plus

Prijsklasse 500 – 600 euro

Apple iPhone 8
Samsung Galaxy S9

Meer fototips
Telefoon statief voor iPhone, Samsung, Huawei OnePlus, Pixel
Statief voor smartphone kopen? Dit zijn de beste telefoonstatieven tussen 0 en 99 euro