Cinemagraph: zo maak je een bewegende foto

Video beweegt en fotografie is een momentopname. Maar wat krijg je als je een foto gaat combineren met video? Precies, een bewegende foto. Of beter gezegd: een foto waarvan sommige delen bewegen. Misschien heb je zo’n cinemagraph, een ‘levende foto’, weleens op een website gespot. Je denkt dat je naar een foto kijkt, totdat je plotseling merkt dat sommige delen van de foto (een jurk, een takje, een auto die voorbij rijdt) bewegen. Soms is dat effect wat al te goedkoop, maar er zijn voorbeelden waarbij die beweging zo subtiel is doorgevoerd, dat het lijkt alsof je naar een nieuwe werkelijkheid kijkt.

Laat je inspireren door deze compilatie van betere cinemagraphs.


Nu kun je met een programma als Photoshop best een cinemagraph maken. Neem een regenachtige zondagmiddag, bekijk wat tutorials op YouTube, ga lekker aan de slag met Photoshop-maskers (bwuh) en aan het eind van de middag prijkt er met wat geluk een bewegende foto op je website, Instagram- of Facebookpagina.

François Sola maakte deze spectaculaire video van aan elkaar gemonteerde cinemagraphs.

Maar je voelt ’m al aankomen: het kan allemaal oneindig veel makkelijker. En leuker. En gewoon op je smartphone. Ha!

Vimage: vallende blaadjes en wapperende vlinders

Nu zijn er best een aantal apps waarmee je cinemagraphs kunt maken, maar vergis je niet. Veel apps laten je weliswaar bewegende delen aan je foto toevoegen, maar die komen dan uit een standaard bibliotheek met bewegende takjes, vallende blaadjes, wolkenluchten, vogelzwermen, vlinders, overvliegende jumbo-jets en wat al niet meer. O ja: en veel rook natuurlijk om boven kopjes koffie en thee te plakken. Vers gezet!


Vimage is een app die op deze manier werkt. En ja, het kan heel aardig uitpakken. Al is het natuurlijk minder leuk als je ergens een foto ziet met precies diezelfde wapperende vlinder die jij ook hebt gebruikt. Heb je daar geen problemen mee? Dan downloaden, deze app!

Pixaloop: subtiele beweging (maar wel nep)

Enlight Pixaloop is een app die dat animeren iets subtieler aanpakt. Pixaloop zet in op het laten animeren van beeldonderdelen door groepen pixels te verschuiven. Je laat dan eigenlijk bestaande delen van je foto bewegen over een een ‘animatie-pad’. Best leuk, maar heel lastig – zo niet onmogelijk – om het effect er natuurlijk uit te laten zien. Kijk maar eens naar de volgende cinemagraph.

Je ziet dat het begin en het eind van de animatie niet mooi op elkaar aansluiten. Het zijn ook geen echte videobeelden die je ziet, maar een statische foto waarmee gerommeld is om het op een animatie te laten lijken. De ene keer ziet het effect er natuurlijker uit dan de andere keer, maar het blijft nep.

Desondanks vind ik dat Pixaloop een heel aardige verzameling met bewegende beeldelementen heeft waar je leuk mee kunt spelen. Voor verreweg de meeste animaties moet je een abonnement kopen, maar ook met de gratis effecten kun je een cinemagraph maken. Het leek mij leuk om een bewegende wolkenlucht te maken achter een tiny planet van een plein in het altijd gezellige Gent. En dat kan prima met Pixaloop!

Foto met bewegende lucht maken in Pixaloop

Als je Pixaloop opstart, zie je meteen het scherm waarin je een abonnement zou moeten kiezen. Tik linksboven op het kruisje en je kunt meteen verder met de gratis opties. Klik niet op filters met ‘Pro’ want dan kom je subiet weer in het abonnementenscherm.

Het gebruik van Pixaloop wijst zich eigenlijk vanzelf. Het is wel zo dat de app je foto ‘meetrekt’ in het filter dat je toepast. Als je een filter met blauwe lucht kiest, zal Pixaloop je foto wat blauwer maken. Als je dat wil voorkomen, tik je nogmaals op het filter en duw je de regelaar voor ‘Ambient’ helemaal naar links. Je kunt nu ook andere aspecten van je filter aanpassen. In mijn tiny planet-voorbeeld heb ik de kracht van het filter wat afgezwakt door ‘Opacity’ wat te verlagen.

Ook met de gratis versie van Pixaloop kun je je bewegende foto exporteren naar Instagram en Facebook.

