Black Eye lenzen passen op elke smartphone, tablet en laptop

Op het eerste gezicht lijken de Pro G4-smartphone-lenzen van het Finse Black Eye wat cheapy, maar als we de resultaten zien en de reviews mogen geloven, leveren ze foto’s op met een prima beeldkwaliteit. En dan moet de grootste troef nog komen: de telefoonlenzen passen op vrijwel elke smartphone, tablet en laptop.

En dat is best een leuke troef, want bij veel telefoonlenzen moet je een speciale hoes of een opzetsysteem voor een specifieke smartphone kopen. Koop je een nieuwe mobiel, dan is de kans groot dat je een nieuwe hoes moet aanschaffen om die smartphone-lens te kunnen blijven gebruiken. Dankzij het wasknijpersysteem hebben de Black Eye-lenzen daar geen last van.

Black Eye, black corners?

Het nadeel – ik val meteen maar met de deur in huis – is dat je juist door dat knijpersysteem iedere keer opnieuw zit te klooien om het smartphone-lens precies over de lens van je smartphone te positioneren. Doe je dat niet nauwkeurig genoeg, dan zie je meteen donkere hoeken en/of beeldonscherpte in je beeld opdoemen. Maar goed: elk nadeel heb z’n voordeel, want doordat je geen speciale hoes nodig hebt, vallen de telefoonlenzen van Black Eye iets goedkoper uit dan bijvoorbeeld de lenzen van het Amerikaanse Moment.

Black Eye PRO Kit G4

Grotere chips, nieuwe lenzen

De Pro G4-serie bestaat uit een tele-, fisheye en macrolens en twee groothoekobjectieven. Nu heeft Black Eye dit soort lenzen al langer in het programma. Waarom dan een nieuwe serie? Volgens de Finse makers zit ’m dat vooral in de grotere beeldchips van de laatste lichting smartphones. In combinatie met de oude lenzen is het lastiger om donkere hoeken te vermijden. Daarnaast is de beeldkwaliteit van de (glazen!) lenzen verbeterd. De fisheye en de macro hebben bijvoorbeeld een stuk minder onscherpte in de hoeken dan hun voorgangers.

Beeldhoeken

Die twee groothoeken zaaien wel wat verwarring. De Wide G4 verdubbelt de beeldhoek van je smartphone (meestal 78 graden) naar 160 graden. Zo’n ultragrootboek die neigt naar een fisheye-lens is doorgaans een lastig optisch vraagstuk waarbij er heel wat komt kijken om beeldvertekening, onscherpte en lichtafval in de hoeken in te dammen. Of dat gelukt is, lees je in mijn review over de Black Eye Wide G4.

iPhone met een Black Eye Cinema Wide lens
Vastknijpen en fotograferen maar.

Verloren video weer terug

De Cinema Wide G4 heeft een kleinere beeldhoek (120 graden) en is twee keer zo duur als de Wide G4. Het grote voordeel van deze opzetlens is dat hij geen last heeft van beeldvervorming en vertekening. En is het je ooit opgevallen dat je smartphone meer inzoomt als je hem op ‘video’ zet? De reden is simpel: op die manier creëert je mobiel letterlijk meer ruimte om je video stabiliseren. Fijn, maar het gaat wel ten koste van je beeldhoek. Zo’n Cinema Wide G4 geeft je die verloren ruimte weer terug.

O ja, en natuurlijk past de Cinema Wide ook op de front-camera van je mobiel. Handig voor grote-groepen-selfies!

Portretlens met scherptediepte

De Pro Portrait Tele G4 is de beste portret- en telelens voor smartphones, vindt Black Eye. Logisch dat ze dat van hun eigen product zeggen, maar ik begrijp wel waarom. De nieuwe portretlens is bij uitstek geschikt voor foto’s waarbij de achtergrond langzaam in de onscherpte verdwijnt. Ideaal om de voorgrond los te weken van de achtergrond.

Fotograaf Damon Beckford testte de Pro Portrait Tele G4 tijdens een road trip door Scandinavië.
Fotograaf Damon Beckford testte de Pro Portrait Tele G4 tijdens een road trip door Scandinavië. Lees hier zijn bevindingen.

Persoonlijk denk ik dat je in de praktijk het meeste fotografeerplezier hebt van de Portrait Tele en de Cinema Wide G4, maar als je vaak en graag inzoomt op bloemen, beestjes en andere dichtbij-dingen, dan gaat er met de Black Eye Macro G4. De Fisheye G4 is weer een heel aanlokkelijke lens voor landschappen, en straat- en architectuurfotografie.

Hoe zit het met hoesjes?

Ja, dat is de hamvraag natuurlijk. Ongetwijfeld heb je net als ik een broertje dood aan accessoires waarbij je je mobiel eerst uit het hoesje moet halen. Op zich is Black Eye daar redelijk eerlijk over: een smartphone zonder hoes werkt het best, maar de lenzen functioneren ook prima met een dunne hoes. En dun moet je lezen als ‘echt dun’, wat weer als nadeel heeft dat je mobiel toch wat minder goed beschermd is tijdens het fotograferen.

Sowieso moet je de lenswasknijper vrij nauwkeurig op je smartphone plaatsen om onscherpte en donkere hoeken te voorkomen. Een kwestie van oefenen, maar het blijft fingerspitzengefühl.

Black Eye smartphone-lenzenset

Black Eye heeft twee voordelige lenzensets samengesteld. Voor 149 euro koop je de Travel Kit met de Portrait Tele-, de Wide- en de Macro-lens. Daarnaast is er de (in mijn ogen) betere Pro Kit G4 die de Portrait Tele combineert met de Fisheye- en Cinema Wide-lenzen. Bij beide sets krijg je een handig opbergtasje. De Pro Kit G4 is op dit moment met 30 euro korting te koop bij smartphone-webshop Pixigo.

Ook voor de losse Black Eye-lenzen kun je terecht bij Pixigo

Pro Kit met opbergtasje

De lenzen van Black Eye zijn een slimme manier om je mobiel tot grotere fotografische hoogten te brengen. De lenzen zijn prima gereedschap voor iedereen zich die een stapje verder wil ontwikkelen in smartphone-fotografie.

Meer fototips
Foto’s van Huis Marseille in Museum De Pont
Fotografie-evenementen in 2020