Leuke profielfoto maken

Slimme tips voor het maken van een leuke profielfoto

Of het nou voor LinkedIn, Instagram of een ander online platform is: de moderne mensch kan niet zonder profielfoto. Ook jij niet, aardige lezer. Een leuke profielfoto voor Instagram en zo, en een zakelijke voor LinkedIn. Daarvoor kun je een studiofotograaf inschakelen, maar met een beetje goede wil en losse mondhoekjes kun je het prima zelf. Ook met een smartphone!

Wat doe jij als je ergens je profielfoto moet uploaden of inleveren? Precies: je struint eens even door je fotobibliotheek om te kijken of er iets bruikbaars tussen zit. En dat zie je terug in heel veel profielfoto’s op internet. Of nou ja, dat ontdek je pas als je iemand in het echt tegenkomt. Dan verwacht je dat je de persoon van die leuke profielfoto gaat ontmoeten, maar die blijkt er dan toch iets anders uit te zien. Dat kan een andere bril zijn, een ander kapsel, maar erger wordt het als je iemand niet herkent omdat de profielfoto 4 oogwallen, 36 rimpels en 15 kilo geleden is.

Wat wel bijzonder is eigenlijk. Een foto van het getekende gezicht van een man onder een boom in Malta vinden we met zijn allen ‘mooi en karakteristiek’, maar zelf moeten we er strak, fris & fruitig op staan, desnoods met met wat virtuele plastische chirurgie van Photoshop of een verbeter-app als Facetune.

Dat zal ook te maken hebben met het beeld dat we van onszelf hebben. In hoeverre strookt dat met de werkelijkheid? Het beste voorbeeld daarvan is het fragment van Tjitske Reidinga die door 3 amateurschilders werd geportretteerd in het tv-programma ‘Sterren op het doek’. Even kijken, want haar reactie is echt hilarisch.

Wat is nou een leuke profielfoto?

Goede vraag! Volgens mij is dat een foto waarop iemand zijn of haar ’vriendelijke zelf’ is. Mooi belicht, maar zonder schaterlach waarbij je de stukken kip nog in de huig ziet zitten, en zonder virtuele botox en overdreven gladgestreken huid. Want kan iemand me uitleggen wat er mis is met hier en daar wat rimpels? Waarom zou je dat natuurlijke bewijs van levenswijsheid weg willen poetsen?

En dan nog iets: een profielfoto uitsnijden uit een groepsfoto is echt not done. Je weet wel: zo’n foto waar je het oor van oom Piet en een stuk arm van tante Annie nog in beeld ziet. Gruwel de gruwel.

Maar genoeg gepraat, want je bent hier gekomen om slimme tips te krijgen; ik zou het bijna vergeten. Hier komen ze!

Kies je achtergrond zorgvuldig

Ooit heb ik het gepresteerd om een profielfoto te maken voor een rij coniferen. Dat was bepaald niet slim, want dat leverde een enorm drukke achtergrond op en in die tijd hadden smartphones nog geen portretstand om de achtergrond wazig te maken. De coniferen kregen veel complimenten; ik niet 😉

Je zou denken dat je moet voorkomen om schuttingen, struiken, bomen, kasten (als je binnen een foto maakt), of andere aandachtstrekkers in beeld te laten komen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Soms kan zo’n achtergrond juist goed meewerken.

Achtergrond kiezen voor profiel foto
Foto: Christina@wocintechchat

Het is kwestie van afwegen: trekt de achtergrond de aandacht weg of matcht hij juist mooi met de persoon op de foto? En is de profielfoto voor zakelijk gebruik of mag het best wat losser?

Maak de achtergrond wazig

Als je een egale achtergrond hebt, dan gaat deze tip niet op, maar in alle andere gevallen is het wazig maken van de achtergrond bijna een must. Het zorgt ervoor dat het gezicht loskomt van alles wat zich daarachter afspeelt. En dat heeft weer als voordeel dat het kiezen van een achtergrond wat gemakkelijker wordt, louter omdat deze door de onscherpte minder aandacht trekt.

Er zijn verschillende manieren om een achtergrond wazig te maken. Op veel smartphones zit een portretstand die ‘ziet’ waar het het hoofd en de haren ophouden en de onscherpte mag beginnen. Dat gaat vaak goed, maar soms verslikt zo’n portretstand zich in het haar. In zo’n geval zie je bijvoorbeeld door een haarkrul een scherp stukje achtergrond en dat wil je dan natuurlijk niet.

Profielfoto met wazige achtergrond
Foto: James Balensiefen

Je kunt ook handmatig de achtergrond onscherp te maken. De app Focos is daar erg goed in. Met een dosis kunstmatige intelligentie probeert de app de voorgrond te scheiden van de achtergrond. Je kunt daar zelf ook nog een handje bij helpen en daarna de mate van onscherpte kiezen. Iets minder slim en nauwkeurig, maar wel heel doeltreffend is de tool ‘Focuseffect’ in Snapseed. Daarmee leg je een ring over je foto die de scheidslijn van scherp en onscherp vormt.

