Tips en foto-ideeën voor een weekendje Den Bosch

Als ik vroeger zei dat ik in Den Bosch woonde, dan was het antwoord altijd ‘oohh, dat lijkt me zo’n leuke stad!’ En weet je wat: dat ís ook zo! Als je van fotograferen houdt en het leuk vindt om tussendoor mooie dingen te bekijken en bourgondisch te smikkelen, dan heb je aan één dagje Den Bosch ‘ech nie’ genoeg. Dus daarom mijn voorstel: maak er een weekendje Den Bosch van. Ik help je op weg met leuke tips, mooie fotolocaties en fijne overnachtingplekjes.

Niets leuker dan een onbekende stad leren kennen. De bekende hotspots bekijken, maar ook op zoek gaan naar verborgen straatjes en mooie doorkijkjes. Het leuke van Den Bosch is dat het (nog) geen toeristenfuik is die in weekends en vakanties onder de voet wordt gelopen. Het is op z’n Brabants gezegd ‘een kei-gezellige en gemoedelijke stad’. Dat dus 😉

De Binnendieze

In Den Bosch zijn er veel rederijen die boottochtjes aanbieden met de rivier de Dommel als startpunt. Ik weet dat veel bezoekers dan denken dat ze een tochtje gaan maken door de stad zelf, maar nee: daar komen die boten niet. Ze varen linea recta de stad uit naar Gruwelijk Oninteressante Plekken, en stoppen je ondertussen vol met slappe koffie en kroketten. Of nou ja, dat laatste verzin ik erbij.

Enfin: laat de boten aan de Dommel links liggen, loop naar de Molenstraat en boek een rondvaart over de Binnendieze. Je vaart dan in een fluisterboot door het centrum van Den Bosch en vaak ook onder de huizen door. En dat is echt een belevenis, zelfs als je een broertje dood hebt aan rondvaarten. De stilte die je ervaart is ongelooflijk, en dat terwijl het boven je gonst van de drukte.

Rondvaart Binnendieze in Den Bosch
Varen over de Binnendieze | Foto: Bob van Aubel

De fluisterbootjes varen van 1 april t/m 30 oktober. Als je slim bent, reserveer je al ver van te voren, want de rondvaarten zijn heel snel volgeboekt. Het bekendste startpunt is in de Molenstraat in de wijk Uilenburg. Er is ook een startpunt op de hoek Oude Dieze/Zuidwal (het Voldersgat) en die vaart een andere, maar minstens zo’n mooie route.

De binnendieze van bovenaf

Ook als je niet vaart, blijft de Binnendieze een fotografische parel, vooral waar de Binnendieze het stratenpatroon kruist of passeert. Dat gebeurt vooral in de prachtige wijk Uilenburg, waar je een stukje mee op kunt lopen met de fluisterbootjes, maar ook op andere plekken, zoals het steigertje dat van het Rozemarijnstraatje naar de Korte Waterstraat loopt. Of het net zo mooie steigertje dat de Zusters van Orthenpoort verbindt met de Schildersstraat die dan weer uitkomt in de Hinthamerstraat. Ja, pak je Google Maps er maar even bij!

Binnendieze in Den Bosch

In en rondom de Sint-Janskathedraal

De Sint-Jan, een van de 7 kathedralen in Nederland, is natuurlijk een foto-must als je Den Bosch bezoekt. Van de gotische kruisgewelven, de glas-in-lood-ramen en de ornamenten kom je al snel in hogere sferen. Ik wil dan als vanzelf ‘Zahanussi’ zingen, maar dat kan je dan natuurlijk niet maken.

Als je letterlijk hogerop wil, kun je ook de toren beklimmen die een fantastisch uitzicht geeft over de stad. Wat ik zelf mooi vind is dat je tijdens de beklimming een blik kunt werpen óp de kruisgewelven van de kerk. En dat is minstens zo indrukwekkend dan als je ze van onderaf bekijkt.

Je mag Den Bosch natuurlijk niet verlaten voordat je de engel met mobieltje hebt gespot aan de buitenkant van de kathedraal (aan de kant van het plein). Je kunt de engel zelfs bellen voor 80 hele centen per minuut en die gaan direct in de onderhoudspot van de kerk.

