fbpx

5 redenen waarom je nu moet starten met zwart-wit-fotografie

Hoe de wereld eruitzag vroeger, toen alles zwart-wit was, wilde het meisje weten. Want vroeger was er toch immers geen kleur? Bleek dat haar oma ooit had gezegd dat ze pas veertig jaar een kleuren-tv had. Het meisje dacht dat de werkelijke wereld vóór die tijd alleen maar uit grijsschalen bestond. Het idee!

In de jaren 70 kregen zowel de beeldbuis als familiekiekjes steeds meer kleur, al is zwart/witfotografie altijd overeind gebleven als ‘creatief medium’. De wereld van foto’s ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer stierf niettemin een stille dood, al wil ik best toegeven dat bij mij het hele spul nog ingepakt en übercompleet op zolder staat. Gratis af te halen voor de liefhebber en ook ik heb inmiddels al mijn analoge ontwikkelspulletjes weggegooid.

Landschapsfoto in zwart-wit
iPhone XR met Moment Wide groothoeklens

Zwart-wit-fotografie = terug naar de basis

Het lijkt minder te worden, maar je ziet ze nog steeds: foto’s met toch-niet-zo-creatieve filters, quasi-vlekken, en retrokaders. Of grungy effecten die simuleren alsof iemand met een tractor over de foto heeft gereden.

Op een gegeven moment had ik het wel gehad met al die opsmuk. Ik wilde eigenlijk van de daken schreeuwen: “Hallo zeg, kunnen we met z’n allen niet een keer ‘gewoon’ gaan fotograferen? Werken met compositie, belichting, kadrering en een dosis gulden snede? Schrijven met licht?”

Zwart-wit-foto van Casa Battló in Barcelona, gemaakt met een iPhone SE
Camera: iPhone SE

Maar dat deed ik niet. Bovendien woon ik in een huis met schuine daken en daar is het lastig vanaf schreeuwen. Gelukkig is er deze blog.

Enfin: terug naar de basis dus. Want dat is zwart-wit-fotografie. Start met zwart-wit en je ontdekt een nieuwe wereld. Bovendien worden je kleurenfoto’s beter. En wel hierom.

1. Je leert beter kijken en focussen

Kleur is prachtig, maar kan soms wel afleiden van vorm en inhoud. In zwart-wit ligt de focus volledig op het onderwerp, de lijnen, het perspectief en het licht. Het dwingt je om beter te kijken en meer aandacht te geven aan de compositie van je beeld.

Zandverstuiving in zwart-wit
Camera: iPhone XR met Moment Wide groothoeklens

2. Je bent minder afhankelijk van het weer

Hoe je het wendt of keert: fotograferen met mooi weer levert vaak mooiere beelden op. Althans: als je in kleur fotografeert. Bij zwart-wit fotografie spelen zon en schaduwen natuurlijk ook een belangrijke rol, maar het is veel minder bepalend.

Zwart-wit-fotografie in San Francisco
Foto: Shelby L. Bell | Camera: iPhone 8 Plus

3. Slecht licht bestaat niet in zwart-wit

In zwart-wit-fotografie is het licht nooit flets, dor, saai of bleek. Hoe vind je die! Het is echt zo: zelfs het meest beroerde licht kan nog mooie grijstonen opleveren of een waanzinnig contrast. In zwart-wit leer je het licht beter ‘lezen’.

Zwart-wit-fotografie in Parijs
Camera: iPhone SE

4. Kleurzweem? Welke kleurzweem?

Jarenlang heb ik in Photoshop kleurzwemen uit foto’s gefilterd. Stel je voor: twee mensen staan onder een tl-balk, vlakbij een raam en met een led-spot op hun snufferd. De camera ziet dat als een mix van groen, blauw en geel licht. Da’s een hoop kleurzweemellende bij elkaar, maar in zwart-wit merk je er niets van!

5. Zwart-wit is een drama-queen

Fotografie is sowieso een prachtig medium om de tijd vast te leggen, maar zwart-wit maakt het allemaal nog erger. Of eigenlijk: beter. Zwart-wit is een drama-queen, maar dan wel een met het hart op de goede plek.

Zwart-wit-fotografie van landschap
Camera: iPhone XR met Moment Tele

Meer weten over de techniek achter zwart-wit-fotografie en wat de beste zwart-wit camera-apps zijn? Lees dan verder in deze blog.

Meer fototips
Schoenendoos met foto’s
Foto-opslag: mijn hemel, waar láát je al die foto’s?