fbpx
Het Gouden uur in Heusden

5 tips voor fotograferen in het gouden uur

Licht heeft iets magisch. Ik weet nog goed het moment dat ik als jonge vader met de kinderwagen door het park liep en mijn dochtertje naar boven wees en ‘oooh’ riep. Ik keek in de richting van haar wijzende handje en zag de avondzon prachtig door de het bladerdak van de bomen schijnen. Het waaide een beetje en daardoor kreeg je zoiets als een ‘bladerenbioscoop’. Dat prachtige gelige licht waarmee een zonnige dag begint of eindigt, noemen we het gouden uur. Toch blijkt het niet altijd eenvoudig om dat mooie, warme licht vast te leggen. In deze blog geef ik je 5 tips voor een spectaculaire ‘gouden’ foto.

Maar eerst wil ik het met je hebben over daglicht. Elk uur van de dag verandert het licht: van diep oranje tot fel blauw. Onze ogen corrigeren dat enorme kleurverschil waardoor het lijkt of de bladeren van de bomen in de straat altijd dezelfde kleur groen hebben. Alhoewel, als je heel goed kijkt, zie je wel degelijk verschil. De impressionistische schilder Claude Monet maakte er zelfs een hele studie van.

Dat het Monet menens was, zie je heel goed aan zijn reeks van meer dan 30 schilderijen van de Kathedraal van Rouen. Alle schilderijen hadden nagenoeg hetzelfde standpunt, maar werden geschilderd op andere tijdstippen en tijdens verschillende weersomstandigheden. Prachtig toch?

Je smartphone en het gouden uur

Bij de schilderijen van Claude Monet zie het al: het meest fotogenieke licht krijg je gratis en voor niets na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. De Engelsen noemen het The Golden Hour en dat klinkt op zichzelf al heerlijk. Oké, en dan nu de 5 ‘gouden’ tips.

1. Pak die schaduwen!

Avondlicht in het gouden uur levert lange schaduwen op. Héle lange schaduwen. En als die schaduwen dan ook nog eens over een grasperkje vallen, dan krijg je van dat prachtig groen-gele licht. En welke schaduw heb je altijd bij de hand? Precies: die van jezelf!

Gouden uur in Den Bosch
Het gouden uur op de stationsweg in Den Bosch | Camera: iPhone XR met Moment Wide lens

2. Maak gebruik van tegenlicht

Als je het gouden uur kunt combineren met subtiel tegenlicht, dan zit je bijna in het fotografieparadijs. Het zachte strijklicht levert niet alleen een een mooi gedetailleerde materiaalweergave op, maar zorgt er ook voor dat de slagschaduwen nog mooi doortekend zijn.

Fietsen in het gouden uur
Foto: Cristi Breban | Camera: iPhone

3. Ga op zoek naar silhouetten

Het gouden uur leent zich heel erg goed voor silhouetten. Aan het eind van de dag is het zonlicht niet verpletterend hard meer en kun je gerust eens tegen de zon in fotograferen. Dat werkt helemaal mooi als de zon nog een beetje wordt gefilterd door een licht wolkendekje. Dat geluk had ik bij de foto hieronder waardoor de mensen en het bladerdak van de bomen nog heel mooi zichtbaar zijn.

Het Gouden uur in Heusden
Het gouden uur in Heusden met lichte bewolking | Camera: iPhone XR

4. Zet je foto om naar zwart-wit

Ja, da’s een gekke hè. Het gouden uur in zwart-wit lijkt een krankjorum idee, maar dat speciale licht kan heel mooi uitpakken als de kleur eruit verdwenen is. Je zult zien dat texturen dan heel goed uit de verf komen.

Camera: iPhone XR | foto omgezet naar zwart-wit met Lightroom

5. Wacht op het blauwe uur

Ja, en als je er dan toch bent, wacht ’s avonds dan even op het minstens zo mooie blauwe uur. Dat is het moment dat alles in de omgeving een blauwzweem krijgt. Het blauwe uur (naar het Franse l’heure bleue) kun je spotten een uur voor zonsopkomst en net na zonsondergang. Fotograferen in het blauwe uur moet je echt voorbereiden: binnen een krap halfuur is het effect weg. Het zijn dus meer de blauwe minuten.

Blauwe uur in Praag
Foto: Rodrigo Paredes | Camera: iPhone 6 Plus

Het fotogenieke van het blauwe uur is dat de verlichting in huizen en gebouwen dezelfde lichtsterkte heeft als het licht buiten. Ook het contrast tussen het blauwige buitenlicht en de gelige verlichting levert vaak een wow-effect op. Architectuurfotografen zijn er dol op!

Het mooie blauwige schemerlicht heeft wel als nadeel dat de sluitertijd te lang wordt. Eigenlijk té lang om de camera goed stil te houden. Je hebt dus echt een statief nodig en liefst ook een pro camera-app waarbij je de sluitertijd langer kunt instellen en de ISO-waarde lager. Daarmee voorkom je dat de donkere delen in je foto overspoeld worden door lelijk beeldruis.

Wanneer is het gouden of blauwe uur?

Het komt nauw met de blauwe en gouden uren: het is voorbij voordat je het goed en wel in de gaten hebt. Het is een beetje zuur als je vroeg opstaat en net laat bent voor het gouden uur. Een beetje plannen is dan wel zo handig.

Magic Hour Calculator

Gelukkig hoef je daar zelf geen berekeningen voor te maken. Er bestaan veel apps die dat voor je doen. Een van de betere is Magic Hour Calculator. De app berekent de blauwe en gouden uren voor elke datum en elke locatie. Er zit ook een handig landkaartje bij waarop je de banen van zon en maan kunt aflezen.

Dit filmpje werd gemaakt voor de introductie van de iPhone 7, maar de strekking geldt voor elke smartphone
Lissabon - foto met tegenlicht