Ook buiten de kathedraal vind je magische plekjes. Achter de Sint-Jan vind je het fotogenieke Sint Janskerkhof en de Choorstraat. Ook mooi als de schemering invalt.

Veel toeristen fotograferen de Sint-Jan vanaf het grote plein, maar fotografische fijnproevers uit Den Bosch weten wat het beste plekje is. Vanaf het straatje dat ‘In Den Boerenmouw’ heet, heb je een fantastisch zicht op het noordelijke zijportaal van de kathedraal.

Foto-ideeën Den Bosch
Sint-Jan vanuit In Den Boerenmouw

Musea

Musea zijn ideale slechtweeruitjes en vaak nog heel fotogenieke plekjes. Den Bosch heeft twee grotere musea: het Design Museum en het Noord-Brabants Museum. Als je nu iets zoekt wat kleiner en toch bijzonder is, ga dan eens naar Museum Slager. Wat? Allemaal oude messenblokken en gehaktmolens zeker? Nee, gelukkig niet: het museum draait om een Bossche schildersfamilie die toevallig Slager heet. In het museum hangen schilderijen van 3 generaties Slager en een deel is ingeruimd voor hedendaags werk van andere kunstenaars. Het museum ligt vlakbij de Sint-Jan in de Choorstraat, maar het is ook leuk om de ingang via het steegje aan de Sint Janskerkhof te nemen.

Bastion Oranje

Even de blik op oneindig zonder de stad te verlaten? Dan is Bastion Oranje de ideale plek. In dit parkje heb je een mooi uitzicht over de polder en het is een van de fijnste picknickplekjes in de stad. Ooit was Bastion Oranje een belangrijk verdedigingspunt. Nog altijd staat er pontificaal een kanon (de Boze Griet) die daaraan herinnert. Ook is er een museumpje (het Bastionder) met uitleg over de vesting van Den Bosch.

Mocht je Bastion Oranje toch nog wat te druk vinden door de weg die erlangs loopt, dan is de Jeroen Bosch Tuin het verstilde alternatief. Op dit goed verborgen plekje staan ook wat op Jeroen Bosch geïnspireerde beelden, maar dat stelt dan weer niet heel veel voor.

Verkadefabriek, Tramkade en Willem II

Oude industrie die omgedoopt wordt tot culturele hotspot is altijd een succes. Op 10 minuutjes lopen van het centrum vind je de Verkadefabriek, een oude koekjesfabriek die al jaren een fijne mix levert van muziek, theater en bioscoop met daarbij een groot café/restaurant waar het heerlijk vertoeven is. Hou je liever van wat alternatiever, dan kun je lekker rondstruinen op de Tramkade waar het gonst van de creativiteit zoals in en rondom het Werkwarenhuis. Blikvanger bij de Tramkade zijn de enorme graansilo’s met street art.

Tegenover de Verkadefabriek ligt de voormalige Willem II-sigarenfabriek, nu een combi van poppodium en kunstruimte. En die kunstruimte is op zich al prachtig om te fotograferen, want die heeft nog de originele ramen, spanten en pilaren uit de ‘sigarentijd’. Op de begane grond is ook al iets van een expo te zien, maar de ruimte die ik bedoel, ligt op de eerste verdieping. Loop dus gewoon door totdat je een monumentale trap ziet.

Buiten de stad

Het voordeel van een compacte stad als Den Bosch is dat je heel snel in de vrije natuur staat. En da’s mooi als je éven aan de drukte wilt ontsnappen. Het zuiden van de stad grenst aan de polder, het Bossche Broek. Vanaf hier hebben honderden fotografen het silhouet van de stad gefotografeerd. Logisch, want de aanblik is zeker in het gouden uur fotografisch onweerstaanbaar. Vanuit de stad kun je via de Sterrebosweg naar de polder afdalen.

