Vakantiefoto's maken

Vakantiefoto’s maken met je smartphone? Lees deze tips eerst

Vakantie is een toverwoord. Iedereen zet er in gedachten een uitroepteken achter: vakantie! Yay! Het is ook de periode waarin het meest gefotografeerd wordt. En dan is die smartphone zó ideaal: geen gesleep met fotospullen en toch lekker fotograferen. Lean and mean, zeggen de Engelsen dan. Dus ga lekker los en zorg dat je met mooie vakantiefoto’s thuiskomt. Hoe? Met deze tips natuurlijk!

Koop genoeg fotorolletjes

Gaaf hè: deze tip uit de vorige eeuw mag je he-le-maal aan je laars lappen. De opslag op je mobiel is immers oneindig groot. Alhoewel… Check vooraf toch nog maar even hoeveel ruimte je nog beschikbaar hebt om te voorkomen dat je op vakantie telkens een foto of video moet wissen om een nieuwe opname te kunnen maken.

Ja, jij mag die cliché-vakantiefoto maken

De Eiffeltoren recht van voren, een zonsondergang met je voeten in beeld of het portret van een Schotse hooglander: als jouw verwondering groot genoeg is, dan mag jij heus wel een clichéfoto maken. Het is voor jou immers de eerste keer en bovendien staat er nergens een bordje met ‘Streng verboden de zonsondergang te fotograferen. Art 345’. En bovendien is het vakantie…

Hightlights fotograferen op vakantie
De Eiffeltoren is géén verboden foto-onderwerp 😉

Neem een flesje water mee

Om op te drinken? Dat kan, maar je kunt er prachtige foto’s mee maken. Je kent vast wel die mooie foto’s waarin een gebouw prachtig reflecteert in een regenplas. Maar wat nou als er in een warme periode geen druppel gevallen is? Gaat die mooie waterweerspiegeling dan aan je neus voorbij? Nee, natuurlijk niet! Tenminste: als het gaat om verhard terrein. Giet een beetje water op de grond en maak vliegensvlug je reflectiefoto van de Eiffeltoren of welk onderwerp dan ook.

Een beetje wiskunde komt er wel bij kijken. Voor reflecties geldt: de hoek van inval, is ook de hoek van uitval. Denk maar aan het effect dat je iemand in een spiegel ziet. In dat geval is de hoek ten opzichte van de spiegel voor jullie allebei gelijk.

Over spiegels gesproken: je kunt natuurlijk ook een klein handspiegeltje in je tas stoppen voor een instant reflectiefoto 😉

Check Instagram voor de mooiste fotolocaties

Niets mooier dan het onbekende ontdekken en op de bonnefooi wandelen, fietsen of rijden. Toch mis je dan al snel de bijzondere plekjes die wat sluip-door-kruip-door vergen. Ga je naar een dorp, stad, wijk, streek of buurt, check dan van tevoren even welke beelden er achter de hashtags op Instagram zitten. Zo leer je de genius loci, de ‘geest van de plek’, al een beetje kennen.

Heb je niets met Instagram? Op Google Maps kun je ook veel ‘verkenningswerk’ doen.

Gebied verkennen met Google Streetview

Boek een rondleiding

Als je wat langer op één plek blijft en geen zin hebt in de tip hierboven, start je vakantie dan meteen met een rondleiding of gids. Zo’n local brengt je vaak op de mooiste plekken en kan je ook tips geven voor andere pareltjes. Je hebt dan de rest van je vakantie nog om die locaties te bezoeken en een reeks zinderend prachtige foto’s te schieten.

Regenweer: reflectieweer

In zwaar bewolkt en miezerig weer is fotograferen gewoon minder leuk. Er is weinig contrast, de kleuren zijn flets en je wordt nog nat ook; jakkes! Vergeet het weer en maak waterreflecties en waterdruppels het hoofdonderwerp van je fotosessie. Wedden dat het dan weer leuk wordt?

Vakantiefoto’s met reflectie

Horizon = horizontaal = houd ’m recht!

Let op de horizon in je vakantiefoto’s. Zet het raster aan in je camera-app en houd de boel recht! Is de horizon achteraf toch een beetje scheef? Geeft niks, want het is simpel op te lossen.

