fbpx

Black Eye lenzen passen op elke smartphone, tablet en laptop

Met de Pro G4-smartphone-lenzen gaat het Finse Black Eye de concurrentie aan met de duurdere kwaliteitslenzen van Moment en Sirui. Als je de resultaten ziet en de reviews mag geloven, leveren ze foto’s op met een prima beeldkwaliteit. En dan moet de grootste troef nog komen: de telefoonlenzen passen op vrijwel elke smartphone, tablet en laptop.

Op zich best een leuke troef, want je hebt geen speciale hoes of een opzetsysteem voor een specifieke smartphone nodig. Koop je een nieuwe mobiel, dan hoef je dus geen nieuwe hoes aan te schaffen om die smartphone-lens te kunnen blijven gebruiken.

Black Eye, black corners?

Het nadeel – ik val meteen maar met de deur in huis – is dat je juist door dat knijpersysteem iedere keer opnieuw zit te klooien om het smartphone-lens precies over de lens van je smartphone te positioneren. Doe je dat niet nauwkeurig genoeg, dan zie je meteen donkere hoeken en/of beeldonscherpte in je beeld opdoemen. Maar goed: elk nadeel heb z’n voordeel, want doordat je geen speciale hoes nodig hebt, vallen de telefoonlenzen van Black Eye een stuk goedkoper uit dan bijvoorbeeld de lenzen van het Amerikaanse Moment. Zeker als je ze als een bundel aanschaft.

Black Eye PRO Kit G4

Grotere chips, nieuwe lenzen

De Pro G4-serie bestaat uit een tele-, fisheye en groothoeklens. Nu heeft Black Eye dit soort lenzen al langer in het programma. Waarom dan een nieuwe serie? Volgens de Finse makers zit ’m dat vooral in de grotere beeldchips van de laatste lichting smartphones. In combinatie met de oude lenzen is het lastiger om donkere hoeken te vermijden. Daarnaast is de beeldkwaliteit van de (glazen!) lenzen verbeterd. De fisheye heeft bijvoorbeeld een stuk minder onscherpte in de hoeken dan zijn voorganger.

Beeldhoeken

Nu zaait die groothoek wel wat verwarring. De groothoek in de Pro G4-serie heet ‘Cinema Wide G4’. Daarnaast verkoopt Black Eye nog een gewone ‘Wide G4’, maar die lens is geen onderdeel van de Pro-serie. Het belangrijkste wapenfeit van de Wide G4 is dat hij de beeldhoek van de standaardlens van je smartphone (meestal 78 graden) verdubbelt naar een 160 graden, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit, zoals je in mijn review van deze lens kunt lezen.

De Cinema Wide G4 heeft een kleinere beeldhoek (120 graden), maar heeft zichtbaar minder last van beeldvervorming, randonscherpte en vertekening dan de gewone Wide. Het zal je niet verbazen dat hij twee keer zo duur is als de Wide G4.

iPhone met een Black Eye Cinema Wide lens
Vastknijpen en fotograferen maar.

Verloren video weer terug

En is het je ooit opgevallen dat je smartphone meer inzoomt als je hem op ‘video’ zet? De reden is simpel: op die manier creëert je mobiel letterlijk meer ruimte om je video stabiliseren. Fijn, maar het gaat wel ten koste van je beeldhoek. Zo’n Cinema Wide G4 geeft je die verloren ruimte weer terug.

O ja, en natuurlijk past de Cinema Wide ook op de front-camera van je mobiel. Handig voor grote-groepen-selfies!

Portretlens met scherptediepte

De Pro Portrait Tele G4 is de beste portret- en telelens voor smartphones, vindt Black Eye. Logisch dat ze dat van hun eigen product zeggen, maar ik begrijp wel waarom. De nieuwe portretlens is bij uitstek geschikt voor foto’s waarbij de achtergrond langzaam in de onscherpte verdwijnt. Ideaal om de voorgrond los te weken van de achtergrond.

Fotograaf Damon Beckford testte de Pro Portrait Tele G4 tijdens een road trip door Scandinavië.
Fotograaf Damon Beckford testte de Pro Portrait Tele G4 tijdens een road trip door Scandinavië. Lees hier zijn bevindingen.

Persoonlijk denk ik dat je in de praktijk het meeste fotografeerplezier hebt van de Portrait Tele en de Cinema Wide G4. De Fisheye G4 is weer een heel aanlokkelijke lens voor landschappen, en straat- en architectuurfotografie.

Hoe zit het met hoesjes?

Ja, dat is de hamvraag natuurlijk. Ongetwijfeld heb je net als ik een broertje dood aan accessoires waarbij je je mobiel eerst uit het hoesje moet halen. Op zich is Black Eye daar redelijk eerlijk over: een smartphone zonder hoes werkt het best, maar de lenzen functioneren ook prima met een dunne hoes. En dun moet je lezen als ‘echt dun’, wat weer als nadeel heeft dat je mobiel toch wat minder goed beschermd is tijdens het fotograferen.

Sowieso moet je de lenswasknijper vrij nauwkeurig op je smartphone plaatsen om onscherpte en donkere hoeken te voorkomen. Een kwestie van oefenen, maar het blijft fingerspitzengefühl.

Pro Kit met opbergtasje

Black Eye smartphone-lenzenset

Black Eye heeft de Pro-lenzen gebundeld in een voordelige Pro Kit G4 en dan krijg je er ook een handig opbergtasje bij.

Losse G4-lenzen

De Portrait Tele G4, Full Frame Fisheye G4 en Cinema Wide G4 zijn ook los verkrijgbaar.

Black Eye Pro Portrait Tele G4
Black Eye Pro Cinema Wide G4
Black Eye Pro Fisheye G4
Meer fototips
Foto-cadeaus voor fotografen
De leukste fotografie-cadeaus voor smartphone- en hobbyfotografen