De Moerputten

Kun je het je voorstellen: ik woon al heel lang in en om Den Bosch, maar pas in 2019 bezocht ik voor het eerst het natuurreservaat de Moerputten. Echt met terugwerkende kracht zonde, want het is een wonderlijk wandelgebied dat je nergens tegenkomt. Dwars door wat nu een natuurgebied is, lag vroeger een spoorlijn die het Halvezolenlijntje werd genoemd. De spoorlijn voerde de grondstoffen aan voor de schoenfabrieken rondom Waalwijk.

Moerputten Den Bosch
Eén van de steigertjes in het Moerputtengebied. Rechts zie je de Moerputtenbrug.

Inmiddels is de spoorlijn weg, maar de spoordijk en de brug zijn er nog en zijn nu onderdeel van een fantastische wandelroute door hooilanden, rietvelden en moerassen. De Moerputtenbrug op zich is al belachelijk fotogeniek, maar ook de steigertjes en de vlonderpaden door het laagveenmoeras zijn heerlijk om te fotograferen. Ga in het weekend wel vroeg, want er is niet veel parkeerruimte en er zijn meer mensen die dit een mooi uitje vinden…

Lekker eten & drinken

In Den Bosch wemelt het van de gezellige straatjes met mooie gevels, leuke winkels en gezellige restaurants. Van shoppen heb ik geen verstand, sorry, al ben ik wel een liefhebber van de oude boekwinkel Adr. Heinen in de Kerkstraat. Een paar verdiepingen boeken en krakende houten vloeren; heerlijk. Leve de lokale boekhandel!


Den Bosch heeft bepaald geen gebrek aan terrasjes en leuke eettentjes. Persoonlijk heb ik een zwak voor de bruine kroeg De Keulse Kar, schuin achter de Sint-Jan. Het terras kijkt uit op de kathedraal: machtig mooi en met een beetje geluk zit je in de middagzon.

Ook een mooi uitzicht heeft de serre van Anne&Max Den Bosch, voorheen De Rode Leeuw. De serre hangt letterlijk boven de Binnendieze en kijkt uit op een stuk vestingwal en de opstapplaats van de fluisterboten. Bij Anne&Max kun je niet dineren, maar wel vanaf 8.00 uur terecht voor een ontbijtje. En natuurlijk kun je er ook lunchen en borrelen.

Een bijzonder plekje in de stad is Nom Nom, een restaurant dat echt prachtig ligt op een taartpuntje waar de Postelstraat en Snellestraat bij elkaar komen. Alleen dat driehoekige terrasje is al onweerstaanbaar leuk en binnen is het minstens zo gezellig.

Restaurant Nom Nom, leuk lunchen
Foto: Nom Nom

Echte Bossche folklore vind je in Café ’t Bonte Palet, het kleinste cafeetje van de stad aan de Hinthamerstraat. Je staat er versteld van wat er in dat formaatje kleine huiskamer past. Het café hangt stampvol met snuisterijen, dus alleen daarvan valt je de bek al open. Leuk om even binnen te wippen en een Witte Raaf te drinken.

Wil je even lunchen, maar zit alles nokkievol? Probeer het dan eens bij CoffeeLab Den Bosch, vlakbij de Drakenfontein. Pittige koffie, lekkere home-made taarten en een fijne, uitgebreide lunchkaart. En daar zit je heel wat leuker dan de belegen lunchroom van Jan de Groot aan de overkant van de straat. De Bossche Bollen van De Groot mogen dan onovertroffen heerlijk zijn, de lunchroom is zielloos. Wil je Den Bosch niet verlaten zonder een Bossche Bol achter je kiezen? Ga ’m dan oppeuzelen bij Christoffel in de Korenbrugstraat of Bistro Bon in de Lepelstraat. Wel even van tevoren vragen of er nog voorraad is, want op=op.

En dan is er natuurlijk de Verkadefabriek waar je lekker grootsteeds kunt borrelen, lunchen en dineren en daarna meteen een filmpje pakken. Bij mooi weer op het terras en de tijd staat even stil. Met een beetje geluk kun je ook hier een Bossche Bol opsmikkelen.