De derde manier van onscherp is de beste: de telelens.

Gebruik de telelens van je smartphone

Fotografen gebruiken vrijwel nooit een groothoeklens om mensen te fotograferen. Logisch, denk je misschien, want anders moet die fotograaf met z’n snufferd op het model staan om hem of haar vullend in het beeldkader te krijgen. De belangrijkste reden is dat een groothoeklens een onnatuurlijke vertekening van het gezicht oplevert. De groothoek maakt namelijk de voorgrond groter en de achtergrond kleiner, dus je kunt wel nagaan wat er dan met je neus gebeurt…

In de animatie hieronder zie je wat het effect is op een gezicht als je een andere brandpuntsafstand kiest. Voor portretfotografie is een lichte telelens (70 tot 85 mm) het meest geschikt. In de fotografie wordt een objectief met zo’n brandpuntsafstand ook wel een portretlens genoemd.

De hoofdcamera van een smartphone is vrijwel altijd een groothoeklens en daarmee minder geschikt voor een profielfoto. Gebruik daarom de telelens op je telefoon, overweeg de aanschaf van een opzetlens of ga iets verder weg staan om vertekening te voorkomen. Hoe dan ook: gebruik in ieder geval nooit de selfiecamera van je smartphone om een profielfoto van jezelf te maken. Tenzij je jezelf graag profileert met een dikke neus…

Een telelens heeft nog een ander belangrijk voordeel ten opzichte van de groothoek. De scherptediepte van een telelens is namelijk veel kleiner. Het mooie daarvan is dat je een natuurlijke onscherpte kunt creëren en je geen portretstand of app nodig hebt om de achtergrond wazig te maken.

Fotografeer je profielfoto vierkant

Vrijwel elk platform dat werkt met profielfoto’s, eist dat die beelden vierkant zijn. Nu zou je denken dat je je foto wel kan opblazen tot een vierkantje, maar daar denken die platforms heel anders over. Ze maken je foto gewoon in zijn geheel kleiner in plaats van het vierkantje te vullen. Enfin, lang verhaal kort: als je je smartphonecamera instelt op standje ‘Vierkant’, dan hoef je niet achteraf te klooien om het portret in een vierkant te laten passen. Ook tijdens het fotograferen kun je dan beter rekening houden met de compositie van je foto.

Leuke profielfoto met daglicht
Het beste licht: daglicht! | Foto: Andrea Piacquadio

Let op het licht

Licht kan mensen maken of breken. Zorg voor zacht licht dat geen felle lichtplekken of harde schaduwen oplevert. Dat betekent dat je buiten absoluut niet moet fotograferen in fel zonlicht. Wacht op een bewolkte dag of zoek de schaduw op. Draai de persoon naar het licht toe en kijk goed naar het gezicht om te checken of de schaduwen niet te hard zijn. Gebruik zo nodig een groot stuk wit karton dat je als reflectiescherm onder het gezicht houdt om de schaduwen wat lichter te maken.

Reflectieschermen voor het maken van een leuke profielfoto

Nu kan ik me voorstellen dat je niet meteen een stuk wit karton in de bijkeuken hebt liggen. Overweeg dan eens om een opvouwbaar reflectiescherm te kopen. Zeker weten dat zo’n scherm je nog vaker van pas komt. Voor iets meer dan een tientje heb je er al een.

Als je binnenshuis een profielfoto maakt, ga dan bij het raam staan en laat de persoon die je wilt vastleggen (schuin) naar buiten kijken. Let ook nu weer op de schaduwen!

Laat me niet wel lachen!

Je hebt van die mensen die op commando een natuurlijke glimlach kunnen produceren. Bloedirritant vind ik dat, want bij mij gebeurt precies het tegenovergestelde. Maar er is een oplossing: laat iemand lachen met een mop, een YouTube-filmpje, gekke bekken, een stukje cabaret op Spotify of wat dan ook. (Bijna) alles is geoorloofd! Maak de foto’s als de lach aan het uitfaden is, maar de ogen nog glimmertjes hebben van de na-pret.

Kleding?

Ja kleding; gevaarlijk terrein, dus daar heb ik mee gewacht tot het eind van het artikel 😉 Ik zou zeggen: doe niets aan wat opvallender is dan je gezicht, tenzij het er juist mee matcht zoals de foto hieronder. Maar draag vooral de kleren die je normaal ook zou dragen. Wees niet als de bruidegom die zich voor één keer in een pak hijst en de hele dag niet zichzelf is. Een leuke profielfoto is om te laten zien wie je bent, niet om een rookgordijn om je identiteit te leggen!

Leuke profielfoto - kleding matcht met gezicht
Foto: Michael Dam
Lissabon - foto met tegenlicht