Maak een timelapse (en geniet van je uitzicht)

Zit je lekker te genieten op een terrasje of aan een beekje met uitzicht op een mooie wolkenlucht? Kijk dan niet om de haverklap op je telefoon naar weet-ik-veel-wat, maar zet ’m op een mini-statiefje en schakel minimaal een halfuur de timelapse-functie in die vrijwel iedere mobiel in huis heeft. Een ideale manier van onthaasten 😉

Kies een kader waarin het een en ander beweegt (mensen, wolken, verkeer) en laat je smartphone een tijdje staan. Als het je eerste timelapse-foto is, dan zie je ongetwijfeld al wat er beter kan, maar dat is alleen maar leuk. Ter inspiratie deel ik hieronder een timelapse-video van Andreas Köng. Waanzinnig prachtig toch? En dat kan ook met een smartphone!

time-lapse statiefkop

In de video zie je af en toe dat de camera tijdens de timelapse heel langzaam om zijn as draait. Ook dat kan met een smartphone. Het enige wat je nodig hebt, is zo’n klein draaiend statiefkopje (een timelapse rotator) dat nog het meest op een kookwekker lijkt met statiefaansluitingen. Ik heb zelf ooit de meest simpele vorm gekocht (zie de foto). Heb je geduld, dan ben je via Amazon het goedkoopste uit. Wil je de foto-kookwekker morgen in huis, dan is hij beschikbaar via bol.com, maar betaal je wel het dubbele.

Nadeel is dat de rotator nog een statief nodig heeft en een smartphonehouder. Maar daar heb ik een topoplossing voor. In combinatie met het mini-statiefje van Joby heb je het meest handzame timelapse-pakket EVER!

timelapse foto’s maken op vakantie

Ontdek de waterspiegel

Waterdichte telefoonzak voor vakantiefoto’s

Durf je je telefoon in een beekje, meer of zwembad te houden voor een waterspiegelfoto? Nee, ik ook niet; ook al zou mijn iPhone 12 Pro volgens de specificaties een halfuur onder water kunnen blijven tot een diepte van 6 meter. Het gekke is dat Apple het afraadt om met je smartphone het water in te duiken en er ook geen garantie op geeft. Het is natuurlijk maar de vraag hoe waterdicht een iPhone na verloop van tijd nog is.

Neem geen risico en verpak je mobiel voor de zekerheid in een waterproof behuizing. Bijvoorbeeld in de waterdichte telefoonzak van Mobstore.

Schiet een supergroothoekfoto met de panoramastand

Krijg je niet alles in beeld met de ultragroothoek op je smartphone? Bijvoorbeeld omdat je niet verder naar achteren kunt? Gebruik diezelfde lens dan in de panoramastand en draai niet verder dan een kwartslag om je as. Resultaat: een foto met een waaaaanzinnig perspectief.

Maak je vakantiefoto’s wat waziger

Precies: gooi eens wat wazigheid in je foto’s. Onscherpte op de voor- en of achtergrond kan je vakantiefoto’s echt de looks geven van een professionele fotoshoot. Een onrustige achtergrond die alle aandacht afleidt, snoer je de mond door ’m flink wazig te maken. Dat kan bijvoorbeeld met de portretmodus op je mobiel die er overigens echt niet alleen voor portretten is. Je kunt ’m ook loslaten op een fles wijn, een bord eten of een ander object.

Vakantiefoto’s worden beter door gebruik te maken van onscherpte
Niet per se een goede foto, maar het laat wel zien wat je met onscherpte kan doen.

Een andere, meer natuurlijke manier om de voor- en of achtergrond wazig te maken, is het gebruik van een telelens. De onscherpte wordt dan niet gesimuleerd via de camera-software, maar komt dan echt van de optische eigenschappen van de lens. Een telelens heeft van nature een kleiner gebied dat scherp wordt weergegeven, ideaal dus om delen van je beeld in de onscherpte te laten verdwijnen.

Zorg voor backups

Beetje saai misschien dat ik het over backups moet hebben, maar het is nodig! Ja, jij daar, ik heb het over jou! Want het zal je maar gebeuren dat op dag 10 van je vakantie je mobiel wordt gejat. En dat alle foto’s van dag 1 t/m 9 foetsie zijn. En misschien die van daarvoor ook wel. Zorg er dus voor dat je elke dag online backups maakt in je OneDrive, Dropbox, Google Drive of wat dan ook. Nog slimmer is het om een abonnementje op een clouddienst als iApple Cloud of Google Photos te nemen die je foto’s automatisch uploadt naar de cloud zodra je wifi hebt.

