fbpx
Smartphone-fotografie in Rosmalen

9x de beste apps voor zwart-wit-fotografie op je smartphone

Fotografie in zwart-wit zet de wereld om je heen in een totaal ander perspectief. Grote vraag is: wat levert de beste foto’s op? Fotograferen met een speciale zwart-wit camera-app, of fotograferen in kleur en later omzetten naar zwart-wit? En wat zijn nu eigenlijk de beste apps voor zwart-wit-fotografie met een smartphone?

Jaren geleden (best wel wat eigenlijk 😉 ) kwamen er uitsluitend zwart-wit-foto’s uit mijn donkere kamer. Ik fotografeerde in kleur, maar ik dacht in grijswaarden. Kijk maar eens met samengeknepen ogen door je oogwimpers. Dan zie je minder kleur en vallen de licht-donker-verschillen meer op.

Moerputten in zwart-wit, bewerkt met Lightroom

Nee, ik ga hier geen grappen maken over 50 tinten grijs, gekkie. Wat ik wel ga doen is jou een snel overzicht geven van:

  • de beste camera-apps voor zwart-wit-fotografie;
  • de beste apps voor het omzetten van je kleurenbeelden in zwart-wit.

De beste zwart-wit camera-apps

Als je echt wil leren denken en kijken in grijswaarden, dan ben je het beste af met een zwart-wit camera-app. Het mooie daarvan is natuurlijk dat je tijdens het fotograferen niet meer afgeleid wordt door kleur en je precies ziet wat het eindresultaat wordt. Schuif aan wat regelbalken en je ziet de belichting, het contrast en de zwarting voor je ogen veranderen. Ik stel er vier aan je voor!

1. Argentum Camera

Argentum is een app die echt fotografie ademt. Voordat je gaat fotograferen, kies je een van de 6 filters (de eerste is gratis) die geïnspireerd zijn door de signatuur van wereldberoemde fotografen als Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Irving Penn en Yousuf Karsh.

Beste app voor zwart/wit-fotografie: Argentum Camera
Argentum Camera met het filter ‘Irving Penn’.

Als je door de filters klikt, zie je meteen wat het ‘doet’ met je beeld. Bij ‘Ansel Adams’ valt het grote contrast op en de diepe schaduwen. Bij het filter ‘Henri Cartier-Bresson’ is het contrast bijvoorbeeld een stuk realistischer en luchten en huidtinten vallen lichter uit dan bij Adams. Je ziet precies welk effect een filter heeft op de foto die je nog moet gaan maken.

Een leuke extra is de Double Exposure Mode voor het stapelen van twee fotobeelden. En de bonus? Argentum bewaart zowel de zwart-wit- als kleurenfoto in de filmrol van je smartphone. Heb je toch geen behoefte aan de kleurenversie? Dan schakel je die optie gewoon uit in de voorkeuren.

Prijs: gratis, extra filters: €1,09 of €3,49 voor de hele set | Geschikt voor: iOS

2. BlackCam Pro

Nog zo’n fijne zwart-wit camera-app waarbij je het beeld al kunt bewerken voordat je op de ontspanknop drukt. Nou moet je weten dat zwart-wit-fotografen vroeger vaak met voorzetfilters werkten om de grijstint van een bepaalde kleur te beïnvloeden. Vooral geel-, oranje- en roodfilters waren populair omdat je daarmee het blauw van de lucht donkerder kon maken. Een filter maakte van een uitgebeten witte lucht, een donkergrijze hemel waarin de witte wolken prachtig uit de verf kwamen.

Enfin: om een lang verhaal kort te maken: die kleurenfilters zitten ook in BlackCam Pro. Super vind ik dat. En het mooie is dat je precies ziet wat voor effect het heeft op je foto. Daarnaast heeft de app ook een flinke batterij standaardfilters die je als basis kunt gebruiken en aparte regelbalken voor belichting, helderheid en contrast.

BlackCam Pro: niet fraai, maar wel een van de betere apps voor zwart/wit-fotografie

Over de looks van deze app ben ik minder enthousiast. Tijdens het fotograferen zie je steeds de ronde bolletjes met filters en de vette groene ontspanknop in beeld. En dat wordt op den duur irritant. Ook minder handig is dat BlackCam geen kleurenversie van je foto bewaart.

Prijs: €1,59 / €1,99 (pro-versie €2,29) | Geschikt voor: Android en iOS

3. Lenka

Lenka, dat klinkt een beetje als een lenzenmerk uit het voormalige DDR, maar dat is vast toeval 😉 Belangrijkste voordeel van deze app dat hij gratis is en volledig foolproof. Lenka heeft alleen maar regelbalken voor helderheid, contrast, scherpstelling en kleurentint (van subtiel gelig naar blauwig) en verdomd: ook een knopje om je ledflitser permanent in te schakelen. En that’s all folks. Met vier geelomrande knopjes kun je de regelbalken in beeld brengen en wegklappen.

