fbpx
De app Flic verwijdert je foto’s snel van je iPhone

Dit is de slimste manier om mislukte foto’s van je iPhone te verwijderen

Moet jij nog altijd die honderden dubbele, onscherpe of onderbelichte foto’s in je iPhone verwijderen? Geen leuke klus natuurlijk en daarom stel je het maar uit. De oplossing: Tinder! Huh?

Technologische innovatie is prachtig, maar zadelt je tegelijk op met nieuwe uitdagingen. Want wat moet je met al die net-niet-foto’s in je fotobibliotheek? Je kamer mee behangen?

Op mijn iPhone mag minstens een kwart de prullenbak in en het zal bij jou vast niet veel anders zijn 😉 Ik heb alleen nooit zin om het te zoeken welke foto’s weg mogen en welke niet. Maar ik wil wel van die eindeloze stroom brakke plaatjes af.

Foto’s verwijderen à la Tinder

De makers van de app Flic keken op een dag naar de dating-app Tinder en dachten: mmm, zou die manier van ‘hot or not’ ook niet handig zijn om je fotobibliotheek op te schonen? En ja hoor, dat is het. Flic presenteert de foto’s in je filmrol als een stapel grote thumbnails.

Wil je de foto houden, dan veeg je ’m naar rechts. Mag hij in de prullenbak, dan veeg je naar links. Die methode werkt een stuk handiger dan Apple’s foto-app waarin de thumbnails te klein zijn om ze goed te kunnen beoordelen.

De app Flic verwijdert foto’s van je iPhone op de Tinder-manier

En sneller. Met wat veegwerk ben je snel verlost van je fotografische missers. Ben je klaar met je selectie, dan tik je op de prullenmand om de foto’s daadwerkelijk te verwijderen of alsnog terug te zetten in je fotobibliotheek als je spijt krijgt. (Niet doen hè)

You are not a hoarder!

Flic werkt je filmrol maand voor maand af. Als je een maand met foto’s hebt opgeschoond, krijg je een schouderklopje met de tekst You are clearly not a hoarder! Gelukkig kunnen de makers van de app niet in mijn schuur kijken, anders haalden ze dat zinnetje subiet weg. Maar dat is een ander verhaal.

Na de maandelijkse schoonmaak vertelt Flic je ook hoeveel van hoeveel megabytes je bent verlost. Da’s mooi, maar minder belangrijk, tenzij je nog een iPhone hebt met 8 of 16 GB opslag.

Dubbele foto’s verwijderen

Het werkt handig, dat Flic, maar heeft een paar nadelen. Dat je in de gratis versie maar 100 foto’s per dag mag swipen, dat lijkt me nog wel te overzien. Voor € 2,29 ben je van die beperking af.

Een stuk lastiger vind ik het dat Flic alleen de minder scherpe preview van een foto laat zien en niet de volledige resolutie. Dat maakt de beoordeling er soms niet gemakkelijker op. Ook heb je geen mogelijkheid om de beste plaat uit een reeks foto’s te kiezen. Het is alleen ‘hot or not’.

Mocht je daarover vallen, dan is de app Phone Cleaner for Media Files een betere optie. De app is zo slim om dubbele foto’s te groeperen zodat je de beste eruit kunt pikken en de rest weggooien. Je kunt je foto’s op hoge resolutie bekijken en inzoomen om te checken of ze wel scherp zijn.

App Phone Cleaner for Media Files voor het wissen van foto’s en video op je iPhone

Kijk wel uit als je de apps naast elkaar gebruikt. Bij Flic veeg je naar links en rechts om foto’s te bewaren of weg te gooien, maar bij Phone Cleaner is dat naar boven of beneden.

Phone Cleaner heeft ook een optie om eerst de grootste bestanden op je smartphone aan te pakken. Da’s goed bedacht, maar het is jammer dat je daarbij geen onderscheid kunt maken tussen video’s en foto’s. Als je juist de grootste foto’s op je iPhone wilt verwijderen, dan zul je eerst door al je video’s moeten ploegen. Niet handig.

Tot slot zou ik je willen afraden om het blauwe knopje ‘Auto Select’ in de rechterbovenhoek te gebruiken. In dat geval maakt Phone Cleaner zelf een keuze welke dubbele foto’s in de prullenbak horen en welke niet. Ik kreeg even de schrik van mijn leven toen ik bijna 900 foto’s in de prullenmand vond.

Het ruimt wel snel op, dat wel.

Meer fototips
Mooie foto’s maken met je smartphone? Deze video’s helpen je op weg