Gebruik een opvallende voorgrond

Veel mensen (ik ook) hebben de neiging om mooie uitzichten hatseflats-huppakee vast te leggen. Je krijgt dan wat ik het ‘ansichtkaarten-effect’ noem of een ‘veel groeten uit’-vakantiefoto. Je kunt heel simpel het verschil maken: pak een mooi stuk voorgrond mee. Het maakt niet uit of dat een straat, een raam, een boomblad of de schoen is van je reisgenoot. In zo’n geval is de ultragroothoek van de smartphone je grote vriend.

Vakantiefoto met doorkijkje
Doorkijkje in Musée Rodin

Check meteen of je foto scherp is

Veel belevenissen op vakantie zijn ‘once in a lifetime’. Dus als je pas bij thuiskomst ziet dat een foto niet goed scherpgesteld is of bewogen, dan reis je niet even naar Moddergat of Valencia om het opnieuw te doen. Zoom na de opname even in op je foto en check of hij daadwerkelijk scherp is.

Slecht licht? Fotografeer in zwart/wit

Als je net zo’n avondmens bent als ik, dan ben je geen vroege vogel. Dat is wel jammer, want je mist dan het mooiste licht van de dag. Hoe ik dat weet? Ik moet 2 dagen in de week om 5.40 uur opstaan. Dat zou ik tijdens vakanties nou nooit doen. Maar er is goed nieuws voor alle uitslapers.

Vakantiefoto in zwart-wit

Als je in zwart-wit fotografeert heb je veel minder last van wat ik het ‘slecht licht-effect’ noem. Dat is dat harde, blikkerig felle licht midden op de dag. Het is dan erg lastig om een sfeervolle kleurenfoto te maken, maar in zwart-wit kun je nog alle kanten op. Probeer het maar eens. Goede nieuws nummer 2 is dat ’s avonds het licht weer een stuk beter wordt. Je weet wel, het gouden en blauwe uur.

Gebruik een reisstatiefje voor de nachtmodus

Ja, die nachtmodus van je mobiel is fantastisch natuurlijk, maar als je inzoomt is je foto toch behoorlijk wat onscherper dan een dag-foto. Dat kun je voorkomen met een klein statiefje. Je smartphone – de slimmerd – voelt of hij op een statief staat of niet. Staat-ie stabiel, dan zal je mobiel kiezen voor een langere belichting dan als je de foto uit de hand zou schieten. Je smartphone kan met die langere sluitertijd meer beeldinformatie verzamelen waardoor er een scherpere en gedetailleerdere foto uitrolt.

Vakantiefoto’s in nachtmodus

Neem een powerbank mee

Een halve dag fotograferen (en filmen) is een ware aanslag op de batterij van je iPhone of Android-mobiel. Als ik langer dan een paar uur van huis ga, neem ik altijd een powerbank mee. Of liever gezegd: mini-powerbank, want die zijn lekker licht en compact en toch voldoende krachtig om je mobiel weer volledig (en soms zelfs tot 4 keer) op te laden. Onmisbaar op vakantie!

‘Plak’ je vakantiefoto’s snel in een fotoalbum

Fotoalbums zijn vaak zich voortslepende familieprojecten. Het verzamelen en uitzoeken is zo veel werk dat menigeen er tegenop ziet. Mijn tip: stel het niet uit en dwing jezelf om dat album vlak na je vakantie te maken. Daarna wordt de kans dat je het afmaakt elke week een stukje kleiner.

Ik bestel de albums van mijn familievakanties bij Albelli en Fotofabriek. Met beide heb ik goede ervaringen, al moet je uitkijken dat de meeste fotoalbumleveranciers standaard alle foto’s een verzadigingsboost meegeven. Als jij dat ook al een keer hebt gedaan in je foto-app, dan is dat dubbelop natuurlijk en krijg je van die schreeuwerige over-the-top-kleuren. Gelukkig kun je die ‘fotoverbetering’ wel uitzetten, maar je moet er wel even aan denken.

Doekje erover

De saaiste tip ooit en ja, ik zet ’m nog even gauw onderaan deze blog. Waarom? Nou, kijk nu eens even naar de lenzen van je smartphone. Vies hè? Ken u nagaan, beste lezert, hoe dat op vekansie is. Dus neem even zo’n brillendoekje mee om je lens, en daarmee dus ook je vakantiefoto’s, fris te houden.

Nog meer vakantiefoto-tips?

Weet jij nog andere tips die niet op deze pagina staan? Laat het me even weten!

Lissabon - foto met tegenlicht