Lenka, niet de beste zwart/wit-app, maar wel de meest eenvoudige

Ook Lenka stuurt alleen de zwart-wit-foto naar je fotobibliotheek, een beperking die ik ook hier jammer vind.

Prijs: gratis | Geschikt voor: Android en iOS

4. Hypocam

Hypocam heeft op het eerste gezicht dezelfde fotografen-vibe als Argentum. Er is zelfs een ‘inspiratie-hoekje’ met series van foto’s die stuk voor stuk met Hypocam zijn gemaakt en/of bewerkt. Net als BlackCam Pro heeft Hypocam een reeks kleurenfilters die je tijdens de opname kunt inzetten om de grijstint van een kleur te beïnvloeden. Het voordeel van Hypocam is dat je die filters veel gemakkelijker en sneller kunt activeren.

Als je de app inschakelt, is het volledige scherm gevuld met het camerabeeld. Dat ziet er prachtig uit en de subtiele witte icoontjes voor alle instellingen zitten je tijdens het fotograferen geen moment in de weg. Maar wat blijkt: de uiteindelijke foto heeft een heel andere kadrering dan jij op je scherm had. Hypocam hakt weliswaar geen beeld eraf, maar zet in de breedte simpelweg meer op de foto. What you see is dus niet precies what you get.

Het schermbeeld van Hypocam
Het schermvullende camerabeeld van Hypocam…
De daadwerkelijke foto, gemaakt met Hypocam
… en de foto die dat oplevert.

Hypocam bewaart geen foto in je camerarol, tenzij je dat aanpast in de instellingen. En ook deze app slaat geen kleurenversie van je foto op.

Prijs: gratis, extra filters: 1 à 2 euro of €3,49 voor de hele set | Geschikt voor: Android en iOS

5. De standaard camera-app

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen, maar de standaard camera-app op je mobiel is ook in te zetten voor zwart-wit-fotografie. Op de iPhone kun je je foto’s achteraf bewerken met een reeks Apple-filters, waaronder Mono, Zilvertint en Noir. Het grappige is dat je met dezelfde filters ook kunt fotograferen in de camera-app.

De foto wordt dan zwart-wit opgeslagen in de app Foto’s, maar je kunt de kleurenversie terughalen door de foto in zijn originele staat te herstellen. En die originele staat is dus kleur!

Prijs: inbegrepen in je smartphone 😉

De beste apps voor omzetten naar zwart-wit

Fotografeer je toch liever in kleur? No problem: er bestaan genoeg apps die je helpen om het beste zwart-wit-resultaat uit die ene kleurenfoto te halen. In het analoge tijdperk was het omzetten van kleur naar zwart-wit gedoemd te mislukken, maar met een goede app heb je enorm veel invloed op de grijstinten in je foto. Gras lichter maken of blauwe lucht donkerder: in de nabewerking kan alles! Ik stel 4 apps aan je voor waarmee je dat kunt regelen!

1. Carbon

Lees de reviews onder Carbon en het gaat meteen over geld. Toegegeven: de manier waarop de makers je bijna dwingen om de pagina met in-app aankopen te bekijken, is aardig irritant. En ja, €4,49 per filterset staat gelijk aan maar liefst 2 kopjes koffie in de stad. Twee! OMG! Waarom dan toch deze app in de lijst? Da’s simpel. Carbon ziet er superstijlvol en gelikt uit en heeft niet – zoals veel vergelijkbare apps – een overdaad aan knopjes en andere slecht ontworpen rommel.

Zodra je de twee kopjes koffie voor de B&W filterset hebt betaald, krijg je meer dan 50 filters tot je beschikking. De filters hebben plaatsnamen als titel en da’s op zich handig om je favoriete filter te onthouden (ik gooi lekker wat Madrid over dit landschapje).

Carbon-app: bewerken kan alleen in staand formaat

Al die steden zeggen akelig weinig over het toegepaste effect, maar het mooie is dat Carbon een reeks fijne gereedschappen aan boord heeft om het resultaat te finetunen. Ook handig: je kunt je foto vanuit de app rechtstreeks op Instagram plaatsen. Heb ik dan niks te klagen? Jawel: Carbon doet niet aan inzoomen en bewerking is alleen mogelijk in portretmodus. Wat echt een bummer is voor een app met deze statuur en prijsstelling.

