fbpx
Spiegelreflex camera of smartphone?

Smartphone of spiegelreflex: wat is nou een goede camera voor jou?

Laatst bijgewerkt:

Een passie voor auto’s heb ik niet, maar het is wel perfecte vergelijkingsmateriaal om iets duidelijk te maken. Zoals bij de vraag ‘Kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflex-camera?’ Wat heel leuk vergelijkbaar is met ‘Kun je met een Fiat 500 net zo snel van A naar B komen als een Audi A4?

Het antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: het ligt er maar net aan waarvoor je de auto nodig hebt en hoe gevoelig je bent voor status en luxe. In het dichtbevolkte Nederland zou je prima uit de voeten moeten kunnen met een compacte Fiat 500. Alles wat daarbovenop komt, is luxe, tenzij je bij tijd en wijle met 180 km per uur over de autobaan wil scheuren. Dan ben je met een Audi A4 inderdaad iets eerder op je bestemming.

Smartphone versus spiegelreflex

Op Youtube zie je veel onderzoekjes die de beeldkwaliteit van smartphones en spiegelreflexcamera’s met elkaar vergelijken. Het gaat dan al snel over de grootte van de sensors. Een grotere sensor in een spiegelreflex vangt meer licht, kan beter grote contrasten vastleggen en vertoont minder ruis, dan de piepkleine sensor in een smartphone. Dus: een smartphone is ongeschikt voor fotografie. Ja toch? Of zit het anders?

Laten we de boel eens omdraaien. Hieronder zie je een video waarin fotograaf Matti Haapoja de beeldkwaliteit van een peperdure Canon 1DX Mark II vergelijkt met die van een iPhone 11 Pro. De resultaten mag je gerust verbluffend noemen. Het prijsverschil van meer dan 5000 euro is niet of nauwelijks zichtbaar.

Weet je wat het is? Mensen hebben vaak maar 25% van de mogelijkheden nodig die producten leveren. Dat geldt voor computers, auto’s, combi-ovens, software en wat al niet meer: De resterende 75% blijft onbenut, maar je hebt er wel voor betaald. Sterker nog: bedrijven maken vooral reclame voor de 75% die jij niet benut.

Ook in de fotografie is er sprake van dit soort overcapaciteit. Heb je een spiegelreflexcamera nodig als je je foto’s eigenlijk alleen op Instagram post? Legt een spiegelreflex betere herinneringen vast in het fotoalbum van je vakantie? Heb je een spiegelreflex nodig als je je foto’s nooit verder vergroot dan pak ’m beet 30 x 40 centimeter?

Nee, natuurlijk niet!

Het boek #IPHONEONLY van Julian Calverley bestaat uit 60 foto’s die met een iPhone zijn gemaakt.

Ook professionele fotografen zien de potentie van de smartphone. Al in 2014 publiceerde de Britse fotograaf Julian Calverley een boek met landschapsfoto’s die stuk voor stuk genomen waren met een… iPhone. Voor Calverley bleek zijn iPhone een ‘powerful and liberating tool’ die verrassende resultaten opleverde. Zijn boek #IPHONEONLY is nog steeds te koop op zijn website.

De kwaliteit zit in het kijken

Terug naar de hoofdvraag: kun je met een smartphone net zo’n goede foto’s maken als met een spiegelreflexcamera? Ja, dat kan zeker. Fotografie gaat vooral om goed kijken en een neus ontwikkelen voor lichtval, lijnenspel, kleur en compositie. Geloof me: inhoudelijke kwaliteit komt altijd boven de technische kwaliteit.

Place Dauphine in Parijs
Dit panorama van Place Dauphine in Parijs hangt in mijn woonkamer op een formaat van 120 x 40 centimeter. Haarscherp! | Camera: iPhone SE (2016)

En wat dat laatste betreft: de technische kwaliteit van smartphone-camera’s verbetert in zo’n snel tempo dat de fabrikanten van spiegelreflexen hun marktaandeel hard zien teruglopen. Smartphone-makers weten de beperkingen van de kleinere sensor met software slim te compenseren dat zelfs fotografie met weinig licht – een van de voornaamste beperkingen van een smartphone – mogelijk wordt zonder ruis.

