fbpx
tiny planet foto

7 tips voor het maken van tiny planet-foto’s

Ze staan bekend als ‘tiny planet’, ‘little globe’ of ‘miniatuur wereldbolletje’: de foto’s die een compleet landschap of stadsgezicht omvormen tot een intrigerende mini-wereld. Wil je ook eens zo’n fraaie tiny-planet-foto maken? Met een slimme app heb je dat snel voor elkaar, maar met de volgende tips worden je tiny planet-foto’s nog beter.

Laten we eerst eens kijken wat er met je foto gebeurt als je hem omzet naar een tiny planet. Stap 1 is dat de app je foto ombuigt naar een vierkant formaat, compleet met alle vertekeningen die daarbij horen. Daarna komt er een staaltje stereografische projectie aan te pas, waardoor je foto als een bol wordt rondgetrokken. Vroeger moest je daarvoor gaan Photoshoppen op je computer, nu dat gebeurt allemaal in een fractie van een seconde in een app.

Welke apps zijn er om een tiny planet-foto te maken?

Als je een Android-mobiel hebt, dan is Tiny Planets FX Pro een prima app. Heb je een iPhone, dan zou ik kiezen voor de betaalde versie van Tiny Planet Photos and Video (iPhone). De extra functies die voor 2 euro krijgt, zijn de moeite meer dan waard.

Oké, op naar de tips. Laat de avonturiers maar naar Mars gaan: jij gaat nu lekker aan de slag met je eigen mini-planeet!

1. Pak een panorama als bronfoto

Het kan niet anders dan dat je superenthousiast wordt als je je eerste foto inlaadt in een tiny planets-app. Wat een prachtig effect! Als je eenmaal van die positieve vibe bent bekomen, snap je langzaam maar zeker wat het geheim is van het perfecte wereldbolletje. De app plakt de linkerkant van de foto aan de rechterkant en probeert die overgang zo mooi mogelijk te maken.

Maar dat lukt bepaald niet altijd.

Daarom is een panorama die je voor de volle 360 graden rondom schiet, het gemakkelijkste bronmateriaal voor een tiny planet. Links sluit dan namelijk precies aan op rechts.

2. Pak geen panorama als bronfoto 😉

Het nadeel van een panorama is dat er meestal weinig hoogteverschillen zijn in je tiny planet. Pak je een minder brede panorama of een gewone foto, dan zul je zien dat je mini-planeet meer variatie in hoogte bevat.

3. Gebruik foto’s met lucht

Om het echte tiny planet-effect te krijgen, kun je het beste uitgaan van een foto met flink wat lucht. Logisch nietwaar? Natuurlijk is dat geen wet van Meden en Perzen, maar stiekem levert het wel de beste plaatjes op.

Antwerps uitzicht vervormd tot een wereldbolletje

4. Zet het belangrijkste aan de bovenkant

Of je het wil of niet: je oog trekt altijd naar de bovenzijde van de cirkel, ook al omdat wij mensen van nature geen talent hebben om dingen omgekeerd te bekijken. Roteer daarom je kleine planeet zodat het meest aansprekende deel boven de middellijn staat.

5. Houd de horizon recht

Of maak hem van tevoren recht zodat de horizon links op dezelfde hoogte zit als de horizon aan de rechterkant van de foto.

6. Neem een egale voorgrond

De voorgrond van je wereldbol krijgt de meest vervorming voor zijn kiezen. Met een voorgrond die wat egaler van toon is, valt die vervorming het minste op. Denk bijvoorbeeld aan gras, zand, trottoir, water, enz.

7. Laat de lucht in je tiny planet bewegen

Met de app Pixaloop kun je de lucht in je tiny planet in beweging brengen. Dan krijg je zoiets als een bewegende foto, ofwel een cinemagraph. In deze blog lees je hoe je dat aanpakt.

Bonustip: Trek je geen bal aan van de tips hierboven 😉

Precies, want soms kun je prachtige resultaten bereiken met foto’s die ogenschijnlijk ongeschikt zijn. Het is proberen en experimenteren en daar wens ik je ongelooflijk veel plezier mee!

Een tiny planet-foto met planten als voorgrond
Tiny planet, gemaakt van een foto die je ‘ongeschikt’ zou kunnen noemen. Toch is het resultaat best verrassend.
Een binnenste buiten gekeerde tiny planet heet een ‘rabbit hole’.
Een binnenste buiten gekeerde tiny planet heet een ‘rabbit hole’.
Meer fototips
Compositie zwart-wit
Compositie(regels) in de fotografie: zinvol of onzin?