Prijs: gratis, in-app aankopen € 4,59 per filterset | Geschikt voor: iOS

2. Dramatic Black & White

De naam van de app zegt het al: Dramatic Black & White zet je kleurenfoto om naar een krachtig zwart-witbeeld met een flinke bak contrast, diepe schaduwen, stille gronden en een moddervette vignettering (donkere hoeken). Je hebt de keuze uit een flinke reeks standaardfilters die ehhh, best wel dramatisch zijn. Maar de drama-queen-app heeft daar op gerekend want hij (zij? 😉 ) heeft regelbalkjes waarmee je de effecten wat kunt verzachten. Vooral de regelbalken met Red, Green en Blue zijn handig want daarmee kun je de zwarting van de rode, groene en blauwe kleurkanalen direct beïnvloeden.

Dramatic Black & White
Ooeeeeh, dramatisch!

Grappig zijn de dobbelsteentjes in de rechterbovenhoek. Als je daar op drukt laat de app een willekeurig effect los op je foto. Lekker gokken dus! Jammer van de zwart-wit-app is dat hij qua gebruiksgemak wat onder de maat scoort. Ook jammer is dat je Dramatic alleen in portretmodus kunt gebruiken. Inzoomen kan dan weer wel, maar je ziet je foto dan niet op volledige resolutie.

Prijs: € 3,49 | Geschikt voor: Android en iOS

3. Snapseed

Nee, natuurlijk mag Snapseed niet in dit lijstje ontbreken. Deze app is zo gratis als het maar zijn kan. Het mooie is dat dat ‘gratis’ op geen enkele manier te zien is in de kwaliteit, vormgeving en gebruiksgemak van de app. Ook Snapseed heeft onder ‘LOOKS’ een aantal zwart-wit filters staan, maar voor het echte werk moet je natuurlijk de optie ‘Zwart-wit’ kiezen in ‘TOOLS’. Hier heb je wat meer filteropties én de mogelijkheid om kleurenfilters op je foto los te laten. Rood, oranje, blauw, groen: het effect is meteen zichtbaar.

Snapseed: prima geschikt en ook een van de beste nabewerking-apps voor zwart/wit-fotografie

Nadat je je foto hebt omgezet naar zwart-wit heeft Snapseed nog een batterij aan gereedschappen om je foto te finetunen. En weet je wat nou zo mooi is: je kunt de app in landschapsmodus gebruiken en een flink eind inzoomen met behoud van resolutie.

Prijs: gratis | Geschikt voor: Android en iOS

4. Lightroom

Hoe goed en uitgebreid Snapseed ook is, de app kan in mijn ogen niet tippen aan Lightroom. Deze mobiele app van Adobe is een meester in het omzetten van een kleurenfoto naar zwart-wit. Je kunt alle facetten van de omzetting heel nauwkeurig instellen zonder een ‘omweg’ naar een nieuwe tool te hoeven maken zoals dat bij Snapseed het geval is.

Lightroom is dé app om kleurenfoto’s te converteren naar zwart-wit

De grootste troef van Lightroom is dat het een reeks instellingen kan opslaan als een preset waarmee je elke nieuwe foto met een tik van je vinger dezelfde behandeling geeft. Vaak laat je op een nieuwe foto namelijk dezelfde (basis)instellingen los en dat kunnen er zomaar 30 zijn. Met zo’n preset (voorinstelling) bespaar je je al die losse handelingen. Ook kun je presets van (pro-)fotografen op je eigen foto’s loslaten en kom je weer op nieuwe ideeën om je foto’s te bewerken.

Prijs: gratis, extra functies + opslag kost €4,99/maand | Geschikt voor: Android en iOS

De winnaars

Sommige ontwikkelaars van camera-apps proppen hun app vol met knopjes, opties en filters. Ik ben daar niet zo’n fan van: beter een paar weloverwogen keuzes dan 50 matige opties. In mijn ogen is Argentum Camera daarom de winnaar onder de apps voor zwart-wit-fotografie. De app biedt een kleine, maar goed onderbouwde keuze voor 6 standaardfilters en is in al zijn eenvoud fantastisch om mee te werken. Bovendien zet hij ook de kleurenversie in je filmrol, zodat je je beeld ook later nog in een ander programma kunt nabewerken.

De beste kleurenomzetters zijn Snapseed en Lightroom en dat verdienen de apps alleen al omdat je liggende foto’s ook liggend kunt bewerken. Zo’n simpele feature, zou je zeggen, maar kennelijk heeft het zo veel voeten in de aarde dat veel app-bouwers zich er niet aan wagen. Desondanks roep ik Lightroom uit tot de winnaar: met relatief weinig middelen biedt de app de meest subtiele bewerkingsmogelijkheden. Lightroom is misschien iets lastiger te doorgronden dan Snapseed, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, is er geen weg meer terug!

Lissabon - foto met tegenlicht