Wil je nu echt wat bijzonders en fikse haut cuisine, dan is Pollevie (groene Michelinster) een aanrader. Het restaurant zit aan de andere kant van het spoor, vlakbij bioscoop Kinepolis. Het eten is een ware belevenis en je gaat gegarandeerd meer uitgeven dan je van plan was. Van het kaliber “We hebben vandaag een heerlijke bijpassende wijn binnengekregen; wilt u die eens proeven?” Zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd!

Weekendje Den Bosch: overnachten

Toen ik in Den Bosch kwam wonen, waren er niet meer dan 2 hotels in het centrum van de stad. Je kon kiezen tussen redelijk obscuur of aanstellerig kakkineus en er zat niks tussen. Het kakkineuze Hotel Central zit er nog steeds, maar eerlijk is eerlijk: die mening heb ik gevormd in mijn studententijd. Toch zou ik dat hotel ook nu niet aanraden want in de tussentijd zijn er ongelooflijk veel leukere logeerplekken bijgekomen (bijna 50!) in Den Bosch.

De vraag is: wil je midden in het centrum slapen en lig je letterlijk en figuurlijk niet wakker van wat nachtelijk stadse geluiden? Of wil je liever een rustiger plek net buiten het centrum en vind je het geen probleem om een paar minuutjes naar de binnenstad te lopen. Het kan allemaal!

Hotel Haverkist is vernoemd naar het café dat er ooit onder zat en ligt rambamklets in het hartje van de stad in de wijk Uilenburg. Mensen raken niet uitgepraat over de gastvrijheid van dit hotel. Het is kleinschalig en persoonlijk, de kamers zijn mooi ingericht, de bedden liggen heerlijk en het ontbijt is super. Superlatieven en reviewsterren schieten tekort. Zelfs de geluiden van de straat vallen de meeste bezoekers mee. Tjeeminee, dit lijkt wel hét hotel voor het ultieme weekendje Den Bosch!

Het hotel met de naam ‘Bossche Suites No.2’ aan de Stationsweg ligt om de hoek van de studentenkamer waar ik vroeger heb gewoond. Dat zal jou natuurlijk een worst wezen, maar ik kan je vertellen dat dit een van de fijnste plekjes in de stad is. De wijk staat vol met mooie monumentale panden en binnen 2 minuten sta je op het station of in het centrum. Hoe ideaal wil je het hebben. Op de kamers van Bossche Suites No.2 is duidelijk een interieurarchitect losgelaten: ze zijn allemaal vt-wonen-strak en toch sfeervol. Ook hier staat gastvrijheid op nummer 1: je wordt verwelkomd met een glaasje bubbels en op koude dagen staat de open haard al te branden.

Boutique Hotel De Blauwe Pauw
De achterzijde en tuin van Boutique Hotel De Blauwe Pauw

Het mooiste pand van Hinthamereinde is toebedeeld aan Boutique Hotel De Blauwe Pauw. Ophaalbrug over en je loopt zó de stad in. Als je van een beetje statige grandeur houdt met een moderne touch, dan voel je je helemaal thuis in dit hotel. Je kent het wel: hoge plafonds, kroonluchters en likkebaardend lekkere raampartijen met glas-in-lood-ruitjes. En er is zowaar een tuin. De kamers zijn opvallend ruim en hebben allemaal een zitje en een bureautje; uiteraard helemaal in stijl.

Ben je een gevoelige slaper en lig je al snel wakker van nachtelijke stadsgeluiden, dan is Kloosterhotel de Soete Moeder de perfecte locatie. Dit ‘goddelijke verblijf’ – zoals het hotel zichzelf beoordeelt – ligt in een jaren 30-woonwijk, net buiten het centrum. Al is dat relatief want binnen 7 minuten sta je al voor de minstens zo goddelijke Sint-Jan. De voormalige slaapzalen van de Zusters van de Liefde zijn omgetoverd tot mooie kamers met een vleugje vintage. Extra cadeautje is de enorme kloostertuin waar het fijn zitten is en waar je een drankje kunt doen.

Meer tips?

Zo dat waren de tips voor nu, maar als me nog iets te binnen schiet, noteer ik het subiet op deze pagina. Mocht je Den Bosch al hebben bezocht en een mooie aanvulling hebben, laat het me weten!

Lissabon - foto met tegenlicht