fbpx
Selfie vanuit een vliegtuig

Review: Celly selfie-stick met statief en afstandsbediening

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik liever achter de camera sta dan ervoor. Dus dan is het wel een beetje ironisch als een smartphone-winkel je een selfie-stick opstuurt voor een review, haha! Maar oké, laten we eens kijken of de ClickPlusPod van het Italiaanse Celly mijn gedachten verandert. En nee, die foto boven dit artikel is niet van mij, maar cool is hij wel hè.

Toch vind ik die foto niet de meest spectaculaire selfie. Op internet circuleren twee foto’s uit 1920 waarin 5 mannen met een zware platencamera een selfie maken. Op de eerste foto zie je de keurig geklede mannen (mét hoed) naar de cameralens lachen. Op de tweede foto is dat selfie-avant la lettre-tafereel weer vastgelegd door een andere fotograaf. Ik had de foto’s dolgraag hieronder willen plaatsen, maar de rechten liggen bij The Museum of the City of New York en ik heb geen zin in een brief van een Amerikaanse advocaat op mijn deurmat.

Enfin: het is zo mooi. Je moet het echt even zien: klik.

Waarom een selfie-stick?

Wat ik vind van een selfie stick? Vroeg je dat nou echt? Nou vooruit dan. Ooit was ik met mijn gezin in de Sagrada Familia, de beroemde en prachtige basiliek van Gaudí die al sinds 1882 ‘in aanbouw’ is. In de torens liepen veel toeristen met selfie-sticks die ze gevaarlijk ver uit de toren staken. In dat geval is een selfie-stick een ‘kijk mij hier eens’. Fotografisch en beeld-inhoudelijk wordt het zelden interessant, of je moet een waaghals zijn als Lee Thompson die een selfie maakte op de top van het Jesusbeeld in Rio de Janeiro.

En dan heb je natuurlijk nog de ijdele tuitlipjes op Instagram met tekstjes erbij als ‘Live your life to the fullest and enjoy the little moments’. Sja, er is voor iedereen een plekje op internet.

Wat ik eigenlijk een van de leukste en meest zinvolle redenen vind om een selfie-stick te gebruiken, is een groepsfoto. Het samen op de foto gaan in een spontane setting met de camera op een selfie-stick maakt een foto ongelooflijk veel levendiger dan zo’n keurige opstelling in een groepje.

Wat mij ook handig lijkt, is het gebruik van zo’n stick voor een foto op hoogte. Ik maak weleens foto’s met de smartphone hoog boven mijn hoofd. Dat is dan iets van 2,30 meter of zo. Hoe leuk is het om eens een week te fotograferen vanaf een meter of 3?

De selfie-stick van Celly

Oké, genoeg over de selfie. Laten we eens kijken hoe de selfie-stick van Celly het doet. De naam Celly zei mij aanvankelijk niets, maar een beetje speurwerk leert dat het bedrijf accessoires voor smartphones levert met een scherpe prijs/kwaliteitverhouding. Het beste voorbeeld daarvan is Celly’s Click Tri tafelstatief dat min of meer een goedkope versie is van de PIXI Mini van Manfrotto. De Click Tri voelt net wat minder robuust aan, maar aan de andere kant: waarom zou een statief voor een vederlichte smartphone helemaal uit ijzer en aluminium moeten bestaan? Je gaat toch ook geen metersdiepe fundering maken voor een tuinhuisje?

De ClickPlusPod-selfie-stick is van hetzelfde laken een pak. Het is een slimme mix van kunststof en aluminium dat nog best stevig aanvoelt ook. De 50 centimeter uitschuifbare arm voelt zelfs robuust aan en ligt lekker in de hand. En je klapt ’m zo weer in tot een compact staafje van 21 centimeter.

Nu ben ik aardig paranoia over smartphone-houders waar je je mobiel in moet klemmen (hij zal er maar eens uit donderen), maar mijn iPhone XR blijft ook met hevig schudden gewoon op zijn plek zitten. Ik heb voor de zekerheid wel even boven een bed geschud 😉 De schroef waarmee de klem vastzit aan de stick moet je wel goed aandraaien om te voorkomen dat je smartphone voorover klapt.

De houder kun je 90 graden kantelen voor een staande opname, maar daarvoor moet je je mobiel wel wat hoger (asymmetrisch) in de klem duwen. Draai je hem daarna weer terug in liggend formaat, dan voelt de stick wat instabiel. Het is dan beter om je mobiel weer in het midden van de klem te schuiven.

Bluetooth afstandsbediening

De eerste troef van de ClickPlusPod is zijn afneembare afstandsbediening die je met Bluetooth aan je mobiel koppelt. Dat pairen is eigenlijk de enige reden om de handleiding te lezen. Als stick en mobiel elkaar eenmaal gevonden hebben, dan koppelen ze een volgende keer automatisch.

De afstandsbediening is eigenlijk al een goede reden om deze stick te kopen. Los kost zo’n dingetje al gauw 15 euro of meer, dus dan kun je er maar beter een selfiestick en mini-statief bij hebben. Het leuke is dat je de afstandsbediening ook voor video kunt gebruiken.

De batterij in de afstandsbediening gaat 3 maanden mee op een volle lading. Met het bijgeleverde kabeltje laad je hem in een uurtje weer op.

Ingebouwd statief

Ik weet niet wie ooit heeft bedacht om statiefpootjes in het handvat van een selfie-stick te verwerken, maar ik vind het idee nog steeds geniaal. Door de magnetische voetjes blijft het statief mooi ingeklapt als je de ClickPlusPod als selfie-stick gebruikt. Maar zoals altijd met multifunctionele spulletjes is ook deze statief-optie geen vervanging voor een écht supersteady smartphone-statief. Met de statiefpootjes alleen staat de Celly niet echt stabiel.

Celly selfie-stick

Maar wat blijkt: in de statiefpoten zelf zitten uitschuifbare pootjes. Als je die allemaal uittrekt en ervoor zorgt dat de middenkolom de ondergrond raakt, dan staat de ClickPlusPod stevig genoeg voor een groepsfoto, vlog of avondopname. Althans: als je daarbij de selfie-stick helemaal inklapt. Trek je hem uit voor een hoger standpunt, dan wordt het al snel een wiebelig geheel. Vooral op gladdere oppervlakken zoals een tafel voel je de instabiliteit. De statiefpootjes zijn zo glad dat ze geen grip meer hebben op de tafel. Op een grover oppervlak staat het statief een stuk steviger.

Mijn familie is een weekendje bezig geweest met de ClickPlusPod en ja, daar zijn best grappige foto’s uit gerold (privé!). De meest kritieke punten van de stick zijn wat mij betreft de scharnieren: het draaipunt van de smartphone-houder en de 3 statiefpoten. Die vind ik nog best kwetsbaar aanvoelen. Maar als je geen rauwdouwer bent en een beetje oplet, dan voldoet de constructie prima.

Celly selfie stick en statief
Celly ClickPlusPod selfie-stick en statief
Pluspunten
Compact en gemakkelijk mee te nemen
Mobiel kan horizontaal én verticaal
Afstandsbediening werkt met foto én video
Minpunten
Statief snel topzwaar bij uitgeschoven stick
Scharnieren van het statief zijn kwetsbaar
7.5
Smartzine-score
Koop de selfie-stick bij
Lissabon - foto met tegenlicht