Animeren van water valt jammer genoeg onder de Pro-versie, maar Pixaloop heeft nog heel veel andere leuke animatie-effecten in huis die leuk zijn om eens uit te proberen.

Maar is dit nu een echte cinemagraph? Nee, beslist niet. En eerlijk gezegd gaan die nep-animaties van statische delen van je foto op den duur erg vervelen. Nee, als je echt een cinemagraph wil, dan moet je nog een stapje verder gaan. Best een duur stapje eigenlijk…Cinemagraph Pro: goed maar prijzig

De pionier onder de foto-bewegings-apps is Cinemagraph Pro. Met de mobiele versie voor iPhone en iPad heb je nauwelijks 5 minuten nodig om een ‘levende foto’ uit een videofragment van 10 seconden te destilleren. En dat Pro moet je serieus nemen: de app heeft een complete bewerkingscentrale aan boord om je het beste in je bewegende foto naar boven te halen. Je kunt zelfs per kleurkanaal (rood, groen, blauw) aanpassingen maken in donkere en lichte delen.

Cinemagraph Pro: binnen een paar minuten rolt er een bewegende foto uit.
Cinemagraph Pro: binnen een paar minuten rolt er een bewegende foto uit.

Tegelijkertijd stelt dat ‘Pro’ ook eisen aan jou als fotograaf. Je hebt namelijk echt een statief nodig om een cinemagraph te maken. Uit de hand filmen is uit den boze. Doe je dat toch, dan loop je de kans dat behalve je onderwerp, ook de achtergrond gaat meebewegen waardoor de betovering van de levende foto volledig verloren gaat.

Foto van 10 seconden

Zodra je een video heb ingeladen in Cinemagraph Pro, is het de bedoeling dat je een fragment van maximaal 10 seconden afbakent en bepaalt welk beeldfragment je voor de still, de basisfoto, wilt gebruiken. Gebruik je de app om video te schieten (ja, dat kan ook), dan kapt hij je filmpje automatisch na 10 seconden af.

Daarna masker je met een kwastgereedschap de delen die in je foto die niet mogen bewegen. Terwijl je dat doet, blijft het filmfragment doordraaien zodat je geen delen overslaat.

Het draait om de ‘loop’

Dit is ook het moment waarop je bepaalt hoe soepel, langzaam of snel de loop van de bewegende foto gaat draaien. Tijdens de testjes die ik deed, bleek meer dan eens dat de loop voor een groot deel bepaalt of je cinemagraph gaat ‘werken’ of niet. Als begin en eind van de loop niet mooi op elkaar aansluiten, hikt het beeld. En dat verpest de verstilling die je juist met zo’n cinemagraph wil bereiken.

Mens & ballonnen: de beste demonstratie van een échte cinemagraph.

Overigens kan de app je helpen om zo’n hik te voorkomen door de loop vooruit en weer achteruit te spoelen en/of het begin en eind in elkaar te laten overlopen. Ook het onderwerp zelf is natuurlijk bepalend, maar het best kun je zoeken naar subtiele bewegingen. Die lenen zich het best voor een cinemagraph.

Exporteren maar

En warempel, moeilijker wordt het niet. Je kunt nog een flinke batterij kleurcorrectie-tools op je video loslaten en je cinemagraph de wereld in slingeren.

Cinemagraph Pro is een app die het maken van bewegende foto’s ongelooflijk gemakkelijk maakt, maar de prijsstelling is daar dan ook naar. Het is geen eenmalig bedrag wat je afrekent met producent Flixel, maar een abonnement van €14,99 per maand.

Gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit heeft zijn prijs. Het is overigens wel mogelijk om de app te gebruiken zonder abonnement. Je kunt je cinemagraphs dan alleen niet opslaan en er zit een watermerk overheen.

Nog meer opties via Skillshare

Bestaan er nog andere mogelijkheden om een cinemagraph te maken? Ja, die zijn er, al heb je daarvoor meer geduld en extra programma’s nodig. Wil je meer leren over het maken van cinemagraphs en dieper in de materie duiken, dan kan ik je de cinemagraph-lesvideo van Rafal Bojar op het platform Skillshare aanraden.

Cinemagraph-workshop op Skillshare

Bij veel online leeromgevingen moet je afrekenen per cursus, maar bij Skillshare heb je voor een paar euro per maand toegang tot meer dan 33.000 (!) cursussen. Lees mijn review over Skillshare, inclusief alle voor- en nadelen van dit cursusplatform.


De foto bovenaan dit artikel is van Coadjuvantes via Wikipedia

Lissabon - foto met tegenlicht