Een smartphone: de camera die je altijd bij je hebt | foto: Neil Cooper

Bovendien geeft een smartphone je zo ontzettend veel vrijheid. Het ding zit gewoon in je broekzak of tas, je hebt hem altijd bij je en is heerlijk simpel te bedienen. En dingen die je nog niet weet, lees je gewoon op deze website 😉

Welke smartphone?

Maar stel dat je op zoek bent naar een nieuwe smartphone: welke moet je dan kiezen? Laat je om te beginnen niet te veel leiden door megapixels; die zeggen niet alles over de beeldkwaliteit. Wat je ook doet: kies in ieder geval voor een smartphone die optische beeldstabilisatie heeft. Een ultragroothoeklens is voor fotografen bijna een must die je heel veel fotografische vrijheid en mogelijkheden biedt. Zeker aan te bevelen als je budget het toelaat, of schaf een goedkopere smartphone aan en koop er een externe lens bij. Hou je van fotograferen in de avond of nacht? Check dan of er een nachtmodus op het toestel zit.

Dan is er nog het verschil tussen smartphones die op Android draaien (Samsung, Huawei, Google, enz.) en Apples iOS. Het draait daarbij vooral om persoonlijke voorkeur of wat je gewend bent. Ik vind het gebruiksgemak van de iPhone onovertroffen, maar dat voel je wel in je portemonnee.

Smartphones met goede camera

Nu weet ik niet hoe jouw portemonnee er van binnen uitziet, maar voor mij is 800+ euro voor een smartphone gewoon te veel. Je kunt je gek laten maken door de ‘latest greatest’, maar je moet maar zo denken: vorig jaar was de mindere camera van nu nog de allerbeste. Bij wijze van spreken dan. Ik heb nog nooit de beste of meest recente smartphone gekocht en ik leef nog steeds.

De camera’s in de lijst hieronder zijn allemaal voorzien van optische beeldstabilisatie en stuk voor stuk prima geschikt voor smartphone-fotografie. Alle mobieltjes hebben twee of meer lenzen, met uitzondering van de iPhone 8, XR en SE.

Prijsklasse 1100+ euro

Samsung Galaxy S20 Ultra
Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro Max

Prijsklasse 800 – 1100 euro

Samsung Galaxy S20 Plus
Apple iPhone Xs Max

Prijsklasse 600 – 800 euro

Apple iPhone Xs
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S10 Plus
Apple iPhone 11
Samsung Galaxy S10
Apple iPhone XR
Apple iPhone 8 Plus

Prijsklasse 500 – 600 euro

Apple iPhone SE (2020)
Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S10
Apple iPhone 8
Samsung Galaxy S9

Refurbished smartphones

Als je niet te veel wil uitgeven aan een nieuwe telefoon, dan kun je ook een refurbished exemplaar kopen. Refurbished smartphones zijn oudere modellen die in de verkoop komen, maar het betekent niet hetzelfde als tweedehands. Een goede leverancier onderwerpt een smartphone namelijk aan een uitgebreide checklist voordat hij de verkoop in gaat en waar nodig worden onderdelen of de batterij vervangen. 

Een belangrijk voordeel van refurbished boven een telefoon van Marktplaats, is dat je altijd garantie op je smartphone krijgt. Vaak is dat zelfs 2 jaar. Kom daar maar eens om bij een Marktplaats-mobieltje. Dan krijg je garantie tot aan de voordeur en daarna zoek je het maar uit. Ik raad dat eigenlijk altijd af, tenzij je precies weet wat de juiste prijs is en waar je bij aankoop moet letten. Zelfs dan is het een gok die je duur kan komen te staan.

Ook oudere type smartphones leveren prima foto’s op | foto: Ozgu Ozden

Het grootste voordeel is dat een refurbished smartphone natuurlijk stukken goedkoper is dan een nieuwe. En daarbij het is nog hartstikke duurzaam ook. Ik heb zelf goede ervaringen met Refurbished.nl en Partly. Beide focussen zich vooral op Samsung Galaxy-mobieltjes en iPhones.

Vaak kun je bij aankoop kiezen uit verschillende condities: van ‘zo goed als nieuw’ tot ‘duidelijke gebruikerssporen’. Ik kies dan altijd voor de beste conditie.

Smartphones met abonnement

Voel je toch meer voor de combi-aanschaf van smartphone met abonnement? Dit zijn de voordeligste opties.

Meer fototips
Schoenendoos met foto’s
Foto-opslag: mijn hemel, waar láát je al die foto’s?